Jump to content

Kjell Granelli

Moderator
 • Posts

  3,558
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  76

Everything posted by Kjell Granelli

 1. Enig med punkterna 1 och 2, vilket jag försökte uttrycka med att man endast "bottnar" med sol o mat. Punkt 3 är en nyhet för mig. Jag har alltid tagit D3 och K2 samtidigt, efter fet måltid på kvällen. Har du någon uppfattning om hur mycket av K2-innehållet som försvinner? Vet du varför, alltså vad som sker? En annan "käpphäst" för intag av K2 vid högt intag av D3 är ju att D3 förbättrar upptaget av kalcium, och vid låg tillgång på K2 så ansamlas mer i mjuk vävnad. Men det är en annan sak.
 2. Mycket intressant och tillfredsställande när en så välgjord studie ger det förväntade resultatet! Går det att extrapolera fram något mått på hur mycket D3 och K2 man bör ta för att nå de bästa nivåerna? Jag tänker att man säkerställer nivåerna genom tillskott fast man "bottnar" med att sola hela kroppen när tillfälle ges samt äta mat som kan antas tillföra K2 (exempel gräsbetat kött). Jag tar sedan 2013 5000 IE D3 samt kring 200 mikrogram K2 (i form av mk-7) dagligen och hoppas det är adekvat.
 3. Men då säger vi välkommen tillbaka till Lilla Anna!
 4. Jag skulle sätta på att det går, men har inte provat själv. Hoppas någon annan har!
 5. Eller tomatpesto! Det känns som att umamin blir maxad när parmesan gifter sig med tomat. https://www.ica.se/recept/rod-pesto-723560/
 6. Välkommen till forumet Olle! Här en annan FB-grupp som diskuterar lågkolhydrat, inspirerade av Dr. Bernstein som själv är typ etta och kört lågkolhydrat i många år: https://www.facebook.com/Type1Grit/?ref=page_internal Om du kan få Libre 2 så har du ett kraftfullt verktyg att minska risken för hypoglykemi liksom för höga blodsockervärden. Man kan ställa in den så att mobilen varnar vid både låga och höga värden. Lämpligen ställer man då varningen för lågt värde över den nivå då man normalt får "känning" - antingen du är vaken eller väcks av larmet har man då en chans att ta lite druvsocker innan blodsockret blir för lågt. Sedan min fru fick Libre 2 för ett år sedan har hon knappt haft någon enda allvarlig känning och nätterna är mycket tryggare. Överdödligheten i typ 1 diabetes beror till största delen på just hypoglykemi samt ketoacidos, vilket normalt uppstår vid höga blodsockervärden i kombination med insulinbrist. Sätter man en varning för högt blodsocker kan man även minska risken för ketoacidos. Ett annat tips om du tar både långtidsverkande och snabbinsulin: tar du långtidsverkande till natten så förvara inte snabbinsulinet på samma plats - skulle du ta fel får du en enormt kraftig blodsockersänkning (kanske när du sover). Min fru tar numera långtidsinsulinet på morgonen, vilket jag är glad för.
 7. Gratulerar till bättre värden! Det verkar som de flesta efter övergång till keto/LCHF från "normalkost" får minskade triglycerider (=bra), ökat HDL (=bra), medan LDL ibland går upp och ibland ner. Totalkolesterol kan då gå både upp och ner, men om triglyceriderna är låga, HDL högt och gärna även en låg apo-kvot, så har man säkert förbättrat sin hälsa. Kunde vara intressant att få se dina värden före/efter. Har blodtrycket minskat efter ett halvår på keto? Vikt minskat? God fortsättning!
 8. Ja det var attans fina lampor Peter! God jul till alla!
 9. Här är lite mer matnyttigt om kvoten TG / HDL: https://www.docsopinion.com/2014/07/17/triglyceride-hdl-ratio/ Mäter man med europeiska mått (som vi gör i Sverige), ska kvoten TG/HDL gärna vara väl under 1. På LCHF verkar vi ofta få kring 0,5 eller t.o.m. lägre.
 10. Sven Erik Nordins bok, "Och cancern bara försvann", kan vara en god inspiration. En viktig pusselbit för honom var LCHF-liknande kost. https://www.bokus.com/bok/9789188729293/och-cancern-bara-forsvann-en-sjalvupplevd-historia/
 11. Hade det varit mina värden så hade jag varit nöjd med de låga o fina triglyceriderna, högt o fint HDL samt en låg APO-kvot som signalerar att huvuddelen av LDL-partiklarna är stora o fluffiga dvs troligen ofarliga. Jag hade definitivt inte tagit statiner. För övrigt har jag snarlika värden
 12. Paleo-dieten försöker begränsa mat och dryck till sådant som var tillgängligt för människor som levde före jordbruket, dvs under de 2-3 miljoner år våra förfäder var jägar-samlare. Då faller processad mat, mejerier, spannmål och legymer (ärtor och bönor) från, eftersom de började konsumeras i stor skala först i och med jordbruk och tamboskap. Med detta sagt vill jag understryka att man naturligtvis inte måste följa detta slaviskt. Man bestämmer själv. Vill du tillåta 10% youghurt eller bönor då och då innebär det normalt inte så mycket. En av föregångarna med att studera vad jägar-samlarfolk verkligen åt samt för att definiera paleo är Loren Cordain - han sade att det är bättre att göra 80% rätt + 20% fel än att göra 80% fel + 20% rätt. Första exemplet kan vara paleo med vissa avstag; andra exemplet modern västerländsk kost.
 13. Jo fungerar det med Lio så är det mycket enklare eftersom det inte krävs mer än ett vanligt recept från läkare. För naturligt sköldkörtelhormon (NDT) krävs ett licensförfarande en gång om året. Däremot om det inte fungerar med Lio i tillägg till Levaxin så kan det ju vara värt besväret. En annan idé skulle vara att be att få prova Euterox i stället för Levaxin. Det är också syntetiskt T4 men den del rapporterar förbättring efter byte. Det fås också på vanligt recept.
 14. Detta får som jag förstår det ytterligare stöd. Så här skrev Arne Astrup idag på sin Facebook (översatt av FB till svenska): "Blodtrycksmedicin minskar risken för att bli smittad med COVID19.Corona virus, och vissa influensavirus (typ A) använder en särskild receptor i lungorna för att komma in i kroppens celler, och samma receptor och system används för att reglera blodtryck och hjärtcirkulationsfunktion i kroppen. Drogerna ACE-hämmare och angiotensin-2-antagonister används allmänt för att kontrollera högt blodtryck och ett antal hjärt-kärlsjukdomar, och det var luft som dessa läkemedel kunde öka risken för att bli infekterade och sjuka med korona virus. Nu visar stor noggrann engelsk studie att det förmodligen är tvärtom: dessa droger kommer mycket sannolikt att skydda mot influensavirus, och de kommer sannolikt att minska risken för att bli smittad av COVID19. Då behandlas man med en av dessa förberedelser, då finns det goda skäl att fortsätta med det (Förberedelser som enalapril, ramiApril, benazApril - mest slut i..."- och den andra gruppen är Losartan, candesartan, valsartan och andra som slutar i..."- sartan ")" Se https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2005396?query=RP&fbclid=IwAR35Kh7CKmEGaUxmLeenaTNlpFEl954SDJ99niKGa5FGpUL3qSoYy5VihcE
 15. Jodå jag bor i Hofterup med min fru sedan 16 år Du kanske behöver Liothyronin (syntetiskt T3) i tillägg till Levaxin? Det kan vara svårt att finna läkare som finner ut att skriva ut Lio, men exempelvis Sköldkörtelkliniken på Medicheck gör det. Lio har betydligt kortare halveringstid, så man kan behöva ta ett par tre doser om dagen.
 16. Har du testat långsamt öka sköldkörtelmedicinen och se vad som händer? Är hypotyreosen underbehandlad kan det vara stört omöjligt att gå ner i vikt, hur man än bär sig åt. Omvänt vet vi ju att personer med hypertyreos, alltså överproduktion av sköldkörtelhormon, ofta går ner i vikt. (Dosen ska naturligtvis endast ändras i samråd med läkare.) Har du testvärden på TSH, fritt T4, fritt T3?
 17. DietDoctor rekommenderar försiktighet vid diabetes typ 1 just med tanke på att minskad insulintillförsel kan göra att man hamnar nära gränsen för ketoacidos. Om man missar en spruta eller om pumpen krånglar så kan det bli farligt innan man märker något. Jag hade nog börjat med typ 100 g kh per dag, i alla fall till att börja med. Äter du vanlig kost nu så får du rimligen ändå mycket stora vinster med liberal LCHF. Läs mera på hemsidan: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/lchf-och-diabetes Lycka till och posta gärna i tråden hur det går för dig!
 18. Det finns rätt många trådar på forumet som handlar om K2, t.ex. den du ser ovan. Sök efter ”k2 site:forum.kostdoktorn.se” på google så finner du mycket!
 19. Det finns flera kliniker som erbjuder arteriografi, som mäter kärlens styvhet, vilken korrelerar med ateroskleros. Det skulle man kunna satsa på när blodfetterna ”spretar” så som hos TS.
 20. Fint! Det förklarar ju saken: då är det mätfel säkert inom acceptabla toleranser som förklarar att formeln visar 10% fel. Men det hamnar ju i rätt härad i alla fall. Ovanligt att man mäter LDL direkt, men bra tycker jag, speciellt om man har väldigt låga eller höga triglycerider för då fungerar inte formeln så bra.
 21. Det stämmer ändå rätt hyfsat - LDL enligt formeln blir 7,11 så det flyttar inte berg jämfört med 8,0. Det var faktiskt det första jag kollade för det verkade inte stämma...
 22. Blodsocker och HbA1c är utmärkta, vilket väl avspeglar sig i ditt låga, fina värde för triglycerider. Ingen förfettning i levern som det verkar! HDL är rätt högt, vilket också är bra. Det som kan vara en källa till viss oro är det höga LDL-värdet givet att apo-kvoten är så pass hög. Jag håller med Peter att, om du inte redan gör det, öka ditt intag av långkedjigt omega-3, t.ex. feta fiskar såsom lax, makrill och sill och gärna gräsbeteskött som har en bra fettprofil. Sedan kolla igen efter någon månad.
 23. HS-CRP är som namnet antyder mycket känsligt, så jag tror det blir svårt att från ett enda prov avgöra huruvida man har kronisk lågnivåinflammation i blodbanan. Werlabs nämner själva flera andra faktorer som kan förklara ett förhöjt värde. Dock om man tar detta prov och får ett lågt värde kan man nog anta att man i alla fall inte har kronisk inflammation. Förra året var jag på en neurologisk mottagning efter en liten infarkt i höger näthinna. Den var verkligen pytteliten och även om syncellerna i det berörda området dött av syrebrist så påverkas inte synfältet alls vid mätning i ögonklinikens krävande maskin. I alla fall så rekommenderade en överläkare statiner och efter diskussion (sic!) stod det klart att statinernas eventuella effekt enligt honom skulle vara mot just kronisk lågnivåinflammation i blodbanan. När jag frågade honom om man kan mäta huruvida man har sådan inflammation sade han nej. Nu vet jag inte om han inte kände till HS-CRP (det gjorde i alla fall inte jag då), eller om han pga risken att ett förhöjt värde beror på något annat betraktade testet som oanvändbart.
 24. Det har du alldeles rätt i! Det hade jag glömt.
×
×
 • Create New...