Gå till innehåll

Kjell Granelli

Moderator
 • Innehållsantal

  3 556
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  76

Inlägg postad av Kjell Granelli

 1. Välkommen till forumet Olle!

  Här en annan FB-grupp som diskuterar lågkolhydrat, inspirerade av Dr. Bernstein som själv är typ etta och kört lågkolhydrat i många år: https://www.facebook.com/Type1Grit/?ref=page_internal

  Om du kan få Libre 2 så har du ett kraftfullt verktyg att minska risken för hypoglykemi liksom för höga blodsockervärden. Man kan ställa in den så att mobilen varnar vid både låga och höga värden. Lämpligen ställer man då varningen för lågt värde över den nivå då man normalt får "känning" - antingen du är vaken eller väcks av larmet har man då en chans att ta lite druvsocker innan blodsockret blir för lågt. Sedan min fru fick Libre 2 för ett år sedan har hon knappt haft någon enda allvarlig känning och nätterna är mycket tryggare.

  Överdödligheten i typ 1 diabetes beror till största delen på just hypoglykemi samt ketoacidos, vilket normalt uppstår vid höga blodsockervärden i kombination med insulinbrist. Sätter man en varning för högt blodsocker kan man även minska risken för ketoacidos.

  Ett annat tips om du tar både långtidsverkande och snabbinsulin: tar du långtidsverkande till natten så förvara inte snabbinsulinet på samma plats - skulle du ta fel får du en enormt kraftig blodsockersänkning (kanske när du sover). Min fru tar numera långtidsinsulinet på morgonen, vilket jag är glad för.

  • Gilla 4
 2. Gratulerar till bättre värden! Det verkar som de flesta efter övergång till keto/LCHF från "normalkost" får minskade triglycerider (=bra), ökat HDL (=bra), medan LDL ibland går upp och ibland ner. Totalkolesterol kan då gå både upp och ner, men om triglyceriderna är låga, HDL högt och gärna även en låg apo-kvot, så har man säkert förbättrat sin hälsa.

  Kunde vara intressant att få se dina värden före/efter.

  Har blodtrycket minskat efter ett halvår på keto? Vikt minskat?

  God fortsättning!

  • Gilla 5
 3. 18 timmar sedan, Anna S sade:

  Kjell,

   

  Tack, jag har läst om Liothyronin men det är som sagt svårt att hitta läkare som skriver ut det. Tack för tipset!

  Jag har även funderat på naturligt sköldkörtelhormon men då verkar man få åka utomlands. Jag vet att det finns en klinik i Oslo som skriver ut det, samt några läkare i Finland. Dock är det dyrt (sedan tillkommer ju resekostnader) och frågan är om det är värt det om Lio funkar lika bra...trots allt är det ju T3 man kan behöva utöver T4, och då borde syntetiskt T3 funka lika bra. 

  Jo fungerar det med Lio så är det mycket enklare eftersom det inte krävs mer än ett vanligt recept från läkare. För naturligt sköldkörtelhormon (NDT) krävs ett licensförfarande en gång om året. Däremot om det inte fungerar med Lio i tillägg till Levaxin så kan det ju vara värt besväret.

  En annan idé skulle vara att be att få prova Euterox i stället för Levaxin. Det är också syntetiskt T4 men den del rapporterar förbättring efter byte. Det fås också på vanligt recept.

  • Gilla 1
 4. On 2020-04-19 at 21:22, The Biochemist sade:

  Underbart att du hittade detta med ACE2 receptorerna. Min far går på blodtrycksmedicin som är ACE2 blockerade. Denna medicin leder till att man får fler ACE2 receptorer. Det enda jag sett än så länge är varningar för att det kan vara livsfarligt med dessa läkemedel. Farsan är förstås orolig med jag sa till honom fön nån månad att fortsätta äta den för jag tror det är när man får slut på fungerande ACE2 receptorer man är körd. Men det är biokemi, har inte hittat något stöd för det i litteraturen förrän nu. 
   

  Nu kanske nån tänker att detta inte kan stämma då högt blodtryck är den största riskfaktorn enligt IVA registret? Jo. 35% av alla IVA patienter har högt blodtryck. Deras medelålder är 61 år. Grejen är bara att 50% av alla 60 åringar har högt blodtryck så de är underrepresenterade på Intensiven. Och det är knappast livsstilen som lett till högt blodtryck som skyddar dem. Det måste vara ett läkemedel. Jag sätter min spik på ACE2 blockerarna. 

  Detta får som jag förstår det ytterligare stöd. Så här skrev Arne Astrup idag på sin Facebook (översatt av FB till svenska): "Blodtrycksmedicin minskar risken för att bli smittad med COVID19.
  Corona virus, och vissa influensavirus (typ A) använder en särskild receptor i lungorna för att komma in i kroppens celler, och samma receptor och system används för att reglera blodtryck och hjärtcirkulationsfunktion i kroppen. Drogerna ACE-hämmare och angiotensin-2-antagonister används allmänt för att kontrollera högt blodtryck och ett antal hjärt-kärlsjukdomar, och det var luft som dessa läkemedel kunde öka risken för att bli infekterade och sjuka med korona virus. Nu visar stor noggrann engelsk studie att det förmodligen är tvärtom: dessa droger kommer mycket sannolikt att skydda mot influensavirus, och de kommer sannolikt att minska risken för att bli smittad av COVID19. Då behandlas man med en av dessa förberedelser, då finns det goda skäl att fortsätta med det 1f642.png:)
  (Förberedelser som enalapril, ramiApril, benazApril - mest slut i..."- och den andra gruppen är Losartan, candesartan, valsartan och andra som slutar i..."- sartan ")"

  Se https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2005396?query=RP&fbclid=IwAR35Kh7CKmEGaUxmLeenaTNlpFEl954SDJ99niKGa5FGpUL3qSoYy5VihcE

  • Gilla 4
 5. 15 timmar sedan, Anna S sade:

  Kjell Granelli,

   

  Först och främst, jag vet inte om min dator spelar mig ett spratt eller om det verkligen stämmer det som står på dig..."Location: Hofterup, Skåne". Är det sant?!?! Jag är uppvuxen där!!!

  Jag tror uppriktigt sagt inte att Levaxin fungerar för mig. Jag äter 200 mikrogram/dag sedan flera år och mitt TSH-värde är undertryckt (0.05; ref 0.4-4.2), medan fritt T4 ligger vid övre gränsen (1.5; ref 0.7-1.5). Dock har jag beställt privata prover som visade lågt fritt T3 (2.1; ref 1.7-3.7) vilket tyder på att jag inte konverterar tillräckligt mycket T4 till T3 som ju är det aktiva hormonet. Det är tydligen vanligt med nedsatt förmåga att omvandla T4 till T3 vid autoimmun hypotyreos då kronisk inflammation sägs inverka menligt på denna process.

  Enligt läkaren går det inte att ta mer än 200 mkg Levaxin/dag då det inte tillverkas högre doser än så...

   

  Jodå jag bor i Hofterup med min fru sedan 16 år 🙂

  Du kanske behöver Liothyronin (syntetiskt T3) i tillägg till Levaxin? Det kan vara svårt att finna läkare som finner ut att skriva ut Lio, men exempelvis Sköldkörtelkliniken på Medicheck gör det. Lio har betydligt kortare halveringstid, så man kan behöva ta ett par tre doser om dagen.

  • Gilla 3
 6. Har du testat långsamt öka sköldkörtelmedicinen och se vad som händer? Är hypotyreosen underbehandlad kan det vara stört omöjligt att gå ner i vikt, hur man än bär sig åt. Omvänt vet vi ju att personer med hypertyreos, alltså överproduktion av sköldkörtelhormon, ofta går ner i vikt. (Dosen ska naturligtvis endast ändras i samråd med läkare.)

  Har du testvärden på TSH, fritt T4, fritt T3?

  • Gilla 5
 7. DietDoctor rekommenderar försiktighet vid diabetes typ 1 just med tanke på att minskad insulintillförsel kan göra att man hamnar nära gränsen för ketoacidos. Om man missar en spruta eller om pumpen krånglar så kan det bli farligt innan man märker något. Jag hade nog börjat med typ 100 g kh per dag, i alla fall till att börja med. Äter du vanlig kost nu så får du rimligen ändå mycket stora vinster med liberal LCHF. Läs mera på hemsidan: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/lchf-och-diabetes

  Lycka till och posta gärna i tråden hur det går för dig!

  • Gilla 5
 8. 1 timme sedan, Peter B sade:

  Ja...det gör ju LDL-värdet mer trovärdigt ...men när man ändå tagit APO-värden så ska man ju hellre titta på dessa om jag förstått det hela rätt. :)

  Tillägg: Det är ganska irriterande att man inte kan ta en "Calcium-Score" i Sverige såvitt jag vet. Det skulle kunna vara ganska avgörande ...om scoren var låg så skulle man nog kunna ta det ganska lugnt även med höga ApoB-värden ( vice versa om Calcium-scoren visade på ett högt värde  )

  Det finns flera kliniker som erbjuder arteriografi, som mäter kärlens styvhet, vilken korrelerar med ateroskleros. Det skulle man kunna satsa på när blodfetterna ”spretar” så som hos TS.

  • Gilla 4
 9. 1 minut sedan, Peter B sade:

  Ja lite konstigt är det ...speciellt som det står "direkt" på LDL-värdet vilket jag tolkar som ett uppmätt värde och inte ett beräknat värde ... på mina tidigare prov på Werlabs har det varit LDL-C (Calculated).

  Fint! Det förklarar ju saken: då är det mätfel säkert inom acceptabla toleranser som förklarar att formeln visar 10% fel. Men det hamnar ju i rätt härad i alla fall. Ovanligt att man mäter LDL direkt, men bra tycker jag, speciellt om man har väldigt låga eller höga triglycerider för då fungerar inte formeln så bra.

  • Gilla 4
 10. 10 minuter sedan, SGK sade:

  Jag har lärt mig att totalkolesterol är LDL + HDL + 0,45*triglyceriderna.

  Men det stämmer ändå inte med de redovisade värdena?

  Det stämmer ändå rätt hyfsat - LDL enligt formeln blir 7,11 så det flyttar inte berg jämfört med 8,0. Det var faktiskt det första jag kollade för det verkade inte stämma...

  • Gilla 3
 11. Blodsocker och HbA1c är utmärkta, vilket väl avspeglar sig i ditt låga, fina värde för triglycerider. Ingen förfettning i levern som det verkar! HDL är rätt högt, vilket också är bra. Det som kan vara en källa till viss oro är det höga LDL-värdet givet att apo-kvoten är så pass hög. Jag håller med Peter att, om du inte redan gör det, öka ditt intag av långkedjigt omega-3, t.ex. feta fiskar såsom lax, makrill och sill och gärna gräsbeteskött som har en bra fettprofil. Sedan kolla igen efter någon månad. 

  • Gilla 5
 12. On 2020-01-10 at 09:16, Kahavia sade:

  En patentes:

  Jag läser hos Werlabs att de nu erbjuder ett utökat provpaket, Hälsokontroll XL Plus, med bland annat en hs-CRP (högkänsligt CRP) förutom vanligt CRP. De skriver att med hs-CRP kan den låggradiga inflamation som kan leda till ateroskleros upptäckas. 

  Vad tror ni om detta? Erfarenheter? 

  HS-CRP är som namnet antyder mycket känsligt, så jag tror det blir svårt att från ett enda prov avgöra huruvida man har kronisk lågnivåinflammation i blodbanan. Werlabs nämner själva flera andra faktorer som kan förklara ett förhöjt värde. Dock om man tar detta prov och får ett lågt värde kan man nog anta att man i alla fall inte har kronisk inflammation.

  Förra året var jag på en neurologisk mottagning efter en liten infarkt i höger näthinna. Den var verkligen pytteliten och även om syncellerna i det berörda området dött av syrebrist så påverkas inte synfältet alls vid mätning i ögonklinikens krävande maskin. I alla fall så rekommenderade en överläkare statiner och efter diskussion (sic!) stod det klart att statinernas eventuella effekt enligt honom skulle vara mot just kronisk lågnivåinflammation i blodbanan. När jag frågade honom om man kan mäta huruvida man har sådan inflammation sade han nej. Nu vet jag inte om han inte kände till HS-CRP (det gjorde i alla fall inte jag då), eller om han pga risken att ett förhöjt värde beror på något annat betraktade testet som oanvändbart.

   

  • Gilla 3
  • Tack! 1
 13. 4 timmar sedan, Nisse sade:

  Hur många bryr sig om viktiga kvoten TG/HDL?

  Alltför få tyvärr. Inte minst för att kvoten mellan dem verkar kunna fungera som surrogatmarkör för insulinkänslighet, metabolt syndrom samt oxiderade LDL. Plus att det är betryggande att, vid låga triglycerider fastande, levern hade annat att göra under morgontimmarna än exportera ett överskott av inlagrat fett (ofta pga överintag av raffinerade kolhydrater!).

  Jag tror att höga kolesterolvärden är viktigt att kolla, men då framför allt för att fånga något allvarligt typ FH (familiär hyperkolesterolemi, en ärtflig rubbning som gör att man måste ta statiner för att undvika hjärtinfarkt i rätt tidig ålder).

  • Gilla 4
 14. 14 timmar sedan, qwy sade:

  En artikel av Dr. David L. Katz om kött och cancer. Artikeln innehåller en lista med tio punkter. Se punkt nummer åtta. 

  https://www.huffpost.com/entry/meat-and-cancer-hammering_b_8398382

  Tack för länken. Så här står det i punkt 8:

  "8) Meat isn't what it used to be.

  Those inclined to refute the IARC conclusion because we are constitutionally omnivorous as a species (we are) are ignoring two very important considerations. First, our Stone Age ancestors had a lifespan about half our own, so didn't have time to develop cancer for the most part. What natural selection never sees, natural selection cannot address. Further, the meat of our native diets is rather far removed from the meats that prevail today, and in particular, the processed meats that have earned the skull and crossbones warning label from IARC. I have addressed this topic before, for those inclined to chew it more thoroughly."

  När det gäller livslängd under paleolitikum så är det korrekt att medellivslängden är väsentligt kortare än i dagens utvecklade länder, men det beror framför allt på hög barnadödlighet ("infant" and "child"). Överlevde man till vuxen ålder var det vanligt att man blev kring 80 år. Sedan är han aningen fel på det när det gäller vad det naturliga urvalet kan se eller inte. Evolutionen påverkas främst av sådant som sker före reproduktion, men i människors fall finns även en s.k. grandmother effect, som i korthet går ut på att fitness ökas av att far- och morföräldrar hjälper sina barn med deras barn.

  Däremot håller jag med om att alla processade köttprodukter kan innehålla diverse ingredienser som är giftiga för oss.

  Den stora anledningen till att rött kött bidrar till tarmcancer verkar i själva verket hänga samman med den högre koncentrationen av hemjärn i hemoglobin-molekylerna. Detta motverkas dock av samtidigt intag av klorofyllrik mat, alltså gröna blad och liknande. Det beror på att hemoglobin- och klorofyllmolekylerna är så lika varandra att de konkurrerar om interaktion med de celler som tillsammans med hemjärn bidrar till cancer, men inte med magnesium, som sitter i centrum av klorofyllmolekylerna (alltså där det sitter järn i hemoglobin - i övrigt är molekylerna likadana).

  • Gilla 3
×
×
 • Skapa nytt...