Jernmark

Medlem
 • Innehållsantal

  10
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  1

Jernmark vann senast 2 Januari 2015

Jernmark hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

37 Bra

Om Jernmark

 • Rank

 1. Tusen tack alla för era reflektioner och tankar ?. Vad jag tar med mig från den här tråden är att merparten inte verkar särskilt upprörda över mina förhöjda LDL värden, förhoppningsvis är de en temporär produkt av eventuellt mitt carnivora experiment eller någon nedsättning i kroppen. Jag kommer lägga om kosten till att inkludera mer av de produkter som är ovan nämnda som kommer ge mig fler enkelomättade samt fleromättade fetter. Det återstår att se huruvida detta påverkar mina resultat. Det känns som att det finns hur mycket fakta samt åsikter som helst att ta in kring olika fetter. Intressant fakta kring träning, jag löper regelbundet och avverkade Tough Viking förra året samt en halvmara, sistnämnda kommer åter igen genomföras i höst. Jag höra mig för med min läkare om några månader utifall jag kan åter få testa om mina kolesterolvärden, återkommer gärna här då med en uppföljning.
 2. Jala: Min syster och svåger berättade att kolesterolprover påverkas kortsiktigt utav den kost vi äter. Perioden innan sista provet togs nollade jag i stort sett kolhydraterna genom att enbart äta rött kött, vitt kött samt fisk med olika smör och oljor som en stor del utav kosten. Jag håller med dig i att kolhydrater inte har gett mig någon specifik vinst men jag känner mig rätt förvirrad när jag äter ketomat men får försämrade värden jämfört med när första proven togs. Om jag skulle missa något, hur skulle du rekommendera att jag förändrade min kost?
 3. JPS, Jala och Tureborgaren: Tack för era tankar om olika fetter. Smör har jag nyttjat sedan start och i synnerhet på slutet vid mitt carnivora experiment där jag åt kryddsmör till många kötträtter. Kokosfett har jag en bra relation till, bulletproof coffee har varit min standardfrukost länge nu om jag ens äter någon eller fastar. Min fråga består dock, hur kommer det sig att jag såpass höga LDL värden trots att jag ätit det naturligaste vi har? Hur kan jag vända det?
 4. Stort tack för din fördjupade analys Zepp ?. Jag kan börja med att klargöra att datumen 180628 respektive 180620 enbart är utskriftsdatumet från journalen och har således inget att göra med provdatum, det står på ett annat ställe på bilden. På labbilden är det övre provet taget 150401, dvs där jag hade fina ketonvärden och du benämner mig som en hyperfrisk tonåring. Det under provet är taget 180612 och du har rätt i att det saknas bland annat jämförbara ketosvärden, jag skall erkänna att jag inte har sådan djup insikt att jag vet precis vilka prover jag ska begära av läkaren. Med den klarifieringen, kan man dra slutsatsen att min kropp mår något sämre nu 3 år senare? Haha jag är medveten om misstänksamheten mot läkarkåren inom vår community men de är öppna och nyfikna för vad kosten innebär. Fet fisk är även något jag laddat upp med hemma och om jag summerar dig så verkar du tycka det är en bra idé att blanda in flera och bättre fettkällor i kosten?
 5. Vad har du för tankar om att inte bry sig om ett högt LDL? När jag rasade ner till 76 Kg så låg jag inte där många månader trots att jag då åt i stort som jag gör nu, i efterhand känns det som att kroppen "chockades" utav kostomställningen och sedan adapterade sig. Jag väger idag 81 Kg men har trivts som bäst runt cirka 78 Kg, känns dock svårt att ta sig dit igen. Ja jag skulle nog säga att jag har bra koll på de flesta livsmedel jag äter. Såserna är i stil med Lohmanders / Lallerstedts bernaisåser i olika varianter och de ligger oftast på 0-1/100 gram kolhydrater dvs väldigt lågt. De är i regel precis som du skriver rapsoljebaserade men påverkan utav stabiliseringsmedel i LCHF är inget jag har läst om tidigare. Tänker du att det är en stor faktor? De mejerier jag äter oftast är smör samt hårdost i olika former som i stort sett är nollade vad gäller kolhydrater men visst händer det att jag vispar grädde någon gång eller använder en fullfet creme fraiche i matlagningen. Jag har aldrig provat att äta mejerifri LCHF, är det något man skulle kunna tänka sig?
 6. Hej fettvänner! Jag började med LCHF hösten 2014, en strikt till normal variant skulle jag bedöma där mina avsteg primärt begränsade sig till sötningsmedel i dryck. Jag är 179 cm lång rasade då från 92 kg till 76 kg på totalt nio månader, efter sex av dessa genomförde jag en rad labprover i syfte att se hur LCHF påverkade mig. Dessa värden är de ni ser på översta pappret, genomsnittliga värden med normala nivåer av LDL (det onda kolesterolet). Jag var lättad och glad över det vetenskapliga kvittot som proverna gav mig, nu kunde jag med gott samvete berätta för människor omkring mig att min kropp svarade väl på min kost. Sedan proverna togs våren 2015 har jag fortsatt äta LCHF samt träna cirka tre gånger i veckan, jag äter fortsatt oftast strikt men har gått upp från min lägstanivå på 76 kg och planat ut någonstans runt 79-83 Kg. Jag är stundtals inte nöjd med min kropp och har försökt prova striktare ketovarianter vilket gett små temporära viktnedgångar, en av dessa var när jag nyligen provade en carnivor ketodiet i veckorna och strikt LCHF på helgerna. Jag åt enbart kött och fett i syfte att i stort nolla kolhydratsintaget. De fetterna jag åt var primärt kryddsmör samt färdiga kalla såser som är majonnäsbaserade. Vid ett läkarbesök nyligen under min carnivora tryout bad jag åter om att få ta samma prover som jag tog 2015, hur mår min kropp nu efter ytterligare tre år och en striktare variant av kosten? Resultaten gjorde mig ärligt talat ledsen och förvirrad, är min kosthållning som jag mår så bra på dålig för mig? Resultaten som ni finner på det understa labprotokollet påvisar lägre nivåer utav HDL (det goda kolesterolet), förhöjda nivåer utav både LDL samt Triglycerider. Läkaren på vårdcentralen skrev enbart i ett brev att mina värden såg bra ut, dock har min syster samt svåger som också är läkare kikat på proverna och de var mer alarmerade. Jag är frisk i övrigt både psykisk och fysiskt, äter inga mediciner och ser inga livsomvälvande händelser som påverkat mig i stor omfattning mellan provtillfällena. Jag har tyvärr inga prover att jämföra med från före min LCHF-tid. Min fråga till er kära forum är, hur vänder jag på denna stek för att framförallt åter få lägre LDL? Syster och svåger är väl införstådda med min kost och intresserade. De föreslog att jag slutar med mitt carnivora experiment för att äta mer grönsaker samt fleromättade och enkelomättade fetter, helt enkelt en normal LCHF med "bättre" fetter. Idag handlade jag hem oliver, majobaserade såser, fisk, räkor, kräftstjärtar, kyckling, avokado samt oljor att steka i istället för smör. När jag lagt om kosten något i några månader kan jag åter försöka be om en labtid för att testa mina kolesterolvärden, tycker ni det låter som en bra plan eller har ni andra förslag? Fråga gärna om det finns några aspekter ni kan se som bidragande som jag missat att lyfta ?. Tacksam för alla tankar, rådgivning och insikt i hur jag kan förbättra mina värden utan att sluta med LCHF ❤️.
 7. The Biochemist: Tack för ett mycket, mig tryckes, evidensbaserat svar. Jag har aldrig mätt blodketoner och har inga planer på det i dagsläget utan endast nyttja Ketonixen på simplaste möjliga sätt för att se om jag går åt rätt håll med kosten och i förlängningen eventuell något kilo i viktnedgång. Har du något tips hur jag på så ett simpelt sätt som möjligt använder Ketonixen för att se om jag är på rätt väg? Ju högre registrerat värde ju bättre i regel eller gäller inte det? iAnna: Jag är kille :).
 8. Hej! Jag tar och väcker liv i denna tråd igen då den enligt google matchade min frågeställning som bäst. Jag har ätit LCHF i 3,5 år och trivs som fisken i vattnet med kosten och livsstilen, jag gick från 92 Kg till 76 Kg på 9 månader men har sedan dess sakta tickat uppåt för att sedan gå ned något kilo igen när jag ätit striktare samt tränat mer. Idag väger jag 81 kg. Jag äter sötningsmedel på helgerna men bedömer i övrigt att jag äter tämligen strikt/normal, eventuellt lite för mycket mejerier. Jag har dammat av min röda Ketonix USB jag köpte för något år sedan, kalibrerat den samt installerat den senaste programvaran. Jag blåser i regel efter jag kommit hem från jobbet runt 17.00 och därför inte ätit på några timmar. Oftast ligger jag i det gula fältet på runt 25-40 men det känns mycket lågt när jag här ovanför läser att många ligger runt 60-80. Jag använder standardgränserna i programmet. Min fråga lyder, inom vilket spann bör jag ligga för att vara i ketos och effektfullt bränna fett? Jag funderar på att göra ett ryck att äta striktare men vill gärna ha en måttstock för vad jag vill blåsa för att veta att det är effektfullt. Tack på förhand!
 9. Zepp: I somras såg jag LCHF som en temporär lösning på mitt problem för att sedan gå över till gemene mans kost igen. Med resans gång har alternativet blivit mer och mer svårmotiverad och något som fascinerar mig mycket är suget som försvunnit. Jag kan titta på lösgodis, jag vet hur det smakar och jag kan känna konsistensen, dock infinner sig inte begäret som det tidigare gjorde, otroligt skönt. Gällande psykologiska aspekter upplever jag mig väldigt trygg och bekväm i min kost, jag har aldrig dåligt samvete över det jag äter vilket gör mig lugnare, tryggare och gladare över hur jag är som person. När jag ser mig själv i spegeln infinner sig inte längre känslor så som ångest och stress utan nyfikna tankar kring hur jag kan haft så fel så många år. Y62: Även jag löpte en hel del under missionen, keep it up!
 10. Hej alla läsare på Kostdoktorn! Jag är en tjugonioårig man på 180 cm som enbart i motivationssyfte till andra vill berätta min vikthistoria. Kanske kan den inspirera någon som inte är gravt överviktig men önskar positiv förändring? Som liten var jag ständigt mer eller mindre knubbig till följd av delvis felaktig kost men också till följd av att tv-spel och datorn var ett större intresse än innebandyn jag stundtals deltog i. Jag vill minnas att jag hos skolsköterskan i åttonde klass uppvisade en vikt på 85 kg, fortfarande kan jag minnas hur jag intalade mig själv att nog sjutton hade jag mer muskler än fett allt. Så fel. Året efter gjorde jag en galen hälsoresa genom att sluta med snabbmat och började träna sju dagar i veckan, resultatet var enastående, 69 kg landade jag på och jag var löjligt rippad. Dock varar inget för evigt mina vänner och åter började jag klättra på vågen, det dröjde inte många år innan jag nådde tidigare vikt och mer därtill. När jag för några år sedan genomförde en militär utlandsmission vägde jag 82 kg och mådde bra med den vikten, jag kände att det är någonstans där jag borde ligga för att känna mig frisk, sund och lätt. Jag har under det gångna året tränat regelbundet cirka 2-3 gånger i veckan och ständigt försökt tänka på vad jag ätit, allt enligt Livsmedelsverkets kostråd, mycket kvarg med låg fetthalt, fullkornsmakaroner samt light-produkter. Trots detta tickade vikten uppåt och i september 2014 vägde jag 91.3 kg. Jag suckade djupt och erkände för mig själv att det behövs sannerligen en förändring, mina tankar föll osökt på Atkins som jag provade för c.a. 10 år sedan med gott resultat. Dock hade LCHF blivit ett mer etablerat begrepp och jag lusläste sidor som t.ex. Kostdoktorn. Jag skred till verket med målet att landa på 85 kg, en realistisk vikt jag tidigare innehaft och mått bra med. De första veckorna gick snabbt, riktigt snabbt, min sambo berömde mina framsteg och underlättare även genom att äta samma mat som mig. Jag nådde min målvikt i november 2014 men kände att varför skall jag sluta nu? Jag kände mig piggare, mindre gasig i magen (till min sambos stora lycka), lättare och mindre hungrig över tid. I morse ställde jag mig åter på vågen för att syna resultatet, 80.6 kg landade vågen på och jag kan glatt konstatera att jag lyckats gå ned c.a. 11 kg på enbart 4 månader. Under berörd tid har jag tränat thaiboxning c.a. 2 gånger i veckan samt att jag som psykolog sitter still mycket i tjänsten. Resultatet är i mina ögon otroligt, vem kunde tro att det skulle gå så lätt och framförallt snabbt att gå ned i vikt? Jag har i stort följt Kostdoktorns kostråd samt letat recept på diverse sidor. Jag får mycket komplimanger från människor och pricken över i är dessutom fina ord om min mage, min akilleshäl sedan många år tillbaka. Min mamma har genomfört en gastric-bypass operation med stora framsteg som följd, hon är en kämpe men jag önskar inte att en dag hamna i hennes fotspår, i dagsläget kommer jag fortsätta med LCHF så länge det känns bra. Det pirrar nästan lite i kroppen när jag funderar på vart min kropp önskar plana ut, 78 Kg? 76 Kg? Framtiden får utvisa tänker jag, självklart hoppas både jag och mamma träffa många av er på LCHF-kryssningen i mars! Tack Kostdoktorn för en underbar sida! <3