Jump to content

hungrig

Medlem
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

hungrig's Achievements

Nyanländ

Nyanländ (1/7)

9

Reputation

  1. Ett tips för att få billigare kött, är att köpa mer i taget, gärna direkt av producent, och inte bara köpa en styckdetalj, utan köpa helt eller delar av ett djur. Vi betalar 50 kr / kg för lammkött, och 72 eller något för nötkött. Bådadera är gräsbetat och ekologiskt. Det är lite extra jobb, men om jag tänker efter så har lagt cirka 15 timmar på att stycka under de senaste 12 månaderna, och då är det till en familj med två barn, och vi har köpt nästan allt vårt kött som antingen grovstyckat eller hel slaktkropp. Du behöver bara kniv, skärbräda, en enkel köttsåg (går att köpa hos clas ohlson, Jula, med flera för runt en hundring), och lite plastpåsar. Vill du göra färs så går det att köpa köttkvarn för 300 spänn som funkar tillräckligt bra. Att köpa en kvarts ko (50-60 kg) kanske är lite mycket för en ensam student, men ett halvt eller helt lamm (slaktvikten ligger ofta på 12-20 kg) borde ju gå att få in även i en mindre frys. Om du kan dela med några kompisar så blir det ju ännu bättre. Efter vad jag har sett, så blir det VÄLDIGT mycket billigare med kött om man köper helt eller grovstyckat. Bonden vi köpt nötkött av, säljer även mindre lådor, där allt är färdigt att stoppa i frysen, men då ligger priset runt det dubbla. Dessutom gillar jag att välja själv hur jag styckar - mycket färs är praktiskt om man har ont om tid, och köttfärs är det närmsta "färdigmat" vi kommer :-)
  2. På allvar? Har du sett ett barn i närheten av djur, någon gång? Min erfarenhet, av både egna och andras barn, är att de totalt saknar empati för djuren, och att man måste lära dem att vara snälla. Sparka inte katten, osv. Jag tycker att man skall visa respekt för djuren, och om man skall föda upp ett djur bara för att ha ihjäl och äta upp det, så har man också en plikt att ge djuret ett bra liv. Självklart kan det ses som dubbelmoral, först vara snäll och sedan döda, men det är en annan fråga. Hur som helst, att det utvecklas en moral och att folk är mer intresserade av djurens välfärd, kan bara vara positivt, oavsett om man skall äta upp dem eller inte.
  3. Vår då treåriga dotter tyckte att förra vårens kaninungar var jättesöta, och klappade gärna på dem under sommaren. När det var dags för slakt, och hon intresserat kom och tittade på, så var det ungefär samma reaktion som när det skördas grönsaker, eller plockas fram köpt mat ur kylskåpet. Titta, peka, kommentera. "Där ligger huvet" Jag skulle snarare säga tvärt om, att barn som inte har lärt sig att det är läskigt med blod, inte tycker att detta är något konstigt. De flesta av oss har en väldigt sned bild av verkligheten, och tror att kött kommer ur små plastförpackningar. Själv tror jag att jag var närmre 30 när jag första gången köpte en hel kyckling i mataffären, och det är ju inte rätt, men det blev folk av mig ändå ;-)
  4. Menar du att vi varken behöver äta några kolhydrater eller särskilt mycket fett, eller att vi kan överleva utan mättat- och enkelomättat fett, om vi äter en åtminstone en mindre mängd fleromättat, samt får i oss energin från kolhydrater? Om jag förstått dig rätt, så pratar du alltså här om vad vi kan överleva på, snarare om vad som är bra för oss, enligt modern kostvetenskap?
×
×
  • Create New...