mmmicke

Medlem
  • Innehållsantal

    18
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

15 Bra

Om mmmicke

  • Rank

  1. mmmicke

    Fettkaffe meningslöst?

    Jag har under de senaste dagarna sett flera debattörer på Facebook som hävdar att fettkaffe är meningslöst eftersom "mat ska ätas, inte drickas". Det påstås att kroppen inte kan ta upp näringen i flytande föda, så vida den inte dricks i samband med måltid. Allt detta låter ju logiskt. Men hur sant är det? Och är det någon skillnad på upptagningen om man har ägg i fettkaffet? Var går gränsen mellan flytande och fast?
  2. Hej, Jag blev väldigt förvirrad när jag hittade en medwurst som innehöll både socker och druvsocker - men inget socker! Hur förklarar man detta? Se innehållsdeklarationen i bifogad fil. Citat: "Ingredienser: Griskött, späck, koksalt, lök, socker, druvsocker, potatisfibrer, kryddor.... etc. Kolhydrater: 2 g varav 0 g sockerarter." Hur lyckas man med detta utan att ljuga?
  3. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    Ok, här kommer nu en avslutande statusuppdatering. Det är nu lite över en månad sedan jag avslutade min 30-dagars probiotikakur och jag kan säga att detta är något av det bästa jag gjort! Magen är tillbaka på banan igen, och jag äter laktos och dricker kaffe som aldrig förr - helt utan symptom! Tänk att jag gått i nästan 3 år och mått dåligt när det tog knappt 30 dagar att bli frisk! Och tänk att det sannolikt finns många tusen där ute bara i Sverige som går och mår dåligt helt i onödan! Sorgligt att vår sjukvård inte kan hjälpa oss med detta, när det är så otroligt enkelt (lite som med lchf och diabetes, övervikt, epilepsi, psoriasis, adhd, etc etc, listan är tyvärr alldeles för lång). Min erfarenhet är att sjukvården bara kan läkemedel med krångliga namn - de har ingen aning om hur mycket kosten kan göra för oss. Där behövs verkligen skärpning. Till slut vill jag säga TACK till er som bidragit i denna tråden för era tips och er medverkan till att jag nu är återställd!
  4. mmmicke

    "botad" Laktosintolerans?

    Jag vet inte hur det gick till. Kan ha varit själva magsjukan som fler skriver här, eller kan det ha varit att de diaré-tabletter jag köpte på plats i Egypten slog ut för mycket av mina goda tarmbakterier. Vet inte om de innehöll antibiotika eller inte, men oavsett så är de inte lika skonsamma som alternativen som säljs i Sverige. Jag fick rådet av vana Egypten-resenärer att absolut inte använda "svensk" magmedicin om jag blir dålig i Egypten, eftersom den inte skulle hjälpa. Det enda som skulle kunna hjälpa var deras inhemska tabletter. Så här i efterhand är jag mycket skeptisk till det rådet.
  5. mmmicke

    "botad" Laktosintolerans?

    Kan tillägga att jag varit hos två olika läkare som båda konstaterade att det inte gick att göra något åt laktosintolerans. Uppenbarligen vet vi bättre än läkarna!
  6. mmmicke

    "botad" Laktosintolerans?

    Intressant ämne! Själv har jag varit laktosintolerant i nästan 3 år efter en magsjuka i Egypten. Jag har ätit lchf i 3,5 år, så för mig hjälpte det inte med enbart kosten, men efter en probiotikakur på 30 dagar verkar laktosintoleransen vara som bortblåst! Idag tog jag min sista probiotikatablett, så nu är det upp till bevis! Jag har även varit känslig mot gluten, så de två hänger säkert ihop på något sätt.
  7. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    En tablett kvar i probiotikaburken och mitt experiment är snart över! De senaste 2 veckorna har jag ätit laktoshaltiga livsmedel som jag gjorde förr, innan jag blev laktosintolerant, och jag har inte märkt några som helst problem med magen. Jag drack ett mellanstort glas mjölk i går utan problem. Jag har även börjat dricka kaffe igen sedan några dagar tillbaka, utan några negativa effekter på magen. I morgon inleds det slutgiltiga testet - att äta laktos utan probiotika eller annan "medicinering". Kommer magen klara sig själv utan tillskott av bakterier? Jag kommer nog fortsätta dricka lakrits-teet dock, det är riktigt gott! (och jag har aldrig gillat lakrits)
  8. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    Nu har jag kört min specialkur i ca 2 veckor. En tablett Holistic Lactovitalis varje morgon, en tesked glutaminpulver morgon och kväll, lakritste istället för kaffe. Som jag tidigare skrivit så är tanken att jag ska köra minst 30 dagar. Magen har varit bättre och sämre omvartannat, men jag tar det som ett tecken på att skräpet som jag försöker få bort är på väg ut. Igår kväll åt jag en liten bit kladdkaka (inte lchf, jag vet) med två slevar vispad grädde till - utan laktastablett. Normalt sett skulle jag ha blivit dålig på detta, men än har jag inte märkt något. Just nu ser det alltså ut som att jag redan blivit bättre, men det är lite för tidigt att säga än. Jag har försökt läsa mig till hur länge man bör ta probiotikan innan tarmen är återställd, men det är inte helt tydligt. Jag antar att det beror på hur illa det är ställt. Är det någon som har någon idé om detta? Vad jag egentligen vill veta är om jag ska beställa en laddning (30st) probiotikatabletter till, eller om det är slöseri med pengar. Jag ser verkligen fram emot att kunna dricka kaffe igen. Härom natten drömde jag att jag drack kaffe - och det var underbart
  9. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    Jag minns inte, men jag tar alltid den fetaste jag kan hitta. Runt 2-3% var de båda två.
  10. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    Hittade precis ännu en intressant sida där man menar att det är viktigt att äta små mängder laktos ibland för att berätta för kroppen att den behöver producera laktas: http://www.halsasomlivsstil.com/2014/02/gar-det-att-bota-laktosintolerans/
  11. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    Ok, nu har det gått en tid och jag känner att det är dags att rapportera. Jag har testat att dricka laktosfri A-fil varje dag morgon och kväll. Efter några dagar provade jag att äta lite laktos, och magen klarade det fint. Jag tror att förklaringen till det är att bakterierna i A-filen kan bryta ner laktosen till mjölksyra, och behöver alltså inte alls betyda att min mage blivit bättre (se mer om detta nedan). Jag testade även A-fil med laktos, och det gick bra med Änglamarks ekologiska A-fil, men funkade däremot inte med en annan icke-ekologisk A-fil som jag inte minns namnet på. Vad som däremot hänt efter att jag börjat med A-fil är att jag tappat ca 1 kg i vikt. Jag är normalviktig redan, men man tackar inte nej till ett kilo mindre att bära på längs löparbanan. Jag har läst på en del på nätet de senaste veckorna och lärt mig mer om problematiken och fått nytt hopp om att kunna få en lösning på mitt magproblem. Kort sagt har jag insett att det är tarmslemhinnan som måste få återhämta sig, eftersom det är där laktasen normalt produceras, och det är antagligen den som blivit skadad. http://kurera.se/probiotika/ Mycket bra information om probiotika. Här står bland annat: "Laktosintolerans var en av de första indikationerna för användning av probiotika. Bakterierna producerar laktas samt har en läkande effekt på tarmslemhinnan vilket är viktigt vid dessa problem. Det kroppsegna laktaset produceras av tarmslemhinnans epitelceller. En friskare tarmslemhinna kan därför göra att kroppen i vissa fall kan öka sin förmåga att producera laktas." Här gör man skillnad på det laktas som produceras av bakterierna i probiotikan och det kroppsegna som produceras i tarmslemhinnan. Det betyder antagligen att det kan lika gärna vara de extra bakterierna jag fått via A-filen som gör att jag tål laktos något bättre, och inte nödvändigtvis att tarmslemhinnan har blivit bättre och börjat producera laktas igen. Men det betyder ju samtidigt att det är fullt möjligt att återfå laktasproduktionen, vilket ju är mitt mål. http://www.solpunkten.se/Massage,%20Friskv%C3%A5rd/Tarmh%C3%A4lsa.cmsx Här hittade jag en intressant mening: "Ökad tarmpermeabilitet, d v s läckande tarm, överbelastar levern och är en grundläggande orsak till många sjukdomar, som t ex kolit, överkänslighet, allergi och inflammatoriska sjukdomar." Detta kan vara förklaringen till min blindtarmsinflammation som jag fick ett år efter min Egyptenresa (där alla mina magproblem startade). Här är mer intressant läsning om magprobem: http://www.kostdemokrati.se/tommysvensson/2011/12/21/problem-med-mage-och-tarm-allt-vanligare/ På denna sida fick jag reda på något jag inte hade en aning om och gjorde mig inte så lite upprörd - producenterna av laktosfria mejerier tillsätter ofta ett stabiliseringsmedel som heter karragenan, eller E407. Detta ämne påverkar tarmen negativt och gör det alltså svårare för en laktosintolerant tarm att läka! Jag tittade på innehållsförteckningen på min laktosfria grädde från ICA, och mycket riktigt - den innehåller E407 Min plan är nu att köra 30 dagars tarmläkning. I planen ingår följande: Probiotika - Antingen Prescript-Assist som rekommenderats tidigare i tråden, eller Holistic LactoVitalis. Lakritsrot - som är extra bra för läkning av tarmslemhinnan. Är osäker på hur jag bör konsumera den dock. Lutar åt att jag köper lakritspulver och blandar med vatten. L-Glutamin - ska vara bra för tarmen. "L-glutamin kan användas som tillskott vid ovanstående bristsymtom men även i terapeutiskt syfte vid: • magsår då glutamin har en läkande förmåga • ökad tarmpermeabilitet (tarmläckage)" Enligt: http://kurera.se/aminosyror-l-glutamin-och-l-glutaminsyra/ Vatten - Strikt LCHF brukar göra mig törstig, och tillräckligt med vatten är viktigt för tarmslemhinnan. Vad jag kommer att undvika under dessa 30 dagar: Kaffe (hjälp!) (Hade jag varit en tedrickare hade jag undvikit svart te också) E407 - Ingen mer laktosfri grädde! Kolhydrater (Strikt LCHF är det som gäller) Flour - eftersom det är bakteriedödande. Här är de produkter jag tänkt köpa: http://www.tarjarunfeldt.se/shop/product/prescript-assist-60-capsules eller https://www.apotea.se/holistic-lactovital-30-kapslar https://www.apotea.se/l-glutamin-300-g https://www.apotea.se/lakritsfabriken-premium-liqourice-powder-100-g https://www.apotea.se/urtekram-mint-och-green-tea-toothpaste-75-ml https://www.apotea.se/pukka-licorice-och-cinnamon-20-tep%C3%A5sar (som kaffesubstitut och lakritskälla) Åsikter och tips mottages tacksamt!
  12. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    Jag tror också att det har med tarmens tillstånd att göra, och som flera påpekat tidigare i tråden så är det antagligen bakteriefloran som blivit störd av antibiotika eller något annat. Jag har inte som vana att äta kakor Som jag skrev så åt jag bara en halv kaka, och det händer inte ofta (jag gillar inte ens kakor). Jag har gått på LCHF mer eller mindre strikt i över tre år, så jag tror inte sockret är mitt stora problem. Men du har troligen helt rätt i att socker och säd är en belastning för tarmarna, och antagligen kroppen som helhet (inte minst immunförsvaret)! Jag märker inget större skillnad på min mage om jag har en strikt period eller slarvperiod. En annan sak som påverkar min mage sedan allt detta började i Egypten är kaffe, speciellt på fastande mage. Jag tror många känner igen det. Jag har ett tips till alla er som blir dåliga i magen av kaffe - prova mörkrostat kaffe, ju mörkare desto bättre! Själv föredrar jag Arvid Nordquist, Festivia eller Franskrost som båda är extra mörkrost. Reko (som är deras ekologiska) funkar också ganska bra, men den är inte lika mörkrostad tyvärr. Jag har också märkt att om man äter lite kokosfett (typ en tesked) så verkar det skydda tarmarna mot kaffet på något vis. Har inte experimenterat klart med detta dock, men det är en intressant teori. Innan jag identifierade vad det var som påverkade min mage brukade jag börja dagen med en kopp kaffe med vispgrädde - ni kan tänka er vilken chock detta var för en laktosintolerant och kaffekänslig mage! Jag kommer beställa något slags probiotika och köra det nån månad och sedan testa om det gjort någon skillnad. Jag rapporterar tillbaka hit med mina upplevelser. När jag var på semester i januari så åt jag en bakteriekultur som skulle stärka magen inför eventuell turistdiarré (Lactocare Travel), och under denna period blev jag inte dålig. Nu fanns det inte mycket laktos i det landet (Sri Lanka), men jag fick säkert i mig det vid något tillfälle. Kanske hjälpte bakteriekulturen mig då.
  13. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    Ska kolla upp Probi Frisk! Benbuljong verkar lite omständigt, men är värt ett försök. På vilket sätt hjälper det magen?
  14. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    Youghurt och afil tål jag inte, men det finns ju laktosfritt alternativ. Surkål äter jag ibland, men jag antar att man ska äta det ofta för att det ska ha effekt. Har du något förslag på probiotika? För jag har för mig att det finns en del olika varianter att välja på?
  15. mmmicke

    Laktosintolerans - går den att bota?

    Hoppsan! Fick inga mail om uppdateringar på denna tråden så jag trodde inte jag hade fått några svar. Hittade tillbaka till den nu nästan ett år senare när jag började googla på ämnet igen! Min laktosintolerans har inte försvunnit. Jag är hyperkänslig fortfarande. Åt idag en halv kaka som innehöll små bitar choklad och märkte det direkt. De flesta som är laktosintoleranta tål ju mindre mängder, men jag tål noll och ingenting.