Gå till innehåll

Ulf-S

Medlem
 • Innehållsantal

  254
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

Ulf-S vann senast 20 Januari 2014

Ulf-S hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

267 Enastående

Om Ulf-S

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

527 profilvisningar
 1. Nu har du inte skrivit ut några referensvärden, men TSH och fT4 verkar OK. fT3 är däremot lite lågt – särskilt i förhållande till fT4. fT3 ska vara mellan hälften och en tredjedel av fT4 enligt boken Endokrinologi, red. Sigbritt Werner. Det här är en bok som används som referens inom sjukvården. Skälet till att fT3 är relativt lågt kan förstås variera, men i mitt fall beror det på att jag har en homozygot DIO2-gen som stör omvandlingen från T4 till T3. Jag har alltså haft för lågt T3-värde hela mitt liv och mår bättre än någonsin sedan jag började medicinera.
 2. Har du kollat sköldkörteln? Högt kolesterol är ett kardinalsymptom på hypotyreos. Mitt kolesterol har sjunkit från 11,5 till knappt 7 tack vare naturligt sköldkörtelhormon (Armour Thyroid). Framför allt fritt T3 skjutsar på ämnesomsättningen och normaliserar kolesterolet. Många läkare kan otroligt nog inte tolka provsvar, så be att få ut dina värden och kolla dem noggrant.
 3. Jag har testat mig via 23andme.com och har 3,1 % neandertalgener, vilket innebär att jag ligger i 95:e percentilen.
 4. Alla läkare är dessvärre inte kvalificerade att bedöma vilka prover som bör tas i olika situationer. Många läkare är inte särskilt kunniga om våra vanligaste folksjukdomar, exempelvis hypotyreos som jag har. Ingen kan förstås vara expert på allt, men sköldkörtelvården är under all kritik – många läkare vet inte vilka prover som bör tas och hur de ska tolka resultaten. Även om man har symptom som motiverar vissa prover är det inte säkert att läkaren går med på att beställa dem. Det är många med solklar hypotyreos som först får kämpa för att få diagnos och sedan för att få en fungerande behandling. Jag vill kunna lita på att läkaren jag träffar vet vad han eller hon pratar om, men jag dubbelkollar alla provsvar och utlåtanden. Ibland verkar det bli rätt, men minst lika ofta blir slutsatsen ganska tveksam.
 5. Eftersom det ofta är svårt att få prover i den offentliga sjukvården är det ju bra att vi kan ta dem via blodkollen eller werlabs... Även om det är prover som landstingen egentligen borde bekosta.
 6. Ulf-S

  Kolesterol

  En annan sak som kan driva upp kolesterolvärdena är hypotyreos. Högt kolesterol är ett kardinalsymptom på just hypotyreos, vilket har glömts bort idag. Man kan naturligtvis ha högt kolesterol ändå, men det är en mycket bra idé att kolla upp sköldkörteln. TSH ska ligga under 2,5 (under 1 vid behandling) medan både T3 och T4 bör ligga i övre delen av referensintervallet. T3-värdet bör vara ungefär en tredjedel av T4-värdet. Många läkare kan dock inte tolka provsvaren utan tror att allt inom referens är toppen, så det gäller att be om siffrorna och kolla själv (om du inte får dem per automatik).
 7. Jag tvingas köpa läkemedel från webben – hur sjukt är inte det?
 8. Mnjae... Normalintervall/referensintervall innehåller både friska och sjuka värden. Tyvärr tror många (även läkare!) att allt inom referensintervallen är friska värden, men det stämmer inte. Tycker du att du mår ganska bra ska jag förstås inte tjata vidare, men jag ville påpeka hur vanskligt det är att lita på referensintervall som ett slags friskt normalintervall.
 9. Hur mår du? Jag ser att TSH ligger på 3,8 vilket är oroande. Inom referens visserligen, men den rekommenderade diagnosgränsen för hypotyreos ligger på 2,5. T4 är relativt högt ändå, men tillsammans med T3 skulle man få en tydligare bild. Järnvärdet ligger mot nedre referens också, vilket är vanligt vid just hypo. Att ferritinet ändå ligger så pass högt kan tyda på inflammation. Hashimotos? Jag spekulerar bara här.
 10. Är det inte så att vi människor också producerar växthusgaser, särskilt när vi äter vissa typer av vegetabilier, förutom att vi frisläpper mängder via jordbruk? Det miljövänligaste alternativet vore väl att utrota mänskligheten och låta kossorna fisa i fred.
 11. Hypotyreos påverkar ju i princip alla celler i kroppen och kan ge sig uttryck i hur många olika symptom som helst. En snabb googling på "hypothyroidism gout" ger en rad träffar som tyder på att de som lider av hypotyreos har en högre risk att drabbas av gikt.
 12. Hur gikt uppstår är som sagt inte klarlagt. Gikt är t.ex. förknippat med hypotyreos. Jag har hypotyreos och har haft giktanfall både före och efter lchf. Troligtvis har min sköldkörtel funkat halvbra i 30 år innan den brakade ihop ordentligt för ett par år sedan. För mig personligen är jag övertygad om att det var orsaken.
 13. Jaa... Jag har en supergenomtänkt stil i garderoben. Skräp har rensats bort successivt och ersatts med plagg av högre kvalitet. Basen består av byxor, kavajer och rockar i svart yllegabardin. Vita, marinblå, grå och svarta skjortor i bomullspoplin. Svarta, grå och marinblå tröjor och koftor i kashmir, lammull och merinoull. Svarta skor, väskor och handskar. Scarves och mössor/hattar i svart, marinblått och grått. (Jag har förstås en del annat som inte platsar i de uppräknade baskategorierna, men så gott som allt är fortfarande vitt/grått/blått/svart.) Välplanerat, men jag försöker inte att ha så få plagg som möjligt eftersom jag gillar variation. Det blir aldrig en schizofren röra eftersom allt hänger ihop. Jag har t.ex. köpt skjortor från ett märke och i samma två modeller under 25 år, så det ser superprydligt ut i garderoben när de hänger på rad i vitt, blått, grått och svart. Det är toppen när folk verkligen gör en ordentlig genomgång och rensar ut skräp, men jag förstår mig inte på tendensen att minimera så mycket det bara går för principens skull. Jag kanske gillar att ha fem par nästan identiska skor, som faktiskt används, och skulle knappast bli lyckligare av att slänga fyra av de paren.
 14. Jag älskar minimalism i arkitektur och inredning, men rent personligt är jag minimalistisk genom att vara maximalistisk (om man nu kan uttrycka sig så). Jag satsar på att handla den bästa kvalitet jag har råd med: kläder och möbler som håller, som åldras snyggt och har en stil som antingen är klassisk eller lite mer extrem utan att vara trendig (trender åldras så snabbt). Jag vill inte ha så få prylar som möjligt, men däremot vill jag använda det jag har och kassera så lite som möjligt innan det är utslitet.
 15. Jag förstår hur du menar och håller delvis med. Många verkar vara ganska ointresserade av att lära sig mer om kost och hälsa, utan vill bara få allt serverat. Gärna i form av färdigmat och ersättningsprodukter, men tyvärr blir det sällan bra då. Det är bara du som kan ta ansvar för din egen hälsa – livsmedelsbranschen lär inte göra det. För övrigt tycker jag nog att det ofta varnas för olika "frankenfoods". Andreas har bl.a. tagit upp hur kakor och bröd marknadsförs med märkliga och felaktiga påståenden.
×
×
 • Skapa nytt...