Jump to content

Ulf-S

Medlem
 • Posts

  254
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Ulf-S

 1. Nu har du inte skrivit ut några referensvärden, men TSH och fT4 verkar OK. fT3 är däremot lite lågt – särskilt i förhållande till fT4. fT3 ska vara mellan hälften och en tredjedel av fT4 enligt boken Endokrinologi, red. Sigbritt Werner. Det här är en bok som används som referens inom sjukvården. Skälet till att fT3 är relativt lågt kan förstås variera, men i mitt fall beror det på att jag har en homozygot DIO2-gen som stör omvandlingen från T4 till T3. Jag har alltså haft för lågt T3-värde hela mitt liv och mår bättre än någonsin sedan jag började medicinera.
 2. Har du kollat sköldkörteln? Högt kolesterol är ett kardinalsymptom på hypotyreos. Mitt kolesterol har sjunkit från 11,5 till knappt 7 tack vare naturligt sköldkörtelhormon (Armour Thyroid). Framför allt fritt T3 skjutsar på ämnesomsättningen och normaliserar kolesterolet. Många läkare kan otroligt nog inte tolka provsvar, så be att få ut dina värden och kolla dem noggrant.
 3. Jag har testat mig via 23andme.com och har 3,1 % neandertalgener, vilket innebär att jag ligger i 95:e percentilen.
 4. Alla läkare är dessvärre inte kvalificerade att bedöma vilka prover som bör tas i olika situationer. Många läkare är inte särskilt kunniga om våra vanligaste folksjukdomar, exempelvis hypotyreos som jag har. Ingen kan förstås vara expert på allt, men sköldkörtelvården är under all kritik – många läkare vet inte vilka prover som bör tas och hur de ska tolka resultaten. Även om man har symptom som motiverar vissa prover är det inte säkert att läkaren går med på att beställa dem. Det är många med solklar hypotyreos som först får kämpa för att få diagnos och sedan för att få en fungerande behandling. Jag vill kunna lita på att läkaren jag träffar vet vad han eller hon pratar om, men jag dubbelkollar alla provsvar och utlåtanden. Ibland verkar det bli rätt, men minst lika ofta blir slutsatsen ganska tveksam.
 5. Eftersom det ofta är svårt att få prover i den offentliga sjukvården är det ju bra att vi kan ta dem via blodkollen eller werlabs... Även om det är prover som landstingen egentligen borde bekosta.
 6. Ulf-S

  Kolesterol

  En annan sak som kan driva upp kolesterolvärdena är hypotyreos. Högt kolesterol är ett kardinalsymptom på just hypotyreos, vilket har glömts bort idag. Man kan naturligtvis ha högt kolesterol ändå, men det är en mycket bra idé att kolla upp sköldkörteln. TSH ska ligga under 2,5 (under 1 vid behandling) medan både T3 och T4 bör ligga i övre delen av referensintervallet. T3-värdet bör vara ungefär en tredjedel av T4-värdet. Många läkare kan dock inte tolka provsvaren utan tror att allt inom referens är toppen, så det gäller att be om siffrorna och kolla själv (om du inte får dem per automatik).
 7. Jag tvingas köpa läkemedel från webben – hur sjukt är inte det?
 8. Mnjae... Normalintervall/referensintervall innehåller både friska och sjuka värden. Tyvärr tror många (även läkare!) att allt inom referensintervallen är friska värden, men det stämmer inte. Tycker du att du mår ganska bra ska jag förstås inte tjata vidare, men jag ville påpeka hur vanskligt det är att lita på referensintervall som ett slags friskt normalintervall.
 9. Hur mår du? Jag ser att TSH ligger på 3,8 vilket är oroande. Inom referens visserligen, men den rekommenderade diagnosgränsen för hypotyreos ligger på 2,5. T4 är relativt högt ändå, men tillsammans med T3 skulle man få en tydligare bild. Järnvärdet ligger mot nedre referens också, vilket är vanligt vid just hypo. Att ferritinet ändå ligger så pass högt kan tyda på inflammation. Hashimotos? Jag spekulerar bara här.
 10. Är det inte så att vi människor också producerar växthusgaser, särskilt när vi äter vissa typer av vegetabilier, förutom att vi frisläpper mängder via jordbruk? Det miljövänligaste alternativet vore väl att utrota mänskligheten och låta kossorna fisa i fred.
 11. Hypotyreos påverkar ju i princip alla celler i kroppen och kan ge sig uttryck i hur många olika symptom som helst. En snabb googling på "hypothyroidism gout" ger en rad träffar som tyder på att de som lider av hypotyreos har en högre risk att drabbas av gikt.
 12. Hur gikt uppstår är som sagt inte klarlagt. Gikt är t.ex. förknippat med hypotyreos. Jag har hypotyreos och har haft giktanfall både före och efter lchf. Troligtvis har min sköldkörtel funkat halvbra i 30 år innan den brakade ihop ordentligt för ett par år sedan. För mig personligen är jag övertygad om att det var orsaken.
 13. Och sedan när är ”modernast” en kvalitetsbeteckning...?
 14. ”May reduce” beror på att kostforskning sällan eller aldrig kan slå fast några orsakssamband. Så gott som all kostforskning är epidemiologisk skräpforskning, och slutsatserna som görs i skräpforskning bör vi strunta i. Så är det.
 15. Ulf-S

  Lyxsmör

  Här i Stockholm kan man ju enkelt köpa bra smör lite här och där... Cajsa Warg, saluhallar och småbutiker t.ex.
 16. Jaa... Jag har en supergenomtänkt stil i garderoben. Skräp har rensats bort successivt och ersatts med plagg av högre kvalitet. Basen består av byxor, kavajer och rockar i svart yllegabardin. Vita, marinblå, grå och svarta skjortor i bomullspoplin. Svarta, grå och marinblå tröjor och koftor i kashmir, lammull och merinoull. Svarta skor, väskor och handskar. Scarves och mössor/hattar i svart, marinblått och grått. (Jag har förstås en del annat som inte platsar i de uppräknade baskategorierna, men så gott som allt är fortfarande vitt/grått/blått/svart.) Välplanerat, men jag försöker inte att ha så få plagg som möjligt eftersom jag gillar variation. Det blir aldrig en schizofren röra eftersom allt hänger ihop. Jag har t.ex. köpt skjortor från ett märke och i samma två modeller under 25 år, så det ser superprydligt ut i garderoben när de hänger på rad i vitt, blått, grått och svart. Det är toppen när folk verkligen gör en ordentlig genomgång och rensar ut skräp, men jag förstår mig inte på tendensen att minimera så mycket det bara går för principens skull. Jag kanske gillar att ha fem par nästan identiska skor, som faktiskt används, och skulle knappast bli lyckligare av att slänga fyra av de paren.
 17. Veganargumenten låter likadana över hela världen, spridda främst från USA och baserade på amerikanska förhållanden, och är inte alltid relevanta utanför USA. Den så kallade vetenskap man lutar sig emot är skral, för att uttrycka det snällt. Man missförstår och feltolkar naturliga kroppsmekanismer, t.ex. [tillfällig] funktionell insulinresistens hos oss som äter mycket fett men lite kolhydrater. Det spelar ingen roll om man så har en miljard halvdåliga studier som pekar åt ett visst håll om slutsatserna inte stöds av kroppens behov och biokemiska processer.
 18. Var och blir salig på sin tro... Jag tycker synd om de barnen. Du menar säkert väl, men du får varken stöd av vetenskap eller observationer av folkslag som äter traditionell kost (idag finns det väl knappt några kvar).
 19. Kostforskning är jättesvårt, men att betrakta usla skräpstudier som sanning (i brist på annat) är bara dumt.
 20. När jag pratar om "rent kött" menar jag alltså rått kött man köper i butik eller får på (bättre) restaurang och som är tillagat utan hjälp av kemilådan (dvs. inga matoljor, smakförstärkare och andra tillsatser). Med några få undantag går i princip allt processat kött bort. Och naturligtvis är ekologiskt och gräsbetat att föredra; jag antar att det är ännu nyttigare. Du får gärna dela med dig av studierna som visar att rent kött är farligt, för jag har faktiskt aldrig sett någon väldesignad sådan. Spännande!
 21. Jag kan inte tala för alla, men anser personligen att man bör äta så rent och naturligt som möjligt. Försiktighetsprincipen. Så vitt jag vet finns det inga studier som visar att rent kött är farligt. Det finns mängder av studier på än det enda och än det andra som påvisar alla möjliga risker med specifika ämnen under vissa förhållanden, men det innebär inte alltid att man kan generalisera de slutsatserna...
 22. Johan, den första frågan man bör ställa sig är naturligtvis om rent kött från gräsuppfödda djur är farligt på något sätt. Så vitt jag vet har det aldrig påvisats. Det finns två uppenbara problem med de epidemiologiska undersökningarna som pekar på att kött är farligt: Det första är att "kött" omfattar alla möjliga typer av skräpmat som inte är bra för någon, och det andra är att epidemiologiska studier är hypotesgrundande – de bevisar inget. Om man har en mängd väldesignade studier som pekar mot samma håll stärks hypotesen, och i brist på riktiga studier (som kan vara oetiska eller oerhört svåra och dyra att genomföra) brukar man betrakta hypotesen som riktig tills den eventuellt motbevisas. Problemet är, som sagt, att det inte finns några väldesignade studier som visar att rent kött är farligt. Eftersom det inte finns några studier som visar att rent kött är farligt känns det ganska konstigt att föra en diskussion med utgångspunkten att kött är farligt. Att kritisera rena råvaror genom att hänvisa till studier på snabbmat är inte seriöst.
 23. Till att börja med kan man ju undra vad som ingår i begreppet "kött". Fyra av de fem studierna ovan nämner tydligt kött och processat kött, men det är stor skillnad på kött från gräsbetande kor och en slaskig fuskkorv. Något annat man undra över är förstås hur kosten i övrigt ser ut, och hur kontrollgruppernas kost ser ut... I de här studierna likställs kött ofta med Big Mac & Co. Typ.
 24. LMV skyddar alltid branschintressen. Deras envetna kamp mot förbud av transfetter är ett tydligt exempel. LMV (och dietisterna som går i deras ledband) hävdar envetet att det finns så försvinnande små mängder transfett i våra livsmedel att det är ofarligt – men det förutsätter att man äter som LMV förespråkar. De som äter mycket kakor och chips (och det är många!) lämnas i sticket av LMV. De följer förstås inte LMV:s rekommendationer. så de kanske förtjänar att dö i förtid?
 25. Jag tycker att det blir lite konstigt när alla möjliga hälsotillstånd ska förklaras med lågkolhydratkost. Jag har själv drabbats av tre giktanfall i mitt liv. Det första var våren 2003 när jag bodde i Milano och åt massor av kolhydrater. Det andra och tredje har inträffat efter att jag börjat äta lchf, men de kan möjligen ha uppstått som en följd av sockerslarv. Riktigt strikt lchf har i alla fall inte verkat vara triggande för min del.
×
×
 • Create New...