Gå till innehåll

AnnikaJ

Medlem
 • Innehållsantal

  50
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  1

AnnikaJ vann senast 1 April 2013

AnnikaJ hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

116 Utmärkt

Om AnnikaJ

 • Rank

Profile Information

 • Gender
  Male
 1. I dagens Metro i göteborgsområdet uttalar sig en dietist i kostfrågor.( Dietisten i fråga arbetar på ett sjukhus med rådgivning till diabetiker och njursjuka.) Vad säjer hon? Hon är tvärsäker på att de vetenskapliga rönen säjer att vegetabiliska fetter är nyttigare än smör. Möjligen kan en deprimerad person som närmar sig hundra äta något mindre nyttigt på kvällen. Osten har farliga mättade fetter, så på ostsmörgåsen bör det vara margarin. Självklart skall vi äta enligt tallriksmodellen! Men vi kan också välja att äta mackor till lunch, med rätt pålägg och tillbehör, varm mat ej nödvändigt.
 2. I ett referat av ett föredrag av dietisten Kicki Tengblad säjs" att vad gäller kolhydraterna så skall man inte dra ned på dem. Basen i kosten är fortfarande potatis, ris och pasta även om det kommer motsägande budskap ibland, alla kan inte allt!" Föredragets titel? Mat vid hjärt-och kärlsjukdom. Nej, alla kan inte allt, men tillräckligt många har genom att byta ut potatis ,ris och pasta fått betydande hälsovinster.Trist att all ny forskning inte får genomslag i dietisternas råd till sjuka människor ! Jag är hellre frisk med "fel" kost än sjuk med "rätt"!
 3. I Svenska Dagbladet idag redovisas en ny studie från Harvard. Den visar att den som äter mycken inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl samt margarin har ökad risk att få depression. Så¨när svensk sjukvård råder patienter att äta margarin så ökar inte bara risken för hjärt-kärlhändelser utan även för depression.
 4. B12brist är vanligt när man blir äldre , ofta ärftligt. Innan det fanns medicin kunde bristen utvecklas till en mycket allvarlig sjukdom. Veganer kan också utveckla bristen. Klokt att ta medicinen din doktor rekommenderar såvida du inte föredrar att äta mängder av rå lever, något man rekommenderade förr.!
 5. Doktorn delas ju ut gratis så jag tog ett ex i går. I den tidningen varnar Rössner och Brismar för LCHF. och det känner man ju till. Dessutom har tidningen flera stora artiklar l om diabetes. I artikeln Diabetes -världens vanligaste sjukdom står " Kosten som rekommenderas är helt enkelt en svensk normalkost...man bör minska fettintaget...." Jag trodde att det var den svenska s.k. normalkosten som ledde till övervikt och överviktens följder. Det finns mycket att diskutera i artikeln. Att motion är nyttigt för diabetiker, det är ej kontroversiellt., men de senaste diabetesrekommend
 6. Jag är kvinna, 79 år. Har gått ned 15 kg på tre år och är nu normalviktig och viktstabil! Så det går!
 7. I dag gjorde jag en dumhet, jag köpte Broccoli i serien Ångande Goda. Läste lite slarvigt Broccoli med olivolja och salt. Jag gillar olivolja, men märkligt nog smakade broccolin inte alls olivolja. Dags att läsa innehållsförteckningen. Per 100 g 0,8 g fett! Därav mättat fett 0,1 g ! Vilka mängder! Inte konstigt att jag inte kände olivoljesmak! I fortsättningen kommer jag att göra som jag brukar, hälla på lite olja efter kokningen. Och jag kommer inte att köpa broccoli ur serien Ångande Goda!
 8. Stor artikel idag i Göteborgsposten som handlar om bröd och socker. En mycket upplysande artikel med talrika exempel på sockerhalten i olika vanliga bröd .Stine Störserud , dietist ,håller inte med om att allt bröd är nyttigt bröd som bageribranschen hävdar. Boel Lagerwall (Pågen) menar att det söta matbrödet är nyttigare än den en del tror. Och Catharina Bennetoft ( Brödinstitutet) säjer att vi ska vara stolta över att vi har en unik och lite udda brödtradition. Som sagt, en upplysande artikel!
 9. Nu kan jag inte så mycket om dieter, säjer han i krönikan. Nä,nä ! Men han vet mer än SBU-rapporten. Äter man mindre och rör sig mer så går man ned i vikt är hans budskap. Har vi hört det förut? Vad vore vi utan våra krönikörer som i kraft av kändisskap anser sig själva veta mer än andra och därför kan uttala sig om det mesta i tillvaron, inklusive, som han formulerar det "den djävulska 5:2dieten"!
 10. Jag tror naturligtvis att det vore bra med en sockerskatt. Men menar Livsmedelsverket att nyckelhålsmärkta produkter som är sockrade också skall beläggas med en sockerskatt ? Yoghurt t.ex. När man börjar läsa innehållsförteckningar så ser man att de flesta bröd, olika köttprodukter och kycklingprodukter m.m. också är sockrade. Praktiskt all färdigmat har ju också tillsatt socker. Det vore bra med ett förtydligande från Livsmedelsverket! Godis kan väljas bort, men vad med allt annat? Livsmedelsverket borde kämpa för en "avsockring" av livsmedelsindustrin, det vore verkligen en insa
 11. Dietisterna lär tydligen i sin utbildning att den enda vetenskap här i världen som inte förändras är läran om kosten. Inom allt annat sker en utveckling, vi måste alla ta till oss nya rön. men inte inom kostläran. Följer inte dietisterna med inom ny forskning? Dom kan ju engelska , eller?? Följden blir att dietisterna gör sig själva mer och mer överflödiga. Jag avböjer numera att ta råd av en dietist eftersom jag får råd som gör mig frisk här hos "Kostdoktorn".Min diabetessköterska är även hon konstruktiv, nyfiken och stödjande. Dietisten jag mötte när jag fick diabetes 2 var helt inkör
 12. Nej, jag använde lakritspulver!
 13. Jag använde sötningsmedel och lite mörk choklad! Du hittar receptet på Choklad och lakritsfudge.. Jag vågar tyvärr inte göra godis med lakrits mer.
 14. Lakrits är gott, det har jag alltid tyckt . Så jag prövade ett recept med lakritsfudge och fudgen var fantastiskt god så jag smällde i mej den på två dygn. Plötsligt upptäckte jag att mina ben var väldigt svullna! Då jag vägde mej hade jag gått upp fyra kg. Självklart blev jag förvånad eftersom jag numera är viktstabil. Då jag inte kände mej bra så kollade jag mitt blodtryck, och det hade stigit rejält. Hjärtrytmen var inte heller stabil. Då kom jag ihåg vad jag läst om lakrits, och förträngt! Efter några dar klingade symtomen av och vikten normaliserades. Jag vet numera att har man et
 15. Så var det dags igen. Stephan Rössner förklarar i Dn Debatt all kostdebatt meningslös. Ät mindre och spring mer är det enda som gäller ! Att han dessutom ger sina åsikter om LCHF förvånar väl ingen.
×
×
 • Skapa nytt...