Jump to content

Jonas A

Medlem
 • Posts

  82
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Jonas A

 1. Vi ska fasa ut nattamningen nu men funderar på vad tusan vi ska ge innan läggdags. Äggmjölk fungerar inte eftersom tösen kan vara allergisk mot ägg. Men jag tänker att det borde gå utmärkt att ge ekologisk grädde utblandat med lite vatten och en skvätt kokosfett. Eller är det en dålig idé? Tösen är 6 månader gammal.
 2. Evolutionene fungerar inte så att hjärnan plötsligt skulle bli större för att vi får tillgång till mer näring. Jag blir förvånad när så prominenta figurer som den dokumentären uttalar sig så. Det som krävs ett selektivt mönster för en fenotyp eller genotyp. Alltså att en fenotyp eller genotyp har högre fitness än andra. Ett exempel kan vara att plötsligt så uppfinner någon ett piller som gör att vi kan ta upp ännu mer näring. Det räcker inte för att våra hjärnor skulle bli större. Det krävs att människor med gener där hjärnans tillväxt prioriteras får fler avkommor än människor där hjärnans tillväxt inte prioriteras i lika stora omfattning. Därför tror jag inte ett dugg på en sådan teori. Den faller på sin egen orimlighet.
 3. jag är nyfiken på vilka "oss" är som rylandes talar för? Ingår alltså inte jag och Mats där för att man framför en analys av en observation från ett beteende som man noterat? Oberoende av varandra så har både jag och Mats uppmärksammat samma fenomen. Det är i sig intressant.
 4. Ja spännande experiment Peter! Jag joggar också ibland men långt ifrån på samma nivå. När jag joggar så är det ungefär en sträcka på 4 km i lugnt tempo. En effekt jag får av löpningen är att det inte verkar finnas någon botten på min aptit efteråt. Det omvända gäller efter ett renodlat styrkepass eller intervallpass där jag visserligen blir hungrig men suktar då mer efter kött samt att jag blir mätt ganska fort. Är det här något du kan uppleva efter en lugn jogg?
 5. Korrekt analys av läget. Det är högst känsligt när någon påstår sig ha märkliga bieffkter av lchf. Som ett par ovanför har skrivit så brukar yrsel och sånt lösa sig med salt. För mig så hjälper saltet mot huvudvärk, yrsel och trötthet. Prova det till att börja med.
 6. Nej du är med största sannolikhet inte ensam om att känna att marklyft är en tung övning när man tränar nära sitt max . Finns en hel del filmer på tuben som visar när folk kräks under sina marklyft men så långt ska vi int behöva gå. Jag vill göra ett tillägg bara. Andningen är också viktig vid styrketräning. Oftast håller man andan under själva lyftet och pyser sen ut luften nör man fört ner vikterna på golvet igen. Men läs på om det också.
 7. Jag borde använt man istället för du. Det var mer generellt och inte specifikt riktat mot dig. Man har förutfattade meningar om saker man inte känner till. Det är naturligt. Så för att ta reda på hur saker ligger till så kan det ibland vara bra att utaätta sig själv för den erfarenheten. Det var det jag menade. sen gav jag feedback på hur 3 dygnsfasta är för mig.men jag kan lägga till ytterligare detaljer. 1 dygnet går ganska lätt. Inte lekande. Dygn 2 kan vara tufft och man ska nog inte ha några viktiga ärenden på G. Det gäller för första gångerna man prövar. Jag är sugen på det mesta då och speciellt dillchips av någon anledning. För att underlätta fastan så ska man haen sysselsättning under dagen. Det sista dygnet är lekande lätt. Känns alltid som att man skulle kunna köra ett par dygn till bara för att men har aldrig gjort slag i saken.
 8. Hej, lite svårt att veta vilken typ av input du behöver eftersom du gör ett utmärkt jobb på egen hand. -10 kg på en månad låter toppen! Hur lång är du? Målvikten är säkert bra men försök att gå ner ytterligare 5 kg under din målvikt eftersom man tenderar att gå upp ett par kg när släpper lite på tyglarna. Då blir du inte lika ledsen när du går upp till 90 kg från 85 kg istället för från 90 kg till 95 kg. Laga inget som inte är trasigt .
 9. Marklyft är mycket attityd innan man gräver in händrna för lyftet. Den är väldigt energikrävande och ibland precis innan luftet så har man nästan mentalt gett upp. Så mitt tips är att försöka lära dig njuta av hur jävla tung marklyften är när du utför den. Ha någon form av mental bild av att du är Hulken eller något annt galet när du kör den. Det hjälper. Teknikmässigt så är det viktigt att du är tajt och spänd i hela kroppen. Framförallt ett bra buktryck. Vet inte om du tänat kampsprt någon gån men när man tar emot slag mot kroppen så spänner man magmusklerna samtidgt som man trykcer ut buken enkelt förklarat. Sen greppa så hårt du kan runt stången för det underlättar ocjså en hel del. Jag skulle ge dig tipset att kolla runt youtube efter lite tekniktips för marklyft. Typ deadlift Mar Rippetoe.
 10. Fast ganska hårt att kalla det för självsvält och sen fråga hur någons barn hanterar det. Nog var det provokativt. Det får man vara men att sen säga hej då och påstå att det var minerad mark när man själv minerade den duktigt är lite fegt. Jag kan tänka mig att hur länge man kan fasta lär bero på hur pass fet man är. Svårare än så är det inte. Är man underviktig så är det onödigt med fasta. Överviktig så kan det vara en god idé. Som någon skrev innan så händer något på tredje dygnsfastan. Den är inte alls jobbig som dom två första dygnen faktiskt kan vara. Men som jag brukar säga, testa själv så får du ju se istället för att anta en massa saker. Pröva att fasta 3 dygn. Då vet du hur du reagerar.
 11. Ok. Du får gärna upplysa mig om var gränsen går för knäpp? För mig är träning kul och utvecklande. Jag tillhör den sorten som gärna självspäker sig för att efteråt njuta av hur kroppen är helt genomkörd och tömd på energi. När man sätter sig ned på bänken med kompisarna och bara försöker fylla lungorna med syre samtidigt som man känner sig helt avslappnad i varenda musklefiber och samtidgt ha en diskussion om vad som helst. Sen min fåfänga där jag gärna vill se mig ha en vältränad kropp med definierad muskulatur. Min personliga åsikt är att det jag tycker är en kropp som ser bra ut är förmodligen en välmående kropp. Dra inte upp en massa extrema exempel nu med elitidrottare hit och dit. Jag hör inte dit. Jag tränar inte varje dag och tar inga former av otillåtna medel eller tillåtna pulver. Jag intar endast mat och tränar ett par ggr i veckan. Men när jag tränar så är det tuff och hård träning där jag tar ut mig. För dt ger resultat och är jäkligt belönande. Tyvärr får jag känslan av att vissa som är inom lchf-svängen gärna vill läxa upp andra om hur det ska vara och vad man får göra utan att vara "knäpp". Nästan som att det bildats ett litet prästerskap som agerar auktoritärt. Ett lysande exempel på detta är min frågeställning där jag mest av nyfikenhet frågade om vår tanduppsättning och köttätande. Utan att nämna eller peka ut någon så var det många många pikar om att vegetarianer var lite mer puckade än andra. Visst med en wink-gubbe, men när samma person drar samma skämt i olika former i samma tråd flera ggr så är det ju inte längre ett skämt. Det allra mest komiska i tråden var att jag antogs vara en morotsknaprande vegetarian. Ganska skrattretande men talande för hur det här communityt håller på att utvecklas. Samma fördomar som lchf-are ansåg/anser sig vara utsatta för är vi själva ganska duktiga på att utsätta andra för. Väldigt trist.
 12. Någonting gör du ju rätt eftersom du gått ner närmare 3 kg på 5 veckor. När du väger dig så ska du helst göra det vid samma tidpunkt efter samma rutin för att få ett någorlunda rättvist resultat. En bra tid är nör du stiger upp på morgonen efter toabesöket att ställa dig på vågen. Sen får du välja om du ska väga dig en gång i månaden, en gång i veckan eller en gång varje dag. För dig skulle jag rekomendera en gång i månaden eftersom du blir orolig för viktökningen aom egentligen inte var en viktökning när du ser på starten från när du började med lchf. 1 kg upp eller ner är en naturlig fluktuation så det är inget att noja över eftersom din vikt tenderar att vara på väg ner. Men det är bra att vara uppmärksam så inte den trenden vänder och sen då anpassa sig så att man kan hamna på rätt spår igen.
 13. Jag vet inte... Nånstans så har jag svårt att köpa att ett gäng apor skulle sitta och värma sig vid en potentiell livsfara som eld. Att lära sig hantera eld är inget man gör hur som helst. Det vet alla som testat detta i verkligheten på valfri överlevnadskurs. Man uppfinner inte hjulet för att sen bli intelligent, för att göra en jämförelse. Sen hur mäter man framgång inom evolution? Alla djur och växter som lever idag och förökar sig är framgångsrika av den enkla anledningen att dom fortfarande existerar. Jag såg en dokusåpa som faktiskt visar hur värdelöst rustad mönniskan är för att överleva i naturen. För den som vill ha lite söndagsunderhållning så htte den Naked and afraid. Är det ine så också att vi måste tillreda det mesta av allt kött vi äter för att inte riskera bli dödligt sjuka?
 14. En studie och en teori. Finns en del hål i den dock. Som det här till exempel: "Forskarna tror därför att den energivinst som människan fick av att tämja elden och börja tillaga varm mat gav oss de grundförutsättningar som krävs för att kunna utveckla ett så energikrävande organ som vår stora mänskliga hjärna." Så påståendet är att innan vi blev intelligenta så tämjde vi elden och tillagade maten. Sen utvecklades våra hjärnor? För mig låter det helt orimligt att man tämjer elden först och sen blir intelligent. Låter mer rimligt att man har utvecklat en inteliigens som sen leder till att man kan hantera och skapa eld. Eller?
 15. Nej. Återign mitt påstående var inte att växtätare helt plötsligt skulle börja jaga vid hunger. Dels för att dom inte är anpassade för jakt samt att det skulle kosta för mycket energi. Mitt påstående var att en växtätare kanske äter kött från ett redan dött eller skadat djur om växtätaren är utsatt för svält och det visade ju artikeln som du länkade att det faktiskt sker. Till och med kaniner kan äta kött. Alltså ät det inte helt orimligt att det var så mönniskan började äta kött. Sen att det skulle krävas kött för att driva vår hjärna faller ju platt direkt eftersom det faktiskt finns vegetarianer som har väl fungerande hjärnor.
 16. Nej det är verkligen ingen enkel sak att vara säker på. Om du inte har en tidsmaksin förstås? Jag kan använda samma retorik på ditt exempel. Det innebär inte att en växtätare inte skulle börja jaga insekter. Det är förmodligen mer vanligt att växtätare ibland får i sig lite djur och köttätare ibland får i sig lite växter än dessa kräsna djur som enkom skulle selektera bort all föda utom en viss specifik födosort. Sen slänger du in att en växtätare skulle börja jaga insketer och nej det är ju mindre troligt. Jag syftade på redan döda djur. Eller varför inte svårt skadade. Dom behöver man sällan jaga och helt plötsligt så är det möjligt.
 17. Oj. Du låter väldigt säker på din sak. Själv spekulerade jag men du fullkomligt sprutar ut fakta ristat i sten. Det har haldrig hänt att en utsvulten växtätare äter upp brända djur: check! Men du går iaf med på att kannibalism kan uppstå vid extrem hunger eller att till exempel fågelungar kan äta upp varandra? Det har väl hänt i alla fall? Eller? Jag blir osäker bland tvärsäkra människor. En sak vet jag iaf och det är att ibland så åker det med en och anna död sork med gräset som kossorna mumsar i sig.
 18. Låter mest rimligt att mönniskan har ätit frön från vilda växter innan vi plötsligt skulle fått för oss att börja odla sädeslag. Detsamma gäller eld. Förmodligen tog man en glödande gren eller dylikt och fjuttade eld på saker den vägen innan man kunde glra eld på konstgjord väg. Fast det är klart. Gnistor kan också uppstå när man tillverkar stenverktyg så man kanske gjorde eld på den vägen. Annars kan man också tänka sig att vid skogs/gräsbrand på savannen så kanske människans föda också brann upp. Då var man tvungen att äta svårt brända djurkroppar pga hunger. så den gruppen där man valde att äta djurkadaver under brandperioden fick högre fitness än grupperna som endast åt växter och frukt osv... Fitness= fler avkommor som kan reproducera sig och inte som i mer vältränade
 19. Kort och konsist men inte övertygande. Även rävar och björnar är allätare eller vad man kallar opportunister och deras tandrader ser inte alls ut som våra utan påminner mer om köttätares tandrader.
 20. Jag har studerat en del biologi i mina dagar. En sak man lärde sig var att tänderna är högst avgörande för vilken typ av föda en biologisk varelse är gjord för att äta. Givetvis även matamältningssystemet men tänderna är en tydlig ledtråd. Carnevorer (köttätare) har en rad vassa tänder för att riva loss köttbitar eller ta kål på sitt byte, herbevorer(växtätare) har en tanduppsättning med rakare och platta tändet för att mala ner födan eller bearbeta den längre osv... Jämför man nu människan med den stereotypa tanduppsättningen för varje sort så ser jag inte hur man ska kunna placera in människan som en köttätare. Om man gör en snabb sökning på google så liknar inte vår tanduppsättning omnivorens. Skulle snarare säga att människan tänder påminner mest om fruktätares tänder. Har jag fel här? Någon kunnig får gärna upplysa mig tanduppsättning och länka till källor. Sen om man tänker på vilken typ av mat jag skulle kunna tänka mig att äta rakt av direkt från naturen utan tillagning så ligger faktiskt djur väldigt långt ner på listan medan ett äpple, banan eller frön inte skulle vara några problem.
 21. Lite uppdateringar för dn nyfikne. Ja nu har det gått ett gäng dagar. Jag har stabiliserat mig strax under 80 kg vilket var det initiala målet. Naivt och befängt av mig att tro att jag helt plötsligt skulle sabilisera mig på 75 kg när själva idén var just att gå ner till 75 kg för att stabilisera mig på 80 kg. Anledning är just att man vätskar på sig sina 5 kg igen som man tappar först i vätska. Det är väl mer eller mindre standard. Så det fungerade uppenbarligen att gå ner 5 kg under målvikten. Men jag tycker ajälv att jag såg lite mer smäcker ut på 75 kg så funderar faktiskt på att skjuta och sikta mot 70 kg för att kunna stabilisera mig på 75 kg istället för 80 kg. Så då kanske det blir en daglig uppdatering igen. Men det drar jag nog igång med , ptja varför inte idag, finns ingen anledning att vänta. Det har jag iaf lärt mig. Nu kör vi igen! Mot 70 kg!
 22. Del II --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Hej igen, Ni trodde kanske att jag övergett er. Men icke. Jag spånar fram nya mål och upplägg. Har kommit fram till att nästa invägning skall ske nästa söndag. Mina fastedagar kommer att bli "fastedagar". "Fastedagar" innebär att jag kommer äta en måltid den dagen och den ska bestå av enkom grönsaker och grödor av olika dess slag. Träningen kommer att vara samma förutom ett styrkepass där jag fokuserar än mer på ben än tidigare. Så i fortsättningen kommer ni få se uppdateringar med träningspass och måltider sen avslutas veckan med invägning. Kan ju bli annorlunda men ja så är tanken samt mått runt muskulaturen kommer att läggas upp. Ses snart igen, hej på er.
 23. Så hände det! Mm kära läsare. Ja du där. Idag så hände det magiska. Tog lite sovmorgon på självaste valborg. Vaknade upp utvilad och tog mig upp ur sängen för den dagliga invägningen. Böjde ner och drog fram vågen under sängen och placerade min kropphydda på denna stackars metallbit vars enda uppgift är just att ha någon som står på den. Siffrorna började snurra runt en 7 .... Sen 5... Men vänta nej den gick ner till 4 är det sant? Ja !! Vågen visade 74.9 kg!!!! Done deal! Detta är helt sjukt. Jag uppnådde målet exakt den dagen jag hade tänkt. Har inte en aning om hur tusan det gick till. 74.9 kg. Så min viktresa neråt började, för längesen, på 100 kg och har nu nått 74.9 kg. Den absolut lägsta vikten jag haft på över 15 år. Det känns riktigt bra samtidigt som jag ställer mig frågan "vad väntade jag på?". Borde gjort det här för längesen. Men men, bättre sent än aldrig antar jag. Nu är nästa uppgift att inte göra samma misstag som förr. Tro att resan är över. Nu måste jag viktstabilisera mig. Så antar att det måste göras till en vana att väga runt 75 kg för kroppen. Det ska göras genom att införskaffa nya tallrikar med mindre påläggningsyta, hålla i vanan att ta promenader och inte äta godis allfför ofta. Det borde ta ett par månader att förändra sig själv mentalt. Får se hur det går. Statistik 74.9 kg 87 cm runt midjan 181 cm lång Hur uppnåddde jag målet? LCHF Fasta Styrketräning 2 ggr i veckan 2 lättare joggpass 3 st 30-40min promenader varje dag 1 intervallpass på 2 min Den punkten som gjorde att jag verkligen började rasa i vikt var nog intervallpasset. 2 minuter av intensiv sprint var extremt effektivt. Det rekomenderar jag alla att göra som kan. Ladda ner en Tabata-app sen börjar ni med att sprinta hälften av programmet sen lägga på en intervall nör ni känner er redo. Tabata är 20 sekunder sprint följt av 10 sekunder vila. Sen upprepas det 8 ggr men jag kör alltså bara 4 ggr. Vill ni veta något mer så är det bara att fråga på. Trevlig valborg på er! Ikväll blir det till att glo på brasa!
 24. Ogenomtänkt Eureca! Jag har det! Jag kom på det!! Duuuh... Kanske inte är så konstigt att man gick upp 2 kg efter intag av allergimedicin? Den bestod av, om jag minns rätt, 12 kortisontabletter och något antihistamin. Jävla skit! Förbenat! Jaja gjort är gjort... Undrar hur länge effekten av dom håller i sig. Idag vägde jag in återigen på 75.8 kg! Så alla viktuppgång utraderad och min slutsats är att det var medicinerna som påverkade kroppen. Hoppas att skiten gått ur kroppen... Idag blir det gymmet och äta mat. Äta mat i normala mängder förhoppningsvis man vill ju inte jinxa en gång till. Vågar man hoppas på att komma under 75 och få se 74.x kg den här veckan? Fortsättning följer...
 25. Föränderligt läge Igår fick en vän till mig barn så nu är dom en familj med två barn. Kul! Själv jobbade jag och hade en lite så där halvbesvärlig fasta. Beror förmodligen på pannacottornas fulchoklad som jag tryckte i mig under förra veckan. Nösta gång det blir pannacotta så ska den innehålla riktig choklad. Har börjat lösa korsord då och då. Är väldigt kul faktiskt och ett säkert tecken på att man börjar ta steget över till vuxenvärlden . Nä men jag tror det är bra att lösa korsord för att hålla hjärnan igång. Man måste tänka utanför ramarna och associera på lite annorlunda sätt och finula sig till somliga svar. Så dagens tips är lös ett korsord eller två. Jag glömde återigen att ge en rapport om träningsläget. I söndags sprang jag ju intervaller och det kan vara kul för er att veta att jag kom ytterliagere ett par meter längre. Kilona hoppar verkligen upp och ner. Imorse vägde jag in på 76.8 kg igen och det betyder att jag helt plötsligt väger 1 kg mindre än förra veckan vid samma tidpunkt. Så läget är förändrat igen, till det positiva den här gången. Det är bara att tacka och ta emot genom att förvalta utgångsläget bättre än att stoppa i sig skräp. Så nu rullar vi på!
×
×
 • Create New...