Jump to content

Petra183

Medlem
 • Posts

  520
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by Petra183

 1. Jag funderar på hur stort genomslag hälsobokstrenden har haft. Påverkar böckerna så många personer att det märks på läkemedelsförsäljningen eller blir de mest lästa av personer som redan är frälsta och intresserade av kost och hälsa? Finns det tillräckligt många LCHF:are för att påverka försäljningen av diabetesmediciner? Tilltalar boken Hjärnstark främst personer som är intresserade av träning, snarare än personer som lider av depression? Sak samma med Happy Food-konceptet. Orkar en deprimerad person laga medelhavskost med lång ingredienslista för att stötta sin tarmflora eller tilltalar den mest personer som redan äter den typen av mat? En del vårdcentraler skriver väl dessutom ut Fysik aktivitet på recept, bl a i syfte att minska antalet mediciner?
 2. Artikelförfattarna namnges på SVT. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-kraver-att-oberoende-aktor-ska-granska-halsobocker FORSKARNA BAKOM DEBATTARTIKELN Dölj Maria Ahlsén, medicine doktor; Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi; Mats Lekander, professor i psykoneuroimmunologi, Jessica Norrbom, medicine doktor och Carl Johan Sundberg, professor i fysiologi.
 3. På DN Debatt hävdar några skribenter att hälsoböcker borde fackgranskas innan de publiceras, då det annars finns risk att de innehåller påståenden som inte är vetenskapligt belagda. Debattartikeln finns bakom betalvägg, men det finns en sammanfattning av artikeln här. Enklast är väl att sätta en etikett på framsidan på alla böcker inom hälsoområdet. "Innehållet kan strida mot vetenskap och beprövad erfarenhet och kan allvarliga skada din hälsa". http://www.boktugg.se/2019/02/16/forskare-allvarliga-fel-i-bocker-om-kostrad/
 4. Jag använder smör, till kryddsmör eller stekning, så helt mejerifri är jag inte. Det verkar som ost och flytande mejerier triggar sug och överätning hos mig. Har jag en ost, så blir det lätt att jag helt enkelt äter tills den är slut. Dessutom kan mejerier vara slembildande och min salivproduktion är inte helt hundra, så det kan vara skönt att slippa mejerier av den anledningen. Det finns en del som menar att kasein, dvs mjölkprotein, kan vara inflammationsdrivande och att det påverkar hjärnans belöningssystem samt att mejerier innehåller tillväxthormoner, som också kan ställa till det. Mår man bra av en kost med mejerier, så ser jag ingen anledning att avstå. Som fettkällor använder jag smör, ghee, kokosolja, kokosmjölk/kokosgrädde, majonnäs samt det fett som finns i maten.
 5. Ang mitt ätande. Jag följer någon form av autoimmun paleo, men jag följer inte den dieten slaviskt, då jag äter en del som inte ingår då jag tror att jag tål det, t ex tomat, smör, fröer och nötter, tibetansk kefir och majonnäs. Vidare äter jag baljväxter (inga stora mängder och inte som huvudsaklig proteinkälla) + en del groddar, samt kosttillskott med utgångspunkt från bloggen "Svara doktorn". Kosten fungerar så till vida att jag inte har problem med sug, överätning, övervikt/viktuppgång eller värk och kan fasta utan större problem om jag känner för det. Magen sköter sig och oro eller ångest håller sig på en hanterbar nivå. Vikten kan jag i och för sig strunta i, det är inte den viktigaste variabeln. Det andra har större betydelse. Då jag känner att jag bör försöka vara mejerifri, så är det lättare att utgå från de autoimmuna paleo-recepten, än läsa sig förtvivlad på LCHF-recept, som innehåller mejerier, som jag inte vill äta.Äter jag något som ger upphov till värk, så är det en tydlig varningssignal för mig. Om jag äter rätt och tillräckligt anti-cancer vet jag inte, men jag känner att jag har svårt att klara extremdieter, som antingen är helt växtbaserade eller utesluter kolhydrater inkl grönsaker helt. Sättet jag äter på nu, känner jag att jag skulle kunna klara i 20 års tid, om inte animaliskt protein eller fett blir förbjudet eller så hårt beskattat att det blir omöjligt att köpa. Maten är inte speciellt underhållande längre och jag känner att jag har begränsat utrymme för någon extra (läs god ost). Ärligt talat så är jag rätt matnojjig och rädd för att göra avsteg eller fel på något annat sätt. Självförtroendet och tron att man kan hålla sig frisk genom att äta rätt har fått sig en rejäl törn. Fungerar inte det jag håller på med, så får jag väl överväga något annat, t ex Budwig-dieten med linfrö(olja) och grynost/keso eller kvarg eller något som jag sett på nätet "morot mot cancer, som innebär att man dricker mycket morotsjuice, men i övrigt inte följer någon speciell diet. Är det någon som egentligen vet exakt vad i kött det är som gör att det skulle vara cancerframkallande, förutom teorin att det är försurande? Äter jag något animaliskt protein, så är det ett livsmedel som jag känner att jag mår bra av att äta om det inte är äckligt vidbränt. Jag blir mätt och drabbas inte av några konstiga sidoeffekter. Mår jag inte bra av en maträtt med animaliskt protein, så beror det sannolikt på tillbehören, inte köttet. Äter man t ex en hamburgare med pommes frites, så finns det goda möjligheter att må dåligt av både brödet och pommesen. Man kan må dåligt om man äter kött + potatisgratäng, där både grädden och potatisen kan ställa till det och så vidare. l
 6. Hur ska man hantera det faktum att 100 % basisk kost ofta rekommenderas i cancersammanhang? Förespråkarna menar att kosten ska vara helt växtbaserad och bara innehålla livsmedel som anses vara basiska. Exakt vilka livsmedel som är basiska verkar i och för sig variera mellan olika tabeller, vilket gör det hela lite mer komplicerat. Enligt teorierna kring basisk kost så bör den ketogena kosten vara försurande. Cancerceller trivs i sur miljö, alltså göder den ketogena kosten cancer. Vidare finns det kostprogram mot cancer som inte innehåller kött, bl a Gersonmetoden och Budwig-dieten.
 7. Petra183

  Cancer

  Jag har upptäckt att magnesiumolja verkar fungera mot panikångest. Tar jag magnesiumolja på handlederna (andra kroppsdelar går säkert också bra, men det är smidigt att ta den på handlederna) så kan jag häva attacken innan den blir för allvarlig.
 8. Petra183

  Cancer

  Hej! Det var ett tag sedan jag var inne. Enligt vården är jag cancerfri just nu, men skadorna efter operationen finns kvar och jag drabbas lätt av panikångest. Traumat att ha fått cancer finns kvar, liksom vetskapen om att cancern kommer tillbaks så blir det sju resor värre (resten av tungan försvinner, sondmatning och strålbehandling till helvetet) och då vet jag inte om jag kommer att acceptera mer konventionell vård. Dessutom har en del undersökningar känts som rena övergrepp och mitt hemlandsting erbjuder inget fungerande psykosocialt stöd. Någon privatpraktiserande psykolog har jag inte heller kunnat hitta, då jag bor på en mindre ort. Kostmässigt så klarar jag inte att följa någon specifik diet just nu. Antar att jag Jag har tagit bort de flesta mejerierna, men dricker lite tibetansk kefir för tarmfloran varje dag. Får se hur länge jag håller på med den. Det verkar inte som den påverkar hjärnans belöningssystem, som "vanliga" mejerier gör. Vidare följer jag protokollet från bloggen Svara doktorn när det gäller kosttillskott (vet inte om det är rätt eller fel, men det är genomförbart). Receptmässigt så följer jag en del recept från autoimmun paleo, men jag har lagt till baljväxter. Ett tag var jag inne på Protocell, men jag insåg att den metoden krockade med en del andra kosttillskott, som jag kände att jag behövde prioritera (utesluter inte Protocell, om det kan bli aktuellt i framtiden, för jag tror på det). Tyvärr så tror jag inte att jag klarar att nolla kolhydrater (carnivore) för att svälta cancer. Jag testade att nolla för flera år sedan för att se om jag kunde gå ner i vikt av det. Jag gick inte ner i vikt och blev deprimerad och kunde inte sova, så den "idealbilden" av LCHF, känns utesluten för mig. Tror inte på att bara äta basisk kost heller, eftersom den typen av kosthållning verkar utesluta proteiner.
 9. Tänk på att jordnötter inte är en nöt, utan en baljväxt. Kostdoktorn godkänner jordnötter, men det finns LCHF-grupper på Facebook, som inte tillåter jordnötter. Vill du äta nötter eller mandel, så finns det bättre val. :)
 10. Petra183

  Cancer

  Ny uppdatering. Jag begärde second-opion ang brachyterapi i ett annat landsting än mitt hemlandsting. Brachyterapi är en lokalt verkande strålbehandling, som kan användas vid vissa cancerformer och som skulle kunna vara aktuell för mig. Behandlingen tar ca 1 vecka, jämfört med de ca 2 månader som konventionell strålbehandling skulle vara i mitt fall. Biverkningarna är betydligt mindre. Läkaren jag talade med sa att det inte brukar bli några biverkningar. Vidare menade second-opion läkaren att jag är cancerfri till 99,9 eller 100 % efter operation, så jag skulle kunna avstå stålbehandling av den anledningen och istället gå på täta kontroller för att se om det faktiskt finns någon cancer kvar. Efter tips här på forumet så har jag har köpt och läst Tanya Harter Pierce bok Överlista din cancer. Den är skriven av en lekman, för lekmän, så boken är lättillgänglig och lätt att ta till sig. Allt är inte tillämpligt för svenska förhållanden, t ex amerikanska eller mexikanska privatkliniker. Att hitta någon Rife-maskin verkar inte heller helt enkelt. Trots det så finns det en hel del användbart i boken, så jag har beställt hem det som jag tror kan fungera. Är man alternativmedicinskt intresserad, så kan man läsa boken i förebyggande syfte, även om man inte har cancer, för att ha en kunskapsmässig grund att stå på, om man inte sätter sin tilltro till skolmedicinen fullt ut. Det känns lite svajigt just nu. Jag vet inte om jag har cancer eller inte. Det är svårt att det svårt att hitta personer som blivit friska med hjälp av vissa preparat och det finns en rad olika faktorer som kan spela in som påverkar om en människa blir frisk eller inte. Många verkar dessutom söka sig dessutom till alternativmedicin när allt hopp är ute enligt skolmedicinen eller frågar för anhörigas räkning. Dessutom är det vanligt att man vill försöka med THC eller menar att THC är det enda botemedlet som finns och där drar jag gränsen just nu. Jag har en ovanlig cancerform, vilket gör att det är svårt att hitta berättelser om människor, som gått igenom samma sak. I Överlista din cancer hittade jag en rimlig förklaring till varför jag har drabbats av cancer nämligen östrogendominans. Det finns naturligtvis ett antal olika orsaker som gör att människor kan drabbas, men för mig är det en rimlig förklaring just nu. Vården, speciellt i mitt hemlandsting, gör mig minst sagt upprörd. Jag har försökt läsa på, leta efter alternativ och ifrågasätta. Förhoppningsvis förbättrar det min situation (jag kan ju göra bort mig totalt också, men jag föredrar att inte tänka så), men jag tänker på alla de personer som inte gör det och kanske far illa i onödan för att de litar på det läkarna säger. Via det här forumet har jag fått en hel del användbara tips. Jag känner att jag har svårt att se mig själv som cancerpatient. På något sätt är jag inte typisk. Cancerformen är ovanlig. Jag har inga armband som det står Fuck cancer på, har aldrig betalt en krona till rosa bandet, ser mig inte som en person som kämpar och skriver inga tårdrypande blogg- eller facebookinlägg om vare sig vård eller sjukdom.
 11. Petra183

  Cancer

  Jag vet inte om det är fel på mig eller vad det är, men jag har svårt att få ihop det hela kring cannabisolja. Jag gick med i någon grupp på Facebook och den var på tok för drogliberal för min smak. Vet inte vem jag ska handla från, vilken sort och vilken dos man ska ta och hur länge. Antar att det inte är tillåtet att ge råd om cancer enligt de regler som finns i Sverige.
 12. Petra183

  Cancer

  Protocel är en produkt, som jag hörde talas om igår. Någon som känner till den? Jag har försökt googla lite, men inte hittat så mycket information. Protocel nämns på Dr Dahlqvist blogg, men diskussionen i tråden säger inte så mycket. På engelska finns den här länken (jag har inte läst den än). https://www.cancertutor.com/bobbeck/
 13. Petra183

  Cancer

  Jag har varit skeptisk mot CBD-olja tidigare. Det känns lite för mycket som skäggiga män, som odlar växter med flikiga blad, halvskumma hemsidor, läkemedelsklassning som gör att det kan vara svårt att få tag på produkten på sikt, svårt att få grepp om kostnad och dosering etc, men jag är beredd att ompröva mina tidigare åsikter och ge det en chans, åtminstone under en begränsad period (blir jag sjukare så har det uppenbarligen ingen effekt) samt lägga en viss summa pengar på det.
 14. Petra183

  Cancer

  Jag är väl medveten om jag sitter fast i negativa tankebanor och att de fått näring av olika händelser genom livet. Det där att jag inte kan tänka på "rätt sätt" är något som ger mig skamkänslor. Familjen vill ju att jag ska leva, inte dö. Det är därför de agerar på ett visst sätt. En del människor överlever cancer, andra dör av det. Jag kan inte identifiera mig med solskenshistorierna i veckotidningarna. Trots allt så har man en del "skräp" i munnen i form av gamla amalgamlagningar, nyare plastfyllningar och tidigare användning av flourtandkräm. Jag slutade med flourtandkräm för ett par år sedan och skulle jag testa nu, så är det en avsevärd skillnad. Det känns nästan som man blir förgiftad av tandkrämen, den lilla stunden man använder den.
 15. Petra183

  Cancer

  Personligen tycker jag att det är vansinnigt att strålbehandla förebyggande, med tanke på biverkningarna, både de livslånga och de under själva strålbehandlingen, när det inte finns någon tumör, bara misstanken om att det kanske skulle kunna finnas cancerceller. Det är möjligt att det är mer motiverat vid andra cancerformer. Självklart kan personer drabbas av biverkningar, men de har i alla fall kvar förmågan att äta. Jag överväger att avstå strålbehandling tills det finns en faktisk tumör att behandla, men jag vet inte om jag klarar av att stå på mig gentemot läkarna. De trasslar in sig i resonemang om att alla inte drabbas av biverkningar och man kan inte i förväg veta hur en enskild patient påverkas av strålbehandlingen (jag går inte på den lätte, utan förutsätter biverkningar). Familjen vill att jag lyssnar på läkarna, eftersom läkarna vet bäst. Jag brukar nämna en äldre släkting som dog av diabetes för ett antal år sedan. LCHF var inte något etablerat begrepp då. Personen lyssnade på läkarna och gjorde som de sa. Diabetesens naturalförlopp brukar det visst kallas. Tyvärr har jag låg tilltro till kroppens självläkande förmåga, åtminstone när det kommer till min kropp. Jag har ätit LCHF och jag har fått cancer. Det känns inte som jag kommer att kunna läka eller hålla mig cancerfri fortsättningsvis genom kost- och kosttillskott. Samtidigt så har jag en del självdestruktiva drag och en förstörd mun känns som en lämplig form av självbestraffning. Det kanske låter som ett konstigt resonemang, men jag har mina hjärnspöken. Tyvärr klarar jag inte strikt ketogen kost (mindre än 20 gram kolhydrater per dag) utan att bli deprimerad. Även om det säkert är en bra kost, lämplig i en hel del fall, så känner jag att jag har svårt att klara den. Samma sak med "evighetslånga" fastor. De är för tuffa för mig.
 16. Petra183

  Cancer

  Tack för länken till Sven-Eriks protokoll. Jag har skrivit ut det och det känns inte omöjligt att följa. I princip kan jag utgå från mina tidigare tankar och göra en del justeringar.
 17. Petra183

  Cancer

  Uppdatering och ingen rolig läsning Jag trodde det skulle räcka med operation, men det blir med all sannolikhet strålbehandling också. Till strålbehandlingens biverkningar hör att slemhinnan i munnen förstörs vilket leder till munsvamp och inflammationer och svåra smärtor under den tiden strålbehandlingen pågår + ett par veckor efteråt, vilket sammanlagt blir ca 2 månader. Huden brännskadas. Att må dåligt i två veckor kanske man kan klara, men två månader...? Jag förstår inte hur jag ska överleva det. Till det kommer behandlingsresor och väntetider på ett par timmar per dag och behandling 5 dagar per vecka. Det handlar alltså om två månader där man blir sjukare och sjukare för varje dag. När behandlingen är avslutad så är även kroppen förstörd för att all framtid. Spottkörtlarna kan komma att slås ut, vilket leder till kronisk muntorrhet som i sin tur kräver att man tillför medel med flour i princip hela tiden när man är vaken för att skydda tänderna mot karies (vet inte om det finns någon annan lösning för att skydda tänderna). Även smaklökarna kan förstöras. Kan man inte känna smaker eller har ett förändrat smaksinne som gör att all mat smakar äckligt och metalliskt försvinner i princip all livskvalitet. Man kan också få problem med att tugga och gapa då muskler och bindväv i käkarna förstörs av strålbehandlingen. Jag kan nästan inte prata efter operationen. Talet är sluddrigt och otydligt och jag dreglar och grips lätt av panik när jag försöker, samtidigt som det väldigt ansträngande. Vissa ord går inte att uttala alls. Förmodligen ska jag gå hos logoped för att träna talet, men jag vet inte. Borttagningen av lymfkörtlarna har påverkat andningen, så jag är i princip bunden till bostaden. Läkarna har aldrig hört talas om den biverkningen, så andningen ska utredas vidare. Jag vet inte om det är något fysiskt eller psykosomatiskt. Det som talar mot att det är psykosomatiskt är att jag faktiskt tycker om att promenera och skulle vilja göra det. Jag har anmält utredande klinik för brister i vård- och bemötande, utan att de brydde sig speciellt mycket. Möjligen har jag fått byta läkare, men det kan lika gärna bero på semester. I journalen har dietisten skrivet att patienten inte vill ha näringsdrycker då dessa bara innehåller "skit". Trots att de är noggrant näringsberäknade och innehåller maltodextrin eller glukossirap, solros- eller majsolja samt vassleprotein (enligt Anna Hallén är vassleprotein lika illa som kasein) och några multivitaminer. Skulle man ställa fram tre glasskålar med socker, matolja och något vitt pulver framför att dagisbarn och fråga om det är nyttigt, skulle dagisbarnet säga nej. I dagsläget finns det ytterst få livsmedel jag kan äta, håller mig nog inom liberal LCHF; men jag har lagt till baljväxter pga sug efter det och äter lite frukt. Det får bli som det blir känns det som. All mat måste dessutom vara flytande och det känns som jag har fått in en viss rutin på att mixa mat. Roligt är det inte. Jag har gjort mängder med soppor och fryst in för att förhoppningsvis klara att få i mig egen mat under strålbehandlingen. Jag brukar göra någon slags "smoothie" vill jag inte säga, för det låter för mycket som godis, så jag säger kall soppa med böngroddar och surkål som bas + övriga grönsaker efter vad jag känner för också. Fick bra tips om smoothie här i tråden. Mixar äggulor med hett vatten smör och kokosolja till frukost. Det är ingen frukost jag vill prata högt om, men jag blir mätt. Vet inte vad jag ska säga om någon frågar. Vårdens näringsdrycker ser jag som det sista och absolut sämsta alternativet. Gå ner i vikt får jag absolut inte göra heller. Jag skäms över att jag inte klarar att följa någon idealdiet. I mitt fall är det strikt ketogen kost eller autoimmun paleo som jag ser som idealdieter. Strikt ketogen kost verkar jag bli deprimerad av och det klarar jag inte just nu och AIP faller pga jag äter ägg, är sugen på baljväxter och äter mejeri i form av tibetansk kefir. Det är nattsvart just nu. Är tvungen att äta ångestdämpande + sömntabletter för att överhuvudtaget fungera. Gör allt för att hålla mig i från SSRI/SNRI, men jag är inte säker på att jag klarar det. Har tid hos någon KBT-terapeut med en tatuerad luspudel på armen, men hittills har hens förslag får mig snarare att tänka på någon artikel i tidningen Amelia (ska jobba vidare på det där med terapi och se om jag hittar något som fungerar bättre, men i dagsläget befinner jag mig i helvetets väntrum, så det finns inte så mycket jag kan göra). Jag försöker ha någon slags strategi för att klara mig så bra som möjligt, men jag har ingen speciell tilltro till att just jag skulle få lindrigare biverkningar än någon annan, men något måste jag ändå försöka göra medan jag väntar på besked. I vilket fall som helst så behöver jag ta mig igenom dagen. Om möjligt så ska jag försöka äta egen mat under behandlingstiden. Blir jag inlagd pga biverkningar så är det omöjligt. Kosttillskott vet jag inte riktigt vad jag ska ta, så om någon har några kloka tankar kring det, så tar jag gärna emot dem. Jag har gjort en Stig Bengmark-blandning med gurkmeja + en del andra kryddor som ska vara anti-inflammatorisk och ska försöka göra citron+ ingefärsdricka dagligen. Det är möjligt att jag inte kan få i mig dem, pga smärtor i munnen, men jag vill i alla fall försöka med sådant som är anti-inflammatoriskt . MSM och C-vitamin och magnesium äter jag redan, samt multivitaminer och multimineraler ( de förstnämnda för min egen skull, multitabletterna mest för att kunna argumentera med vården och påstå att jag visst får i mig tillräckligt med näringsämnen) Benbuljong i portionsförpackningar finns i frysen (om det nu är mat eller kosttillskott). Sköljer munnen regelbundet med kollodialt silver. Jag vet inte om jag tror på det eller inte, i sämsta fall är det verkningslöst, i bästa fall riktigt bra. Proteinpulver finns hemma. Inte för att jag vet om jag kommer använda det annat än som argument när jag diskuterar med dietist och envist hävdar att jag faktiskt kan ta ansvar för vad jag äter. Dietist har ingen konkret att komma med, förutom skuldbeläggning och näringsdrycker. Har något nötköttsprotein som jag köpt på nätet. Behöver jag mer så funderar jag på baljväxtprotein för att slippa mejeriprotein. Om inte annat så är de slembildande och det känns mindre lockande att äta något slembildande när man kanske har problem med halsen och att svälja. Funderat på någon havtornsolja eller havtornskapslar för slemhinnorna, men jag vet inte om de gör mer skada än nytta. Tankar kring det? Är det idé att äta probiotikakapslar förebyggande? Prebiotika i form av potatismjöl brukar jag ta redan nu. Det känns gott att ni bryr er i alla fall.
 18. Jag vet inte om du tänkt på att det här är ett LCHF-forum. LCHF betyder, low carb, high fat och innebär att man äter begränsat med kolhydrater och mer fett. LCHF är inte någon kaloribegränsningsdiet, utan man äter sig mätt. Du hittar bra information om vad LCHF är och vad man äter på kostdoktorns sida, om du tittar där. Den diet du tänkt dig är inte någon direkt LCHF-diet och vill du ha tips om kalorisnåla rätter så finns det säkert andra sidor på nätet där du kan få bättre tips än här. Kostdoktorn har en gratis 2-veckors-utmaning med recept. Är du typen som inte vill laga mat efter recept, utan göra matlagningen enklare, så går det att äta LCHF på det sättet också.
 19. Finns det någon som egentligen vet hur det är med gurkmeja? Ska man hetta upp gurkmejan innan man äter den för bästa upptag eller räcker det att man använder gurkmejapulver av typen "vanlig krydda" i maten eller i någon smoothie eller shot? Måste man använda svartpeppar för att förstärka effekten? Går det att använda kosttillskott i form av kapslar eller tabletter med gurkmeja eller är de verkningslösa? Jag tycker det är svårt att hitta någon relevant information. Hittills har jag använt det här receptet. Det finns säkert på nätet någonstans, men jag skriver ner det ur minnet. 0,5 dl gurkmejapulver, dvs vanlig krydda 1 msk torkad, mald ingefära,dvs vanlig krydda 0,5 tsk mald svartpeppar 1,5 dl vatten Blanda i en kastrull. Koka upp och låt stå på eftervärmen ca 10 min. Förvara gurkmejapastan i en glasburk i kylskåpet och tvinga i dig en sked per dag. Blandningen är inte god. Ärligt talat så tror jag mer på färsk ingefära än torkad, men jag har med den torkade i alla fall. Färsk ingefära är inga större problem att få i sig på annat sätt om man vill använda det.
 20. Petra183

  Cancer

  Tack för smoothietips. Listan gör att projektet känns lite mer hanterbart. Jag har några lättlagade soppor som jag brukar göra också, bl a broccolisoppa, blomkålssoppa, spenatsoppa och squashsoppa. Får se om jag lyckas göra dem mejerifria och byta ut mejeri mot kokosgrädde. Avocadoolja kanske kan vara ett alternativ till avocado? Att hitta en ätmogen avocado är ju trots att svårare än att vinna på triss och den frysta innehåller citronsyra om jag inte missminner mig. Det där med att förbereda är inte min starka sida just nu. Jag känner mig minst sagt omotiverad både till matlagning och receptletande och det enda jag kommit mig för att frysa in är buljong i portionsförpackningar. Om det beror på värmen eller något annat låter jag vara osagt. Vet du om det är nyponskalsmjöl eller nyponpulver som man ska använda till soppan? När jag googlade så verkade det finnas de sorterna att köpa. Hela nypon känns lite mer svårhittat, om man inte plockar själv.
 21. Petra183

  Cancer

  Tack, ibland litar man mer på folk på internet än läkare.
 22. Petra183

  Cancer

  Liten uppdatering. Ber om ursäkt för ett negativt inlägg. Jag kommer att opereras om ca 1 vecka. Familjen accepterar inte att jag avbokar operationen. Enligt de besked jag fått så ska det räcka med operation för att ta bort tumören, så i dagsläget verkar det som jag kommer slippa strålning och cellgifter. I vilket fall som helst så kommer kroppen påverkas negativ av operationen. Just nu känns allt nattsvart. Jag har en operation framför mig, som kommer att förstöra min mun. Trots sömntabletter kan jag i princip inte sova. Misstänker att jag har utvecklat eller kommer att utveckla PTSD. Vårdens bemötande har varit under all kritik. Fortsätter jag så här så kommer jag att tvingas äta antidepressiva och jag känner inte att jag orkar med vare sig insättning eller utsättning av den sortens medicin. Risken finns dessutom att SSRI inte räcker utan att jag kommer tvingas ta SNRI som är ännu starkare och förmodligen ännu svårare att sätta ut. Jag har en remiss till öppenvårdspsykiatrin, men jag räknar med att de inte kommer att ta kontakt förrän efter semestrarna (om de nu gör det). Har beställt hem proteinpulver (äggvita samt nötkött) för två veckor. Jag vet att det inte är optimalt att leva på pulver, men för mig är det någon form att trygghet, att ha tillgång till drickbar näring och energi i form av protein och MCT-olja. Vårdens näringsdrycker innehåller i princip socker och solrosolja, så det är inget som jag känner att jag vill få i mig om jag kan undvika det. Vidare har jag köpt en svindyr blender, som jag har bestämt mig för att avsky, så den lär hamna på begagnatmarknaden så snart som möjligt. Jag har fryst in ett antal satser med buljong i portionspåsar (buljong + äggulor + lämpligt fett = någon slags näringsdryck). Tyvärr känner jag inte att jag kan klara mitt proteinbehov på äggulor. Är det någon som har tips på grönsaksbaserade smoothies? Jag har aldrig fastnad i smoothieträsket och har inte lyckats googla fram något recept jag kan tänka mig. Kravet är att den ska vara drickbar i dubbel bemärkelse och gärna innehåll en del frysta grönsaker eftersom det är lättare för mig att hantera. Jag ska försöka äta mejerifritt också, så jag kommer inte att använda vassleprotein) , så smoothien bör vara mejerifri. Ev kommer jag äta autoimmun paleo istället för LCHF en period, men jag är lite osäker på hur jag ska göra, eftersom AIP inte innehåller ägg och jag vill gärna fortsätta med den tibetanska kefiren, eftersom den är bra för tarmfloran. Tyvärr klarar jag inte de mer strikta varianterna av LCHF (mindre än 20 gram kolhydrater per dag), även om de kanske skulle vara att föredra pga cancern. Jag behöver äta lite mer kolhydrater, vanligtvis runt 20-30 gram, för att må bra i övrigt. Kom på en sak till. Ett antal lymfkörtlar kommer att tas bort för säkerhets skull, så jag är rädd att får problem med lymfan också. En farhåga som fullständigt nonchalerats av vården, när jag tagit upp det. Så en förstörd lymfa och de komplikationer det ger upphov till är ytterligare något jag oroar mig för.
 23. Jag har inte diskuterat mina önskemål med dem. Får ta det när den dagen kommer. Buljongtärning låter som ett bra alternativ. Hemkokt buljong är naturligtvis nyttigare, men tärningar är lätta att ta med och verkar ganska okontroversiellt. I bästa fall så kanske det går att komplettera med rå äggula.
 24. Väcker liv i en gammal tråd, då det finns såpass mycket relevant information i den, så tycker jag inte det känns nödvändigt att starta en ny tråd. Jag kommer att vara inlagd ett par dagar för en planerad operation. Efter operationen kommer jag att ha svårt att äta, tugga och svälja. Vid behov kommer jag att få näringsdrycker. En enkel googling visar att de innehåller maltodextrin eller glykossirap, solros- eller rapsolja samt mejeriprotein. Operationen kommer att ske i annat landsting än hemlandstinget, så det känns inte möjligt att få egen mat till sjukhuset och jag kommer sannolikt inte att kunna äta traditionell LCHF-nödmat i form av t ex ölkorv och babybel-ostar. Någon som har någon idé om hur jag ska försöka göra. Hemma kan jag förhoppningsvis få i mig någorlunda vettig mat, men är jag inlagd så är jag hänvisad till den mat som finns. Ska jag begära glukosfritt dropp, om möjligt? Hur ska jag hantera matsituationen? Jag kan tänka mig att kompromissa med LCHF och t ex äta mosad banan, potatis eller mindre feta mejeriprodukter om det är nödvändigt, men just näringsdryckerna känns inte helt aptitliga. Är det klokt att äta lite mer kolhydrater än vanligt innan inläggningen för att förbereda kroppen? Jag tänker främst på t ex sötpotatis eller lite frukt och kanske äta lite mer åt paleo/AIP några dagar.
×
×
 • Create New...