Jump to content

lucen

Medlem
 • Posts

  18
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by lucen

 1. Antar att det framförallt beror på vilket fett man använder vid fritering. Mättat borde vara bäst pga att det är mer stabilt, men det finns också andra faktorer som påverkar. Lite information om fetter: https://taffel.se/blog/fettvett-2-fritering-utan-fettsammanbrott
 2. Öl och Whiskey tillverkning liknar varandra iom mäskning(skiljer dock lite i temperatur och andra betingelser) och jäsning. Sedan destilleras Whiskeyn vilket separerar ut alkoholen och smakämnen lösta i densamma och lämnar då "rester" och vatten. Dessutom destilleras whiskeyn oftast flera gånger. Det innebär att man kan få så hög alkoholhalt som man får på whiskeyn och blir av med rester av sockerarter i mäsken. Hoppas att detta förklarar något - jag är inte någon expert.
 3. Ja, det är inte lätt. Sempers magdroppar (probiotika) fick sonen också - vet inte om det hade någon effekt. Kanske bra dock iom att han föddes genom kejsarsnitt....
 4. Min son född ungefär i samma vecka fick enbart bröstmjölk, donerad, innan jag själv kunde bidra. På det sjukhuset gav de aldrig ersättning före 30 eller 32 veckor. Begär att de ger donerad bröstmjölk! Bröstmjölken från mamman är såklart bäst (ska vara delvis anpassad till förtidiga barnet) annars är donerad utmärkt! Låter galet att man ger ersättning till ett så pass prematurt barn - magen och tarmarna är inte redo! Sedan fick sonen givetvis även extra näring i form av extra fett som tillsattes i mjölken och även glukos i droppform.
 5. Vi är nog många som läser, men inte alltid gör något avtryck. Jag har själv ätit liberal lchf sedan 2014 någon gång. Varierande strikt, har egentligen aldrig mätt kolhydrater men undviker bröd, pasta, ris och potatis och givetvis socker. Kan ibland få återfall till socker men det är enstaka tillfälle, det är aldrig gott och känns ofta inte bra efteråt. Likaså kan jag äta kaka och tårta vid fest/kalas, men har blivit bättre på att inte äta så mycket eftersom jag inte känner direkt sug efter det. Bröd och knäckebröd är mina akilleshälar - det kan jag äta utan stopp om jag börjar... Tycker det är tråkigt med inställningen att man är otrevlig om man inte vill äta det söta som någon har bakat! Socker är ju lika illa eller värre än alkohol och det tvingar man inte i någon! Jag vill äta lchf eftersom jag tror att det är det bästa för våra kroppar, min mage är lugnare (även om jag inte tyckte att jag hade problem innan), jag tappade mina 10 kg övervikt och känner mig piggare (och det är ju ett plus när man har små barn).
 6. Skulle gissa att det är skivat och packat i sverige. Information finnes i EG 1169/2011 eu lagen som hanterar märkning av förpackade livsmedel. Finns en handbok av livsmedelsföretagen http://www.livsmedelsforetagen.se/wp-content/uploads/2013/07/M%C3%A4rkningshandbokmaj2014.pdf?26ed63 och en vägledning från SLV https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/vagledningar_och_kontrollhandbocker/vagledningar/. Kött måste ursprungsmärkas och det är där man kan läsa informationen om varifrån köttet kommer. Uppfött och slaktat brukar det stå annars. Det ovala kontrollmärket säger inte allt, tyvärr....
 7. Jag tror allt handlar om vad man vänjer dem vid i tidig ålder. Min tvååring brukar säga: Jag "lillar" inte "broccil", men sen äter hon i alla fall den kokta broccolin. Hon är van med många olika grönsaker även vitkål sedan tidig ålder och åt med glädje cole slaw vid 1,5 års ålder. Märks nu att hon säger att hon inte gillar massor av grönsaker fast hon inte har avstått dem innan. Det är nog en fas så jag är inte orolig (tror ändå att vi byggt en bra grund med de grönsaker vi serverat).
 8. Detta ger jag mina barn; http://www.holistic.se/sv/product/d3-vitamin-droppar-i-olja
 9. Svårt att hitta bacon idag som inte har åkt utomlands tur och retur. Scans bacon packas i polen. Gillar det inte heller!
 10. En fundering, blir det för mycket protein med kvargen? Kan vara därför den dåliga andedräkten uppstår? Vet inte om kasein i synnerhet ger sämre andedräkt. Du hittar säkert bra tips här: (Martinas blogg http://martinas.nu/)
 11. lucen

  Cowfunding

  Mycket intressant - hoppas det sprider sig till fler delar av landet än skåne.
 12. Jo, betydelsen. CVD = cardio vascular disease = hjärt- kärlsjukdom
 13. Fryst broccoli innehåller väl ganska mycket vatten - är den inte överdragen med vatten?Bästa vikten borde vara den efter kokning då infrysningsvattnet försvunnit.
 14. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bekraftat-hallon-bakom-dodsfall-i-ljungby_4554286.svd här skrivs det att det efter en andra analys har bekräftats från livsmedelsverket
 15. Dextrosol måste ju vara bättre än socker då det enbart består av glukos, dvs ingen fruktos alls. Kan kanske tolkas som att det innehåller fruktos eftersom man kallar det druvsocker i dagligt tal.
 16. Nu är det konstaterat - det var hallonen som smittade de gamla i Ljungby med norovirus (vinterkräksjukan). Drabbar gamla och multisjuka kan de dö av det. SLV gick ut med pressmeddelande idag.
 17. lucen

  Arla - 1000 g

  Det gäller verkligen att läsa på förpackningarna noggrant för att vara säker på att få en svensk råvara (vill inte ha något annat). Gjorde bort mig när jag köpte lindahls turkiska yoghurt 10% - den är inte av svensk råvara, men Arlas är..... Det finns en anledning till den nya märkningen med vikt på förpackningarna och det är ny märkningslagstiftning som trädde i kraft december 2014. Trögflytande vätskor typ yoghurt och filmjölk får märkas antingen med volym-mått eller vikt.
×
×
 • Create New...