Jump to content

ksv

Medlem
 • Posts

  53
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Stockholm

ksv's Achievements

(2/7)

35

Reputation

 1. I morse hittade jag att jag är är inte alls först ute med att påpeka hur fel metodologin "situationen idag är resultat av dagens kostråd" är. Så här skrev Jacob som en del av sin kritik mot filmen Forkes over knifes som förespråkar vegankost: i följnade länk kan man hitta filmen: http://traningslara.se/kritik-av-dokumentaren-forks-over-knives/?utm_content=bufferec9de&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer "En annan irriterande sak är att man rakt igenom filmen diskuterar den kost som folk generellt sett äter idag som om det är dagens kostråd och det enda alternativet till den här kosten är då den kost som rekommenderas i dokumentären. Det här är ett vanligt knep inom de mer fanatiska delarna av kostvärlden där förespråkarna försöker måla upp en liten halmgubbe av andra rekommendationer och sen konstruerar man en så kallad falsk dikotomi där du som tittare får höra att det endast finns är två olika sätt att äta: så som ”alla” äter nu eller den kost som de tar upp." FILM "Om du har läst artiklar här tidigare så är du väl bekant med den här formen av argumentation från LCHF-hållet fast i princip allting är då omvänt när det gäller det enda andra alternativet Här under har jag satt ihop ett klipp där första minuten är från dokumentären Forkes over Knives och efter det kommer direkt en dryg minut från dokumentären Carb Loaded där man förespråkar lågkolhydratkost." FILM "Som du kan se visar båda dokumentärerna upp precis samma problem, skitmat. Men istället för att säga att lösningen är att inte äta skitmat så har de istället hittat på två helt olika lösningar. Men ingen av dem har egentligen verkligen kritiserat något mer än skitmat. Halmgubben är alltså att alla andras rekommendationer är skitmat och sen från det gör de påståendet att det enda sättet att undvika skitmat är att följa deras rekommenderade kost, fast Forks over Knives säger vegankost medan Carb Loaded säger lågkolhydratkost."
 2. Det jag kan berätta är att efter en artikel som jag läste hos Jacob Gudiol har jag bestämt mig för att prova äta frukt (inte bananer men allt annat) när jag kommer hem från jobbet. Hur mycket som jag orkade. Resultat: 1. Jag blev så mätt att middag antingen uteblev helt eller var något väldigt litet. 2. Blodsockret som brukade ligga på 5,3 som minst (efter några timmars fasta eller på morgonen), gick under 5 och blev 4,x. 3. Vikten blev lättare att kontrollera. Gäller dock att inte äta frukt med smör! ;-) (kh + fet).
 3. Det är alltid trevligt med flera svar och det är klart du inte har läst allt hittills. Min fråga hade dock ingenting med LCHF att göra eller med vilken diet som är bättre. Det jag frågade var om man kan påstå att dagens situation i USA är en konsekvens av dagens rekommenderad diet när 80% av folket inte ens följer dessa rekommendationer och jag har frågat om man kan påstå att folk går hungrig på fettsnål diet då de måste räkna kalorier när de officiella riktlinjer säger inget om att räkna kalorier (det är alla tidningsdieter, viktväktarna och pulverdiet som gör det). När det gäller det du skrev så är det sant att man kan tro det när man läster Kostoktorn men sanningen är att efter 1 år skiljer den mindre än en 0,5 kg mellan grupperna. Inte så mycket att skritta med. ;-)
 4. Jag tror nog att du borde kolla hur mycket du VERKLIGEN äter för kcal. Det har visat sig i flera studier att när man övergår till LCHF så minskar man kaloriintag. Annars är det bara att lyssna på Andreas Eenfelds "kurs" om LCHF (tips för att gå ber i vikt) där han berättar hur han själv gick ner i vikt när han slutade dricka 1 liter grädde om dagen. Han säger dessutom klart och tydligt att man ska inte sitta med en stor påse nötter framför tv varje kväll och tro att man kommer hålla vikten på det. ;-)
 5. AHA du menar så.. Ok. Sorry. Trodde att du skrev något av misstag men förstår hur du menar nu.
 6. Menade du inte att det är svårt att överäta av FETT för kroppen säger ifrån????
 7. Själv ställer träning ordentligt för mig. Började med LCHF, gick ner 3 kilo, började träna och fort LCHF, stod HELT stilla i 2 månader, slutade träna och fortsatt LCHF, gick ner 4 kg till. Helt tokigt! Jag tror verkligen inte att man kan sitta stilla i 8 timmar, träna i 2 timmar och tro att att det är samma som att röra på sig hela dagen. Jag har rätt svårt att gå ner i vikt även om jag äter strikt LCHF. Var i London i 6 dagar för 2 veckor sedan. Med en 10 och 4-åring och besök i museer så var det inga raska promenader direkt och många gånger sakta steg men vi gick och rörde på oss morgon till kväll. Det var pizza eller McDonald varje dag och medtagna, mackor för frukost och mackor för lunch. Som tur hade jag med mig en byxa som var en storlek MINDRE och även den var allt för stor efter 6 såna dagar. :-) Zepp det var väldigt roligt skrivit. Och jag håller med om att något är fel. Jag kan dock verkligen inte se hur man kan skylla på livsstil när ett ålders sjukdom drabbar mer och mer barn. Hur mycket socker hinner ett barn få i sig innan den blir sjuk? Jag har inte vuxit upp i Sverige och som barn åt jag betydligt mer socker än vad barn gör idag. Det gjorde vi ALLA. Tårta varje lördag (minst en och ibland en till på tisdag), mackor med nutella-liknande spred flera gånger per dagen, minst 5 skivor bröd per dagen, Oboy varje morgon och listan fortsätter. Ändå blev väldigt få av oss barn feta och diabetes var något man bara hörde något svagt om. Det kan vara tarmflora, det kan vara annat, men det kan knappast vara mat som är orsaken. Och apropås tarmflora så är livet helt utan potatis och fullkorn rätt så problematiska. ;-)
 8. Pompe Men hallå... du försöker förfina sanningen lite väl va? :-) Även om du kan dagens grekiska så kommer du ha svårigheter med att läsa en gammal text, både bga ord som inte finns idag som du kommer gissa vad de betyder och för att man använder en annan talesätt. Bibeln tex står i mycket läsbara bokstäver (syftar på de originella skrifter), ändå går det att tolka många meningar på flera olika sätt pga just sånt. Men nu pratar vi om ett språk som har dött för länge sedan och som dessutom är skrivit på en teckenspråk. Hur du än vänder på det så producerar översättningen aldrig fram helt självklara meningar och man måste ta ställning till vissa ord och grammatik för att bestämma hur man ska tolka den texten. Det är som sagt en KVALIFICERAD gissning. Säkert mycket som man får rätt men absolut inte lika pålitlig som att bedöma vad äter någon som lever idag. :-)
 9. Jag skrev KVALIFICERAD gissning och det du beskriver låter i mina öron just det: 1. Man antar att man kan avgöra vilka bilder beskriver det vanliga och inte det ovanliga (kan ju alltid vara att man bara ritade det festliga) 2. Man gissar hur man ska tolka bilderna 3. Man gissar på vad texterna menar 4. Man har en bra bild av en död person och man gissar att alla åt just då hela livet Hur man än vänder på det så är det ingenting som sägs med för högt säkerhet. Sen kommer någon och bestämmer att tolka dessa uppgifter på ett viss sätt, utan att man vet vad som verkligen led till olika sjukdomar. Det kan ju finnas massa andra faktorer som man inte tog hänsyn till som orsakade dessa sjukdomar också, som man inte vet om. Såna uppgifter kan användas för att motbevisa något men knappas för att bevisa.
 10. Du kan knappast konstatera att dessa folk följ någon rekommendation till punkt och prick när var de åt är inte mer än en kvalificerad gissning. Sen att någon som förmodligen inte ens går på toalett på eget hand blir sjuk, är kanske inte så konstigt och inte nödvändigt har med kosten att göra. Ska vi titta på folk där vi kan vara mer säkra på vad de äter som finns det Kitawa som äter ungefär som du beskrev och lever både lång och hälsosamt. Sen finns blåzonerna som äter de också rätt nära den listan du gav. Mycket växter, lite kött, lever längst på jorden och är friskare. De exempel som finns idag på den kosten verkar ju vara toppen. :-)
 11. Jag tror att han menar färdig och köpt mat, den är ofta lagad i eller innehåller dåliga fetter som majsolja, solrosolja, mm. Hur allsidig LCHF är beror helt på hur man definierar den och hur strikt den är. tex: äter man baljväxt eller inte? Om inte så saknar man vissa saker. Mycket strikt LCHF är nog inte så värst allsidig. Då räknar man och begränsar även tomater.
 12. Mynona Det var mycket intressant att läsa det du skrev. Du tar upp flera intressanta punkter och jag håller med en hel del. Efter att ha läst om en läkare som kunde gissa personens vikt eller diabetikstatus (frisk, diebetiker eller på gränsen) bara på tarmflora och lyckades bra på ett blind test, började jag fundera på om det kan vara så att något i dagens omgivning förstör vårt tarmflora på ett sätt som får oss feta och sjuka eller i alla fall gör att vi går upp i vikt lättare. Det är förresten en av de problem som jag har med strikt LCHF: Den är en tarmflora förödande kost. En annan sak som du nämnde har jag också varit med om: Efter ett par år på relativt strikt LCHF blev jag sjukt viktkänslig mot kh. Varje resa utomlands då jag kunde inte kontrollera min kost helt, sluttade med ökande antal kg (dvs med tiden mer ökning på mindre kh) som jag dessutom fick svårare och svårare att gå ner med hjälp av LCHF. Jag har till slut gått upp alla de 7 kilo som jag gick ner med LCHF. Till slut har jag gått över till lite mer liberal kost, bara för att avbryta den effekten. Jag äter fortfarande ingen pasta och ris, men jag äter 1-2 skivor bröd, frukt och baljväxt.
 13. Jag kan inte annat än att hålla med. :-)
×
×
 • Create New...