Gå till innehåll

Sök

Visar resultat för taggarna 'kolesterol'.

  • Sök efter taggar

    Skriv taggar separerade med kommatecken.
  • Sök efter författare

Innehållstyp


Forum

  • LCHF
    • LCHF för nybörjare
    • LCHF-erfarenheter
    • Allmänt om LCHF
  • Mer om livsstil och hälsa
    • Träning
    • Näringslära
    • Övrigt
  • Om forumet
    • Om forumet

Bloggar

  • AGF
  • Bloggen
  • Riitta Montonen
  • Peters n=1 experiment för att sänka blodglukosen

Hitta resultat i...

Hitta resultat som...


Datum skapat

  • Start

    Slut


Senast uppdaterad

  • Start

    Slut


Filtrera efter antalet...

Gick med

  • Start

    Slut


Grupp


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Location


Interests

  1. Hej, ni som läser det här - och kanske känner igen er. . . . . Jag har kört LCHF i nästan två år. Nu har mina värden börjat röra på sig uppåt och jag har en förmåga att oroa mig. ALAT har förvisso legat lite högt tidigare, i oktober var det uppe i 1,40 och nu två månader senare 1.63, även ASAT lite förhöjt 0,72. Pankreasamylas har alltid legat på 0,12, nu på 0,13, så den har alltid varit i underkant, men enligt min förra läkare så "gör det inget". Glukos har legat lite högt, men har nu gått ner till 6,2. Totalkolesterolet var i okt i år 6,8 Triglycerider 1.0, HDL 1,9, LDL 4,4 Nu, två mån. senare är totalkolesterolet 7,1. De andra kolesterolvärdena har jag inte fått. Läkaren vill ge mig Ezetrol, jag har tidigare tagit statiner, men tappade hår och fick extremt ont i ena höften, ner till foten. Ezetrol ska väl vara nåt annat än statiner, men jag kommer nog inte att ta dom heller. Blodtrycket ligger emellan 115/64 - 137/75. Jag tar en blodtrycksmedicin, Felodipin, nu vill hon ge mig Losartan också. Ska man inte ha något blodtryck alls nu för tiden ? . . . . .Jag tar också Clopidogrel p.g.av en stroke 2014, där dom inte hittade nåt på röntgen. Jag undrar ju varför värdena går upp av LCHF. Någon som har någon idè/erfarenhet ? Min sambo och jag kan också konstatera att vi inte går ner i vikt, fast vi anser att vi kör ganska strikt. Jag önskar verkligen att det fanns LCHF-kunniga läkare att tillgå (i Stockholm). Christin 69 år
  2. Hallå, första inlägget här så ber om ursäkt ifall detta inte hamnar på rätt plats. Så Hjärt- och lungfonden är just nu ute på turné för att uppmärksamma allmänheten gällande familjär hyperkolesterolemi (FH), varpå jag och min bror åkte dit och tog varsitt prov mest för att stilla vår nyfikenhet. Min bror fick normala värden, jag fick "för höga" värden och nu har jag plötsligt broschyrer gällande FH och därtill fått en remiss upp på hjärtavdelningen här i Umeå. Hur rädd ska jag vara? Lite bakgrund. Både jag och min bror är mycket noggranna med vad vi äter, vilket förmodligen är mer en lågkolhydratkost än LCHF. Crossfit/naturlig träning, cykling, löpning sker mellan 3–6 gånger/vecka och lever helt enkelt ett aktivt liv. Har tidigare spelat basket på elitnivå med den typiska maten; pasta, ris, bröd och potatis. Slutade min karriär däremot på LCHF/lågkolhydratkost och har ätit så nu i drygt 6-7 år (dock mer eller mindre strikt i perioder). Har aldrig varit eller känt mig i så bra form som nu, mycket frisk med väldigt få förkylningar eller andra åkommor – däremot har jag xantelasmer på bägge ögonen (och haft så ett gäng år). Det senaste halvåret har jag dock ätit en hel del lösviktsgodis, men senaste månaden är jag åter tillbaka på banan utan skräp. Mina värden från dagens blodprov, vilket skedde med ett stick i fingret, gav följande resultat. Total kolesterol 8,97 (3,3–6,9 gavs som referens) HDL 1,66 (1,0–2,7 gavs som referens) LDL 6,59 (1,2–4,3 gavs som referens) TG 1,57 (<2,0 gavs som referens) Snabbläser jag däremot Kostdoktorns uppdaterade snabbkurs gällande kolesterol och följer den enkla riskanalysen (tot. kolesterol delat i HDL-värdet) får jag ett värde på 5,4 och blir samtidigt informerad om att jag förmodligen mår alldeles ypperligt. Det verkar alltså som att hjärtavdelningen på Umeå sjukhus kommer ringa mig, eftersom den där remissen är postad och mina värden är "för höga" samtidigt som jag läser annat här på bland annat Kostdoktorn. Har däremot aldrig brytt mig om kolesterol överhuvudtaget, så håller just nu på att läsa på så mycket jag bara kan. Kort och gott; hur rädd ska jag vara för mina värden och hur rädd ska jag vara för eventuell FH? Känns som ett slag i ansiktet när jag i stort sett lever så "rätt" jag kan. Mycket tacksam för hjälp, Jocke Hällgren
  3. Jetor

    Provsvar/FH?

    Har blivit rekommenderad att kolla mina blodfetter på misstanke om att min mamma har familjär Hyperkolesterolemi. Jag är 36 år gammal. Mina provsvar 29/9-16 Total 7,9 LDL 6,0 HDL 2,0 Trigl 0,6 Lipoprotein A 171 Någon kvot togs inte då. Läkaren ringde mig samma dag och sa att mina prover visar att jag troligen har FH och att han ansåg att jag skulle börja med Lipitor 40 mg (!!!). Remiss skickades dessutom till Endokrin för vidare utredning. Någon vecka senare dimper remissen till Endokrin ner och nya prover togs i fredags: Provsvar 14/10-16 Total 7,7 LDL 5,8 HDL 1,9 Trigl 1,1 Apokvot 0,81 (Apo A 1,87 och Apo B 1,51) Innan första provtagningen åt jag "typ" LCHF men med mycket fusk.... efter har jag ätit enl lchf (strikt/normal). Synpunkter på provsvaren? Kan någon förklara varför mina triglycerider nästan dubblas på två veckor? Var fastande ca 14 timmar före båda provtagningarna. Hade dock lämnat blod dagen innan andra provtagningen men tycker inte det borde påverka blodfetterna nåt nämnvärt. Har såklart ingen lust eller ambition att börja med statiner, men känner att jag behöver mer fakta och kött på benen för att kunna argumentera (om det nu blir så) när jag ska till Endokrin.
  4. Tittade på Mosleys program häromdagen på SVT om hans test för att sänka kolesterolet. Han intervjuade även en läkare som hade mycket att säga till om vid behandling av hjärt-kärlsjukdom och som ansåg att man bl.a bör sänka kolesterolet för att minimera risken för hjärt-kärlsjukdom. Att inte äta mättat fett, hårdost, ägg osv ansågs vara det som sänkte kolesterolet bäst (kanske höjde det HDL bäst, vem vet), de sa inte ett ord om varför kolesterol skulle vara dåligt, inte ett ord om apokvoter osv. Det är svårt att förhålla sig till vad som är "sant". Jag har ätit LCHF i drygt 1,5 år och fick en hjärtinfarkt 52 år gammal. På sjukhuset sade sköterskan "ja, vi får in många LCHF-are med hjärtsjukdom"!? Hjärtdoktorn jag träffar säger att jag inte har några riskfaktorer mer än höga kolesterolvärden (hade lågt HDL och mkt högt LDL, dvs LCHF med mkt mättat fett kanske inte är den bästa maten för min kropp-jag fuskar inte med bröd, pasta eller liknande). Är det någon som kan ge mig lite förståelse för Mosleys tänk? Å ena sidan säger man det är okej med mättat fett, å andra sidan äter man mycket mättat fett får man högre kolesterol? Man säger ju också att levern producerar mindre kolesterol ju mer man äter kolesterol, nån sorts jämvikt. Men då borde Mosley inte kunna sänka sina kolesterolnivåer med upp till 30 procent. Upp till 20 % kan man sänka sitt kolesterol säger de läkare jag träffat och då förstår jag ännu mindre att ägg är fritt att äta, enligt Kostdoktorn om det faktiskt kan skapa problem för vissa människor. Hur vet man vilka vi är utan tester, sjukvården är inte så intresserade att ta prover på människor som inte ser sjuka ut. En bra sak kom fram i programmet och han var nog en näringsfysiolog/kemist, han menade att man bör få individuell rådgivning vilken mat som passar bäst.
  5. Man får gå vidare till Itunes. Här är länken. https://thequantifiedbody.net/ketone-bodies-dominic-dagostino/
  6. Tog blodprover i slutet av oktober och fick resultatet häromdagen. Det första läkaren säger är att sällan har han sett så bra resultat. Jag har inte sagt något om mina 8 år på LCHF och sa inget då heller. Here are the results from the jury: ALAT(P) 0,49 ASAT(P) 0,33 EPK( 5,0 EVF/ext ( 0,48 Glukos (U) 0 Hb/ext ( 154 HDL-kolesterol P/S 1,72 Kalium 3,9 Ketoner (U) 0 Kolesterol/ext (P) 5,8 Kreatinin/ext (P) 75 LD(P) 2,2 LDL-kol/HDL-kol (P) 2,4 LDL-kolesterol(P) 4,18 Leukocyter (U) 0 LPK/ext( 4,6 MCH 31 MCHC 321 MCV 97 Na ( 142 Nitrit 0 Ph(U) 8 Protein (U) 0 T3 fritt(P)Trijodtyr 4,7 T4 fritt(P) Tyroxin 18 TPK(P) 214 Triglycerid (fP) 0,86 TSH(P) Tyreotropin 1,8 Det mesta har jag ingen aning om vad det är. Vad är er dom? Nyfiken som tusan...
  7. Läs om Oskars fantastiska resa! 2013: http://ettsotareblod.se/aderforkalkningen-minskade-trots-skyhogt-kolesterol/ 2016: http://ettsotareblod.se/skyhogt-kolesterol-men-blodkarlen-ar-anda-finfina/
  8. Hej! Ofta ser man stort uppslagna nyheter om små och ibland väldigt dubiösa studier om kost och hälsa. Men när nu Ancel Keys och hans kollegers "Minnesota Coronary Experiment" tagits fram i sin helhet ser man att när man byter ut mättat fett mot fleromättat så sjunker kolesterolet i blodet. Det rapporterades. Däremot avstod man att rapportera om fortsättningen: att de som fick lägre kolesterol också fick fler hjärt- och kärlsjukdomar och sjukdom och död av andra orsaker! Samma resultat och handlande stod man för i Sydney Diet Heart Study. Dessa nyupptäckta resultat kullkastar grunden till all kolesterolbehandling och kostråd från våra myndigheter i väst!!! De vilar på just dessa studier sedan mer än 40 år. Det jag undrar är om någon har sett något nyhetsinslag om detta i något medium (förutom Kostdoktorn)? Det här borde ju generera krigsrubriker (om man har förstått det)! Jag har inte sett något i Göteborgsposten som är det enda medium som jag följer någorlunda tätt, tyvärr!
  9. Har läst någonstans om att man i Sverige har höjt totalkolesterolvärden från 5 mmol/l till över 7. Har någon annan läst något liknande? Kan inte hitta igen denna information. Tacksam för svar.
  10. Har varit diskussioner om bl.a. blodtryck , så tipsar om Ralf Sundberg som gör en enastående insats i podcasten och berättar ärligt (och modigt) om allt från kolesterol och blodtryck till övervikt och diabetes Går att lyssna på i alla podcastappar (sök 4Health med Anna Sparre) eller här http://4health.se/79-doc-ralf-sundberg-kolesterol-blodtryck-kostrad-och-forskningsfusk
  11. Hej! Jag har en boyfriend som fått statiner utskrivna efter sitt senaste kolesterolprov. Han är mycket tveksam till att ta dem men läkaren säger att det är motiverat bland annat pga att han har ett litet plack i en blodåder i halsen. Upptäcktes efter ultraljud. Han har ätit LCHF i flera år men har lite höga triglycerider och lite lågt HDL. Han är pigg och rask och löptränar ca tre gånger i veckan. Och han mår bra, säger han. Här kommer hans värden: Kolesterol 6,3 HDL 0,84 LDL 4,5 LDL/HDL 5,4 Triglycerider 2,33 ApoA1 1,3 ApoB 1,4 ApoB/ApoA 1 ,1 Vad har han för alternativ? Finns det några trix för att höja ett lågt HDL och sänka triglycerider? Han äter ganska strikt LCHF men tar gärna några glas rödvin och snusar ganska mycket. Han ska träffa en dietist snart men har inga större förhoppningar på vettiga råd från hen. Lever han farligt om han säger nej till statinerna? Tacksam för råd från er på forumet. mvh svartamalin34
  12. Jag började med LCHF för ett år + 16/8 metoden. Har gått ner från drygt 60 kg till +-51 kg. Det har gått förvånansvärt lätt. Har nu kollat mitt kolesterol. Här är svaret P-LDL-kol direkt = 4,2 P-kolesterol = 6,5 Jag har provsvar från prov taget 2012 som var : P-LDL direkt = 2,6 P-kolesterol = 4,9 Där var ytterligare några analyser gjorda som P-LDL/P-HDL = 1,5 fP Triglyc = 0,65 P-HDL kolesterol = 1,7 Jag hade ett bltr på 107/73 P 62 Mitt värde har alltså gått upp. Det hade ju varit intressant att ha tagit provet för ett år sen innan jag började med LCF. Min mor hade högt kolesterol även min bror ligger över ref.värdet. Min fråga är: Behöver jag oroa mej. Inga
  13. Fråga till Vårdguiden (www.1177.se): Hej, Hur mycket förlängs livet av att ta statiner jämför med att inte ta dem (i genomsnitt) Svar: Hej! För en frisk person med normala blodfetter påverkas inte överlevnaden alls om han eller hon börjar ta en statin. Därför är det bara personer som har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom som får medicinering med en statin. Det går alltså inte att ge ett allmänt svar på din fråga. Hur mycket man "tjänar" livslängd beror både på hur höga blodfetterna är men framförallt på tidigare sjuklighet. En milstolpe i behandlingen av hjärtkärlsjukdom var den så kallade 4S-studien som kom 1994. I den studien kunde forskarna visa att dödligheten för personer med kärlkramp eller tidigare hjärtinfarkt minskade kraftigt om patienterna fick simvastatin som var en av de allra första statinerna som användes. Efter det har en rad studier visat fördelar med statinbehandling för andra grupper som personer med diabetes eller personer som haft blodpropp i hjärnan. Du kan läsa mer om 4S-studien i länken jag skickar med. Med vänliga hälsningar Christina Läkare, specialist i allmänmedicin Läs mer : Hjärtlungfonden: 4S-studien
  14. Hej alla forumläsare här har ni ännu en kolesterol-förvirrad läsare. Fick en hjärtinfarkt för två månader sedan. Hade jättehögt kolesterol, de hade inte sett så höga värden förr. Så jag smög lite med att jag var LCHF'are. Men där var ändå personal som var med på noterna. "Oh, då skall hämta ett ägg till till dig" Suverän personal! De värde jag hade vi inläggning var: 25/8 (Inkom 23/8) Total: 10,5 LDL: 8,5 HDL: 1,3 Tri: 1,3 Apo kvot dålig, uppgift saknas Nja inte så lysande eller? Men jag inser nu att någon strikt LCHF'are har jag inte varit detta året. Sedan nytt prov den 7/9 Total: 5,7 LDL: 4,1 HDL: 1,4 Här blir jag förvånad att det störtdyker på så kort tid med Statiner. Provsvar den 5/10 Total: 5,0 LDL: 3,5 HDL: 1,4 På rätt väg. Såg någon uppgift att vid hjärtinfarkt får man initialt ett lågt Kolesterol för att sedan stiga snabbt och våldsamt? Är detta något jag råkat ut för? Historiskt har jag haft högt Kolesterol där traditionella kostråd inte har haft någon större verkan. Så det har blivit statiner under många år utan de sista där LCHF har varit min livsstil. För tio år sedan vägde jag 93 Kg som mest. Idag 82 Kg!!! Midjemått 100 cm :-) Känns som jag är på rätt väg men vill bli av med de förhatliga statinerna även ifall det allmänt rekomenderas för riskgrupperna. Sedan blir jag lite deppig inför mina möten med hjärtsköterskan. Pratar bara mossigt om fett osv och jag nickar instämmande under tystnad. Hon visste heller inte skillnaden på fluffiga LDL och små ettriga sådana. "Du läser mycket förstår jag" Men nu är det så att det kvittar vilka kolesterol- värden du får för det dåliga fettet ställer till det. ????? Öhh... ja. Med andra ord ifrågasett inte vad jag säger utan lyd mina råd. Så där sitter man som lekman och vet varken ut eller in i en sorts gisslan i sin sjukdom. Ni förstår att förtroendet inte är översvallande och jag vet inte var jag befinner mig riktigt i mitt konvalescent stadie. Fundera nu på att ersätta statinerna med något av naturpreparaten. Någon som kan peppa upp mig här med lite mer relevant information? Tackar. Mats
  15. Jag förstår att jag har högt kolesterol, men inte om jag borde vara oroad över det. Sen har jag kollat en massa annat (var med i en hälso studie) och vet inte riktigt hur jag ska tolka allt. Kanske ni fina människor på forumet som är mer inlästa på ämnet kan hjälpa mig? Bakgrund - jag är 33 år, har ätit LCHF i snart 3 år med mindre avhopp och har ett syndrom som gör att jag har konstat inflammation i kroppen, tog proverna efter en natts fasta. Nu kör vi! P-Glukos 4,8 P-CRP, känslig 0,63 fP - Triglycerid 0,65 P-Kolesterol 9,4 P-HDL kolesterol 1,9 P-LDL kolesterol 7,2 fP LDL/HDL kvot 3,9 p-apoliprotein A1 1,93 p-apoliprotein B 1,95 kvot 1,0 fS insulin 3,6 Så vad säger experterna? Borde jag vara orolig / ändra kosten? Tack!
  16. Ännu en briljant föreläsning från IHMC i Florida. Jag följer institutet på fb och får uppdateringar när nya föreläsningar läggs upp. (De sysslar också med robotforskning vad jag förstår, vilket är väldigt häftigt) Här smular David Diamond sönder undermålig forskning som ger stöd till att ett lågt kolesterol och statiner är bra. På slutet lite om Q10 och vitamin K2.https://www.youtube.com/watch?v=yX1vBA9bLNk&feature=youtu.be
×
×
  • Skapa nytt...