Sök

Visar resultat för taggarna 'FH'.

  • Sök efter taggar

    Skriv taggar separerade med kommatecken.
  • Sök efter författare

Innehållstyp


Forum

  • LCHF
    • LCHF för nybörjare
    • LCHF-erfarenheter
    • Allmänt om LCHF
  • Mer om livsstil och hälsa
    • Träning
    • Näringslära
    • Övrigt
  • Om forumet
    • Om forumet

Kategorier

  • Articles

Kategorier

  • Files

Calendars

  • Community Calendar

Bloggar

  • AGF
  • Bloggen

Hitta resultat i...

Hitta resultat som...


Datum skapat

  • Start

    Slut


Senast uppdaterad

  • Start

    Slut


Filtrera efter antalet...

Gick med

  • Start

    Slut


Grupp


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Location


Interests

Hittade 3 resultat

  1. Jetor

    Hjälp!

    Hej, Behöver hjälp/råd. Är kvinna, 36 år gammal och normalviktig. På misstanken om att min mamma har familjär hyperkolesterolemi uppmanades jag ta prover vilket jag gjorde i oktober -16 Hade då följande värden: Kolesterol: 7,7 HDL 1,9 LDL 5,8 Triglycerider 1,1 Apokvot 0,81 Apo A 1,87 Apo B 1,51 Blev skickad till en endokrinolog och då jag absolut inte vill påbörja behandling så kom vi tillsammans överens om att prova kost och motion i 3 månader och sen ta nya prover. Har sedan oktober då ätit strikt/normal LCHF (innan dess åt jag lågkolhydrat med absolut inte strikt på nåt vis, och med flera "fusk") Har även kommit igång med träning. Har sedan dess gått ner drygt 6 kg och 7 cm i midjan och mår bra i kroppen. Nu till mitt problem. Har idag tagit nya prover som visar följande: Kolesterol 10,7 HDL 2,3 LDL 8,3 Triglycerider 1,5 Apokvot 1,05 Apo A 2,02 Apo B 2,13 Inför provtagningen var jag fastande i 24 timmar. Kan nån förklara provsvaren för mig? Hade verkligen inte förväntat mig en sån förändring. Leverprover togs också som var normala. Sköldkörtelprov visade lågt T3 fritt (3,1) men övrigt normalt (TSH 2,5 och T4 fritt 17) Hoppas nån kan ge mig lite klok input på detta. Ska till läkaren om en vecka och vet ju vad hon då kommer att säga.....
  2. Hallå, första inlägget här så ber om ursäkt ifall detta inte hamnar på rätt plats. Så Hjärt- och lungfonden är just nu ute på turné för att uppmärksamma allmänheten gällande familjär hyperkolesterolemi (FH), varpå jag och min bror åkte dit och tog varsitt prov mest för att stilla vår nyfikenhet. Min bror fick normala värden, jag fick "för höga" värden och nu har jag plötsligt broschyrer gällande FH och därtill fått en remiss upp på hjärtavdelningen här i Umeå. Hur rädd ska jag vara? Lite bakgrund. Både jag och min bror är mycket noggranna med vad vi äter, vilket förmodligen är mer en lågkolhydratkost än LCHF. Crossfit/naturlig träning, cykling, löpning sker mellan 3–6 gånger/vecka och lever helt enkelt ett aktivt liv. Har tidigare spelat basket på elitnivå med den typiska maten; pasta, ris, bröd och potatis. Slutade min karriär däremot på LCHF/lågkolhydratkost och har ätit så nu i drygt 6-7 år (dock mer eller mindre strikt i perioder). Har aldrig varit eller känt mig i så bra form som nu, mycket frisk med väldigt få förkylningar eller andra åkommor – däremot har jag xantelasmer på bägge ögonen (och haft så ett gäng år). Det senaste halvåret har jag dock ätit en hel del lösviktsgodis, men senaste månaden är jag åter tillbaka på banan utan skräp. Mina värden från dagens blodprov, vilket skedde med ett stick i fingret, gav följande resultat. Total kolesterol 8,97 (3,3–6,9 gavs som referens) HDL 1,66 (1,0–2,7 gavs som referens) LDL 6,59 (1,2–4,3 gavs som referens) TG 1,57 (<2,0 gavs som referens) Snabbläser jag däremot Kostdoktorns uppdaterade snabbkurs gällande kolesterol och följer den enkla riskanalysen (tot. kolesterol delat i HDL-värdet) får jag ett värde på 5,4 och blir samtidigt informerad om att jag förmodligen mår alldeles ypperligt. Det verkar alltså som att hjärtavdelningen på Umeå sjukhus kommer ringa mig, eftersom den där remissen är postad och mina värden är "för höga" samtidigt som jag läser annat här på bland annat Kostdoktorn. Har däremot aldrig brytt mig om kolesterol överhuvudtaget, så håller just nu på att läsa på så mycket jag bara kan. Kort och gott; hur rädd ska jag vara för mina värden och hur rädd ska jag vara för eventuell FH? Känns som ett slag i ansiktet när jag i stort sett lever så "rätt" jag kan. Mycket tacksam för hjälp, Jocke Hällgren
  3. Jetor

    Provsvar/FH?

    Har blivit rekommenderad att kolla mina blodfetter på misstanke om att min mamma har familjär Hyperkolesterolemi. Jag är 36 år gammal. Mina provsvar 29/9-16 Total 7,9 LDL 6,0 HDL 2,0 Trigl 0,6 Lipoprotein A 171 Någon kvot togs inte då. Läkaren ringde mig samma dag och sa att mina prover visar att jag troligen har FH och att han ansåg att jag skulle börja med Lipitor 40 mg (!!!). Remiss skickades dessutom till Endokrin för vidare utredning. Någon vecka senare dimper remissen till Endokrin ner och nya prover togs i fredags: Provsvar 14/10-16 Total 7,7 LDL 5,8 HDL 1,9 Trigl 1,1 Apokvot 0,81 (Apo A 1,87 och Apo B 1,51) Innan första provtagningen åt jag "typ" LCHF men med mycket fusk.... efter har jag ätit enl lchf (strikt/normal). Synpunkter på provsvaren? Kan någon förklara varför mina triglycerider nästan dubblas på två veckor? Var fastande ca 14 timmar före båda provtagningarna. Hade dock lämnat blod dagen innan andra provtagningen men tycker inte det borde påverka blodfetterna nåt nämnvärt. Har såklart ingen lust eller ambition att börja med statiner, men känner att jag behöver mer fakta och kött på benen för att kunna argumentera (om det nu blir så) när jag ska till Endokrin.