Sök

Visar resultat för taggarna 'b12'.

  • Sök efter taggar

    Skriv taggar separerade med kommatecken.
  • Sök efter författare

Innehållstyp


Forum

  • LCHF
    • LCHF för nybörjare
    • LCHF-erfarenheter
    • Allmänt om LCHF
  • Mer om livsstil och hälsa
    • Träning
    • Näringslära
    • Övrigt
  • Om forumet
    • Om forumet

Bloggar

  • AGF
  • Bloggen
  • Riitta Montonen
  • Peters n=1 experiment för att sänka blodglukosen

Hitta resultat i...

Hitta resultat som...


Datum skapat

  • Start

    Slut


Senast uppdaterad

  • Start

    Slut


Filtrera efter antalet...

Gick med

  • Start

    Slut


Grupp


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Location


Interests

Hittade 2 resultat

  1. Halloj alla! Jag har lite funderingar kring "optimal nivå" för B12 och labbets referensintervall. Jag äter liberal LCHF med animalier och hade 260 pmol/l, vilket ligger inom referens, men jag tänkte att jag ville veta lite mer och började söka runt på nätet. Jag hittade bl a detta på Chris Kressers hemsida: https://chriskresser.com/b12-deficiency-a-silent-epidemic-with-serious-consequences/ "B12 deficiency is often missed for two reasons. First, it’s not routinely tested by most physicians. Second, the low end of the laboratory reference range is too low. This is why most studies underestimate true levels of deficiency. Many B12 deficient people have so-called “normal” levels of B12. Yet it is well-established in the scientific literature that people with B12 levels between 200 pg/mL and 350 pg/mL – levels considered “normal” in the U.S. – have clear B12 deficiency symptoms. Experts who specialize in the diagnosis and treatment of B12 deficiency, like Sally Pacholok R.N. and Jeffery Stewart D.O., suggest treating all patients that are symptomatic and have B12 levels less than 450 pg/mL. They also recommend treating patients with normal B12, but elevated urinary methylmalonic acid (MMA), homocysteine and/or holotranscobalamin (other markers of B12 deficiency). In Japan and Europe, the lower limit for B12 is between 500-550 pg/mL, the level associated with psychological and behavioral manifestations such as cognitive decline, dementia and memory loss. Some experts have speculated that the acceptance of higher levels as normal in Japan and the willingness to treat levels considered “normal” in the U.S. explain the low rates of Alzheimer’s and dementia in that country." Om jag har räknat rätt (pmol/l x 1.355 = pg/ml för B12) så, motsvarar mitt kobalamin 352 pg/ml och ligger då under de 450 pg/ml han skriver om ovan. Han skriver också detta: "The absorption of B12 is complex and involves several steps – each of which can go wrong. Causes of B12 malabsorption include: * intestinal dysbiosis * leaky gut and/or gut inflammation * atrophic gastrits or hypochlorhydria (low stomach acid) * pernicious anemia (autoimmune condition) * medications (especially PPIs and other acid-suppressing drugs) * alcohol * exposure to nitrous oxide (during surgery or recreational use) This explains why B12 deficiency can occur even in people eating large amounts of B12-containing animal products. In fact, many of my patients that are B12 deficient are following a Paleo diet where they eat meat 2-3 times a day." Någon som har erfarenhet kring detta? Vad har ni andra för nivåer på B12?
  2. Skulle vilja ha hjälp med att tolka en närståendes provresultat: Personen är ofta nedstämd och mycket trött, och det har varit så i många år. Har blivit ordinerad 10 mikrogram D-vitamin/dag (Devitre) någon enstaka gång tidigare, och har även nu en burk om 180 tabletter på recept. Provresultaten tolkar jag som att det finns potential i att öka dosen, samt öka solning och äta fet fisk oftare. Spontant känns 10 mikrogram/dag som en anmärkningsvärt låg dos, rentav felaktigt låg. Ligger man på kring 50-60 nmol/l i resultat så ska man väl ta typ 40-50 mikrogram/dag om man siktar mot 100 nmol/l i resultat? (Har även kollat med formeln som inkluderar kroppsvikten, och den ger i detta fallet ingefär samma.) PTH ligger rätt högt. Som jag förstått det finns det en koppling till D-vitamin där. Och eftersom personen periodvis har känningar av kramp och krypningar så kan det även finnas koppling till magnesium antar jag, så det vore väl vettigt att ta magnesiumtillskott och även be om test av magnesium vid nästa provtagning? Finns det något annat än brist på sol och brist på d-vitamin i maten som kan ge lågt d-vitaminresultat? Hög nivå av kobalaminer (vitamin B12) är väl inget att oroa sig för eller? (Fast jag fattar då inte riktigt varför det finns ett övre referensvärde. Kanske kopplat till allergi eller obalans i tarmfloran?) Något mer att be om vid nästa provtagning? Ps. Finns det något solarium som kan vara lämpligt (och ofarligt) för att hjälpa upp d-vitaminet? Ps. Detta kanske skulle ligga under Näringslära. Om de snälla fina moderatorerna tycker det, så får de gärna knuffa över tråden dit