Sök

Visar resultat för taggarna 'provsvar'.

  • Sök efter taggar

    Skriv taggar separerade med kommatecken.
  • Sök efter författare

Innehållstyp


Forum

  • LCHF
    • LCHF för nybörjare
    • LCHF-erfarenheter
    • Allmänt om LCHF
  • Mer om livsstil och hälsa
    • Träning
    • Näringslära
    • Övrigt
  • Om forumet
    • Om forumet

Bloggar

  • AGF
  • Bloggen
  • Riitta Montonen

Hitta resultat i...

Hitta resultat som...


Datum skapat

  • Start

    Slut


Senast uppdaterad

  • Start

    Slut


Filtrera efter antalet...

Gick med

  • Start

    Slut


Grupp


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Location


Interests

Hittade 9 resultat

  1. Lennart Magnusson

    Provsvar

    Efter att ha gått ner 22 kg på några månader får man höra från många amatör experter att jag kommer få högt kolesterol och diabetes och annat då man äter mer fett o protein med LCHF. För säkerhets skull gjorde jag en hälsoundersöking med blodprover nyligen. Senaste gången var för ett år sedan och resultaten nu var strålande. Blodtrycket som tidigare var gränsfall till högt var nu lågt och utmärkt, kolesterol hade gått ner och är på en låg nivå och alla blodvärden hade förbättrats markant sedan förra hälsoundersökningen så för min del har det bara varit positiva effekter.
  2. Hej! Jag skulle gärna vilja ha lite feedback på mina provsvar. De är lite i överkant? Bör jag vara orolig? Lite bakgrund: Har ätit LCHF sedan Maj 2015. De har fungerat alldeles lysande. Tappade ganska snabbt 9 kilo. Magen blev direkt bättre. Blev piggare osv med alla fördelar som brukar inträffa. Tränar regelbundet 4-5 pass i veckan, eller mer. Det mesta är helt enkelt bra. Nu till provsvaren då. Vi hade nyligen ett komplett hälsotest via arbetsgivaren. Testet gick riktigt bra. Bättre värden än någonsin, om man inte ser kolesterol då. Men först de positiva: Midjemått 78 cm Blodtryck 137/72 Fettprocent 16,2 % Viceralt fett 6,5 (under 12 bra) Syreupptagningsförmåga 52 ml/kg Blodproven: B-Hemoglobin 143 CRP 0,6 Kalium 3,5 (lite lågt?) Kortisol 482 Magnesium 0,83 Glukos 4,8 Tot Kol 10 LDL 7,3 ( oroväckande?) HDL 1,8 Totkol/HDL 5,5 (Högt?) Trig 1,8 ApoA1 1,9 ApoB 2,1 Apokvot 1,1 Jag känner som sagt en viss oro runt kolesterolet , men utöver det så är som sagt allt bra. Mår mycket bra. Träningen går bättre än någonsin. Vikten stabil nu. Har endast ett blodprov från tiden innan LCHF och då låg tot kolesterol på 5,36 , Glukos 5,8, Hemoglob 155 inte så många värden att jämföra med. Men de centrala är ju då kolesterolet. Såklart vill ju nu sköterska att jag ska uppsöka läkare. Och då vet man ju svaret därifrån, dvs ta medicin. Och de känner jag verkligen inte för. Men vill som sagt gärna höra er åsikt!! Tack
  3. Jag blev slumpmässigt utvald till Scapis, väldigt omfattande och djup undersökning. 52 år, man, LCHF sedan 10-11 år. Vad tror ni om det här? Jag tycker det ser bra ut men vet inte vad allt är ? Analys Resultat Referensintervall B--HbA1c (IFCC) 30 mmol/mol 31-46 P--Kolesterol Saknar verifierad NPU-kod 5,1 mmol/L 3,9-7,8 Pt--eGFR (Krea) Saknar verifierad NPU-kod 89 mL/mi/1,73 60-110 P--HDL-kolesterol Saknar verifierad NPU-kod 1,3 mmol/L 0,80-2,1 P--Kreatinin Saknar verifierad NPU-kod 76 umol/L 60-105 P--LDL-kol/HDL-kol kvot 2,6 P--LDL-kolesterol Saknar verifierad NPU-kod 3,3 mmol/L 2,0-5,3 P--Glukos 5,7 mmol/L 4,0-6,0 P--CRP Saknar verifierad NPU-kod 0,42 mg/L <5 P--Triglycerid 0,51 mmol/L 0,45-2,60 B--Lymfocyter 1,3 10(9)/L 0,7-3,9 B--Leukocyter 3,2 10(9)/L 3,5-9,0 B--Basofila granulocyter 0,02 10(9)/L 0,0-0,1 B--Neutrofila granulocyter 1,6 10(9)/L 1,3-5,4 B--Eosinofila granulocyter 0,08 10(9)/L 0,0-0,5 B--Hemoglobin 152 g/L 130-170 B--Monocyter 0,3 10(9)/L 0,1-0,8
  4. I feb konstaterade man att jag hade kraftig d vitaminbrist. Jag fick då tillskott på 2000 IE/dag. Jag märkte tydligt att jag blev piggare och mer "mig själv" mentalt. Sen sänkte de dosen till 800 IE och efter en tid började jag bli trött igen. Läkaren har kollat mitt dvitaminvärde och det är fortfarande inte normalt men hon vill inte höja dosen för hon är rädd att jag ska få njursten istället. Mitt kalciunvärde var senast 2,35. Är min dr för "feg"? Ska jag kräva att få den högre dosen? Jag mår ju bättre av den. Det är så frustrerande att vara så trött att man somnar när man kommer hem från jobbet och sover tills man ska upp igen nästa morgon. Jag har inget liv. Jag sover 12-14 timmar per dygn och orkar ändå inget.
  5. Hej! Min mamma har problem med högt blodtryck. För fyra år sedan började hon med lchf och gick ner ca 10 kg i vikt. Med tiden har hon och pappa "fuskat" en hel del och det slinker nog ner både ett och annat som inte är så bra för kroppen. För en tid sedan (1-2år kanske) fick hon problem med blodtrycket, pulsen är hög och hon har känt obehag varför hon uppsökte sin vårdcentral. Där har hon tagit flera prover och innan hon började med blodtryckssänkande medicin så började hon att motionera tre gånger per vecka. Tyvärr ville inte läkaren vänta med medicinering i väntan på effekt från de nya motionsvanorna. Så nu äter hon blodtryckssänkande. Nu har hon fått sitt senaste provsvar där läkaren anser att hennes kolesterol är för högt och att hon måste börja med statiner. Att titta på kvoten menar läkaren är förlegat. Jag tycker att det låter så konstigt. Det är väl förlegat att INTE titta på kvoten? Ytterligare en tablett blodtryckssänkande och statiner var det som hon fick med sig från läkarbesöket. Hennes provsvar: Analysnamn Resultat Referensintervall S-Kreatinin, enzymatiskt 67 <90 Pt-eGFR(krea) relativ Enhet mL/min/1,73 m2 75 >60 S-Natrium 139 137-145 S-Kalium 4.4 3.6-5.0 S-ASAT 0.4 <0.61 S-ALAT 0.31 <0.76 vS/P-Glukos 5.6 4.0-6.0 fS-Triglycerider 1.5 0.45-2.6 S-Kolesterol 9.2 3.9-7.8 S-HDL-kolesterol 1.9 1.0-2.7 S-LDL-Kolesterol 6.9 2.0-5.3 S-LDL/HDL-kvot 3.7 0.4-6.6 Måste hon medicinera kolesterolet med tanke på det höga blodtrycket? Jag säger att hon ska titta på kvoten och om läkaren ifrågasätter det måttet så tycker jag att min mamma ska begära prov på apokvoten som ett nästa steg i utredningen. Men det som gör mig osäker är att hon har högt blodtryck. Gör det att hon är i en sån riskgrupp att hon bör medicinera även kolesterolet? Har ni några kloka tankar kring detta? Och hur ska jag stötta min mamma så att hon får bättre hälsa utan att äta läskiga statiner? Esther
  6. Jetor

    Provsvar/FH?

    Har blivit rekommenderad att kolla mina blodfetter på misstanke om att min mamma har familjär Hyperkolesterolemi. Jag är 36 år gammal. Mina provsvar 29/9-16 Total 7,9 LDL 6,0 HDL 2,0 Trigl 0,6 Lipoprotein A 171 Någon kvot togs inte då. Läkaren ringde mig samma dag och sa att mina prover visar att jag troligen har FH och att han ansåg att jag skulle börja med Lipitor 40 mg (!!!). Remiss skickades dessutom till Endokrin för vidare utredning. Någon vecka senare dimper remissen till Endokrin ner och nya prover togs i fredags: Provsvar 14/10-16 Total 7,7 LDL 5,8 HDL 1,9 Trigl 1,1 Apokvot 0,81 (Apo A 1,87 och Apo B 1,51) Innan första provtagningen åt jag "typ" LCHF men med mycket fusk.... efter har jag ätit enl lchf (strikt/normal). Synpunkter på provsvaren? Kan någon förklara varför mina triglycerider nästan dubblas på två veckor? Var fastande ca 14 timmar före båda provtagningarna. Hade dock lämnat blod dagen innan andra provtagningen men tycker inte det borde påverka blodfetterna nåt nämnvärt. Har såklart ingen lust eller ambition att börja med statiner, men känner att jag behöver mer fakta och kött på benen för att kunna argumentera (om det nu blir så) när jag ska till Endokrin.
  7. Angelico

    kreatinin

    Jag har tagit lite blodprover och sitter och försöker förstå hur det står till med mig just nu. Jag var fastande vid provtagningen men hade tagit magnesiumtablett på kvällen annars bara vatten. Mitt kreatinin låg över ref värde vilket aldrig hänt tidigare. Jag ligger på 100 och ref är 45-90. När jag läser på olika ställen nämns att kreatininet förutom att det kan indikera på njurproblem även påverkas av bla muskelmassa, kön, ålder. Jag har ju antar jag, ganska mkt muskelmassa i proportion till min vikt och längd. Men vad är era erfarenheter /kunskaper om detta prov? Kan nämna några andra prover samtidigt: kreatinkinas 1,4 (ref 0,60-3.5) natrium 140 (ref 137-145) har legat under ref innan kalium 4,1 (ref 3.5-4.4) asat 0,37 (ref 0.25-0.60) alat 0.28 (ref 0.15-0.75) p calcium 2,45 (ref2,15-2,50) crp 2,4 (ref <3,0) p glucos 5,1 (ref4,2-6,3) B-HbA1c 31 (ref 31-46) Jag tycker att några av proverna ligger ganska nära övre gräns för ref.
  8. Phlebas

    Reumatism

    I augusti 2013 hade jag CRP på 6.7 (högt). I november 2013 köpte jag Ann Fernholms bok "Ett sötare blod" och började med LCHF och läste "Matrevolutionen" och hittade kostdoktorn.se. I november 2015 har jag CRP på 1.2!!! (lågt) Trombocyterna har också sjunkit. Alla mina värden var jättebra. Jag har samtidigt trappat ned min medicin.
  9. Hej! Finns här någon läkare/sjuksköterska som vill hjälpa mig analysera mina provsvar och komma med åsikter? Jag var på hälsokontroll genom jobbet nyligen och fick dessa resultat per brev: Vikt: 59 Längd: 162 Hb-Kapillärt: 136 Glukos-Kapillärt: 4,6 S-Kreatin: 53 umol/L S-GT: 0,2 S-Kolesterol: 7,6 mmol/l fs-LDL/HDL-kvot: 2,6 fs-LDL-Kolesterol: 5,2 mmol/l fs-Kolesterol: 2,03 fs-Triglycerider: 0,8 mmol/l fP-Glukos: 4,6 mmol/L B-Hb: 136 B-SR: 14 mm/h Jag har ingen som helst utbildning i medicin och vet väl bara vad Hb och glukos är. Knappt. Sköterskan skrev att jag har lite högt kolesterol men i övrigt bra resultat. Men "högt kolesterol" är väl också bra, eller? Människor som lever längst har högt kolesterol, eller hur? Människor som dör i hjärt/kärlsjukdom har lågt kolesterol, eller hur? Jag behöver lite klarhet i detta. Ska jag göra något? Eller är gränsen för "högt kolesterol" satt alltför lågt för att få sälja mer statiner?