Jump to content

Vi behöver prata mycket mer om att reversera typ 2-diabetes


Recommended Posts

GettyImages-636307180-1600×1067

Det här är ett översatt gästinlägg av dr David Cavan, en av våra nya medarbetare på Diet Doctor/Kostdoktorn.

En banbrytande studie från 2011 visar att det är möjligt att reversera typ 2-diabetes genom livsstilsförändringar. Idag, sex år senare, är det många människor som har reverserat sin diabetes, men trots det vidhåller många vårdgivare och diabetesorganisationer att det är en progressiv och kronisk sjukdom. Under tiden fortsätter den enorma globala ökningen av typ 2-diabetes i oförminskad takt.

En genomgripande förändring av vår förståelse

I många år arbetade jag som konsulterande diabetolog, med ansvar för diabetesvården i området kring Bournemouth på Englands sydkust. Typ 2-diabetes betraktades som en ofrånkomligt progressiv sjukdom, åtföljd av komplikationer och dålig hälsa med allt större behov av intensiv behandling. Och det är vad folk fick höra när de fick gå på diabetesutbildningar för nydiagnosticerade. Medan många svarade bra på livsstilsråden de fick, uppfattades ändå det huvudsakliga budskapet som negativt, det signalerade hopplöshet inför framtiden och var demotivaerande, speciellt för de som upplevde livsstilsförändringarna som svåra.

Den fastslog att typ 2-diabetes inte är en oundvikligen progressiv sjukdom. Det är ett tillstånd som kan reverseras genom livsstilsförändringar och viktnedgång.
2011 publicerades alltså Counterpoint-studien. Den fastslog att typ 2-diabetes inte är en oundvikligen progressiv sjukdom. Det är ett tillstånd som kan reverseras genom livsstilsförändringar och viktnedgång. För mig revolutionerade den nydanande forskningen vår förståelse av typ 2-diabetes. Jag kände att alla med sjukdomen, speciellt vid diagnos, borde få kunskap om att sjukdomen kan reverseras och dessutom att målet för behandling skulle skifta från ”kontrollera” till ”reversera”. För mig var det ett hoppingivande budskap som skulle ha en positiv effekt på människors motivation att förändra sin livsstil. Ett budskap som alla borde få höra när de deltar i en utbildning. Men när jag la fram det förslaget möttes jag av skepsism; jag fick höra att det inte var prioriterat. Det var som om det fanns en tro att ”de flesta” inte skulle klara av att upprätthålla de nödvändiga livsstilsförändringarna som krävdes för att uppnå en reversering av sjukdomen och att vi därför inte skulle inge orelistiska förväntningar.

Att lära sig av cancer – fokusera på det positiva

Året efter fick min far diagnosen kronisk lymfatisk leukemi (KLL). Den är relativt vanligt bland äldre och brukar inte orsaka allvarliga hälsoproblem. Olyckligtvis hade han en ovanlig och aggressiv form av sjukdomen som inte svarade på standardbehandling. Hans specialist förklarade att det fanns en annan behandling han kunde få, att den var komplicerad och hade biverkningar, men att det fanns en chans att få sjukdomen under kontroll. Jag hörde på läkarens röst att det var allvarligt och att chanserna att lyckas var små. Jag slogs ändå av hur han fokuserade på ett positivt resultat. Och det positiva förhållningssättet hade en djup och uppmuntrande effekt på min far, liksom på resten av familjen.

Hoppet för en person med typ 2-diabetes är otvivelaktigt så mycket större – och ändå upplever jag bland de som arbetar med diabetes sällan någonting som ens påminner om cancerenhetens hoppingivande attityd.
Han lades in för behandling på julafton 2012. På juldagen delade familjen på en flaska champagne på hans sängkant och jag slogs av hur dålig han såg ut. Jag kände mig klart oroad. En av sköterskorna kunde se det i mitt ansikte och hon sa till mig, mycket mjukt och vänligt, ”det finns alltid hopp”. Att fokusera på det positiva, på hoppet, var en källa till styrka, trots att det bara några dagar senare bekräftades att hans tillstånd hade blivit så allvarligt att det inte fanns någon effektiv behandling. Han avled, en mycket lugn och värdig död mindre än två veckor senare. Hoppet för en person med typ 2-diabetes är otvivelaktigt så mycket större – och ändå upplever jag bland de som arbetar med diabetes sällan någonting som ens påminner om cancerenhetens hoppingivande attityd.

Vid den tiden skrev jag på en bok för att stötta personer som själva ville kontrollera sin typ 2-diabetes. Jag ville att fokus skulle vara på hoppet och den positiva utveckling som kan uppnås. Jag kände att alla med typ 2-diabetes måste få veta att det är möjligt att reversera sjukdomen. Därav titeln på boken – Reverse Your Diabetes – som var tänkt att inge hopp. Boken ger inga garantier för att du ska lyckas reversera din sjukdom, men fokuserar på de livsstilsförändringar som maximerar chanserna till reversering. Den viktigaste förändringen är till en kost där kolhydratintaget är kraftigt begränsat, även om det går stick i stäv med den förhärskande normen, nämligen att alla med diabetes – och resten av befolkningen – ska basera sina måltider på kolhydrater. Det liknar ändå väldigt mycket kosten som rekommenderades för diabetiker för hundra år sedan.

Budskapet om hopp vinner mark bland diabetiker

När boken publicerades, 2014, möttes konceptet revesersering av typ 2-diabetes med stor skepsis och jag blev kritiserad av vissa högre uppsatta inom min profession. Sedan dess har reversering sakta fått acceptans. Det har uppstått som ett resultat av att diabetiker, snarare än vårdpersonal, tar det till sig. Den fängslande historien om familjen Whitington, som beskrivs i filmen och boken Fixing Dad. Det är berättelsen om 62-årig man som riskerar amputation av sin fot på grund av diabetes. Han guidas, uppmuntras och övertalas av sina söner till att göra livsstilsförändringar som reverserade hans diabetes och räddade hans fot.

Sedan finns berättelsen om TV-chefen, Eddy Marshall, som trots mycket negativa utsikter från sin egen läkare lyckades reversera sin typ 2-diabetes genom att gå ner 23 kilo. Han vill nu göra en dokumentär om ämnet och tillsammans med sin fru håller han kurser i området där han bor för att stötta andra som vill reversera typ 2-diabetes.

Reversering har också uppmärksammats av pionjärer som dr David Unwin, som jag nyligen besökte. För fyra år sedan utmanades han av en patient som reverserade sin diabetes genom att ignorera kostråden och istället äta LCHF. Dr Unwin var så tagen av förbättringen av hennes livskvalitet att han rutinmässigt började att ge råd om LCHF till sina patienter med diabetes och fick fantastiska resultat. Han har sedan dess publicerat en del av erfarenheterna av sina många patienter med reverserad diabetes och han har samtidigt sparat tiotusentals pund per år som ett resultat av att många kan dra ner på medicinering.

Men det finns de som verkar vilja begränsa hoppet

Trots detta har jag sett inflytelserika personer i NHS påstå att reversering inte är för alla och att vi inte ska inge hopp.
Trots detta har jag sett inflytelserika personer i NHS (National Health Service) påstå att reversering inte är för alla och att vi inte ska inge hopp; i en radiointervju nyligen framträdde en talesperon för Diabetes UK och sa att vi inte ska använda uttrycket ”reversera” utan istället ”i remission” när det handlar om typ 2-diabetes, för om man återgår till en ohälsosam livstil så kommer sjukdomen tillbaka. Jag ville skrika rakt ut när jag hörde det. Varför fokusera på misslyckande? Vad hände med budskapet om hopp?

Remission är någonting som händer en. Det hade varit fallet om min fars behandling hade lyckats. Reversering, å andra sidan, är en process som exakt beskriver vad som händer de patologiska förändringar som orsakar typ 2-diabetes, när man förändrar sin livstil. Till skillnad från cancerbehandling är detta inte ett resultat av läkemedel. Diabetes reverseras som ett direkt resultat av åtgärder utförda av individen, genom livsstilsförändring.

Ja, det är fortfarande i sin linda; ja, vi vet fortfarnde inte vilken metod som är den bästa för att åstadkomma reversering, eller omfattningen av hur en person kan reversera sin diabetes. Det är sannolikt olika för olika personer. Men låt oss inte använda den här ovissheten för att förneka människor kunskapen om att man kan reversera typ 2-diabetes och att livsstilsförändringar är effektiva för att åstakomma det. Och snälla, låt oss inte skygga för att använda begreppet reversering. Det viktigaste är att ha en hoppingivande attityd till typ 2-diabetes. Även om chanserna för en enskild individ kan vara små, ska vi väl fokusera på den lilla chansen till ett positivt resultat?

Det är god ekonomi också

Den växande evidensen för att livsstilsförändringar gör det möjligt att reversera diabetes och sluta med läkemedel antyder att det också skulle spara kostnader.
Det finns också ett övertygande ekonomiskt argument för att arbeta för reversering. Den traditionella modellen när det gäller behandling av typ 2-diabetes, att se det som en sjukdom som kräver medicinering utan att ens ta hänsyn till de livsstilsfaktorer som bidrar till sjukdomen, misslyckas med att förbättra framtidsutsikterna för de många drabbade. Det är trots att miljarder sjukvårdsdollar och pund och euro som årligen spenderas på diabetes, pengar som de flesta sjukvårdssystem har svårt att få att räcka till. Att istället förändra livsstilen för att förebygga typ 2-diabetes är kostnadseffektivt och ofta kostnadsbesparande; den växande evidensen för att livsstilsförändringar gör det möjligt att reversera diabetes och sluta med läkemedel antyder att det också skulle spara kostnader. Det är ingen tvekan om att det i många fall fortfarande kommer att krävas läkemedel, men effektiviteten kommer att vara så mycket större om de används för att förstärka effekten av en livsstilsförändring snarare än att vara ett substitut för den.

Så, om du har typ 2-diabetes, tänk över hur en livsstilsförändring skulle kunna hjälpa dig att reversera din sjukdom. Om du arbetar med sjukvård och hanterar människor med typ 2-diabetes, tänk över möjligheten att se reversering som det önskade behandlingsmålet. Och om du arbetar med hälsofrågor i det offentliga, överväg de fördelar för allmänheten och för sjukvårdskostnaderna som reversering av typ 2-diabetes skulle innebära. Och börja prata om det.


Dr David Cavan

Mer

Guide: Så kan du normalisera ditt blodsocker

Tidigare

Så blev jag LCHF-läkare

En dag i en LCHF-läkares liv

Video om typ 2-diabetes

Inlägget Vi behöver prata mycket mer om att reversera typ 2-diabetes dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...