Jump to content

Om socker på SVT


Rickard
 Share

Recommended Posts

5 timmar sedan, Skymning sade:

Det lilla som var med var okej tycker jag. Passade många människor. Sen att jag väljer bort hela frukten är ju en annan femma... :ph34r:

Ja, det var inget revolutionerande i det inslaget (ca 10 min). Ingen ögonöppnare precis ... Folk kommer nog fortsätta som vanligt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, iAnna said:

Ja, det var inget revolutionerande i det inslaget (ca 10 min). Ingen ögonöppnare precis ... Folk kommer nog fortsätta som vanligt.

Jo, jag tycker nog de skulle haft med fler och tydligare exempel på livsmedel med mycket tillsatt socker. Sen tror jag inte folk bryr sig, som du är inne på. De vill ha sitt socker, och det är inte ketchupen som är problemet...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, HelgeK sade:

För då förbrukas det leverfet som bildas när fruktosen bryts ned i levern. För som professor Roy Taylor m. fl. visat , så förbränns fettet runt de inre organen först vid kaloriunderskott, så därför lagras det inget fet runt levern med detta upplägg. Men det upplägget  är  totalt orealistiskt, vilket utveckligen efter 1980 visat.  Det är Elisabeth Rytter och livsmedelsindustrin som försvarar pseudo-vetenskap, och de gör det för att försvara sin försäljning. 

Det där är en mycket viktig aspekt. Det är klart att det går att hitta något undantagsfall där man inte lagrar fett runt levern med fruktos, alltså kaloriunderskott. Men i det verkliga livet är det fullständigt orealistiskt att hålla kaloriunderskott med högt sockerintag. Socker mättar inte, tvärtom faktiskt.

Om man äter mycket socker under dagen, så kan man stimuleras att äta mer, och hamna i kaloriöverskott, och fett runt levern. Spar man sitt godis till kvällen, så äter man det ju efter att man ätit minst tre mål mat redan, och förmodlingen är i kaloribalans. Lägg till 500 g smågodis på det, och du får 1500 kcal överskott direkt, som då kanske sätter sig på levern.

http://www.laweekly.com/restaurants/certain-sugars-stimulate-appetite-study-finds-2894554

Participants rated their feelings of hunger and satiety before and after the scan, and the researchers took blood to assess circulating hormone levels. The differences in brain effects between glucose and fructose also appeared to coordinate with ratings of hunger, since there was a significant difference from baseline in terms of fullness and satiety when participants drank glucose, but not fructose.

And the blood tests showed that fructose only weakly stimulates secretion of insulin, a hormone that can increase satiety, and attenuates levels of the satiety hormone glucagon-like peptide-1 (GLP-1) -- which means it could possibly increase food-seeking behavior and intake.

In an accompanying editorial, Jonathan Purnell, MD, and Damien Fair, PhD, of Oregon Health & Science University, said the findings "support the conceptual framework that when the human brain is exposed to fructose, neurobiological pathways involved in appetite regulation are modulated, thereby promoting increased food intake."


Men låt oss inte glömma att frukt är en annan sak, där har vi fibrer som ökar mättnaden med i paketet också. Det är också svårt att komma upp i stora doser fruktos från frukt.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...