SCXiao Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Hej, det här blir mitt första inlägg i forumet. Jag har sett att det finns flera trådar, bloggar, hemsidor och dylikt som tar upp debatten smör vs margarin med kilometerlånga diskussioner om vilket som är nyttigast. Det jag undrar är, låt säga att DET ENDA jag bryr mig om är att gå ner i vikt och bortser totalt från smak, näringsinnehåll etc, påverkar valet -egentligen- min viktnedgång speciellt mycket? Om jag jämför Icas mat&bakmargarin (80% fett, 0.5g kolhydrater) med Icas normalsaltade smör (82% fett, 0.7g kolhydrater) , så är det inte jättestor skillnad. Och i förhållande till allt annat på tallriken så utgör smöret/matfettet en extremt liten del av mitt dagliga intag. Så min fråga är; Har det över huvud taget någon inverkan på min viktnedgång om jag väljer margarin eller smör? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 2 timmar sedan, SCXiao sade: Hej, det här blir mitt första inlägg i forumet. Jag har sett att det finns flera trådar, bloggar, hemsidor och dylikt som tar upp debatten smör vs margarin med kilometerlånga diskussioner om vilket som är nyttigast. Det jag undrar är, låt säga att DET ENDA jag bryr mig om är att gå ner i vikt och bortser totalt från smak, näringsinnehåll etc, påverkar valet -egentligen- min viktnedgång speciellt mycket? Om jag jämför Icas mat&bakmargarin (80% fett, 0.5g kolhydrater) med Icas normalsaltade smör (82% fett, 0.7g kolhydrater) , så är det inte jättestor skillnad. Och i förhållande till allt annat på tallriken så utgör smöret/matfettet en extremt liten del av mitt dagliga intag. Så min fråga är; Har det över huvud taget någon inverkan på min viktnedgång om jag väljer margarin eller smör? Näe, skillnaden påverkar mest din hälsa. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted October 19, 2017 Share Posted October 19, 2017 Margarin är inget vi äter, det använder vi till att smörja vinterskorna med. Där gör det nytta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SCXiao Posted October 19, 2017 Author Share Posted October 19, 2017 6 hours ago, Zepp said: Näe, skillnaden påverkar mest din hälsa. Om (när) jag dör i förtid kommer det bero på helt andra saker än att jag valde margarin istället för smör, så hälsopåverkan är inget som oroar mig. Tack för svar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted October 19, 2017 Share Posted October 19, 2017 Välkommen till forumet, SCXiao! Jag tänker bl a så här; transfetterna av den typ som finns i margarin förstör cellmembranen och försvårar för näringsämnena att ta sig igenom. På kort sikt händer inte så mycket men när jag tänker på hur många konstiga fenomen jag haft genom livet (hud/hår/värk...) och hur mycket bättre det blivit (är 50 minus) så vågar inte jag chansa. Sedan om det är kolhydraterna, fettet eller att jag med stigande ålder fått ekonomi att köpa kvalitativ mat, vet jag förstås inte. Jag inbillar mig att hela kroppen sitter ihop och att allt påverkar även om det inte dödar momentant. Är man ung svarar kroppen väldigt bra på kolhydratreducering så ur viktminskningsperspektivet märks ingen skillnad. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SCXiao Posted October 19, 2017 Author Share Posted October 19, 2017 44 minutes ago, MariaF said: Välkommen till forumet, SCXiao! Jag tänker bl a så här; transfetterna av den typ som finns i margarin förstör cellmembranen och försvårar för näringsämnena att ta sig igenom. På kort sikt händer inte så mycket men när jag tänker på hur många konstiga fenomen jag haft genom livet (hud/hår/värk...) och hur mycket bättre det blivit (är 50 minus) så vågar inte jag chansa. Sedan om det är kolhydraterna, fettet eller att jag med stigande ålder fått ekonomi att köpa kvalitativ mat, vet jag förstås inte. Jag inbillar mig att hela kroppen sitter ihop och att allt påverkar även om det inte dödar momentant. Är man ung svarar kroppen väldigt bra på kolhydratreducering så ur viktminskningsperspektivet märks ingen skillnad. Mycket bra och lättförståeligt svar, tack 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted October 19, 2017 Share Posted October 19, 2017 3 timmar sedan, SCXiao sade: Om (när) jag dör i förtid kommer det bero på helt andra saker än att jag valde margarin istället för smör, så hälsopåverkan är inget som oroar mig. Tack för svar. Vägen till livets ändpunkt kan kantas av rosor och livsglädje, väljer du margarin så kommer den sannolikt att kantas av törnen och besvär med en massa inflammationer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 19, 2017 Share Posted October 19, 2017 14 timmar sedan, SCXiao sade: Om (när) jag dör i förtid kommer det bero på helt andra saker än att jag valde margarin istället för smör, så hälsopåverkan är inget som oroar mig. Tack för svar. Jag vill åtra mig en aning.. margarin görs i dag inte på transfetter, (det är väldigt ovanligt iallafall), utan främst på palmolja! Såå.. du kanske inte går mot ohälsa och allt för tidig död.. men du kanske orsakar att djungel huggs ner, att palmoljeplantager ersätter detta, djur utrotas, och klimatet försämras, frakterna ökar, det går åt mer olja, och du orsakar att temperaturen stiger, havsnivån stiger. Aså man får skilja på margarin och margarin, de som säljs med hälsoskäl, typ becerel är främst Omega-6. Resten är i princip palmolja. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 11 timmar sedan, Zepp sade: margarin görs i dag inte på transfetter, (det är väldigt ovanligt iallafall), utan främst på palmolja! Nu blev jag förvirrad... Visst görs margarin på palmolja men jag har för mig att den härdas för konsistensen skull och i den processen bildas onaturliga transfetter (och jag har klart för mig att "transfetter" är ett samlingsnamn på olika varianter) och dessa förstör cellmembranen. Har det kommit nya rön som jag missat? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 14 minuter sedan, MariaF sade: Nu blev jag förvirrad... Visst görs margarin på palmolja men jag har för mig att den härdas för konsistensen skull och i den processen bildas onaturliga transfetter (och jag har klart för mig att "transfetter" är ett samlingsnamn på olika varianter) och dessa förstör cellmembranen. Har det kommit nya rön som jag missat? Jag har för mig att det inte är transfetter, utan omestrade (om-estrade) fetter numera. Någon kemist får gärna förklara skillnaden för mig... Vad jag förstår är inte omestrade fetter nyttigare än transfetter. Men det får gärna någon biokemist förklara... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 11 timmar sedan, Zepp sade: Jag vill åtra mig en aning.. margarin görs i dag inte på transfetter, (det är väldigt ovanligt iallafall), utan främst på palmolja! Såå.. du kanske inte går mot ohälsa och allt för tidig död.. men du kanske orsakar att djungel huggs ner, att palmoljeplantager ersätter detta, djur utrotas, och klimatet försämras, frakterna ökar, det går åt mer olja, och du orsakar att temperaturen stiger, havsnivån stiger. Aså man får skilja på margarin och margarin, de som säljs med hälsoskäl, typ becerel är främst Omega-6. Resten är i princip palmolja. Högt intag av omega 6 är ju i sig inflammationsdrivande. What so ever, margarin är inte bra ur hälsosynpunkt,ingen naturlig produkt. https://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684616.ab https://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=30069 https://matfusket.se/2010/05/vad-ar-skillnaden-pa-smor-och-margarin/ http://www.rikareliv.info/Hur tillverkas margarin.htm#upp https://www.mjolk.se/fragor-och-svar/vad-ar-skillnaden-mellan-smor-och-margarin#!/fragor-och-svar/vad-ar-skillnaden-mellan-smor-och-margarin/ MariaF och Effie , här kan ni läsa om "omestrering " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 10 timmar sedan, MariaF sade: Nu blev jag förvirrad... Visst görs margarin på palmolja men jag har för mig att den härdas för konsistensen skull och i den processen bildas onaturliga transfetter (och jag har klart för mig att "transfetter" är ett samlingsnamn på olika varianter) och dessa förstör cellmembranen. Har det kommit nya rön som jag missat? Mnjaeä.. palmolja använder man främst för att den redan är mättad! Till skillnad mot Becerell! Och fördelen med mättade fetter är att de blir hårda vid lägre temperatur. Inte nog med det.. palmolja består främst utav palmitinsyra, dvs samma som finns i överflöd i våra fettdepåer.. och som kroppen fördrar att syntetisera andra fettsyror och glukos till. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 10 timmar sedan, Effie sade: Jag har för mig att det inte är transfetter, utan omestrade (om-estrade) fetter numera. Någon kemist får gärna förklara skillnaden för mig... Vad jag förstår är inte omestrade fetter nyttigare än transfetter. Men det får gärna någon biokemist förklara... Det är då annat än Palmolja/palmitinsyra.. och de andra fullhärdas i så fall, till skillnad mot delvis härdade/mättade fetter som ger transfetter. Tex Becerell och kokosolja i silverpaketen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 9 timmar sedan, jala sade: Högt intag av omega 6 är ju i sig inflammationsdrivande. What so ever, margarin är inte bra ur hälsosynpunkt,ingen naturlig produkt. https://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684616.ab https://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=30069 https://matfusket.se/2010/05/vad-ar-skillnaden-pa-smor-och-margarin/ http://www.rikareliv.info/Hur tillverkas margarin.htm#upp https://www.mjolk.se/fragor-och-svar/vad-ar-skillnaden-mellan-smor-och-margarin#!/fragor-och-svar/vad-ar-skillnaden-mellan-smor-och-margarin/ MariaF och Effie , här kan ni läsa om "omestrering " Mm.. prexis, vårt höga intag av Omega-6 och låga intag av Omega-3 är ett ytterligare problem. Inte nog med det.. Omega-3 skall vara EPA och DHA.. inte modersyran. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasse-hatten Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 Intressant utveckling från TS fråga... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.