Jump to content

Smör/Margarin ur rent viktnedgångsperspektiv


SCXiao
 Share

Recommended Posts

Hej, det här blir mitt första inlägg i forumet.

Jag har sett att det finns flera trådar, bloggar, hemsidor och dylikt som tar upp debatten smör vs margarin med kilometerlånga diskussioner om vilket som är nyttigast.

Det jag undrar är, låt säga att DET ENDA jag bryr mig om är att gå ner i vikt och bortser totalt från smak, näringsinnehåll etc, påverkar valet -egentligen- min viktnedgång speciellt mycket?

Om jag jämför Icas mat&bakmargarin (80% fett, 0.5g kolhydrater) med Icas normalsaltade smör (82% fett, 0.7g kolhydrater) , så är det inte jättestor skillnad. Och i förhållande till allt annat på tallriken så utgör smöret/matfettet en extremt liten del av mitt dagliga intag.

 

Så min fråga är; Har det över huvud taget någon inverkan på min viktnedgång om jag väljer margarin eller smör?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, SCXiao sade:

Hej, det här blir mitt första inlägg i forumet.

Jag har sett att det finns flera trådar, bloggar, hemsidor och dylikt som tar upp debatten smör vs margarin med kilometerlånga diskussioner om vilket som är nyttigast.

Det jag undrar är, låt säga att DET ENDA jag bryr mig om är att gå ner i vikt och bortser totalt från smak, näringsinnehåll etc, påverkar valet -egentligen- min viktnedgång speciellt mycket?

Om jag jämför Icas mat&bakmargarin (80% fett, 0.5g kolhydrater) med Icas normalsaltade smör (82% fett, 0.7g kolhydrater) , så är det inte jättestor skillnad. Och i förhållande till allt annat på tallriken så utgör smöret/matfettet en extremt liten del av mitt dagliga intag.

 

Så min fråga är; Har det över huvud taget någon inverkan på min viktnedgång om jag väljer margarin eller smör?

Näe, skillnaden påverkar mest din hälsa.:wacko:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Zepp said:

Näe, skillnaden påverkar mest din hälsa.:wacko:

Om (när) jag dör i förtid kommer det bero på helt andra saker än att jag valde margarin istället för smör, så hälsopåverkan är inget som oroar mig. :) Tack för svar.

Link to comment
Share on other sites

Välkommen till forumet, SCXiao!
Jag tänker bl a så här; transfetterna av den typ som finns i margarin förstör cellmembranen och försvårar för näringsämnena att ta sig igenom. På kort sikt händer inte så mycket men när jag tänker på hur många konstiga fenomen jag haft genom livet (hud/hår/värk...) och hur mycket bättre det blivit (är 50 minus) så vågar inte jag chansa. Sedan om det är kolhydraterna, fettet eller att jag med stigande ålder fått ekonomi att köpa kvalitativ mat, vet jag förstås inte. Jag inbillar mig att hela kroppen sitter ihop och att allt påverkar även om det inte dödar momentant. Är man ung svarar kroppen väldigt bra på kolhydratreducering så ur viktminskningsperspektivet märks ingen skillnad.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, MariaF said:

Välkommen till forumet, SCXiao!
Jag tänker bl a så här; transfetterna av den typ som finns i margarin förstör cellmembranen och försvårar för näringsämnena att ta sig igenom. På kort sikt händer inte så mycket men när jag tänker på hur många konstiga fenomen jag haft genom livet (hud/hår/värk...) och hur mycket bättre det blivit (är 50 minus) så vågar inte jag chansa. Sedan om det är kolhydraterna, fettet eller att jag med stigande ålder fått ekonomi att köpa kvalitativ mat, vet jag förstås inte. Jag inbillar mig att hela kroppen sitter ihop och att allt påverkar även om det inte dödar momentant. Är man ung svarar kroppen väldigt bra på kolhydratreducering så ur viktminskningsperspektivet märks ingen skillnad.

Mycket bra och lättförståeligt svar, tack :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, SCXiao sade:

Om (när) jag dör i förtid kommer det bero på helt andra saker än att jag valde margarin istället för smör, så hälsopåverkan är inget som oroar mig. :) Tack för svar.

Vägen till livets ändpunkt kan kantas av rosor och livsglädje, väljer du margarin så kommer den sannolikt att kantas av törnen och besvär med en massa inflammationer.

 

Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, SCXiao sade:

Om (när) jag dör i förtid kommer det bero på helt andra saker än att jag valde margarin istället för smör, så hälsopåverkan är inget som oroar mig. :) Tack för svar.

Jag vill åtra mig en aning.. margarin görs i dag inte på transfetter, (det är väldigt ovanligt iallafall), utan främst på palmolja!

Såå.. du kanske inte går mot ohälsa och allt för tidig död.. men du kanske orsakar att djungel huggs ner, att palmoljeplantager ersätter detta, djur utrotas, och klimatet försämras, frakterna ökar, det går åt mer olja, och du orsakar att temperaturen stiger, havsnivån stiger.

Aså man får skilja på margarin och margarin, de som säljs med hälsoskäl, typ becerel är främst Omega-6.

Resten är i princip palmolja.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 timmar sedan, Zepp sade:

margarin görs i dag inte på transfetter, (det är väldigt ovanligt iallafall), utan främst på palmolja!

Nu blev jag förvirrad... Visst görs margarin på palmolja men jag har för mig att den härdas för konsistensen skull och i den processen bildas onaturliga transfetter (och jag har klart för mig att "transfetter" är ett samlingsnamn på olika varianter) och dessa förstör cellmembranen. Har det kommit nya rön som jag missat?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 minuter sedan, MariaF sade:

Nu blev jag förvirrad... Visst görs margarin på palmolja men jag har för mig att den härdas för konsistensen skull och i den processen bildas onaturliga transfetter (och jag har klart för mig att "transfetter" är ett samlingsnamn på olika varianter) och dessa förstör cellmembranen. Har det kommit nya rön som jag missat?

Jag har för mig att det inte är transfetter, utan omestrade (om-estrade) fetter numera. Någon kemist får gärna förklara skillnaden för mig... Vad jag förstår är inte omestrade fetter nyttigare än transfetter. Men det får gärna någon biokemist förklara...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 timmar sedan, Zepp sade:

Jag vill åtra mig en aning.. margarin görs i dag inte på transfetter, (det är väldigt ovanligt iallafall), utan främst på palmolja!

Såå.. du kanske inte går mot ohälsa och allt för tidig död.. men du kanske orsakar att djungel huggs ner, att palmoljeplantager ersätter detta, djur utrotas, och klimatet försämras, frakterna ökar, det går åt mer olja, och du orsakar att temperaturen stiger, havsnivån stiger.

Aså man får skilja på margarin och margarin, de som säljs med hälsoskäl, typ becerel är främst Omega-6.

Resten är i princip palmolja.

Högt intag av omega 6 är ju i sig inflammationsdrivande. What so ever, margarin är inte bra ur hälsosynpunkt,ingen naturlig produkt.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684616.ab     https://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=30069   https://matfusket.se/2010/05/vad-ar-skillnaden-pa-smor-och-margarin/   http://www.rikareliv.info/Hur tillverkas margarin.htm#upp    https://www.mjolk.se/fragor-och-svar/vad-ar-skillnaden-mellan-smor-och-margarin#!/fragor-och-svar/vad-ar-skillnaden-mellan-smor-och-margarin/      MariaF och Effie , här kan ni läsa om "omestrering "

Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, MariaF sade:

Nu blev jag förvirrad... Visst görs margarin på palmolja men jag har för mig att den härdas för konsistensen skull och i den processen bildas onaturliga transfetter (och jag har klart för mig att "transfetter" är ett samlingsnamn på olika varianter) och dessa förstör cellmembranen. Har det kommit nya rön som jag missat?

Mnjaeä.. palmolja använder man främst för att den redan är mättad!

Till skillnad mot Becerell!

Och fördelen med mättade fetter är att de blir hårda vid lägre temperatur.

Inte nog med det.. palmolja består främst utav palmitinsyra, dvs samma som finns i överflöd i våra fettdepåer.. och som kroppen fördrar att syntetisera andra fettsyror och glukos till.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, Effie sade:

Jag har för mig att det inte är transfetter, utan omestrade (om-estrade) fetter numera. Någon kemist får gärna förklara skillnaden för mig... Vad jag förstår är inte omestrade fetter nyttigare än transfetter. Men det får gärna någon biokemist förklara...

Det är då annat än Palmolja/palmitinsyra.. och de andra fullhärdas i så fall, till skillnad mot delvis härdade/mättade fetter som ger transfetter.

Tex Becerell och kokosolja i silverpaketen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, jala sade:

Mm.. prexis, vårt höga intag av Omega-6 och låga intag av Omega-3 är ett ytterligare problem.

Inte nog med det.. Omega-3 skall vara EPA och DHA.. inte modersyran.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...