Jump to content

Förebyggande arbete är ”dyrt”


Recommended Posts

GettyImages-638845852-1600×1067

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Évelyne Bourdua-Roy, allmänläkare som driver en LCHF-mottagning i Kanada:

På min LCHF-mottagning började jag i februari 2017 att hjälpa patienter att reversera typ 2-diabetes, fetma och andra livsstilsrelaterade tillstånd. Jag ger dem nästan alltid en omfattande lista på prover som ska tas i början, i mitten och i slutet av vårt halvårslånga program. Jag ber dem också göra ett abdominellt ultraljud och en DEXA-scan i början och i slutet.

Vid varje uppföljande besök hos syster Sylvie kontrolleras vikt, midjemått, blodtryck och vi tittar på de blodsockervärden som patienten antecknat sedan förra besöket. Om patienten siktar på att vara i nutritionell ketos kontrollerar hon också ketoner.

Tester för metabol hälsa och blodfetter

Flertalet av de prover jag beställer förklaras bra av Dave Feldman på hans fantastiska webbsida The Cholesterol Code. Dave är mjukvaruingenjör och entreprenör och han har skapat ett protokoll för personer vars kolesterol inte svarar som det normalt gör på ketogen kost. Du kan ta en titt på förklaring och anledning till vissa prover här.

evelyne-1-1-800×743

Tester för insulinresistens

Dr Georgia Ede, en brilliant amerikansk psykiater som brinner för sambandet mellan mat och alla aspekter av fysisk och psykisk hälsa, har sammanställt en lista över tester som kan beställas för att få hjälp att diagnosticera insulinresistens. Jag beställer alla, utom ASAT (som inte brukar tas i min provins).

Länk: How to diagnose, prevent and treat insulin resistance [infographic]

evelyne-2-2-800×647

Abdominellt ultraljud


I mitt tidigare inlägg för jag en kort diskussion om fettlever, utifrån min utgångspunkt som LCHF-kliniker. Majoriteten av patienter med typ 2-diabetes och/eller fetma har ett visst mått av fettlever. Prover på leverfunktion räcker inte för att avgöra om levern är normal eller inte. Faktum är att en patient kan ha helt normala ALAT och ASAT samtidigt som svårt förfettad lever, vilket syns på bilden. Det har blivit ett allvarligt och vanligt problem och det är numera viktigare än andra indikationer för levertransplantation.

DEXA-scan


En helkroppscanning med mycket lite strålning som informerar om bentäthet (den kan diagnostisera osteoporos), fettfri massa och kroppsfett. Den är relativt billig, jämfört med en CT-scan eller MRI. Resultatet kan överraska. Vi upptäcker en hel del smalfeta (tunna på utsidan, feta på insidan) patienter på det här viset. Jag tycker om att se total kroppsfettprocent.

Glykemi och ketonemi

Jag skriver alltid ut en mätare för blodsocker och ketoner till alla mina LCHF-patienter, samt tillräckligt med nålar och stickor för att kunna kontrollera blodsocker och ketoner så ofta de vill under det halvårslånga programmet. Kostnaden täcks av av personlig eller allmän försäkring. Stickorna, speciellt ketostickorna, är inte alls billiga. När de gör framsteg på sin LCHF-resa behöver de kontrollera allt mer sällan.

Den totala kostnaden

Än så länge har jag flera gånger blivit tillrättavisad av andra läkare när jag beställer dessa tester och bilder, genom att göra det kostar jag nämligen sjukvårdssytemet mycket pengar. Prevention är inte så upphetsande i dessa dagar. Aggressiv, invasiv och irreversibla behandlingar och operationer är så mycket mer glamorösa, även om de hade kunnat förebyggas genom lite vettig näringslära.

Det står inte in riktlinjerna, därför är det överflödigt.Det förändrar inte behandlingen, därför är det meningslöst.

Man vet redan att man sannolikt kommer att hitta fettlever, därför är det meningslöst.

Att känna till fettprocent är inte medicinskt nödvändigt, därför finns det ingen anledning.Ketos är inte nödvändigt, därför är det inte nödvändigt att mäta ketoner.Det finns ingen evidens för att ultraljud hos feta kommer att signifikant förebygga sjukdom, därför är det här inte evidensbaserat.Etc.

Anledningen

Allt som vi beställer och följer upp på vår LCHF-mottagning är menat att hjälpa till att holistiskt diagnosticera svårighetsgraden av den kroniska livsstilsrelaterade sjukdom som vi hoppas kunna behandla. De är också till hjälp när det gäller att följa framsteg. Men vad jag anser är viktigast och det som patienterna anser är viktigast är inte alltid samma sak. Jag tycker speciellt mycket om fastande insulin (eller C-peptid), HbA1c, triglycerider och HDL. Du blir säkert inte förvånad när jag berättar att patienterna inte alls är lika intresserade som jag är!

Patienterna är speciellt intresserade av vad vågen visar. Det är en av de mest kraftfulla källorna till motivation. Det är nödvändigt att ständigt påminna om att vågen ofta ljuger. Medan de inte bryr sig särskilt mycket om ALAT eller GGT, tycker de inte om att höra att det abdominella ultraljudet visar fettlever. Det är också en källa till motivation när du har en behandling som LCHF att erbjuda.

DEXA-scans är också en fin källa till motivation. Ingen tycker egentligen om att höra att hälften av kroppen består av fett. Och patienterna kan faktiskt föreställa sig hur extra kilon fett ser ut eftersom vi alla köper smör i halvkilosförpackningar. Det är konkret.

evelyne-3-1-800×500

En motiverad investering


För mig är realtivt billiga tester som hjälper till att motivera patienterna att förbättra sina livsstilsval inte en kostnad för samhället, det är en ren investering.

Patienter som reverserar sina kroniska sjukdomar och anpassar sig till LCHF för resten av sina liv kommer inte att behöva ett ökande antal läkemedel i ökande mängd för att behandla kostrelaterade tillstånd. Anti-diabetes mediciner för en hel livstid kostar pengar.

De kommer förmodligen inte att utveckla de komplikationer som är associerade till dessa sjukdomar.

Färre besök hos endokrinologer för att få sina läkemedelsdoser anpassade eller för att börja med insulin.

Färre besök hos gynekologer för att behandla PCOS.

Färre besök hos kardiologer för att det höga blodtrycket eller blodfetterna är svåra att hålla under kontroll, eller för att de riskerar att få återkommande hjärtinfarkter.

Färre besök hos leverspecialister för att den förfettade levern utvecklas till leversteatos eller skrumlever.

Färre besök hos njurspecialister för att njurarna sviktar som en följd av typ 2-diabetes.

Färre besök hos ögonläkare på grund av diabetesretinopati.

Färre besök hos onkologer för cancer relaterad till övervikt och diabetes, färre besök hos psykiatrer för depression och tidig demens, färre besök hos neurologer för neuropati, färre besök hos ortopeder för höftoperationer och amputationer, etc.

Hur mycket kostar dialys för en person? Och vad kostar produktivitetsförlusten för samhället? Och livskvaliteten för den enskilde? Hur mycket kostar det när någon blir blind? Förlorar ett ben?

evelyne-4-1-534×403Att försöka bespara sjukvårssystemet pengar genom att inte ägna sig åt preventiv vård är som att snåla på skolor och undervisning. Besparingarna är bara kortsiktiga, samtidigt som ohälsan och de sociala och ekonomiska problemen kommer att vara i årtionden.

Det är klokt att investera i förebyggande åtgärder.

Det är klokt att hjälpa patienter att reversera kostrelaterade sjukdomar med kvalitativ kostrådgivning och att stötta reverseringen med tester och bilder som hjälper den processen.


Dr Èvelyne Bourdua-Roy

Mer

Ketogen kost för nybörjare

LCHF för nybörjare

Tidigare med dr Bourdua-Roy

Samtliga tidigare inlägg av dr Bourdua-Roy

LCHF-läkare

Grunderna i LCHF

Inlägget Förebyggande arbete är ”dyrt” dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...