Jump to content

Varför ljuger Hjärt-Lungfonden?


iAnna

Recommended Posts

I veckan fick en medelålders kollega kärlkramp. Jag som inte är så påläst började googla och hamnade då på Hjärt-Lungfondens sida. Mycket rappakalja där tyvärr. :angry:

"För höga andelar mättat fett i maten leder till högre kolesterolvärden."  Det måste ju vara ren och skär lögn?!

Nu måste jag på något listigt sätt övertala kollegan att välja den rätta vägen, så att han tillfrisknar snabbare. -_-

https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Karlkramp/Riskfaktorer-karlkramp/

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, iAnna sade:

I veckan fick en medelålders kollega kärlkramp. Jag som inte är så påläst började googla och hamnade då på Hjärt-Lungfondens sida. Mycket rappakalja där tyvärr. :angry:

"För höga andelar mättat fett i maten leder till högre kolesterolvärden."  Det måste ju vara ren och skär lögn?!

Nu måste jag på något listigt sätt övertala kollegan att välja den rätta vägen, så att han tillfrisknar snabbare. -_-

https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Karlkramp/Riskfaktorer-karlkramp/

Well... Det kan väl stämma i en del fall? Tänker att det inte riktigt är där problemet ligger? Det finns väl numera indikationer på att höjda värden bl.a. kan innebära att det är en del i kroppens skydds/läkemekanismer? Och med en mer sund kost (t.ex. högre nivåer av mättat fett), så kan kroppen mer effektivt skydda/läka kroppen?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Hjärt-Lungfonden är en av många tiggarorganisationer som får en del av sina allmosor via insamlingsgalor mm. Då borde det ligga i deras bästa att ge råd som enbart ger medvind för läkemedelsföretagen.
Ett läkemedelsföretag kan inte ta patent på ingredienserna i LCHF, då kommer den metoden heller aldrig att framhävas i dagsmedierna...det kan ni ta mitt ord på. Se bara på TV-programmet Fråga Doktorn ,  som kan betraktas som vårdbranschens inkastare, och hur dom med idiotiska förklaringar drar in folk i läkemedelsberoende.

Undrar hur industrin skulle reagera om vi försökte introducera kostdoktorn som en professionell tiggarorganisation...
:P

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Citat

Most people still believe in the Diet-Heart Hypothesis as laid out originally in 1970.  The Lipid hypothesis refers to the hypothesis that serum cholesterol causes heart disease.  The Diet-Heart hypothesis refers to the hypothesis that dietary saturated fat raises cholesterol and therefore raises heart disease.  There are actually problems with all parts of this hypothesis.

https://idmprogram.com/diet-heart-hypothesis-hormonal-obesity-xxxv/

Kostråden, världsbilden, allting är från 70-talet. Ät 3 gånger per dag med snacks, annars dör du i näringsbrist. Äter du mättat fett höjer du kolestrolet och får hjärtproblem etc etc...

  • Like 3
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, HelgeK said:

Ett gammalt citat från Ann Fernholm:   De som får hjärtinfarkt har normala kolesterol  nivåer, men 7 av 10 (som får hjärtinfarkt) har förhöjt blodsocker. 

Det är faktiskt först efter en hjärtinfarkt många ens får veta att de har typ 2 diabeters. Överlag skulle nog bättre hälsokontroller av alla minska risken för hjärtinfarkt, då man skulle upptäcka blodsockret tidigare och de kunde börja äta en kost som är mer blodsockervänlig...

Eller varför inte rekommendera en mer blocsockervänlig kost till alla? :huh:

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, MrB said:

Kostråden, världsbilden, allting är från 70-talet. Ät 3 gånger per dag med snacks, annars dör du i näringsbrist. 

Ja, för människor svälter frivilligt och all mat vi* äter är så väldigt näringsrik... :wacko:

*De sk. normalkostarna.

/slut sarkasm

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 11/3/2017 at 12:23 AM, -Lenny- said:

Det finns väl numera indikationer på att höjda värden bl.a. kan innebära att det är en del i kroppens skydds/läkemekanismer? Och med en mer sund kost (t.ex. högre nivåer av mättat fett), så kan kroppen mer effektivt skydda/läka kroppen?

Fett används till att laga trasiga (inflammerade) blodkärl. Så vi ska inte äta mat som lagar kroppen bättre utan som inflammerar den mindre.

Jag är inte så insatt i det kirurgiska förfarandet, men om jag fattat det rätt, så går man idag in i blodkärlen och tar bort dessa "lagningar" då de riskerar att lossna när de blir för stora och då de kan orsaka stor skada i kroppen i form av stroke och hjärtinfarkt. Sen "sätter man på ett plåster" så att fett inte kan samlas där och det fungerar jättebra. Men inflammationen är ju fortfarande där, och min tanke är att om man fortsätter att äta som man gör, kommer ju nya inflammationer uppstå i blodkärlen som behöver ny lagning. 

Så ja, ät bättre mat för mindre inflammationer. :)

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

On 11/4/2017 at 09:08, jala sade:

Tänk om läkare visste hur viktig kosten är i läkeprocessen.

 

Ja, och tänk om de som ansvarar för läkarutbildningen också visste det, och förändrade den ynka lilla (och SLV-baserade!) kostutbildning som ingår där  - till en rejält utökad,  NY och vetenskapligt korrekt näringslära...   Hur kan man påverka det?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 11/5/2017 at 12:15 PM, Inez said:

 

Ja, och tänk om de som ansvarar för läkarutbildningen också visste det, och förändrade den ynka lilla (och SLV-baserade!) kostutbildning som ingår där  - till en rejält utökad,  NY och vetenskapligt korrekt näringslära...   Hur kan man påverka det?

Grejen är att läkare, utan kostutbildning, lär sig hur olika saker påverkar kroppen, och därigenom borde kunna översätta den kunskapen till kost.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 2017-11-02 at 8:19 PM, iAnna said:

I veckan fick en medelålders kollega kärlkramp. Jag som inte är så påläst började googla och hamnade då på Hjärt-Lungfondens sida. Mycket rappakalja där tyvärr. :angry:

"För höga andelar mättat fett i maten leder till högre kolesterolvärden."  Det måste ju vara ren och skär lögn?!

Nu måste jag på något listigt sätt övertala kollegan att välja den rätta vägen, så att han tillfrisknar snabbare. -_-

https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Karlkramp/Riskfaktorer-karlkramp/

nyfiken, vad är rappakalja på ovan länk? " både kärlkramp och hjärtinfarkt orsakas av åderförfettning i hjärtats kranskärl" är detta fel menar du? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

43 minuter sedan, whatsciencesays sade:

kärlkramp och hjärtinfarkt orsakas av åderförfettning i hjärtats kranskärl

Fundera på vad som orsakar åderförfettning.

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr har det också visat sig att olika kärloperationet som t ex bypass inte har någon större effekt på överlevnaden. - Bäst effekt har ändrad kost enl lchf som över tid läker skadorna på blodkärlen. Som nog många känner till så är död o hjärt-och kärlsjukdom den största dödsorsaken bland diabetiker. Leder till ett mycket förkortat liv. - Pga dåliga kostråd mår de flesta diabetiker i Sverige dålig i olika följdsjukdomar när de följer de nuvarande råden till diabetiker.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det är väl avsnittet om "Höga kolesterolvärden"  från länken ovan som av många anses som rappakalja. Åtminstone så kan delar av det som skrivs där definitivt ifrågasättas och borde inte presenteras som en absolut sanning...

 

7 timmar sedan, whatsciencesays sade:

nyfiken, vad är rappakalja på ovan länk? " både kärlkramp och hjärtinfarkt orsakas av åderförfettning i hjärtats kranskärl" är detta fel menar du? 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, whatsciencesays sade:

nyfiken, vad är rappakalja på ovan länk? " både kärlkramp och hjärtinfarkt orsakas av åderförfettning i hjärtats kranskärl" är detta fel menar du? 

Det mesta faktiskt.. antingen så är de illiterata eller köpta!

För det första.. Interheartstudien pekade främst ut som främsta riskfaktor.. APOkvot.. dvs högt APO-b/LDL och lågt APO-A1/HDL!

Och åderförfettning orsakas främst utav höga halter APO-b/LDL-remnants/ox-LDL.. det är rätt känt.

Dvs macrofager får ta hand om alla lipoproteiner som levern inte hinner/kan bryta ner.

Ox-ldl och glykoliserade LDL fäster inte på sina receptorer i levern!

Och det finns en massa andra orsaker till både kärlkramp och steatosis/åderförfettning i hjärtats kranskärl.

För det första.. kärlkramp är en sak.. Steatosis i hjärtats kranskärl är delvis något annat.. men de kan samverka i det metabola syndromet till en allt för tidig och plötslig död om det vill sig illa!

"Med hjälp av metoden undersökte hon bilder av hjärtat från smala och feta personer med normalt blodsocker, feta personer som börjat visa förhöjda sockernivåer och feta personer med konstaterad typ 2-diabetes. Förutom upptäckten att fettinlagringar i hjärtat föregår diabetes såg forskarna att personer med onormal sockermetabolism hade signifikant mer fettansamlingar i sina hjärtan än personer med normalt blodsocker oavsett kroppsvikt."

http://www.lakemedelsvarlden.se/fett-paverkar-hjartat-innan-det-ger-diabetes/

 

 

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

En liten observation jag gjort när jag talat med företrädare från hjärt&lungfonden som ibland står i matvarubutiken och tigger pengar. Jag pratar ju gärna med folk ? och har då frågat vad pengarna går till. Får då oftast (alltid) svaret "till forskningen", och min följdfråga blir då, till vilken forskning? Går pengarna till läkemedelsföretag för att framställa medicin för att behandla symptomen eller för att förebygga att vi blir sjuka. Ofta blir de som frågetecken och ser fundersamma ut men kan inte svara på det. Hoppas det får dem att tänka lite. Om de samtidigt tror att äta animaliskt fett är orsaken så har de nog målat in sig i ett hörn ?

Är ganska säker på att cancerfonderna fungerar på samma sätt.

Filosoferar

Rolle på Österlen

  • Like 2
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, Zepp sade:

Det här var nytt för mig: :o

"Det är viktigt att identifiera fettinlagringar i hjärtceller eftersom dessa celler inte kan repareras när de en gång har dött. Förhöjd mängd fett i hjärtat kan sakta ta död på organet, poängterar forskarna."

Gäller det fettceller i andra organ också? 

  • Like 1
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, iAnna sade:

Det här var nytt för mig: :o

"Det är viktigt att identifiera fettinlagringar i hjärtceller eftersom dessa celler inte kan repareras när de en gång har dött. Förhöjd mängd fett i hjärtat kan sakta ta död på organet, poängterar forskarna."

Gäller det fettceller i andra organ också? 

Typ celler i levern/bukspottkörteln/andra inre organ.. förutom fettcellerna/adiopose vävnad, som i princip bara förökar sig ju mer fett de behöver ta hand om.. dvs de flesta celler kan drabbas utav Steatosis!

Ett symptom på Steatosis är.. obesety, märk väl "ett symptom" och ett annat är bukfetma!

Hur som helst.. det mest kända är fettlever.. det mindre kända är steatosis i bukspottkörteln.. och när de cellerna blir angripna så blir de sämre på att utsöndra insulin.. pang, man diagnosticeras med typ 2 diabetes!

Oså återgår vi till fettlever:

"Curbing carbohydrates is more effective than cutting calories for individuals who want to quickly reduce the amount of fat in their liver, report UT Southwestern Medical Center researchers."

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110419003651.htm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...