jala

Socker är inte farligt.

Recommended Posts

5 timmar sedan, Inez sade:

Du kanske är för ung för att ha upplevt den långa eran då FETTFRIA livsmedel var högsta mode, RobertAnd? Det började i USA och spred sig över den rika delen av världen. Jag tror fettfri yoghurt var den första produkten, där man ersatte fettet med geléartade ämnen, och tillsatte socker och smakämnen för att produkten skulle smaka något. Man skämdes om man inte letade upp lågfett- och fettfritt i butikerna. Möjligen kunde man få välja livsmedel med lite processade, Omega 6-stinna fröoljor i. Det är ju fortfarande gångbart att skriva "låg fetthalt"  och "endast x% fett"på produkter för att göra dem attraktiva.

Så  du får ursäkta, men att kalla västvärldens fettskräck för en myt, det är fake news.

Det har naturligtvis alltid funnits, och kommer alltid att finnas, personer som vräker i sig fett och socker, men då närmar det sig tröstätande och matmissbruk. De utgör en stor grupp, men de är inte normen, som du gör gällande. Och väljer man uteslutande dessa personer i sina forskningsprojekt, så blir åtgärden att utesluta fett en given succé. Hade man i stället valt att utesluta socker, så hade gått precis lika bra, men nu ville man uppenbarligen bevisa att fett är boven.

Jo, det är sant, jag är för ung det. Men jag sa inte att etablissemangets fettskräck är en myt, utan bara att det är en myt att de råden orsakade fetma. För folk i allmänhet följde inte råden. Man åt aldrig mindre fett.

Amerikaner äter enligt statistiken nästan dubbelt så mycket fett idag som 1970. Så man kan knappast skylla fetmaepidemin på mindre fett, när man dubblat sitt fettintag. Sen har man kraftigt ökat intaget av kolhydrater också, så fett är inte den enda boven.

Enligt Denise Minger så åt amerikaner exakt lika mycket fett efter att de fettsnåla råden infördes som innan, men man åt ännu mer kolhydrater (förmodligen socker och andra snabba kolhydrater), så då minskar ju fettets energiprocent lite, men totalt fett är konstant. Att lägga till en massa socker till en redan dålig diet kan ju knappast leda till bättre hälsa, och det har det heller inte gjort, det har bara blivit värre.

Poängen är att om man tittar på riktig lågfettkost, både i studier och anektodiskt, så är resultaten mycket bra, både för vikt och T2D, m.m. Västvärldens lågfettexperiment var aldrig lågfett i praktiken.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, RobertAnd sade:

Amerikaner äter enligt statistiken nästan dubbelt så mycket fett idag som 1970. Så man kan knappast skylla fetmaepidemin på mindre fett, när man dubblat sitt fettintag. Sen har man kraftigt ökat intaget av kolhydrater också, så fett är inte den enda boven.

Om det nu är sant, och låt oss utgå från det, så funderar jag över om typen av fett i så fall förändrats? Eller käkade man margarin, härdad palmolja, canola osv tidigare också? De amerikaner jag känner, och de är ganska många, äter visserligen en hel del friterad mat, men också massor av bröd och low fat-produkter. Funderar på hur kroppen tar hand om allt skräp?

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Erik 2 sade:

Den nedre länken är identisk med en som Jala publicerade på sid. 3 i den här tråden, men den är absolut lika intressant ändå :)

Den övre hade jag problem att få ut något av- pytteliten text, många olika referat från olika år... skulle behöva litet vägledning i läsningen av den.

 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, MariaF sade:

Om det nu är sant, och låt oss utgå från det, så funderar jag över om typen av fett i så fall förändrats? Eller käkade man margarin, härdad palmolja, canola osv tidigare också? De amerikaner jag känner, och de är ganska många, äter visserligen en hel del friterad mat, men också massor av bröd och low fat-produkter. Funderar på hur kroppen tar hand om allt skräp?

Det är lite blandat, margarin har minskat kraftigt sedan toppnoteringen 1976, ost ökat (mättat fett). Men i det stora hela är det som du säger, den stora ökningen är växtoljorna, det är majoriteten av fettet.

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/12/13/whats-on-your-table-how-americas-diet-has-changed-over-the-decades/

"Most of the fats we consume are in the form of vegetable oils: soybean, corn, canola and other oils used as ingredients or in which foods are cooked. Such oils contributed 402 calories on their own to our daily diet in 2010 (although the Center for Science in the Public Interest, in its analysis of the USDA data, notes that the increase in fat consumption may not be as steep as it appears, because the number of manufacturers reporting data jumped suddenly in 2000).

While butter consumption, at 3.3 pounds per person per year, is about the same as it was in 1970, margarine use has fallen dramatically, from a peak of 7.2 pounds per person per year in 1976 to 2.1 pounds in 2010."

 

Precis som du säger, vad gör de av allt skräp? De ligger högst i världen på sockerkonsumtion tror jag, spannmål har också ökat drastiskt. Sen har vi alla bekämpningsmedel, kemikalier och tillsatser som är förbjudna t.ex. i EU, men inte i USA. Mat som är för giftig för att säljas i EU eller Japan skickar man till USA för att bli av med det.

  • Förvirrad 1
  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, stoscha sade:

Robert And... Jag har personligen levt fettfritt i större delen av mitt vuxna liv. Druckit minimjölk, ätit 10% ost som bara smakade plast, ätit lättfil med pulver, nuddat mackan med 35% lätt margarin, gjort lättmjölkssåser till söndagssteken och hade gelé eller socker i för att det skulle smaka som grädde (ett tips som jag fick av min diabetessjuka svärmor). Vid 47 års ålder var jag  dessutom väldigt vältränad (motionärsstatus - inte elit). Resultatet var att vid 51 års ålder hade jag så grav kärlkramp så jag kunde inte gå ett kvarter utan att vila på vägen. Och ökade snabbt till som mest 85 kg till mina 155 cm trots becelyoughurt och nyttig havregrynsgröt.

Jag har kört LCHF i typ 7-8 år och mår som en prinsessa. Mina blodvärden avseende kolesterol är perfekta och jag kan ha samma kläder som jag hade före 50 års ålder. 

Du har en bra poäng, där har vi skadan med fettskrämdhet. De hävdade att det är farligt, att lågfett var den enda vägen till hälsa. Då har inte de som mår dåligt av lågfett något annat att prova. Vem vet hur många människor som man skadat på det sättet?

Jag tycker det verkar som att alla är olika, en del är tvärtom, mår dåligt av lågkolhydratskost, mår jättebra på lågfett. Det finns så många exempel på hjärtsjukdom, T2D osv som botats med högkolhydratskost och lågfett. Alla borde få prova sig fram till det som passar ens egen kropp och metabolism bäst.

Problemet blir då om man gör om samma dumma misstag inom LCHF rörelsen, och börjar hävda att lågfett är dåligt, att kolhydrater är farliga och leder till diabetes. Då skrämmer man folk som mår dåligt av högfett och tvingar dem att fortsätta med en kost som förstör deras hälsa, när de egentligen borde prova HCLF. Då är man inte ett dugg bättre än Maj-Lis Hellenius eller andra som sågats här på Kostdoktorn. Det är hyckleri att göra exakt samma sak som det man fördömer.

För mig själv så är varken högfett eller högkolhydratskost idealiskt. Jag behöver mycket protein, jag kan aldrig bli nöjd på vare sig kolhydrater eller fett. Men får jag bara mitt protein så spelar det ingen roll var bränslet kommer ifrån.

Intressant att notera att det dagliga behovet av kolhydrater är 0 g, det dagliga behovet av fett är 1-2 g (omega-6 och omega-3, behovet av mättat fett är 0 g). Men det dagliga behovet av protein är 0,8 g/kg kroppsvikt om man är ung. Äter man mindre än det så börjar kroppen bryta ner muskler och man tynar långsamt bort. Tränar man, eller är äldre, så ökar proteinbehovet ännu mer. Jag väger 78 kg, och tränar, så i alla fall 80 g behöver jag nog, mer på träningsdagar om jag vill att musklerna ska växa.

Således är mitt behov av kolhydrater/fett/protein: 0g/1-2g/80g.

Ingen tvekan om vilket makro som är viktigast tycker jag. Protein är byggstenen för liv, fett och kolhydrater är bränsle, och det kan jag ta från magen i stället.

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fast jag håller inte riktigt med att alla är olika...   Varför kan vi veta vad en ko eller varg bör äta men inte en människa.... jo för att det handlar om ekonomi och inte hälsa.

Jag tror att människor som är metabolt friska och som rör på sig inte behöver gå extremt lågt på kolhydraterna. utan de kan äta naturlig mat med riktiga råvaror då kommer vi troligtvis väldigt långt.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad är extremt lågt och vad är riktig mat? När kom kolhydraterna in i vår kost i den mängd de figurerar i vår kost i dag? Alla miljögifter som vi får i oss,hur skall vi hantera dem.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 timmar sedan, RobertAnd sade:

Men i det stora hela är det som du säger, den stora ökningen är växtoljorna, det är majoriteten av fettet.

Just det. Där har vi pudelns kärna, MariaF och RobertAnd.

De fleromättade processade växtoljorna är sjukdomsalstrande. Håller man sig till enbart dem så blir man frisk när man skär ner radikalt på dem i kosten. 

Men det mättade fettet är livsviktigt. Skär man ner för mycket på det blir man sjuk.

Därför har vi gått förbi varandra i diskussionerna i den här tråden, eftersom vi har talat om fett som en enhet. Det var dumt av oss. Tack för att du tände lampan, MariaF :rolleyes:

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, RobertAnd sade:

Det finns så många exempel på hjärtsjukdom, T2D osv som botats med högkolhydratskost och lågfett. Alla borde få prova sig fram till det som passar ens egen kropp och metabolism bäst.

Kan du ge några vetenskapliga stöd för detta påstående? Hur kan diabetes botas med högkolhydratskost? Du får vara snäll och förklara mekanismerna bakom detta för oss som ser högkolhydratkost som orsak till T2D.

Vad är det som hindrar någon från att pröva sig fram till det som passar en bäst? I stort sett alla som hänger här har provat oss fram till att LCHF är det som passar oss bäst. Det är ingen som har tvingat oss, tro mig. Snarare har de flesta av oss blivit varnade för LCHF.

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, RobertAnd sade:

Intressant att notera att det dagliga behovet av kolhydrater är 0 g, det dagliga behovet av fett är 1-2 g (omega-6 och omega-3, behovet av mättat fett är 0 g)

Var har du hittat denna information? Om det dagliga behovet av kolhydrater är 0 g, hur kan då hjärt-kärlsjukdomar och T2D botas med högkolhydratkost? Är du säker på att detta är en tillförlitlig källa?

 

 

  • Gilla 1
  • Haha 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Inez sade:

 Tack för att du tände lampan, MariaF :rolleyes:

MariaF är vårt ljus! Kanske är hon Forumets egen Lucia.:)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-11-24 at 14:33, Inez sade:

Kan du ge några vetenskapliga stöd för detta påstående? Hur kan diabetes botas med högkolhydratskost? Du får vara snäll och förklara mekanismerna bakom detta för oss som ser högkolhydratkost som orsak till T2D.

Vad är det som hindrar någon från att pröva sig fram till det som passar en bäst? I stort sett alla som hänger här har provat oss fram till att LCHF är det som passar oss bäst. Det är ingen som har tvingat oss, tro mig. Snarare har de flesta av oss blivit varnade för LCHF.

Det finns mycket information och länkar i denna artikel:

https://deniseminger.com/2015/10/06/in-defense-of-low-fat-a-call-for-some-evolution-of-thought-part-1/

Men här är några axplock. Många traditionella kulturer har ätit extremt lågfett med bra hälsa, ingen diabetes där. Procent av kalorier som fett:

Okinawa (12 E%), Tarahumara Indians (12 E%), Thai (8,9 E%), Hawaii (10 E%), Taiwan (16 E%), Bantu (14-17 E%), Pima (8-12 E%), Papua nya Guinea (3 E%).

Dessa folkslag bevisar att extrem lågfettkost inte är farligt, utan kan leda till utmärkt hälsa, precis som fransmännen bevisar att mättat inte ger hjärtsjukdom.

Sen finns det många doktorer som experimenterat med lågfett för patienter i modern tid, med fantastiska resultat:

Kempners risdiet (extrem lågfett, vitt ris, vitt socker, fruktjuicer):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1200726

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13591100

(Djupare analyser och resultat av studierna finns i artikeln som jag först länkade till)

Rersultat: Extremt bra viktnedgång, och stor andel som höll viktnedgången. Minskat blodsocker för diabetiker, de som tog insulin fick i stort minska på sprutorna, vissa sluta helt. Dessutom bra resultat för blodtryck, hjärtproblem, etc.

Swanks diet mot MS (lågfett, extremt lite mättat fett, spannmål, frukt grönsaker, fettsnålt kött):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1804476

 Resultat: de som höll sig under 20 g mättat fett 31% dödlighet, de som åt mer mättat fett 80% dödlighet. As Swank noted, “Patients on our low-fat diet have been remarkably free of bacterial and viral infections, ‘colds and flu’ occur rarely, and recovering from urinary and other bacterial infections has been rapid when appropriately treated.” For the folks eating 20 or fewer grams of saturated fat per day, the disease remained relatively stable, with just over half a grade of progression (worsening) on average. But for the subset of folks eating between 20.1 and 30 grams per day, the disease progressed an average of 2.6 grades. And for those chowing down on more than 30 grams per day, the disease worsened by an average of 3.0 grades. (To help conceptualize that, a three-grade change is the equivalent of going from “mild physical impairments” to “confined to bed and chair.”)

Han lyckades alltså nästan stoppa MS genom att minska mättat fett till extremt låga nivåer. Och detta är patienter man följt i över 50 år.

Lågfett mot åderförkalkning i patienter som nyligen haft hjärtattack (max 20-25 g fett per dag, kontrollgrupp 80-160 g fett per dag):

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/303342

Resultat:

morrison_diet_3_8_12_survival.jpg

MYCKET bättre överlevnad på lågfettkost.

Pritikin diet (9% fett, 75% kolhydrater):

http://ajcn.nutrition.org/content/29/8/895.full.pdf

Resultat: patienter får sluta med insulin, sluta med diabetesmedicin, etc. Samma som LCHF alltså. Efter intervention gick de ner till 60-65% KH, och många kunde på så vis fortsätta kontrollera sin diabetes utan mediciner.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7151652

http://care.diabetesjournals.org/content/6/3/268.short

Två längre studier med 10% fett, 13% protein, 77% KH. 

Rersultat: 91% av patienter fick sluta med sin diabetesmedicin, 76% av dem som tog insulin fick sluta med det. Fastesocker och insulinresistens kraftigt minskad, även på lång sikt:

barnard_2008_graph.jpg

Det finns även en massa om minskad cancer (bröst och prostata), förbättrade värden, förbättrad åderförkalkning, osv, om du läser hela artikeln.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-11-24 at 14:33, Inez sade:

Du får vara snäll och förklara mekanismerna bakom detta för oss som ser högkolhydratkost som orsak till T2D.

Jag vet inte vad mekanismen är, men man kan ju konstatera att de fungerar mycket bra, lika bra som lågkolhydratskost.

Grejen är att de officiella råden i USA var att minska fett till max 30 E%. Nåväl, amerikaner äter i snitt 34 E% fett. Att tro att en sådan liten minskning skulle hjälpa är naivt, och det ser man också i studier som prövar så kallad lågfettkost på 25-30 E% att det fungerar inte. Precis som studier på lågkolhydratskost när man sänker kolhydrater från 55 E% till 45 E% inte heller visar på några bra resultat. 

Vill man uppleva "magin" måste man lägre på kolhydrater än så. Precis samma med lågfett, man måste sänka rejält, kanske till runt 10 E%.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var rejält med länkar, grafer och sammanställningar. Det kommer att ta tid att gå igenom alltihop och reflektera över det, men jag ska göra det.

Min spontana reaktion är att kroppen ju behöver mycket fett till hjärnan, ryggmärgen etc, och om den inte får "direkt" fett via kosten, så omvandlar levern kh till fett. Men p g a det otillfredsställda fettbehovet hinner inte det nyproducerade fettet  lagras och ställa till problem, utan det förbrukas direkt. 

Så även om kroppen får minimalt med fett från kosten men mycket kh, så får den ju sitt fett ändå,  fast på omvägen över omvandlade kolhydrater. En teori som säkert går att vederlägga...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-11-24 at 14:33, Inez sade:

Vad är det som hindrar någon från att pröva sig fram till det som passar en bäst? I stort sett alla som hänger här har provat oss fram till att LCHF är det som passar oss bäst. Det är ingen som har tvingat oss, tro mig. Snarare har de flesta av oss blivit varnade för LCHF.

Lögner om fett och mättat fett kan nog ha hindrat många från att prova LCHF, vilket är tråkigt, det skulle kunnat vända deras hälsa.

På samma sätt kan lögner om kolhydrater och insulin, att de orsakar fetma och diabetes, kunna göra att någon blir rädd för att prova en hälsosam högkolhydratskost som skulle kunnat hjälpa dem precis som i studierna ovan. Dessa lögner förekommer ju inte från officiellt håll, men internet är fullt av dem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hela grejen med pritkinkonceptet är att de levde på stora delar fett.. dvs de förbrukade sitt eget kroppsfett!

Litta samma som med LCHF??

Och Pritkin själv har fått Nobellpris i Medicin.. or not?

Grejen är att du kan lägga in dig på nästan vilket hälsokostcenter som helst och äta vad de där serverar, följa resten av deras program oxå.. och få en bättre hälsa, gå ner i vikt, få bättre blodsockerkontroll. lägre insulinresistens, what ever.. möljigen blir du då oxå starkare och får ett högre libido.. och som din partner kan då kan få fördel utav!

Likt förbannat.. när folk slutar att gå på Pritkinscenter.. så återfår de sin forna diabetes/insulinresistens?

Oså till olika kulturer.. Okinawerna åt cirka 3500 Kcal.. testa gärna detta, eller välj ett annat århundrade!

Men för sjutton.. framför gärna hypotesen att orsaken till den allt mer grasserande obesiteten/diabetesen är att vi äter på tok för lite kalorier!

Och när vi ändå är inne på Okinawa;

"The present paper examines the relationship of nutritional status to further life expectancy and health status in the Japanese elderly based on 3 epidemiological studies. 1. Nutrient intakes in 94 Japanese centenarians investigated between 1972 and 1973 showed a higher proportion of animal protein to total proteins than in contemporary average Japanese. 2. High intakes of milk and fats and oils had favorable effects on 10-year (1976-1986) survivorship in 422 urban residents aged 69-71. The survivors revealed a longitudinal increase in intakes of animal foods such as eggs, milk, fish and meat over the 10 years. 3. Nutrient intakes were compared, based on 24-hour dietary records, between a sample from Okinawa Prefecture where life expectancies at birth and 65 were the longest in Japan, and a sample from Akita Prefecture where the life expectancies were much shorter. Intakes of Ca, Fe, vitamins A, B1, B2, C, and the proportion of energy from proteins and fats were significantly higher in the former than in the latter. Intakes of carbohydrates and NaCl were lower."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1407826

Menna.. de centenarians verkar lixom inte hålla med om vad som är en Okinawa diet?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 minuter sedan, Zepp sade:

Grejen är att du kan lägga in dig på nästan vilket hälsokostcenter som helst och äta vad de där serverar, följa resten av deras program oxå.. och få en bättre hälsa, gå ner i vikt, få bättre blodsockerkontroll. lägre insulinresistens, what ever.. möljigen blir du då oxå starkare och får ett högre libido.. och som din partner kan då kan få fördel utav!

Likt förbannat.. när folk slutar att gå på Pritkinscenter.. så återfår de sin forna diabetes/insulinresistens?

Tvärtom: Folks who followed the diet between 1 and 28 years reduced fasting insulin by 52%, fasting glucose by 20%, HOMA IR (a measure of insulin resistance) by 62%, and fasting triglycerides by 45%. And in a group of overweight men, even a quick jaunt on the program (two weeks) reduced fasting insulin by 30%, fasting glucose by 14%, HOMA IR by 40%, and fasting triglycerides by 33%. Not impressed yet? Blood from the Pritikin-fed fellows (both two-week and long-term) drastically slowed the growth of prostate epithelial cells, suggesting benefit for the prevention of prostate cancer.

Dessutom, är det någon skillnad mot LCHF då? Om man slutar med LCHF och återgår till skräpmat, återfår man inte sin diabetes/insulinresistens då? Man måste ju följa en diet om man ska få någon nytta av den.

Om Pritikin har fått Nobelpriset vet jag ej, men jag tror varken Atkins eller Taubes fått det heller.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 minuter sedan, Zepp sade:

Hela grejen med pritkinkonceptet är att de levde på stora delar fett.. dvs de förbrukade sitt eget kroppsfett!

Litta samma som med LCHF??

Precis, två olika vägar som leder till samma goda resultat. Sen kan man ju fundera på vad man själv skulle välja, jag skulle nog ha betydligt svårare med lågfett än lågkolhydratskost. Men det är mina preferenser, andra är olika.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Inez sade:

Min spontana reaktion är att kroppen ju behöver mycket fett till hjärnan, ryggmärgen etc, och om den inte får "direkt" fett via kosten, så omvandlar levern kh till fett. Men p g a det otillfredsställda fettbehovet hinner inte det nyproducerade fettet  lagras och ställa till problem, utan det förbrukas direkt. 

Så även om kroppen får minimalt med fett från kosten men mycket kh, så får den ju sitt fett ändå,  fast på omvägen över omvandlade kolhydrater. En teori som säkert går att vederlägga...

Precis, men Omega 3 och 6 är essentiella, de kan kroppen inte göra själv om jag förstått rätt. Därför behöver man äta 1-2 g per dag i snitt.

När det gäller tillverkning av fett från kolhydrater, de novo lipogenesis, så är den liten, bara några få gram fett produceras per dag:

http://ajcn.nutrition.org/content/74/6/737.full

Kolhydrater däremot är livsnödvändiga, kroppen behöver kanske 70-150 g per dag beroende på fettadaptering. De kan kroppen tillverka själv, annars skulle man dö av att fasta eller att äta för lite kolhydrater.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, RobertAnd sade:

Tvärtom: Folks who followed the diet between 1 and 28 years reduced fasting insulin by 52%, fasting glucose by 20%, HOMA IR (a measure of insulin resistance) by 62%, and fasting triglycerides by 45%. And in a group of overweight men, even a quick jaunt on the program (two weeks) reduced fasting insulin by 30%, fasting glucose by 14%, HOMA IR by 40%, and fasting triglycerides by 33%. Not impressed yet? Blood from the Pritikin-fed fellows (both two-week and long-term) drastically slowed the growth of prostate epithelial cells, suggesting benefit for the prevention of prostate cancer.

Dessutom, är det någon skillnad mot LCHF då? Om man slutar med LCHF och återgår till skräpmat, återfår man inte sin diabetes/insulinresistens då? Man måste ju följa en diet om man ska få någon nytta av den.

Om Pritikin har fått Nobelpriset vet jag ej, men jag tror varken Atkins eller Taubes fått det heller.

Prexis.. reducerar man både källan till och även övervikten så får man lixom en helt annan homeostas!

Menna kom lixom inte och ens antyd någon 28 års uppföljning det lär kosta några hundra miljarder.. och vem pyntade detta?

Utan du tar det på rätt sätt.. ta bort rotorsaken.. ofta kan man predikterar det på vikt och insulinresistens!

Aså.. vem sade något annat än om att sluta med skräpmaten.. det var väl egentligen det viktigaste från början?

Till skillnad mot Atkins och Taubes så förefaller Pritkins efterföljare att försöka förklara att hans diet botar det mesta.. eventuellt att man får evigt liv?

Tyvär begick han självmord 1985 på grund av antagligen hans cancer.. Leukemi?

"In the early 1980s, he began to suffer severe pain and complications related to leukemia. He committed suicide on February 21, 1985."

Och så kommer vi osökt in på prostatitis!

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2007/10/24/stor-kortel-foreslas-inga-i-metabola-syndromet/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.