Gå till innehåll

Ny studie: Alzheimers sjukdom kan vara en form av diabetes


Recommended Posts

hjärnan

Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Hon bloggar på annfernholm.se:

Så var vi där igen: forskare har återigen kopplat Alzheimers sjukdom till ett högt blodsocker. Den här gången har de har dykt djupt in hjärnan och även upptäckt att cellerna vid demens har svårt att utvinna energi från sin viktigaste energikälla: glukos.

För fem år sedan, när jag plitade ihop ett Ett sötare blod, förvånades jag över all den forskning som visar att ett högt blodsocker ökar risken för demens. Enligt en studie har åtta av tio personer med alzheimer problem att reglera sitt blodsocker, dubbelt så många som i kontrollgruppen. En kartläggning av äldre personer på Kungsholmen i Stockholm visar att pre-diabetes och diabetes mångfaldigar risken för demens, och sjukdomen utvecklas mycket snabbare hos de som hade problem med blodsockret.

En del forskare vill till och med kalla demens för typ 3-diabetes och undersökningar av hjärnor från nyligen avlidna alzheimerpatienter avslöjar att hjärnvävnaden reagerar dåligt på det blodsockersänkande hormonet insulin (vilket är illa eftersom insulin behövs för att lagra minnen).

Alzheimer går hand i hand med diabetes
Varför pratar inte läkare mer om detta? Undrade jag när jag skrev boken. Och det undrar jag fortfarande, för hypotesen att alzheimer är en form av diabetes (eller går hand i hand med typ 2-diabetes) blir bara starkare och starkare. Studier har bekräftat att sjukdomsförloppet går snabbare hos personer med högt blodsocker. Med hjälp av ett blodprov som mätte insulinresistens i hjärnan har forskare kunnat förutspå utvecklingen av demens och ungdomar med fetma och insulinresistens har förhöjda nivåer av ämnen som är kopplade till en ökad risk för alzheimer i blodet.

Läs det sista meningen igen. Låt den sjunka in, innan du går vidare till veckans nyhet.

Ny studie: högt blodsocker i hjärnan vid alzheimer
Nu har forskare återigen dissekerat hjärnor från personer med demens: Higher brain glucose levels may mean more severe Alzheimer’s. Deras resultat:

 1. Ju högre blodsockret var i hjärnan, desto värre var symptomen på alzheimer innan personen dog.
 2. Cellerna i hjärnan hade svårt att bryta ner och utvinna energi från sockerarten glukos, som är hjärnans primära energikälla.
 3. Ett högt blodsocker i hjärnan korrelerade med att personen hade ett högt blodsocker många år innan hen avled.

Så vad ska man dra för slutsatser av detta? Jomen, jag tänker att den som gillar sin hjärna ska ta det säkra före det osäkra och hålla sitt blodsocker på en låg och jämn nivå. Här är några enkla knep:

 1. Om du har typ 2-diabetes: mät ditt blodsocker efter att du ätit och lär dig vad som höjer det. Ät mat som håller blodsockret på en låg och jämn nivå.
 2. Ring grannen och fråga om ni ska ta en promenad, den motionen räcker för att sänka blodsockret. (Lisa, vad sägs om i kväll?)
 3. Tänk: demens, demens, demens, när sötsuget slår till. Ät nötter eller mandlar istället.
 4. Om du inte redan har gjort det: släng ut snabba och vita kolhydrater ur ditt liv. Åtminstone 335 av årets dagar. Utforska istället nya delar av grönsaksdisken. Har du testat palmkål?
 5. Lär av Patrik Olsson och fixa en bönsallad till middag. Min favorit: svarta bönor, röd lök, lime, koriander (massor), finhackad jalapeño, olivolja och lite salt.

Så underlättar du för din hjärna att leva lycklig i alla dina dagar.

Tidigare

Ny översiktsartikel: Ketogen kost och psykiatriska tillstånd

Hur påverkas hjärnan av fasta?

”Att förebygga Alzheimers är lättare än man tror”

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg.

Ann Fernholms blogg

Kostfonden

Här hittar du Anns böcker

Video om ketogen kost

Mer

LCHF för nybörjare

Inlägget Ny studie: Alzheimers sjukdom kan vara en form av diabetes dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 • 2 years later...

Hej Ann!

Jag behöver verkligen hjälp. Jag är gammal i gamet LCHF men nu har min man diagnostiserats med Alzheimers (veckan innan jul) 71 år och han har ingen diabetes, inget högt blodsocker, ingen i släkten med Alzheimers. Däremot har han haft problem med diarréer i många år något som sjukvården inte lyckats fixa. Med Prescrip Assist fixade jag det men nu finns inte det mer. För två år sedan fick han epilepsi med frånvaroattacker som medicin fixat. Även min man går nu på ketogen kost sen ca 2 veckor tillbaka och han är i ketos enligt urinstickor. Tycker dock inte det har hjälpt så mycket ännu, lite mindre trött kanske. Magen eller tarmarna är inte bra och han rasar i vikt trots att han aldrig varit överviktig. Låg på 80-82 kg alla år vi känt varandra (sen 76) nu nere på 74. Minneskliniken vill skicka oss till dietist men det tror inte jag på. Viktraset började i somras utan ändring av kosten men har eskalerat nu. Vad gör jag?  

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 • 4 weeks later...

Tack! Har lånat boken Stoppa Alzheimer på biblioteket men beställde Slutet för Alzheimer nu. Vi äter ketogen kost och mycket kokosfetter så vi hoppas på bättring. Nu har det ju kommit både negativa och positiva nyheter om huruvida bromsmediciner är på gång eller inte. Man får hålla tummarna och äta rätt!

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Skapa nytt...