Jump to content

LCHF och Hård Styrketräning?


robinL

Recommended Posts


Jag 25 år och har följt LCHF i ca 7 år, har alltid tränat mycket allt från fotboll och handboll till lite styrketräning.

 

Nu senaste 15 månaderna har jag på riktigt tagit tag i styrke träningen och fått riktigt bra och snabba resultat på LCHF.

 


Det jag dock har börjat lägga märket till är att när jag ökar mitt dagliga kolhydrats intag  (från ca 35g/dag till 150g/dag)

så presterar jag bättre i gymmet. Explosiviteten ökar och får ett bättre tryck i musklerna än om jag håller mig på strikt LCHF.

När jag pysslade mer med konditions sporter som fotboll och handboll så var LCHF underbart och bättre för mina resultat. 

 


Sedan jag bara gått över till styrketräning blir mina resultat som sagt lite sämre på strikt LCHF.

 

 

 

Undrar om du vet av några studier som har gjort på personer som pysslar med lite mera explosiva sporter som powerlifting & bodybuilding m.m ???

 

Synpunkter & tankar om detta. Förklaringen till detta, gissar att det inte bara är placebo de jag upplever ?!?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det stämmer nog. Många upplever att resultaten vid mer explosiv idrott blir bättre om man inte äter striktare varianter av LCHF. Då kan mer liberala (eller det Jonas Bergqvist kallar "träningsliberala") varianter med uppåt eller till och med över 100 gram kolhydrater per dagen vara bättre val.

 

Striktare LCHF i träningssammanhang har mest sin plats i långvariga uthållighetsidrotter (maximal fettförbränning) och för att minska på överflödigt kroppsfett för att bli lättare och därför prestera bättre.

Link to comment
Share on other sites

RobinL: Om du har legat strikt så länge som du nämner så skulle jag följa resultaten av dina egna experiment oavsett vad någon annan säger/anser. Man ska inte argumentera emot resultat bortom att man försöker förstå dem.

 

Själv har jag inte stött på några märkbara fördelar av att öka kolhydratintaget (ligger numera kring 50-80 g/dag).

 

Det Doc tar upp ovan bör kanske också vägas mot att de mest namnkunniga bland de som anammar "liberal LCHF", "train low, compete high" och allt vad det kallas i de flesta fall ägnar sig åt mer uthållighetsinriktade aktiviteter.

 

Inom byggarvärlden så har Mauro DiPasquale och Lyle MacDonald anammat i princip 5 dagar lågt intag följt av 1-2 dagar med "laddning". Du kan ju även kolla upp Vince Girondas tankar och de erfarenheter han gjorde på främst 60-70-talen. Hans tävlingsdiet är ex. en klassiker och bestod av en rejäl köttbit + några ägg, tre ggr/dag. Gironda i sin glans dagar:

 

vince_gironda_19.jpg

 

Ett tips att söka vidare på och kanske framför allt hålla koll på framöver är studier om "intramuscular triglycerides".

 

Efter full (?) ketoadaption så verkar intramuskulära triglycerider överta glykogenets roll. Frågan är om det är fullt ut och i vilken utsträckning. Den främsta reflektionen jag själv gjort på mig själv och andra är att innan man nått god ketoadaption så ska man inte ens tänka på att reglera kolhydratintaget uppåt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...