Jump to content

Tobias
 Share

Recommended Posts

Njure ska ju Blancheras (koka en stund i vatten som sedan hälls bort) innan tillagning.

om jag gör likadant med kycklinglever, förlorar jag några näringsämnen? Jag har kommit på att det är väldigt smidigt att ha fryst kycklinglever hemma och ta den direkt från frysen och koka en stund för att få den tinad och sedan slänga ner i ny gryta/stekpanna. Blir snabblagat när man inte förberett. 

Grytan/såsen blir då inte heller så grynig eftersom allt "bös" kokas bort,

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Att hetta upp mat är ett utmärkt sätt att avrätta den på näring och positiv livskraft. Är vi rovdjur ska vi äta kött rått, är vi inte rovdjur ska vi inta äta kött alls.
Det verkar som vi har hittat ett mellanläge där vi hettar upp kött och använder kryddor som kosmetika för att dölja dålig smak vi inte designats för.

Om du ska hetta upp köttprodukter blir en samvetsfråga.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Ekner sade:

Att hetta upp mat är ett utmärkt sätt att avrätta den på näring och positiv livskraft. Är vi rovdjur ska vi äta kött rått, är vi inte rovdjur ska vi inta äta kött alls.

Att hetta upp mat är ett sätt att möjliggöra ett större näringsupptag från de flesta livsmedel vi använder.  Vi är inte rovdjur och vi är inte rena vegetarianer utan vi är blandkostare... 

Med upphettningen av mat ökade vi tillgången till kalorier vilket drev den mänskliga utvecklingen framåt!

@Zepp saknar dig... kom nu med ett långt sarkastiskt inlägg är du vänlig!

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 minuter sedan, jesper sade:

Att hetta upp mat är ett sätt att möjliggöra ett större näringsupptag från de flesta livsmedel vi använder.  Vi är inte rovdjur och vi är inte rena vegetarianer utan vi är blandkostare... 

Med upphettningen av mat ökade vi tillgången till kalorier vilket drev den mänskliga utvecklingen framåt!

Sorry...jag tror inte ett skvatt på sådana teorier, som om råkost skulle öka sitt näringsinnehåll om man kokar den till en mosliknade smörja. 
Upphettningen har även drivit mänsklighetens hälsoproblem framåt. Raffinering och fabriksbearbetning bygger i grunden på upphettning.

Link to comment
Share on other sites

11 minuter sedan, Ekner sade:

Sorry...jag tror inte ett skvatt på sådana teorier, som om råkost skulle öka sitt näringsinnehåll om man kokar den till en mosliknade smörja. 
Upphettningen har även drivit mänsklighetens hälsoproblem framåt. Raffinering och fabriksbearbetning bygger i grunden på upphettning.

Ingen har påstått att näringsinnehållet ökar, det är omöjligt. 

Så här skrev Jesper: "Att hetta upp mat är ett sätt att möjliggöra ett större näringsupptag"

min fråga gällde inte industribearbetning, utan tillagning av oprocessad råvara hemma i köket.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

10 minuter sedan, jala sade:

Kroppen har lättare att ta upp näring från kokt morot än rå.

Nää, jag får inte logiken i detta att gå ihop. Dels borde vi här i ett lchf-forum inte rekommendera morötter som är en underjordsprodukt. Om man ändå vill äta morötter rekommenderar jag att övertuggar och blandar rejält med saliv, då är halva matsmätningsprocessen gjord och det är inga problem med näringsupptaget. Detta är en egen erfarenhet och står för mej personligen.

Link to comment
Share on other sites

20 minuter sedan, Ekner sade:

Dels borde vi här i ett lchf-forum inte rekommendera morötter som är en underjordsprodukt.

Dels har ingen rekommenderat morötter och dels handlade faktiskt diskussionen om huruvida upphettning tar bort näringsämnen så ...

Inget gott som inte har något ont med sig.... vissa näringsämnen kan förstöras vid vissa tillagningsmetoder. vissa näringsämnen görs mer tillgängliga så som med så mycket annat man måste läsa på...

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

@Ekner, vad vill du med dina kommentarer i just denna tråd? Varför skulle vi inte kunna äta morötter för att vi äter LCHF? Vi brukar väl prata andelen kolhydrater från naturliga, bra källor? Och är det nåt som är LCHF så är det väl kött (och mejeri) som du också ifrågasätter nu? Du har hängt här ett tag och har nog rätt bra koll på vad vi tycker och tänker på olika håll. Du brukar ha en del intressanta inlägg men nu verkar du mest vilja ställa till tjafs? Nu är jag off topic och svarar inte alls på Tobias inledande fråga men frågan kring din agenda (alternativt har du en dålig dag?) väcktes snabbt i just denna tråd.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Humörsvängningar ? Kan det vara PMS ? Tjafs är det under alla omständigheter. Du har fått svar från MariaF angående morötter och LCHF, hoppas du nöjer dig med det.

Link to comment
Share on other sites

18 minuter sedan, Ekner sade:

Men jag har hela vägen sett er som att kunna ge svar på tal när jag framhåller kontroversiella ideer.

Jag hoppas absolut att vi kan diskutera idéer fortsättningsvis också. Det var nåt i tonen, i mån den framkommer i skrift, just här ovan jag reagerade på. Det är ju genom att diskutera, vrida och vända på saker, man kan hitta sin egen väg. Vare sig man kokar sin mat eller äter den rå. ^_^

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Och för er som är slängda i Engelska.. intresserade av olika utläggningar om varför inte "all plants are poisinus", svaret är att de alla är giftiga.. i princip.. gräs är typ inte giftigt, de lever i symbios med gräsätare!

Dvs de gynnas utav att betande boskap betar av annat.. oså växer de och frodas via tillväxtzonen dvs nerifrån och uppåt!

Hur som helst;

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Ekner sade:

Att hetta upp mat är ett utmärkt sätt att avrätta den på näring och positiv livskraft. Är vi rovdjur ska vi äta kött rått, är vi inte rovdjur ska vi inta äta kött alls.
Det verkar som vi har hittat ett mellanläge där vi hettar upp kött och använder kryddor som kosmetika för att dölja dålig smak vi inte designats för.

Om du ska hetta upp köttprodukter blir en samvetsfråga.

Det går inte att placera människan bland vare sig rena kött eller grönsaksätare, finns ingen "design". Omnivorer...dvs en av våra "fördelar" är att vi klarar av att överleva på allt möjligt skräp till skillnad från många andra djur. Sedan har någon cave man/woman för ganska länge sedan kommit på att det är möjligt att utvinna mer näring genom jakt och upphettning av kött genom att hålla köttet ovanför elden. Effektivt och bra när det är brist på föda men kanske inte jättenödvändigt anno 2017 i "age of obesity". Då är kanske råkost en fördel då matsmältningssytemet tvingas avsätta fler kalorier, på samma vis som vissa ställer sig i duschen och slår på kallvattnet....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

16 timmar sedan, Zepp sade:

så gott som alla växter är giftiga.. så undvik dessa

Det här är en ide jag hört i samband med en ovanlig teori, att vi ännu inte tillpassats ett liv utanför ekvatorområdena. Det innebär att i varmzonerna finns vår orginalmat som kan plockas fritt och ätas rå.  Andra arter som anpassats kalla klimat har inga problem att leva och frodas här.
Jag håller med om att våra egna vildväxande växter har en toxitet som kan missgynna oss, och vi därför bör importera eller odla sådant vi klarar. Även en överlevnadsexpert jag ställt frågan till håller med att man ska inte försöka äta det som finns i vår natur utan god kunskap.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

The Plant Paradox.

Det är inte enbart de egna vildväxande som har toxicitet även en stor del av det odlade vi importerar och odlar själva. Enligt boken är det lektinerna som är problemet. Bönor och linser tex bör tydligen tryckkokas för att neutralisera deras lektiner. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, MrB sade:

Det går inte att placera människan bland vare sig rena kött eller grönsaksätare, finns ingen "design". Omnivorer...dvs en av våra "fördelar" är att vi klarar av att överleva på allt möjligt skräp till skillnad från många andra djur. Sedan har någon cave man/woman för ganska länge sedan kommit på att det är möjligt att utvinna mer näring genom jakt och upphettning av kött genom att hålla köttet ovanför elden. Effektivt och bra när det är brist på föda men kanske inte jättenödvändigt anno 2017 i "age of obesity". Då är kanske råkost en fördel då matsmältningssytemet tvingas avsätta fler kalorier, på samma vis som vissa ställer sig i duschen och slår på kallvattnet....

Finns mer att säga.. dvs vi är omniovorer.. härstammande från apornas förfäder och våra närmaste släktingar är chimpanserna!

Såå.. rätt troligt så är bägge våra förfäder/förmödrar.. frugiovorer?

Och vi har sedan utvecklat lite åt olika håll.. men likt förbannat så jagar chimpanser och äter kött om de kommer över sådant.. mest från smådjur, insekter och andra apor!

Oandrasidan.. vad man nu förstår iallafall så isolerades våra färfäder/förmödrar från chimpansernas förfäder/förmödrar.. de i de få återstående trädbevuxna djungelområdena.. medans våra förfäder/förmödrar isolerades främst vid kusten.. och det är väl där "vattenapehypotesen" uppkommit ur.. även om den oxå är litta luddig.. den oxå!

En annan hypotes är den sk scavengerhypotesen.. dvs att våra färfäder/förmödrar kalasade på rovdjurs kvarlämnade byten.

Finns lixom hur många hypoteser som helst.. om man vill grotta in sig på sådana!

En annan enligt mig betydligt mer relevant hypotes är den som visar att när de första homoniderna uppstod i Afrika så var det väldans snabba klimatförändringar.. och endast de som hade tillräckligt flexibel metabolism och homeostas överlevde.. de andra hominida arterna dog ut när deras förutsättningar försvann.

Vi är altså inga rena carniovorer,, det räcker att studera vårt tarm/magsystem.. vi har relativt liten magsäck men hyfsat lång tarm.

Vi är beroende utav små givor av enegität föda.. en utveckling var då kokonsten.. där vi flyttade en hel del av matsmältningen till elden/kokgropar.. oså som en bonus.. vi kunde tillgodogöra oss mer energi och näring främst från rötter.. dvs de går lixom hand i hand.

"Var det kostförändringar som i en dunkel forntid gjorde att våra förfäder utvecklades till tänkande och sociala varelser med stor hjärna – till männi­skor? Många forskare anser att det var en ny diet, rik på protein och andra viktiga näringsämnen, som ledde till förändringen. Därigenom kunde vi försörja en stor och energikrävande hjärna. I gengäld krympte mag-tarmkanalen, liksom tänder och käkar."

https://www.svd.se/matlagningen-satte-fart-pa-manniskans-evolution

Iallafall.. i dag, då vårt största problem sannolikt är för mycket energi och för lite annan näring.. koka/stek/grilla ditt kött.. ät råa grönsaker till i princip varje måltid.. undvik att äta allt för mycket kokta stärkelserika rötter!

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, Ekner sade:

Det här är en ide jag hört i samband med en ovanlig teori, att vi ännu inte tillpassats ett liv utanför ekvatorområdena. Det innebär att i varmzonerna finns vår orginalmat som kan plockas fritt och ätas rå.  Andra arter som anpassats kalla klimat har inga problem att leva och frodas här.
Jag håller med om att våra egna vildväxande växter har en toxitet som kan missgynna oss, och vi därför bör importera eller odla sådant vi klarar. Även en överlevnadsexpert jag ställt frågan till håller med att man ska inte försöka äta det som finns i vår natur utan god kunskap.

Mnjae.. även i tropikerna tillagar man olika rötter.. och de flesta är lixom giftiga om man äter dem råa!

Utan det kräver som regel en del avancerad matlagning/behandling!

" De innehåller även glykosid och linamarin. I färskt tillstånd är de giftiga på grund av en glykosid som bildar blåsyra. Denna kan dock avlägsnas genom rivning/avrinning, kokning eller rostning, varefter rötterna blir ätliga."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Maniok

Om man säger som så.. och med hänvisning till Loyds utläggning.. han förklara det rätt bra tycker jag.. det mesta och viktigaste iallafall!

Om man säger som så.. i nordligare klimat så behöver som regel inte växter vara lika giftiga för sin överlevnad.. då det förekommer betydligt färre predatorer.

Och då kommer vi lixom osökt in på potatis.. som ursprunligen kommer från hög höjd i anderna.. de har väldigt lite gift i sig.. bara lite grann glykoalkoider.. mest som ett försvar mot svamp och andra basilusker!

Och man skall fortfarande slänga gröna potatisar.. hela potatisen iomed att den är giftig!

Om man säger som så.. du lär knappast dö om du äter en enskild grön potatis.. men det gäller dig och jag rekommenderar inte att du serverar några som helst till dina barn,, vi vill väll bara ge det bästa och ogiftigaste till våra barn?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...