Anne Kristin Tandberg Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 Hei, i Norge får vi kjøpt noe som heter GULLBUGG på COOP. Det har følgende innholdsfortegnelse: Coop Gullbygg er en serie produkter basert på Duga byggkorn fra Østfold. Gullbyggserien kom i Coop-butikkene i høst. Næringsinnhold: per 100 gram tørr vare Energi: 332 kcal Karbohydrat: 59 gram Protein: 1 gram Fett: 2 gram Kostfiber: 15 gram, hvorav omtrent halvparten er de sunne betaglukanene. En porsjon på 50 gram (tørr vare) byggkorn: 166 kcal, 1 gram fett, 29,5 gram karbohydrat, 5,5 gram protein, 7,5 gram kostfiber gir 3,7 gram betaglukan. Jeg vil spise spise matvarer med resistent stivelse. Kan ikke finne ut av om dette GULLBYGGET er bra i så henseende. Det sies at det er resistent stivelse i RÅ HAVRE. Men er havregryn rå havre?? Håper noen kan hjelpe meg med dette:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 Men bygg på norska är väl korn på svenska?! Så det ingår inte i LCHF. Om du vill ha resistent stärkelse, så satsa på potatismjöl utrört i vatten eller bönor. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anne Kristin Tandberg Posted November 24, 2017 Author Share Posted November 24, 2017 Ok- takk for svar - men hva med havregryn da? Er det rå havre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 3 timmar sedan, Anne Kristin Tandberg sade: Ok- takk for svar - men hva med havregryn da? Er det rå havre? Nu kanske jag är helt ute och cyklar men snabbhavregryn, de man gör gröt på några minuter av, är väl processade? Något med ånga om jag minns rätt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gladan Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 Spannmål innehåller inte det man är ute efter när vi pratar resistent stärkelse. Eller säger vi så: i väldigt låga halter och det medför alltid en massa andra kolhydrater som du inte vill ha. Medan halten resistens stärkelse är högre i (vissa) bönor, t ex kidneybönor och högst i potatis (gärna som mjöl) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anne Kristin Tandberg Posted November 24, 2017 Author Share Posted November 24, 2017 Det er ikke lett, takk for svar. Får holde meg til potetmel og bønner! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 Mm.. betaglukaner is da shit.. men slopa de där 29,5 kolhydraterna.. för löjliga 166 Kcal! Aså.. som regel är gelbildande och RS litta samma problem, man bör äta dem råa obehandlade. Tugga på rå poatis till frukost i stället.. urk. Och nu skall jag avslöja en väldigt väl dold sanning.. varken betaglukaner eller RS är något vi måste äta.. men det är bra med hög halt av dessa om man lever av en högkolhydratkost.. och är obese eller diabetiker. Ett annat problem som uppstått i debatten är vår biomee.. dvs våra kusar i tjocktarmen.. grejen är att det finns befolkningar som levt och haft hälsan.. trots att de varken ätit betaglukaner eller nämvärda mängder RS! Men nu så är vi ju knappast sk ursprungsbefolkningar som lever utav vad skogen kan bidra med för matvaror.. summa summarum.. ät dina grönsaker, en och annan lågkolhydratig rotfrukt, en och annan frukt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anne Kristin Tandberg Posted November 24, 2017 Author Share Posted November 24, 2017 Ja, man kan jo bli litt vel ivrig i blant! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 25, 2017 Share Posted November 25, 2017 8 timmar sedan, Zepp sade: Tugga på rå poatis till frukost i stället.. urk. Men rå potatis är ju gott, ju! Har älskat rå potatis sedan jag var barn! Det var mycket jag gillade spontant som barn som visat sig vara rätt bra... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.