Guest jala Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 Det sägs ofta att vi äter för mycket kött och maten kommer inte att räcka till. Är det sanning eller myt. https://www.vaken.se/overbefolkning-ar-en-myt/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 Det är viktigt vad vi äter, det gäller att undvika GMO produkter. https://www.vaken.se/over-40-gmo-studier-pa-gnagare-visar-pa-odesdigra-halsoeffekter/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 Jag tillhör de som hävdar att köttet har en naturlig plats i kretsloppet och att kretsloppet är grejen vi måste fokusera på (lite förenklat: gräsbetande djur, gödsel till grödorna, bort med kemikalier, återinför samspelet). Jag tillhör också de som är kraftigt emot GMO; mest för att Moder Jord inte får vara med och tycka alls när vi blandar gener av grödor och bakterier, eller när vi kan ta patent på blandningarna som ofta har sterila frön. Och så lite för att vi faktiskt inte vet vad vissa blandningar gör i våra kroppar. Med detta sagt undrar jag ändå vilka Vaken.se är och söker runt lite i länkarna. Hittar detta: Vilka är Vaken.se? Vaken.se är en av Sveriges främsta alternativmedia sedan 2004 med cirka 100 000 unika besökare per månad. Vårt besöksrekord är Januari 2015 med 172 000 unika läsare på sidan. Den 11:e juli 2014 firade Vaken.se 10 år. Vaken är också en ideell gräsrotsrörelse som är helt politiskt och religiöst obunden. Inom denna rörelse finns ett tvärsnitt av befolkningen. Gräsrotsrörelsen är inte en homogen grupp utan representeras av människor med vitt skilda intressen. Vaken.se är en naturlig del i det alternativa informationsnätverk som nu hjälper till att göra tidigare svårtillgänglig information mer nåbar för alla människor. Det låter som nåt vilken rörelse som helst skulle uttrycka (politisk, religiös, idrottslig, kosthållningsinriktad, medicinsk...) eftersom tydligen all "rätt" information är svårtillgänglig, oavsett vad det är... Jag försöker vara källkritisk, även om någon uttrycker åsikter som stämmer med mina, men det är banne mig inte lätt?!! "Sveriges konsumenter" är ju bara en massa företag, VoF behöver ju ingen närmare presentation, hos Wikipedia kan vem som helst skriva och ändra... Förlåt att jag går lite off topic, jala, blir bara så frustrerad när jag inte förstår vem som ligger bakom det jag läser. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 MariaF http://expo.se/2011/den-svenska-sanningsrorelsen_3712.html Michael Cromsjö - svenska sanningsrörelsen (???) Citat från Expos artikel. " Mikael Cromsjö fick inspirationen till sajten vaken.se efter att ha sett ett antal filmer om konspirationsteorier. På sajten nämner han "911: The Road to Tyranny". Det är en film som "avslöjar" både Bill Clintons inblandning i Oklahomabomben 1995 och att terrorattackerna den 11 september genomfördes med den amerikanska regeringens goda minne." 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 9 minuter sedan, jala sade: Jag är själv lite nyfiken på vem som ligger bakom , och gjort lite sökningar på Michael Cromsjö Mycket av det de skriver stämmer med min uppfattning om saker och jag gillar att han rotar i zen-buddismen men jag ogillar skarpt att administrationsgruppen är så hemlig. Där tycker jag Kostdoktorn är föredömlig med sin beskrivning av medarbetarna. Därmed inte sagt att de alltid har rätt men de är i alla fall konkreta individer och inte nån svammel-grupp som "förvaltar intentioner". 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 En länk till FAO om tillgång till kost med bra protein. http://www.fao.org/docrep/x5568E/x5568e09.htm Jag skulle hellre vilja att man födde upp matdjur i mindre skala på gräsbete än att man föder upp massor med kreatur med kraftfoder under usla förhållanden. Därför vill inte jag äta mer protein än min kropp behöver - dessutom vill jag inte dra på mig olika metabola och inflammatoriska sjukdomar - sockret är nog den största boven men överätande av protein är också skadligt. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 21 minuter sedan, jala sade: Åsikterna är många, vi kan gemensamt se vad vi kan komma fram till. https://www.flashback.org/t1633307 , http://www.gd.se/allmant/professor-rosling-vill-andra-var-syn-pa-varlden , http://efteroljan.blogspot.se/2009/07/roslings-rosiga-varldsbild.html, http://www.hammarnejd.gr8.se/blog/index.php?op=ViewArticle&articleId=457&blogId=1 , http://www.hammarnejd.gr8.se/blog/index.php?op=ViewArticle&articleId=89&blogId=1, https://overpopulationisamyth.com/ , http://www.klimatupplysningen.se/2008/08/12/jordens-overbefolkning-ar-kraftigt-overdriven/ , https://www.opednews.com/populum/page.php?f=The-Cold-Truth-about-Globa-by-Larry-Sakin-080810-701.html Oj vad många länkar?! Får återkomma i frågan/frågorna när jag tuggat igenom dem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 7 minuter sedan, kickilotta sade: En länk till FAO om tillgång till kost med bra protein. http://www.fao.org/docrep/x5568E/x5568e09.htm Jag skulle hellre vilja att man födde upp matdjur i mindre skala på gräsbete än att man föder upp massor med kreatur med kraftfoder under usla förhållanden. Därför vill inte jag äta mer protein än min kropp behöver - dessutom vill jag inte dra på mig olika metabola och inflammatoriska sjukdomar - sockret är nog den största boven men överätande av protein är också skadligt. Jag kan inte göra annat än att hålla med dig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 3 minuter sedan, MariaF sade: Oj vad många länkar?! Får återkomma i frågan/frågorna när jag tuggat igenom dem! Tugga på, jag väntar spänt på dina kommentarer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanveden Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 Här är en som har lösning på problemet Allan Savory... https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=sv "“Ökenfiering (Desertification ) är ett fint (påhittat) ord för mark som förvandlas till öken" påbörjar Allan Savory detta fantastiska, tysta, mäktiga föredrag. Och hemskt nog håller det på att hända på omkring två tredjedelar av världens gräsmarker, accelererar klimatförändringen och gör att traditionella boskapskulturer hamnar i socialt kaos. Savory har vigt sitt liv åt att stoppa detta. Han tror nu - och hans arbete har hittills visat - att en förvånande faktor kan skydda gräsmarkerna och till och med återta förstörd mark som blivit till öken." mLCHFh . 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 4, 2017 Share Posted December 4, 2017 Enligt Gunnar Rundgren producerar vi mer kcal än vad vi äter. "... drygt en fjärdedel av allt som odlas går till djur som foder. Och att de bara ger tillbaks en tredjedel av detta som mat. Men bilden är lite mer komplicerad än så. Av energin i maten kommer mer än fyra femtedelar från vegetabilier. Däremot står animalierna för 40% av alla proteiner och hela 45% av allt fett. Tvärtemot vad många kanske tror så är fett kanske den största begränsningen i det globala matsystemet. ... Det är ökningen av köttkonsumtionen som får mest uppmärksamhet. Och ofta får det representeras av en biff. Men i själva verket har inte konsumtionen av nötkött ökat snabbare än befolkningen. Per capita har konsumtionen av mjölk och nötkött varit stabil de senaste 50 åren. Den dramatiska ökningen står kycklingen för. Konsumtionen av kyckling har ökat 12 gånger (eller 5,5 gånger räknat per capita). Andra viktiga produktkategorier som ökat mycket kraftigt är vegetabiliska oljor och grönsaker. " http://tradgardenjorden.blogspot.se/2017/11/varifran-kommer-kalorierna.html 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anders A Posted December 5, 2017 Share Posted December 5, 2017 Om vi nu alla skulle go vegan, hur länge skulle det då dröja innan vi utarmat alla odlingsjordar och svälter ihjäl? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tony Berglund Posted December 5, 2017 Share Posted December 5, 2017 Jordmånen på de tidigare prärierna i Nordamerika har ju minskat från 4 meter till 1 meter på ca 100 år, så vi är snart där. 2 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Anders A Posted December 5, 2017 Popular Post Share Posted December 5, 2017 Precis Tony, och om detta läser man inget i media. Allt är bara köttets fel. Jag tror vi måste återgå till gamla tiders växelbruk, där djur tillåts gå och beta något eller några år och på så sätt göder marken på ett naturligt sätt för att sedan odla något eller några år och sen tillbaka igen. Men vi måste också sluta med den dåliga köttproduktionen där djur står inne alltför mycket och matas med spannmål. Den är inte bra för vare sig djuren, köttets kvalitet och därmed vår hälsa eller klimatet! Ut med djuren på bete!! Och enda sättet detta kommer att ske är att vi slutar köpa det billiga skitköttet och köper bra och därmed dyrare kött från frigående djur, helst från närområde. Det kommer nog tyvärr att ta tid, först måste man förmå folk (och politiker) att förstå allt detta. Sen att förmå folk att prioritera bra kött före fredagsmys-chipsen. ? 8 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted December 5, 2017 Share Posted December 5, 2017 1 timme sedan, Anders A sade: Och enda sättet detta kommer att ske är att vi slutar köpa det billiga skitköttet och köper bra och därmed dyrare kött från frigående djur, helst från närområde. Det kommer nog tyvärr att ta tid, först måste man förmå folk (och politiker) att förstå allt detta. Sen att förmå folk att prioritera bra kött före fredagsmys-chipsen. ? Till att börja med: saga emot den där "sanningen" att kött, allt kött, åtminstone alla kor, är dåligt för miljön. Det är på något vis allmänt accepterat 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted December 5, 2017 Share Posted December 5, 2017 Det är tydligen så att produktionen av kött från mindre djur som kyckling och i viss mån gris, har ökat kraftigt på senare år. Däremot har inte köttmängden från nötkreatur ökat utan tycks stanna kvar på samma nivå. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kita 202 Posted December 5, 2017 Share Posted December 5, 2017 56 minuter sedan, kickilotta sade: Det är tydligen så att produktionen av kött från mindre djur som kyckling och i viss mån gris, har ökat kraftigt på senare år. Däremot har inte köttmängden från nötkreatur ökat utan tycks stanna kvar på samma nivå. Det beror på att det länge har varit skottpengar på bönderna. Låga mjölkpriser gör att mjölkbönderna inte har kunnat fortsätta utan tvingats till att antingen lägga ner helt eller gå över till annat. Kossorna har skickats till slakt och landskapet blir mer och mer igenväxt... 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 5, 2017 Share Posted December 5, 2017 6 timmar sedan, Kita 202 sade: Det beror på att det länge har varit skottpengar på bönderna. Låga mjölkpriser gör att mjölkbönderna inte har kunnat fortsätta utan tvingats till att antingen lägga ner helt eller gå över till annat. Kossorna har skickats till slakt och landskapet blir mer och mer igenväxt... Prexis så är det.. det borde vara skottpengar på bönder så att vi kan återgå till att leva av naturen! Öch då så finns det de som beräknat att det kan leva cirka 20-40, tusen personer i det här landet! Veganer är självklart de först att offra sig.. iomed att de är sk upplysta! 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skymning Posted December 6, 2017 Share Posted December 6, 2017 Jag tror inte att överkonsumtion är bra för någon, varken människor eller jord. On 12/5/2017 at 1:13 PM, Anders A said: Och enda sättet detta kommer att ske är att vi slutar köpa det billiga skitköttet och köper bra och därmed dyrare kött från frigående djur, helst från närområde Detta tror jag också. Det skulle bli mycket dyrare, vilket i sin tur troligtvis skulle göra att människor inte överkonsummerade. Slutade vi dessutom att äta godis och dricka läsk så skulle diabetes försvinna... *generaliserar mycket* 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted December 6, 2017 Share Posted December 6, 2017 On 2017-12-05 at 11:22, Anders A sade: Om vi nu alla skulle go vegan, hur länge skulle det då dröja innan vi utarmat alla odlingsjordar och svälter ihjäl? Läste att det tydligare är mindre miljövänligt att kompostera hemma än att samla in matavfall och producera biogas. Nu för de väl för f-n ge sig?! Det må släppa ut mer klimatpåverkande gaser men MILJÖN skulle må väldigt bra av att kompostera mera! Jordlagren är, som flera redan varit inne på, på väg att försvinna. Näringsämnena är också de på väg att försvinna ur maten. Fy f-n för propagandan!!! Och svaret på din retoriska fråga, Anders A, är: alldeles förbannat fort! Förlåt mitt språk men jag blir så upprörd! 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 6, 2017 Share Posted December 6, 2017 1 timme sedan, MariaF sade: Förlåt mitt språk men jag blir så upprörd! Jag tycker de skall låta bli att reta dig. Även jag blir lite lätt irriterad ( läs skitförbannad ) av sådant dumt prat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Nu skall ni inte vara sådana.. de är bara miljömedvetna. och hade det inte varit en miljöbelastning så hade de såklart hoppat från närmaste bro! 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 8, 2017 Share Posted December 8, 2017 Dags att vakna. Tänk om vi tog vara på all mat som produceras. https://www.jnytt.se/article/sa-hanterar-butikerna-matsvinnet/ , http://www.hungrig.nu/?p=15551 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Vet ni om hur lite näring vår mat innehåller i dag? Däremot så innehåller vår mat och övriga produkter som vi omger oss med mycket gift. En cocktail hade väl suttit fint nu? Lyssna på Anna Sparres podcast så får ni lite info om " cocktaileffekten " http://4health.se/169-sara-johansson-giftbanta-ditt-hem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 Läste insändare I Metro idag; någon vegan som tyckte det var synd att de serverade kött till alla klyftiga Nobelprisvinnare vid Nobelmiddagen; borde ha varit någon "klimatsmartare". Och så kunde man plantera skog på all betesmarken istället, för att binda koldioxiden. Kan inte nån som kan och vet tillräckligt svara... 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.