Jump to content

Borje

Recommended Posts

Jag funderar på att köpa en slow cooker (på amerikanska "crock pot", på svenska kanske "slökokare";)). Är det någon som har erfarenhet av att laga LCHF på en sådan appat? Finns det LCHF-recept för slökokare någonstans?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har en sådan och den fungerar utmärkt till LCHF-matlagning. Den lämpar sig till t ex pulled pork, meat, chicken eller beef, stek, köttgrytor, hel kyckling, köttbullar i tomatsås, förkokning av revben mfl rätter samt är utmärkt för buljongkok och tillverkning av ghee. Om det finns LCHF-specifika rätter har jag inte tänkt på. Man kan utgå från de recept man tycker lämpar sig och köra dem i slökokaren istället för på spisen eller i ugnen. 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har 2 kilo märgben i frysen som jag köpt för att koka buljong på och det skulle kunna bli av om jag hade en slökokare. Förr brukade jag ibland göra sjömansbiff och det kanske skulle vara nåt att göra med en sån apparat? Men då måste förstås potatisen bytas ut mot något annat.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om du är prylgalen på ytterligare elektriska/elektroniska pryttlar/din fru/sambo skulle se det som en fin juklapp så tveka inte att köpa.. för vi kan väl inte få för få elektriska/elektroniska pryttlar i vårt hem!

Eller så gör du så som de gjorde förr.. sätter gjutjärnskastrullen på vedspisen och när elden verkar minska så sveper du in grytan i hemmagjorda handdukar och låter den stå där i några timmar!

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Zepp sade:

Om du är prylgalen på ytterligare elektriska/elektroniska pryttlar/din fru/sambo skulle se det som en fin juklapp så tveka inte att köpa.. för vi kan väl inte få för få elektriska/elektroniska pryttlar i vårt hem!

Eller så gör du så som de gjorde förr.. sätter gjutjärnskastrullen på vedspisen och när elden verkar minska så sveper du in grytan i hemmagjorda handdukar och låter den stå där i några timmar!

Ja, eller koka upp på spisen och släng in grytan i ugnen på 110-120 grader och kör valfritt antal timmar. Anledningen till att jag kör i ugnen är för att inte lämna spisen obevakad under natten eller dagen.

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har också en slökokare och jag gillar den verkligen. 

Det spelar ingen roll vilken kost du äter, funkar utmärkt till LCHF.

Det tar ju några timmar att laga maten så den är speciellt bra till storkok.

Min rymmer 6 liter och jag får ner ex. 3 x 1 kg. fläskkarré eller 2 hela kycklingar som ger mat i flera dagar i vår familj.

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

En tryckkokare är också ett alternativ, den gör segt kött mört på mindre än en timme.

Det finns också varianter av tryckkokare som är kombinerade med slow cooking, så att man kan välja  olika tillagning i samma apparat.

Jag har en Instant Pot, som har flera funktioner.

 

b

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag är mycket tacksam för alla kommentarer och alla goda tips. Att man kan imitera en slökokare genom att ställa in en järngryta i ugnen verkar t.ex. genialt och måste prövas med det snaraste. Annars lutar jag nog åt att ansluta mig till den moderna, hållbara trenden med vedspis och handdukar. Järnspis, järngrytor i olika storlekar,  ett förråd av ved och dito av handdukar finns redan. Och så länge det är kallt ute får man dubbel nytta av veden med en gryta på spisen. Men när sommaren kommer skulle jag nog gärna ha en elektrisk slow cooker... Om jag bara kan komma överens med sambon om vilka andra elektriska prylar som ska slängas ut för att få plats med den nya:)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Borje sade:

Jag är mycket tacksam för alla kommentarer och alla goda tips. Att man kan imitera en slökokare genom att ställa in en järngryta i ugnen verkar t.ex. genialt och måste prövas med det snaraste. Annars lutar jag nog åt att ansluta mig till den moderna, hållbara trenden med vedspis och handdukar. Järnspis, järngrytor i olika storlekar,  ett förråd av ved och dito av handdukar finns redan. Och så länge det är kallt ute får man dubbel nytta av veden med en gryta på spisen. Men när sommaren kommer skulle jag nog gärna ha en elektrisk slow cooker... Om jag bara kan komma överens med sambon om vilka andra elektriska prylar som ska slängas ut för att få plats med den nya:)

Nu blir jag avis . . . på järnspisen, jag vill också ha en . . . :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

47 minuter sedan, Syster sade:

Om jag bara kan komma överens med sambon om vilka andra elektriska prylar som ska slängas ut för att få plats med den nya:)

Några argument till sambon:

Slowcookern behöver endast ett eluttag så den behöver inte ens stå i köket när den jobbar(du kan ha den i snickarboa);).

Kokar aldrig över.

Inget matos(behövs ingen fläkt)

Ingen överskottsvärme i rummet(skönt på sommaren).

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack, jag har antecknat de goda argumenten för slowcookern.

Beträffande vedspis så betraktar jag den som en genial konstruktion. Tyvärr har vi bara en liten, gammal vedspis. Den fungerar bra för att laga frukost med en kittel för att koka ägg och en annan för tevattnet. Med en rejälare vedspis skulle vi göra en stor del av matlagningen på  den. Utom mitt i sommaren, förstås.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...