JPS Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Har ni noterat svt:s mycket märkliga notis på text-tv, "att äta glutenfritt kan vara direkt ohäsosamt" ? Tydligen baserat på att det är vanligt att vitaminberika bröd i Australien, nåt åt det hållet. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/glutenfri-trend-kan-vara-ohalsosam God Jul ! 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Vild gissning men baseras det då på att många fortsätter att utesluta grönsaker och fett och därmed inte ens får vitaminer/mineraler från spannmålet? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Ser ut som ett riktigt beställningsjobb både tajming- och innehållsmässigt. Tajming julafton. Första plats på svt.se och text-tv. Innehåll. Blandat gammal skåpmat. Vad jag kan se är enda nyheten en uppgift från en marknadsbyrå om värdet på marknaden för glutenfritt. 860 miljoner bara i Sverige. Klart vetesäljarna är störda av att tappa så mycket försäljning. Det står också att färre får diagnoser för glutenproblem. Det är väl inte så konstigt eftersom uppenbarligen väldigt många valt bort gluten oavsett diagnos. Mindre gluten färre problem, färre diagnoser. Hurra. Vi borde glädjas. Skrattretande att påstå att man får näringsbrister. Skillnaden är som sagt att vetemjöl berikas med olika saker för att göra så det innehåller någon näring, medan glutenfria mjöler inte berikas, ännu. Sen det där med fodmaps och fruktans. Jo många har problem att bryta ner sockerarter, och det är otrevligt. Får man då inte undvika det man har svårt bryta ner utan att det provocerar glutenförespråkarna? "Man får bara sluta med gluten om man har diagnos." Är ett helt obegripligt mantra som upprepas om och om igen. Ur näringssynpunkt är glutenprodukter helt irrelevanta. Men som vinstgenerator är glutenprodukter väldigt relevanta för ett litet fåtal. 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAKULLA Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Det låter som skrämselpropaganda. Att äta glutenfritt är ju inte detsamma som att leva på majspasta, riskakor och liknande. Vilken tur att jag är myndig så att jag får bestämma själv vad jag äter och därmed kan välja bort gluten. Jag önskar bara att människor som inte har förmågan att sätta sig in i, se samband och ta egna beslut angående sin kost inte skulle bli så vilseledda. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Anders A Posted December 24, 2017 Popular Post Share Posted December 24, 2017 Ja man kan ju undra vad dessa "forskare" som tagit fram detta har för kopplingar till spannmålsindustrin... sen är ju argumenten larviga. Typ "sluta inte röka för då tål du cigarettrök sämre framöver"... Doh! Drabbades av en Julilska a la Karl-Bertils pappa när jag läste och hörde detta i morse men bestämde mig snabbt för att inte låta det sabba mitt julhumör. Nu är det snart dags att dyka ner i den feta, goda julmaten! ? God Jul på er alla! ? 5 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Kan man vara helt säker att glutenfria produkter är genuint glutenfria? Jag tvivlar. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 5 timmar sedan, Ekner sade: Kan man vara helt säker att glutenfria produkter är genuint glutenfria? Jag tvivlar. Svar nej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 25, 2017 Share Posted December 25, 2017 20 timmar sedan, Ekner sade: Kan man vara helt säker att glutenfria produkter är genuint glutenfria? Jag tvivlar. Just glutenfritt bröd, pasta och kakor skulle jag gissa är fritt från gluten. Men de produkterna innehåller så mycket andra konstigheter så man vill inte äta't iallafall. Och massor av kolhydrater. Gluten finns egentligen bara naturligt i tre råvaror: vete, råg och korn. Annars finns det ju mängder av "naturligt glutenfritt", som t ex kött, smör och spenat. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted December 25, 2017 Share Posted December 25, 2017 Coca-Cola är glutenfritt... 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAKULLA Posted December 25, 2017 Share Posted December 25, 2017 3 minuter sedan, Rickard sade: Coca-Cola är glutenfritt... Det kan nog stämma men däremot så innehåller julmust maltarom från korn. Jag går nu ut öppet med att jag druckit ett par glas julmust (light) så jag har nog fått i mig lite näring trots allt.... 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 25, 2017 Share Posted December 25, 2017 Man kan då säga att julmust är både närande och tärande. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilu Posted December 25, 2017 Share Posted December 25, 2017 Påminns om en diskussion jag hade med en BVC-sköterska när min äldste son var halvåret, nåt. Hon frågade om vi hade börjat introducera gluten till honom. Både jag och frugan hade ätit LCHF en bra tid innan, så jag frågade varför vi skulle göra det. Jo det var tydligen för att det var nyttigt. Då frågade jag vad det var i gluten som var så nyttigt och då svarade hon att Jo det är nyttigt med gluten, Då frågade jag igen vad det var specifikt i glutenet som var nyttigt.Jag ville verkligen veta för att kunna ta ett bra beslut, om vi skulle ge honom vetebröd eller inte. Jag menar, här hade jag en kunnig sköterska som var specialiserad på barns behov, så jag såg henne som en resurs att ösa kunskap ur, men jag fick bara samma svar, att gluten är nyttigt. Då gav jag upp. 3 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 26, 2017 Share Posted December 26, 2017 Typiskt svar, bara rabbla något inlärt utan att veta något. Vi vet att det inte finns något nyttigt i gluten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted December 26, 2017 Share Posted December 26, 2017 Vanligt att vårdens företrädare ger råd som gynnar läkemedelsföretagen, dom vill antagligen inte hamna i onåd. I Karlstad finns en dietist som inte bara ger fettsnåla och sockerrika råd, utan ser även till att patienterna konsumerar stora mängder aspartam. Jag har försökt dribbla med henne och hänvisa till forskning om saken, men fick en uppläxning att sådan forskning är "kvasi" och uppdiktat nonsens. Jag känner en person som gått hos denna dietist under några år, han har sakta degenererat i hennes vård, opererat bort metastaser i magen och tvingats börja ta testosteronsprutor. Hur ska man förklara sånt här med annat än big buissness..... 1 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.