JPS

Glutenfritt onyttigt

Recommended Posts

Vild gissning men baseras det då på att många fortsätter att utesluta grönsaker och fett och därmed inte ens får vitaminer/mineraler från spannmålet? 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ser ut som ett riktigt beställningsjobb både tajming- och innehållsmässigt. 

Tajming julafton. Första plats på svt.se och text-tv.

Innehåll. Blandat gammal skåpmat. Vad jag kan se är enda nyheten en uppgift från en marknadsbyrå om värdet på marknaden för glutenfritt. 860 miljoner bara i Sverige. Klart vetesäljarna är störda av att tappa så mycket försäljning. 

Det står också att färre får diagnoser för glutenproblem. Det är väl inte så konstigt eftersom uppenbarligen väldigt många valt bort gluten oavsett diagnos. Mindre gluten färre problem, färre diagnoser. Hurra. Vi borde glädjas.

Skrattretande att påstå att man får näringsbrister. Skillnaden är som sagt att vetemjöl berikas med olika saker för att göra så det innehåller någon näring, medan glutenfria mjöler inte berikas, ännu.  

Sen det där med fodmaps och fruktans. Jo många har problem att bryta ner sockerarter, och det är otrevligt. Får man då inte undvika det man har svårt bryta ner utan att det provocerar glutenförespråkarna? "Man får bara sluta med gluten om man har diagnos." Är ett helt obegripligt mantra som upprepas om och om igen. Ur näringssynpunkt är glutenprodukter helt irrelevanta. 

Men som vinstgenerator är glutenprodukter väldigt relevanta för ett litet fåtal. 

 

  • Gilla 5
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det låter som skrämselpropaganda.

Att äta glutenfritt är ju inte detsamma som att leva på majspasta, riskakor och liknande.

Vilken tur att jag är myndig så att jag får bestämma själv vad jag äter och därmed kan välja bort gluten.

Jag önskar bara att människor som inte har förmågan att sätta sig in i, se samband och ta egna beslut angående sin kost inte skulle bli så vilseledda.:(

 

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan man vara helt säker att glutenfria produkter är genuint glutenfria? Jag tvivlar.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
5 timmar sedan, Ekner sade:

Kan man vara helt säker att glutenfria produkter är genuint glutenfria? Jag tvivlar.

Svar nej.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 timmar sedan, Ekner sade:

Kan man vara helt säker att glutenfria produkter är genuint glutenfria? Jag tvivlar.

Just glutenfritt bröd, pasta och kakor skulle jag gissa är fritt från gluten. Men de produkterna innehåller så mycket andra konstigheter så man vill inte äta't iallafall. Och massor av kolhydrater. Gluten finns egentligen bara naturligt i tre råvaror: vete, råg och korn.

Annars finns det ju mängder av "naturligt glutenfritt", som t ex kött, smör och spenat. :P

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Coca-Cola är glutenfritt... ;)

 

  • Gilla 1
  • Haha 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 minuter sedan, Rickard sade:

Coca-Cola är glutenfritt... ;)

 

Det kan nog stämma men däremot så innehåller julmust maltarom från korn.

Jag går nu ut öppet med att jag druckit ett par glas julmust (light) så jag har nog fått i mig lite näring trots allt....:P

  • Gilla 1
  • Haha 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala

Man kan då säga att julmust är både närande och tärande.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Påminns om en diskussion jag hade med en BVC-sköterska när min äldste son var halvåret, nåt. Hon frågade om vi hade börjat introducera gluten till honom. Både jag och frugan hade ätit LCHF en bra tid innan, så jag frågade varför vi skulle göra det. Jo det var tydligen för att det var nyttigt. Då frågade jag vad det var i gluten som var så nyttigt och då svarade hon att Jo det är nyttigt med gluten, Då frågade jag igen vad det var specifikt i glutenet som var nyttigt.Jag ville verkligen veta för att kunna ta ett bra beslut, om vi skulle ge honom vetebröd eller inte. Jag menar, här hade jag en kunnig sköterska som var specialiserad på barns behov, så jag såg henne som en resurs att ösa kunskap ur, men jag fick bara samma svar, att gluten är nyttigt. Då gav jag upp.

  • Gilla 3
  • Förvirrad 1
  • Ledsen 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala

Typiskt svar, bara rabbla något inlärt utan att veta något. Vi vet att det inte finns något nyttigt i gluten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vanligt att vårdens företrädare ger råd som gynnar läkemedelsföretagen, dom vill antagligen inte hamna i onåd.
I Karlstad finns en dietist som inte bara ger fettsnåla och sockerrika råd, utan ser även till att patienterna konsumerar stora mängder aspartam. Jag har försökt dribbla med henne och hänvisa till forskning om saken, men fick en uppläxning att sådan forskning är "kvasi" och uppdiktat nonsens. Jag känner en person som gått hos denna dietist under några år, han har sakta degenererat i hennes vård, opererat bort metastaser i magen och tvingats börja ta testosteronsprutor.

Hur ska man förklara sånt här med annat än big buissness.....

  • Gilla 1
  • Ledsen 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.