Jump to content

Trötta muskler


MariaF

Recommended Posts

Som jag berättat tidigare började jag med LCHF för sju år sen för att jag hade ont i kroppen, muskulärt. När jag då läste på hittade jag tre saker att prova; Utesluta rött kött, Justera omega 3/omega 6 balansen och Utesluta kolhydrater. Det blev de två sista spåren jag valde att börja fokusera på och jo, jag är ju fortfarande här. ^_^ Den värk jag hade då har absolut blivit bättre men det blev aldrig helt bra. Då kunde jag inte gå normalt ner för trappan när jag vaknade utan fick ta ett steg i taget samtidigt som jag lutade rumpan mot relingen för stöd. Jag kan konstatera att muskeltröttheten kom efter jag fött barn, framför allt efter tvåan.
Varje morgon när jag vaknar har jag (förutom att jag är nyvaken) en fysisk trötthet i muskulaturen. Jag är stel och stram. Jag känner av denna trötthet under dagen också men så länge jag är igång är det bättre. Jag kan alltså till stor del lindra den med att röra på mig. Sen i våras, knapp ett år, alltså, har jag fått upp mig själv till stående på jobbet (skrivbordsjobb) och sen i höstas har jag fått till lite rörelse också, typ squats, veva armar och så lite då och då vid skrivbordet eftersom jag märkt att detta lindrar.
Jag äter en del grönsaker men sällan socker/mjöl (sällan=fåtal gånger per år). Mitt godis, som jag tar till vid känsloätande, är oftast LCHF-vänligt (oftast matrester eller en morot, nötter, kalla kokta ägg, hyvelost, extra te med smör och grädde). Mina tillskott är magnesium, D-vitamin och omega 3. Numera rör jag på mig en del men det gjorde jag inte tidigare och känslan fanns då med så jag tror att det är nåt annat än utmattning, om ni förstår hur jag menar. 
När man är ledig har man mer tid att fundera och just detta att det i stunden blir bättre med rörelse, funderar jag mest över. Kan det ha med cirkulation (blod och/eller lymfa) att göra? Saknar jag nåt ämne? Jag får kramp ibland trots oralt magnesium (sprayar då magnesium på huden). Jag dricker en hel del grönt te med grädde. Jag vet förstås att vissa har problem med mejerier vad gäller viktnedgång men när jag hade uppehåll i 6v tror jag det var, märktes ingen antydan till förändring på nånting, varken valkar eller värk. Är andra proteiner än däggdjurskött bättre? Har svårt att tro det men..? Jag försöker köpa kött från bra uppfödning. Jag tycker jag är rätt frikostig med salt (Trocamare och Himalayasalt). 
Tips och idéer kring detta, och då kanske främst vad som främjar cirkulation?
 

Link to comment
Share on other sites

21 minuter sedan, MariaF sade:

Tips och idéer kring detta, och då kanske främst vad som främjar cirkulation?

Beträffande leder så är det för mig bara att strikt undvika gluten,slarvar jag så kommer det omgående i knälederna och jag får svårt att gå i trappor, även orken påverkas. Högt intag av D-vitamin gynnar imunförsvaret och där känner jag även av  ledvärk de få ggr som jag testat att minska på intaget. Självklart skall du äta kalitetsmat som du tillagar själv från grunden. Ketos är bra och nyttigt. 

Link to comment
Share on other sites

1 minut sedan, jala sade:

Beträffande leder

Det är det som känns lite konstigt, jag har inte ont i lederna, bara musklerna. Inte äter jag gluten heller. Jag lagar maten från grunden. Jag gör ju liksom "allt rätt"...?! 
Kan ju iofs tillägga att massören, som har idrottsmassageutbildning i botten men lagt till cupping, bindvävsmassage mm, alltid hittar vidrigt ömma punkter i hela min kropp, inte minst längs mjältens meridian. Om det kan vara en ledtråd, kanske? 

 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, MariaF sade:

Det är det som känns lite konstigt, jag har inte ont i lederna, bara musklerna. Inte äter jag gluten heller. Jag lagar maten från grunden. Jag gör ju liksom "allt rätt"...?! 
Kan ju iofs tillägga att massören, som har idrottsmassageutbildning i botten men lagt till cupping, bindvävsmassage mm, alltid hittar vidrigt ömma punkter i hela min kropp, inte minst längs mjältens meridian. Om det kan vara en ledtråd, kanske? 

Värk i musklerna har jag inte haft, däremot trötta muskler och sätter jag likhetstecken med dålig kost och lågt  intag av D- vit. Kött från gräsbeteskor  samt kött och fläsk från grisar som går ute och äter sin naturliga kost. Vildfångad lax. Undviker korv och produkter som innehåller nitriter. Du bör se över ditt intag av oljor så det inte smygs med någon dålig olja. Jag vill minnas  att du nämnde någon gång att du hade svårt att få tag på Gräsbeteskött och om du skriver till mig så kan du kontaktuppgifter till någon som bor nära dig. Han har kontakter på bra mat. 

Link to comment
Share on other sites

Allt du tar upp är sådant jag redan fixat genom åren (fast det kan ju inte du veta :)); Jag köper kött direkt av bonden (får leverans nästa vecka). Det finns dock en bra gårdsbutik mindre än en mil bort. Jag äter sällan korv/charketurier, undviker oljor som pest (väldigt sällan tar jag olivolja). D-vitamin i stora doser för vintertröttheten (fast musklerna känns lika jämt, ingen årstidsskillnad). Är eko-nörd, odlar delvis själv. Äter mycket sallad, kål, gurka, lök... Avslutar duschen med kall(are)vatten. Använder eko-hudprodukter, deo och smink. Det enda jag kan komma på själv som är "fel" är mitt stora teintag samt småätande som aldrig hålls i schack längre perioder, det kommer och går helt enkelt. I övrigt är jag ju perfekt..!! :P
Skämt åtsido, eftersom jag vet att jag äter kvalitativ mat tror egentligen inte att det ligger där. Möjligen kan proportioner av saker vara mindre lyckat? Sist jag kollade låg jag på ca 35g kolh/dygn. Vet inte min hormonella status förr eller nu mer än att jag har det som kallas östrogendominans och fettinlagringen tyder på högt insulin (men av vad? eller är det en kvarleva från innan jag ströp kolhydraterna?). Gissar att stress och stresshormoner kan bidra, kanske även till sämre cirkulation? Jag upplever bra ork vid träning så kanske det är lymfsystemet jag ska fokusera på? Slagg, alltså. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

33 minuter sedan, MariaF sade:

I övrigt är jag ju perfekt

Klart du är perfekt. Någon som går från veteran till klimakterietant och nu klok gumma, måste helt enkelt skåpa ut alla som häckar på forumet.

Bovar i sammanhanget kan vara ditt småätande samt i mitt tycke höga kolhydratintag ( du vet väl om att kolhydrater = socker ). Nu vet jag inte hur mycket D-vit du tar, men var inte rädd för att hög dos. Rödbetsjuice är bra för dina ådror. Gurkmeja kan du testa.

Link to comment
Share on other sites

För 15 år sen fick jag ont i musklerna, framför allt de stora lårmusklerna. Jag kunde inte sitta med böjda ben, svårt att gå i trappor, om jag tog i, så kunde jag lyfta den ena foten ca 10 cm, den andra lite mer.
Efter ett par år gick jag till en naturläkare, som sa att jag skulle ta en massa stärkande, och rekommenderade B12. På två månader blev jag acceptabelt bra i benen.  Jag brukar säga att jag inte är frisk, men till 98% bra. Jag tar fortfarande B12 varje dag. För mycket t ex jordnötter eller fläskkött (jag älskar revbensspjäll) och värken gör sig påmind igen.
Jag äter inte mjölkprodukter eller gluten, men det blir en del kolhydrater. Jag vill också äta hela tiden, tyvärr. Förfärligt ömma muskelknutor har jag också ibland vid massage.
 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Tid för vila/återhämtning? Har för mig att du tränar en del. 

Apropå gurkmeja läste jag en artikel av Georgia Ede som gör mig lite fundersam. Hon menar att det inte är någon idé att supplementera med antioxidanter, för de hamnar inte där de ska. Hon tar gurkmeja som exempel.

The Antioxidant Myth. https://www.psychologytoday.com/blog/diagnosis-diet/201712/the-antioxidant-myth 

 

Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, HelgeK sade:

Ibland blir de som har stela muskler bättre av zink-tillskott. T. ex. solroskärnor eller pumpa kärnor.

Solrosfrön har jag strött på filen men varit lite fundersam på omega 6-innehåll. Men det blir inte varje dag. Pumpakärnor är goda. Det kan jag öka på.

21 minuter sedan, jala sade:

Gurkmeja kan du testa

Gurkmeja har jag testat i omgångar. Kanske ska återuppta den, åtminstone tills jag hunnit läsa Tureborgarens länk... ;)
Och jo, som veteran får man välja epitet själv. Skitkul! :D

6 minuter sedan, Tureborgaren sade:

Tid för vila/återhämtning? Har för mig att du tränar en del. 

Som jag skrev började detta långt innan jag tränade som jag gör nu. Snarare så att det blir bättre av rörelse, i alla fall just när jag rör mig och strax efter. Sätter jag mig kommer känslan av ömma muskler tillbaka. Känslan i sig är svår att förklara, det är en blandning av matthet och molvärk. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 minuter sedan, Lisabet sade:

Efter ett par år gick jag till en naturläkare, som sa att jag skulle ta en massa stärkande, och rekommenderade B12.

Detta är intressant! Massören hävdar att alla behöver B-komplex. Själv tänker jag att jag äter så pass bra att jag inte borde behöva fylla på alla ämnen men det kan helt klart vara värt att prova! 
Och fläsk äter jag väldigt gärna... 
När jag är på massage har jag sällan muskelknutor, bara vidrigt smärtsamma punkter längs meridianerna (kinesisk medicin) med extra många ömma punkter just längs mjältmeridianen nere i underbenen. Det har funnits stunder när jag varit på väg bort (svimma) av smärtan.

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ont vid massage har jag tolkat som muskelknutor, det är i alla fall otroligt onda punkter som sitter djupt. Tack och lov inte varje gång, och jag går varannan månad.
Min senaste läkare, som jag träffar pga min hypotyreos, såg på testerna att jag tog B12. Jag förklarade varför, och då sa hon att jag skulle också ta folsyra för de hör ihop, så nu gör jag det. Varannan dag tar jag B12 + folsyra, och varannan B-komplex.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har du testat något form av kompressionsstrumpor? Jag använder det för närvarande och känner att jag blivit bättre när det gäller muskelvärk. Strumporna har jag köpt på Wish, de är svarta med turkos hälar och finns i lite olika färger, om du vill leta där och inte handla på närmare håll. Antar att det är meningen att man ska använda dem i samband med löpning.

Har du testat arnicagel? Det sägs förbättra cirkulationen och säljs på bl a till häst på t ex Lantmännen/Granngården. Finns det något örtte som kan hjälpa? Jag läste den här boken, Örtteer och huskurer av bl a Eva Robild, för några år sedan, men jag kommer inte ihåg exakt vilka örter som kan vara bra.  

https://www.bokus.com/bok/9789198086928/ortte-huskurer/

Anna Hallén har skrivit en del om lymfa på sin blogg det senaste halvåret, men det kanske du redan läst? 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, iAnna sade:

Jag kopplar ihop min "värk och stelhet" med klimakteriet. Bara en magkänsla jag har. Jag gör också "allt rätt". ;)

 

Det har jag i och för sig inte tänkt på... Men jag var ju faktiskt 40 (minus några månader) när jag fick tvåan... Och det har eskalerat efter hans födelse.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Petra183 Har du fått minskad muskelvärk i hela kroppen när du använder kompressionsstrumpor? Jag har naturligtvis sett dem bland all reklam för träningskläder och har ett par från apoteket jag använder när jag ska flyga länge. Jag har inte testat de annars.

Min örtabok heter Örtmedicin och Växtmagi och är jättegammal. Där finns också gott om teer. Ska kolla lite i den, tror jag. När jag tänker efter vet jag att morfar drack te på en växt jag inte minns namnet på. Måste kolla med min mor om hon minns varför. Ska studera detta med arnica, det är väl Slåttergubben om jag minns rätt.

Jo, jag gillar Anna Hallén och jag börjar luta åt att det hänger ihop med lymfa, slagg och den cirkulationen. Några gånger i livet har jag prova lymfmassage men det är jobbigt att göra på sig själv och smärtsamt när andra gör men det kanske borde testas mer seriöst, antingen med händerna eller en piggbrödkavel eller skumrulle?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

47 minuter sedan, MariaF sade:

Det har jag i och för sig inte tänkt på... Men jag var ju faktiskt 40 (minus några månader) när jag fick tvåan... Och det har eskalerat efter hans födelse.

Jag fick trean när jag var 41. Tror du det har nåt med saken att göra, att få barn sent? :unsure:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 minuter sedan, Vittvrak sade:

Våga bygg muskler. 

Jag springer en hög med mil i veckan sen 1,5år och sedan i somras gör jag vissa styrkeövningar för ben, höft och bål. Kan inte säga att den känslan jag har i musklerna påverkats av träningen (mer än att jag har mindre känning medans jag rör på mig). Men styrka är ju viktigt generellt så det kan ligga nåt i det. Hm... (pisstråkigt med styrketräning men jag försöker)

 • Like 1
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

11 minuter sedan, iAnna sade:

Jag fick trean när jag var 41. Tror du det har nåt med saken att göra, att få barn sent? :unsure:

Ingen aning?! Jag kom bara att tänka på att vissa får allergier och sånt efter en förlossning, typ att det är stressutlöst. Men om förklimakteriet var igång och det kom en stor hormonell omställning av att föda barn då, så kanske det påverkar ändå? Men samtidigt är ju kroppen gjord för förlossningar så det känns inte så sannolikt. Alla runt mig säger att det är en del av åldrandet men jag köper inte det, att jag ska ha denna känsla i ett halvt liv till? Jag tänker bli runt 100, sisådär (bra gener).

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 minuter sedan, MariaF sade:

Jag springer en hög med mil i veckan sen 1,5år och sedan i somras gör jag vissa styrkeövningar för ben, höft och bål. Kan inte säga att den känslan jag har i musklerna påverkats av träningen (mer än att jag har mindre känning medans jag rör på mig). Men styrka är ju viktigt generellt så det kan ligga nåt i det. Hm... (pisstråkigt med styrketräning men jag försöker)

När du börjar närma dig hundra kilo i marklyft (det är inte alls orimligt men kan ta nåt år) så kommer du längta till nästa pass.

Riktig styrketräning=marklyft. 

 • Like 1
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Hur mycket stretchar du efter varje MAF- runda? Eftersom musklerna blir allt mer kinkiga med åren så är det viktigt att stretcha, kanske även efter promenad.

Jag kallstretchar varje morgon innan jag kliver upp ur sängen(sätesmusklerna=knäet mot hakan). har jag gjort sedan jag fick min yngsta son för 23 år sedan.

De dagar som jag glömmer denna rutin så blir jag påmind om det med stelhet/ont i ryggen. 

Jag tror absolut att klimakteriet är inblandat i muskelvärken. Jag vet flera stycken i den fasen som har ont överallt, bl.a. min jobbarkompis. Hon kan inte träna något alls som hon brukar ont i  muskler, leder, tennisarm, inflammation i nacken......:(

Om du inte har testat vibrationsträning så är det verkligen bra för stela muskler. Man blir mjuk/masserad/stretchad/rörlig/stark och en massa annat bra med en och samma maskin. På mitt gym finns en sådan som jag använder varje gång efter de andra maskinerna och jag behöver aldrig stretcha som "vanligt" efter den, den gör jobbet , får aldrig någon träningsvärk utan blir istället jättemjuk / rörlig /stark/ stärker balansen och skelettet. :rolleyes:

http://www.muscles.se/artiklar/vibrationstraning-sanning-eller-myt/

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, DRAKULLA sade:

Hur mycket stretchar du efter varje MAF- runda? Eftersom musklerna blir allt mer kinkiga med åren så är det viktigt att stretcha, kanske även efter promenad.

Jag tror absolut att klimakteriet är inblandat i muskelvärken. Jag vet flera stycken i den fasen som har ont överallt, bl.a. min jobbarkompis. Hon kan inte träna något alls som hon brukar ont i  muskler, leder, tennisarm, inflammation i nacken......:(

Om du inte har testat vibrationsträning så är det verkligen bra för stela muskler.

Jag har bytt från stretch till flexibilitetsträning á la Nicholas Romanov, fd tränare för sovjetiska löparlandslaget (POSE method of running). Han och Maffetone är eniga, statisk stretch förstör våra muskler och skapar mekaniska obalanser. Han har ett specialprogram för flexibilitetsträning. Men som sagt, molvärken fanns innan jag tränade regelbundet.

Frågan är om klimakteriet = ålder..? Alltså, det är klart att de flesta som går in mot klimakteriet är äldre men om man får ont om man skulle bli av med äggstockarna tidigt i livet, vid operation eller så? Kanske kan vara värt att läsa på om? Och jag får liksom mindre ont av att röra på mig, som om cirkulationen gör det bättre.

Min hund vibbar... Räcker inte det..? ;) Bara skojar, har aldrig testat men funderat på en vibb till källarlokalen. Ligger i intressanta prissteg; 4-5000kr, 20-22000kr, 45-50000kr och 125000kr och uppåt. Antar att en vibb för 4000kr inte är nåt att ha...?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har en vib hemma sedan ca 10-12 år som flera i familjen använder, ofta för stretch/massage. Den köpte jag från Vetek ca 4000 kr. Den är bra för hemmabruk(lite mer power än sådana som säljs på t.ex. Rusta).

De som finns på gymmen är av den dyrare varianten med större effekt(bl.a. för att klara personer över 100 kg. och mer frekvent användning).

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 timmar sedan, MariaF sade:

Först ska man gå ner i vikt, och sen ska man lyfta vikter..??? :blink: :D

Först skall man gå ner i vikt, sen skall man lyfta den vikten i form av hantlar/skivstänger för att bevara muskelmassan!

 • Like 2
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, jesper sade:

Fast jag har fått för mig att man ska "vibba" under själva träningen för att det ska ge effekt men då är effekten tydligen väldigt stor? Upp till 15% bättre resultat på 8 veckor...

Man kan använda den på flera sätt. Andra personer på gymmet vibbar ibland mitt i träningspasset. Jag använder den de sista 20-30 min för styrketräning olika positioner vilket samtidigt stretchar. Jag tränar på ett rehab.gym. och  sjukgymnasterna som jobbar där använder den ibland med sina "patienter". 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2 januari 2018 at 08:01, MariaF sade:

Mina tillskott är magnesium, D-vitamin och omega 3.

Brist på D-vitamin verkar kunna leda till B-vitaminbrist. Fixar man D-vitaminbristen så är det positivt för tarmfloran så att den kan producera det B-vitamin man behöver. Då finns risken att man får överskott på B-vitamin om man tar för mycket kosttillskott med t.ex värk som konsekvens. Allt enligt Dr. Stasha Gominak i en intervju av Mike Mutzel, High Intensity Health. En lång intressant intervju på engelska med mycket information om D-vitamin, djupsömn, tarmflora m.m.

https://youtu.be/74F22bjBmqE

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Du säger också att du inte tåler kyla alls men du har tränat lite på det... Jag tror det kan vara dags att utvecklas från Maffe Maria till VIM Maria... Allt jag läser/har läst om Brunt fett och påverkan på kroppen men framför allt på hormonerna tyder på att man får otroligt många fördelar om man får ordning på det bruna fettet... så gör som du gjort med MAF. Läs och dyk sedan ner och gör... Det kommer göra ont , Vara jobbigt men troligtvis vara värt det... :)

 

 • Like 2
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Du kanske bara är en vanlig SVBK. ;-)

Näää...du har fått så många bra tips...så något hjälper säkert.

Har du uteslutit att det problemen inte beror på LCHF? ;-) Annars kan det vara bra att testa med att äta typ 100-200 gram kolhydrater om dagen i en vecka eller två ( typ lite  potatis eller ris) och se om problemen kvarstår...

(Man kan ju tänka sig att du redan löst grundproblemet men fått ett nytt på grund av "halvketos" )

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har länge haft molande värk i mina armar. Har alltid fått höra att det är spänningar. Gick på tuff behandling på axlarna och fick akut ont, så jag knappt kunde köra hem från behandlingen. Hade så ont så jag gick till min vårdcentral, nåt jag inte brukar göra för sånt. Slutade med magnetröntgen som sa att jag hade Rotator Cuff Ruptur. Kanske inte kom av behandlingen, men förvärrades definitivt! Nån sena är av vad jag förstår. Detta får jag nu leva med!

 • Like 3
 • Sad 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Peter B sade:

Har du uteslutit att det problemen inte beror på LCHF? ;-)

Jag är helt säker eftersom det är anledningen till att jag började med LCHF..! :) Fast det var värre innan, det har blivit bättre och gått från ont till molande. Om det inte är nåt annat som spökar istället förstås... Som halvketos... Och jag är hyfsat liberal ändå (rotfrukter, nötter och så) så ska jag behöva testa mer, tro... Jag har ju ett sockertroll att hantera också... :( Idag, efter lite tuffare träning (sprang 15km, inte jätteintensivt men definitivt inte MAF), har jag fyllt på med en del kolhydrater (bl a morot, lite 85%-ig choklad).

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, jesper sade:

Allt jag läser/har läst om Brunt fett och påverkan på kroppen men framför allt på hormonerna tyder på att man får otroligt många fördelar om man får ordning på det bruna fettet... så gör som du gjort med MAF. Läs och dyk sedan ner och gör...

Haha, du har fattat hur jag funkar...! :D Ja... kanske ska läsa lite... Brunt fett? Är det det som alltid sitter som berget hos oss kvinnor?
Att det ska vara så himla svårt? Bra mat, röra på sig, goa barn, skratta, en lön man klarar sig på... Borde inte det vara svaret??!! Nu blir jag lite Zepp-filosofisk men... :unsure:

Anna Hallén skriver en del om balansbrädor, dvs att olika ämnen balanserar varandra och tillsätter man för mycket av det ena och brädan väger över så finns risk för annat krångel. Där har jag börjat leta lite också. Och så har jag tagit fram piggmattan och piggbollen. Den ena ligger jag på (ryggen) och den andra masserar jag framför allt benen med (ifall det har med lymfans cirkulation att göra). Lite tidigt att utvärdera än bara.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 minuter sedan, Peter B sade:

faran är just hyfsat liberal ... jag äter ju själv oftast relativt liberalt ...  och har emellanåt problem med "tunga ben"

Hm... men jag är inte tung vid träning utan mellan. Om jag t ex sitter eller står vid skrivbordet på jobbet så stelnar jag till och denna molande ömhet kommer. Om jag då snurrar med armarna, gör några squats och "vevar igång" blodcirkulationen (eller lymfan?) så känns det bättre. 

 • Like 1
 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Peter B sade:

Du kanske bara är en vanlig SVBK. ;-)

Öh, vad betyder det..? Pinsamt att erkänna att jag inte får ihop bokstäverna men... :blush: Det första jag tänkte på var typ svensk rödbrokig boskap eller vad de kallas men så såg jag att det var fel bokstäver... och du är för snäll för att kalla nån för kossa så... ;)

 • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Man trodde länge att det bara var bebisar som hade brunt fett så det är massa  ny kunskap som kommer.  jag tror ju att alla våra funktioner hänger ihop och om vi då inte använder vissa funktioner alls så skapar det problem...  Vi bor i varma hus. vi har varma kläder vi badar i uppvärmt vatten osv osv så den västerländska moderna människan utsätts sällan för kyla och får då inte användning för funktionerna i kroppen som ska hantera det...

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

46 minuter sedan, MariaF sade:

Öh, vad betyder det..? Pinsamt att erkänna att jag inte får ihop bokstäverna men... :blush: Det första jag tänkte på var typ svensk rödbrokig boskap eller vad de kallas men så såg jag att det var fel bokstäver... och du är för snäll för att kalla nån för kossa så... ;)

 

25 minuter sedan, jesper sade:

sveda-, värk- och brännkärring,   Vad läkare kallade kvinnor för som de inte kunde diagnostisera :(

 

Klimakteriet alltså! ;)

 • Like 1
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

44 minuter sedan, jesper sade:

den västerländska moderna människan utsätts sällan för kyla och får då inte användning för funktionerna i kroppen som ska hantera det...

Tror jag förstår hur du menar... Jag läser en intressant artikelserie av Ivan Riviera, Maffetones kompis, om sub-system nu. Där tas motsatsen upp (har inte läst alla artiklar än), dvs att vi är det djur på jorden som svettas mest och de näst största svettarna är hästar och de svettas bara hälften så mycket som vi. Teorin är att våra stora hjärnor kräver en effektiv svettning så med vår nakna hud där i princip all yta kan svettas, ger en effektiv kyleffekt när vinden blåser på oss. Så, rimligen skulle det ju kunna finnas en annan sida på myntet och allt sitter ju ihop...

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, MariaF sade:

Öh, vad betyder det..? Pinsamt att erkänna att jag inte får ihop bokstäverna men... :blush: Det första jag tänkte på var typ svensk rödbrokig boskap eller vad de kallas men så såg jag att det var fel bokstäver... och du är för snäll för att kalla nån för kossa så... ;)

Korna heter SRB!

Jag är gammal bondgrabb så jag vet skillnaden.. SLB är de där svartvita, SKB är fjällkor och Jersey är Jersey!

SVBK är klimakterietanter.. eller hypothyreosa.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, jesper sade:

Man trodde länge att det bara var bebisar som hade brunt fett så det är massa  ny kunskap som kommer.  jag tror ju att alla våra funktioner hänger ihop och om vi då inte använder vissa funktioner alls så skapar det problem...  Vi bor i varma hus. vi har varma kläder vi badar i uppvärmt vatten osv osv så den västerländska moderna människan utsätts sällan för kyla och får då inte användning för funktionerna i kroppen som ska hantera det...

Fenomenet kallas för futile cykles.. när vi föds så har vi mer brun fettväv.

Och färgen lär bero på en stor mängd mitokondrier.

Och ju äldre vi blir.. ju mindre futil cykles!

"A futile cycle, also known as a substrate cycle, occurs when two metabolic pathways run simultaneously in opposite directions and have no overall effect other than to dissipateenergy in the form of heat."

https://en.wikipedia.org/wiki/Futile_cycle

Och vi har de mekanismerna i princip i alla våra celler.. främst hårdkodade iomed att vi är varmblodiga djur, dvs en stor del av vårt energibehov går åt att hålla en jämn kroppstemperatur.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 minuter sedan, Zepp sade:

Korna heter SRB!

Jag vet! Det var bara lite snabbt översatta bokstäver som jag änna fick tänka till om. SV fick jag till svensk och BK till boskap så där i hastigheten. Min blonda hjärncell har bara tagit lite extra ledigt... På måndag får den dra igång igen! :D

 • Like 3
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

26 minuter sedan, PiaB sade:

Hm, funderar på fibromyalgi..? Som du håller i schack med LCHF?

Kompisen har det. Men det verkar sitta mer i leder? Hon testar CBD-olja nu. För länge sen läste jag om det, mest för att det också är en sådan där diffus sjukdom som bara "griniga kärringar" drabbas av. (Tänk vad många sjukdomar som mest drabbar kvinnor som förlöjligats genom tiderna?!:angry:) Jag vill minnas att det finns ganska många kriterier som behöver uppfyllas för att ställa diagnos och jag hade bara nån enstaka. Men det är ju absolut något jag kan titta på som en ledtråd. Kanske finns något att prova, vem vet? Tack för tips!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...