Jump to content

Ett sötare blod, vad tycker ni om den?


MKJ

Recommended Posts

Det är den bästa bok jag läst hittills som behandlar hela spektrat av vetenskaper som är intressanta för LCHF:are. Ann berättar på ett sätt som är lätt att förstå, samtidigt som de vetenskapliga hänvisningarna inte blir lidande. Dessutom är hon inte särskilt provokativ i sitt sätt att uttrycka sig, så enda provokationen för de som möjligen tycker att fett är farligt är att hon hävdar att fett inte är farligt.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Det är den bästa bok jag läst hittills som behandlar hela spektrat av vetenskaper som är intressanta för LCHF:are. Ann berättar på ett sätt som är lätt att förstå, samtidigt som de vetenskapliga hänvisningarna inte blir lidande. Dessutom är hon inte särskilt provokativ i sitt sätt att uttrycka sig, så enda provokationen för de som möjligen tycker att fett är farligt är att hon hävdar att fett inte är farligt.

 

Kan du ta några exempel på sådant som finns i boken och som du inte redan kände till?

 

Förordar hon LCHF eller är hon neutral?

Link to comment
Share on other sites

Förordar hon LCHF eller är hon neutral?

 

 

Ann förespråkar lågkolhydratkost men är också tydlig med att olika människor tål olika saker i kosten olika bra och att en del därmed inte är lika kolhydratkänsliga. Hon menar också att fett i kosten är bra men vänder sig mer mot oljor som raps- och olivolja som främsta alternativ. Hon menar därmed inte att mättat fett är dåligt, mer neutralt om jag förstått det rätt :).
 
Jag tycker att boken är bra, den är informativ och lättläst och Ann Fernholm upplevs inte alls som provocerande vilket jag ibland kan tycka att andra kan göra i kostdebatten. Snarare upplever jag henne  som ganska ödmjuk och villig till att diskutera och omvärdera det hon skriver om någon kommer med fakta som är ny för henne.
 
Tips: Följ hennes blogg på http://ettsotareblod.se/ om du vill ha en uppfattning om hur hon skriver.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kan du ta några exempel på sådant som finns i boken och som du inte redan kände till?

 

Förordar hon LCHF eller är hon neutral?

Inte nödvändigtvis LCHF, men en lågkolhydratkost där man i alla fall inte är rädd för fett. Hon säger att LCHF:arna har rätt i att mättat fett inte är farligt, men att Livsmedelsverket har rätt i att fleromättade fetter är nyttigare än mättat fett. Typ så.

 

Innan jag läste boken hade jag ingen aning om att ett förhöjt blodsocker (och insulin) var en stark gemensam nämnare för hjärtinfarkter och särskilt död i hjärtinfarkter. Det har jag i och för sig därefter läst på andra ställen också, men just sockrets koppling till alla möjliga sjukdomar var något nytt för mig innan jag öppnade boken, och det var det genomgående temat.

Link to comment
Share on other sites

Kan bara instämma i vad de andra har skrivit. Andra lchf-böcker och kokböcker upprepar bara vad andra redan har skrivit och vad jag läst på internet. Det gör inte Anns bok. Den ger ist mkt ny och aktuell fakta och intressant info. Det negativa ur min synpunkt är att hon skriver att mättat fett är "neutralt" och förespråkar hellre olivolja... MEN jag har läst i prinicip alla svenska och många engelska lågkolhydratböcker och kokböcker och denna är absolut topp 3 :)

 

Dessutom: om man är sockerberoende, som jag är, eller känner att man vill äta något kolhydratrikt så är den perfekt att läsa. Man blir minst sagt avskräckt från att äta socker.  Så om du känner ett sug en dag så är det bara att slå upp ett kapitel ur Anns bok och läsa !! haha

Link to comment
Share on other sites

Bra bok och klart läsvärd. Själv läst flera engelska böcker och nu senast Stop Alzheimer, som jag kan rekommendera för den som vill lära sig lite mer om realtiv aktuell forskning på neurodegenetiva sjukdomar, inte allt för svår engelska.

 

Vem har skrivit den? Det finns en på svenska som heter "Stoppa Alzheimer nu! : undvik, förebygg och bromsa demenssjukdomar" av Bruce Fife som jag funderar på att beställa.

Link to comment
Share on other sites

"Ett sötare blod" går mera på djupet än de flesta andra böcker jag läst (på senska) och jag tycker den kräver mera av läsaren än de vanliga "frälsningsböckerna".

 

Boken tar inte ställning för något fack utan kan läsas av alla men har så klart en betoning på lågkolhydratkost

 

Den borde väl snart komma ut som pocket?

Link to comment
Share on other sites

Kan bara instämma i vad de andra har skrivit. Andra lchf-böcker och kokböcker upprepar bara vad andra redan har skrivit och vad jag läst på internet. Det gör inte Anns bok. Den ger ist mkt ny och aktuell fakta och intressant info. Det negativa ur min synpunkt är att hon skriver att mättat fett är "neutralt" och förespråkar hellre olivolja... MEN jag har läst i prinicip alla svenska och många engelska lågkolhydratböcker och kokböcker och denna är absolut topp 3 :)

 

Dessutom: om man är sockerberoende, som jag är, eller känner att man vill äta något kolhydratrikt så är den perfekt att läsa. Man blir minst sagt avskräckt från att äta socker.  Så om du känner ett sug en dag så är det bara att slå upp ett kapitel ur Anns bok och läsa !! haha

 

Helt rätt - det finns idag ett antal bra böcker för nybörjare men Ann´s bok tar det hela ett steg till,,,,

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...