Erik 2

Diabetes T1 och mjölk. Saken är inte avgjord

Recommended Posts

Nyss rapporterade pressen att det nu är klarlagt att mjölk inte ligger bakom diabetes Typ1. I en studie TRIGR  har man jämfört mjölkersättningsprodukter. En baserad på "vanligt" komjölkpulver och en baserad på hydrolyserat komjölkpulver. Barnen fick ersättningsprdukterna under en kortare tid (10 veckor) i samband med avvänjningen från modersmjölk och följdes sedan upp under många år därefter. En uppenbar fråga är vilken roll det spelar vad man äter under 10 veckor tidigt i livet. En annan är vad man egentligen kan dra för slutsatser om komjölk baserat på  modersmjölksersättningsprodukter baserat på komjölk. 

Intressantare är dock frågan om den hydrolyserade mjölken verkligen fick bort de proteiner som är misstänkta, eller snarare del av protein, en peptid som benämns BCM7, den är sju aminoryror lång och blir kvar vid partiell nedbrytning av A1 kasein. Hydrolysering lyckades se till att de minsta partiklarna i den hydrolyserade produkten vägde 2000 dalton, dessvärre så väger BCM7 väsentligt mindre endast 788.9 Dalton (och blev alltså kvar i produkter) och i vilket fall är BCM7 resistent mot hydrolysering - det krävs andra don för att bryta isär de aminosyrorna nämligen enzymet dipeptydyl peptidase 4. 

Alltså: Studien tar inte hänsyn till och sorterar mellan kasein A1 (BCM7 genererande) och A2. Vi kan därför anta att de bägge produkterna innehöll lika mycket av dessa alltså lika mycket BCM7. Om det är som ett antal forskare tror och jobbar på att bevisa (http://www.nature.com/articles/nutd201716) att BCM7 från A1 kasein är ett problem vid diabetes Typ1 så visar denna studien ingenting. 

Man har jämfört 2 produkter som, vad avser den misstänkta komponenten, är identiska och alltså är det inte konstigt att resultatet blev att det inte syns någon skillnad mellan produkterna. De fanns lika många fall av diabestes Typ1 i båda grupperna. Jämför två lika dåliga saker med varandra och du ser ingen skillnad. 

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6853763

"Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats sedan 1980-talet. I Sverige har omkring 50 000 vuxna varav 7000 barn typ 1-diabetes, enligt Diabetesförbundet.

Drygt 2000 barn med genetisk risk för diabetes från 15 olika länder har studerats under 15 års tid. Hälften av barnen fick vanlig modersmjölkersättning när de var små och fortfarande ammade. Den andra hälften fick ersättning med förändrade komjölksproteiner."
 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Extremt tråkigt att de kastar bort så mycket tid och pengar på att designa en så dålig studie.  

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är inte en dålig studie. Den ställde frågan "Does weaning to an extensively hydrolyzed formula decrease the cumulative incidence of type 1 diabetes in children at risk?" och besvarade den (och vilken är en relevant fråga). Det är inte en dålig studie bara för den inte besvarade en fråga som inte ställdes.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker designen är dålig. Det inkluderar själva frågeställningen. Rent slöseri med skattemedel.  

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, The Biochemist sade:

Jag tycker designen är dålig. Det inkluderar själva frågeställningen. Rent slöseri med skattemedel.  

På vilket sätt är designen dålig? Frågeställningen om vilken typ av kasein är ny och var inte en hypotes när studien startade för ca 15 år sen. Man kan inte gärna kräva att man ska använda frågeställningar som så att säga inte finns. Det här är snarare ett typexempel på en bra studie, där man dessutom publicerar negativa resultat.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo frågeställningen fanns långt innan. Det är en lång historia men var involverad kring några av grupperna angående dessa studier och några ”besläktade”. Så det är ren politik och dumhet bakom mycket. Insåg inte då de skulle hålla på så länge med detta. Lika tur det för då hade jag väl hoppar ut genom fönstret. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.