Jump to content

Övervikt - så ska den definieras och behandlas


Guest Tureborgaren

Recommended Posts

Guest Tureborgaren

Debattartikel i Läkartidningen om övervikt, hur den ska definieras och behandlas. 

Begreppsförvirring kring övervikt sätter patienter i kläm   http://lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2018/01/Begreppsforvirring-kring-overvikt-och-fetma-satter-patienter-i-klam-/

 

" Vi föreslår att all övervikt (BMI >25) benämns övervikt och att begreppet fetma slopas, då det saknar biologisk betydelse."

"Biologiskt relevant är i stället om övervikten är hormonellt etablerad eller inte. Vid etablerad övervikt försvarar sig kroppen effektivt mot viktnedgång med bland annat lägre leptinnivåer, högre ghrelinnivåer och lägre basförbränning [5-8]. I dessa fall är konventionell bantning (oavsett BMI) meningslös [9] men bariatrisk kirurgi effektiv [10-12]."

"Övervikt bör delas in i två typer: Typ A, ännu inte hormonellt etablerad övervikt, och typ B, hormonellt etablerad övervikt." 

"Övervikt typ A behandlas med livsstilsförändringar och aktiv långtidsuppföljning [13-15] medan typ B ska bedömas för möjlig överviktskirurgi (särskilt vid metabola komplikationer)."

"Vid måttlig övervikt typ B där kirurgi inte är aktuell (avsaknad av komorbiditet/kontraindikationer eller patientens önskemål) måste kostbehandlingen förstärkas med läkemedel som påverkar kroppens svältförsvar (exempelvis liraglutid, naltrexon+bupropion) [9, 22-24]."

Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Jag blir alltid fundersam när operation mot övervikt framställs i så positiva ordalag. Har träffat ett flertal personer som gjort operation och råkat ut för avigsidor. Att man kan ta läkemedel för övervikt var nytt för mig. 

Det blir intressant att se om denna debattartikel får någon kommentar.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Tureborgaren said:
Quote

Att man kan ta läkemedel för övervikt var nytt för mig. 

Jag har för mig att det fanns något tidigare som hindrade fettuptagning i tarmen och gav kronisk diarré. Nu har man tydligen fått fram preparat med andra verkansmekanismer och andra biverkningar.

Liraglutid marknadsförs som Victoza när det injiceras mot diabetes och som Saxenda när det är överviktiga som ska ta sprutorna. Preparatet kopplas till ökad risk för inflammation i bukspottkörteln och cancer i sköldkörteln. Tyvärr vet man inte hur stor risken är, eftersom det inte finns någon långtidsuppföljning.

Kombipreparatet naltrexon+bupropion heter Mysimba när det marknadsförs mot fetma. Naltrexon används annars för behandling av alkoholister. Bupropion är en psykmedicin som brukar skrivas ut mot depression. Mysimba har på FASS en lista på biverkningar och risker som är fyra sidor lång vid utskrift.

Detta var, i kondenserad form, vad jag fick fram på en stunds googlande på dessa nya ”läkemedel” för viktnedgång. Jag konstaterar att mediciner inte är någon bekväm genväg för den som behöver ”tappa kilon”. Men jag är övertygad om att vi kommer att få se fler undermediciner mot övervikt de närmaste åren. För det finns pengar att tjäna för det medicinindustriella komplexet. Mycket pengar.

Om Liraglutid på wikipwdia

Om Mysimba i FASS

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Tureborgaren said:

Det blir intressant att se om denna debattartikel får någon kommentar.

Det har kommit en kommentar i Läkartidningen på nätet. En läkare som hakar på resonemanget om övervikt som ett hormonproblem och tar upp insulinets centrala roll. Såväl artikelförfattarna som denne kommentator tar alltså avstånd från doktrinen att övervikt bara handlar om kalorier in och kalorier ut.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Bariatrisk kirurgi är effektiv i viktminskningen men har förhållandevis ofta komplikationer och/eller risk för sådana. Man kan uppnå exakt samma resultat med en hemlig "ny" metod som kallas fasta....garanterat inga kirurgiska komplikationer.... :mellow:

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...