Jump to content

Tål man kolhydrater sämre efter en period med LCHF?


MKJ
 Share

Recommended Posts

Jag upplever det också så, men har hört att det kan vara en omställningsfas. Jag har hittills, sedan jag började äta LCHF, inte ätit kolhydrater i tillräckligt stor mängd och tillräckligt lång period för att själv kunna säga om känsligheten går tillbaka efter ett par dagar.

Link to comment
Share on other sites

 

Jag fuskar mycket när jag är på resa vilket är ganska ofta. Inte med godis och annat sött men bröd, juice, pommes, ibland pasta slinker ner. Får genast tillbaka min känsliga mage och sockersuget men inte mer än tidigare. Däremot tar det någon vecka efter att jag kommit hem innan magen känns "lugn" och inte uppblåst igen.

 

Smakar jag däremot på en flis kladdkaka eller ett musbett på en bakelse blir jag helt sockerskakig ganska omgående.
Link to comment
Share on other sites

Tål man kolhydrater sämre om man ätit LCHF ett tag och sedan går tillbaka till blandkost?

 

Det är ju den omvända processen vad gäller när man går åt andra hållet, dvs når ketoadaption. Tiden detta tar är främst avhängig enzymanpassning, dvs till antal och till aktivitet.

 

Däremot kan man ha förbättrat sin insulinresistens vilket inte är en ovanlig medveten/omedveten anledning till att man börjar med LCHF.

Link to comment
Share on other sites

Jag har blivit väldigt känslig både för kolisar och rent socker. Det behövs inte mycket alls, innan kroppen reagerar negativt.

Trösten är ju att jag inte är beroende av ovan nämnda gifter. LCHF for life...

 

Jag blir lite osäker på om du menar känslig när du slutat med LCHF som var frågeställningen. Att man blir känsligare för kolhydrater när man äter LCHF är ju en annan sak.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att jag också blivit mera känslig. Märker det oftast på att jag får en okuvlig hunger efter att ha ätit ex en frukt. Detta händer dock inte alltid. Jag har i cch för sig svårt att komma ihåg hur det var innan jag började med lchf, men jag tror att  jag reagerar starkare. Doc skrev på sin blogg om dr Dahlqvist då hon gjorde en glukosbelastning och det skenbart såg ut som hon hade diabetes. Förklaringen skulle då vara att kroppen inte är beredd på sockret när man ätit strikt en längre tid och att lösningen då skulle vara att äta "som vanligt" ett par dagar innan testet som då skulle vara normalt. Man tänker sig alltså att kroppen behöver ett par dagar på sig att vänja sig. Om det är så pekar ju det mot att man tillfälligt är mer känslig efter en längre tid med lchf. När jag började med lchf mådde jag kasst i i ca två veckor, så det kanske inte är orlimligt att det är en tillvänjningsprocess åt andra hållet också?

Link to comment
Share on other sites

Ja, visst blir man det. Jag har ätit LCHF i snart 6 år. Alkohol har jag inte druckit på 4 år efter en jobbig upplevelse med julglögg. Nu kan jag inte längre äta mjölkprodukter. Det gör inget, när jag nu förstår orsaken. Det finns mycket gott kvar att äta. Feta ostar går bra än i alla fall... och så mycket mer. Jag är frisk och nöjd med LCHF.

Link to comment
Share on other sites

Det är ju inte som så att man alldrig kan äta kolhydrater igen, men när kroppen anpassat sig till en ketogen diet så brukar det ta 2-3 dar innan den hanterar hög glykemisk belastning så som den gjorde innan.

 

Sen så.. tror jag att man känner lättare av när den höga glykemiska belastningen slår till.. man tänkte inte så mycket på det förut!?

Link to comment
Share on other sites

På kort sikt är det ju absolut så. Jag har trott att man liksom att man på några dagar får sämre insulinkänslighet också på några dagar får bättre när man börjar äta kolhydrater igen.

 

Men det är ju möjligt att man på olika sätt skulle påverka känsligheten även på lite längre sikt. Tarmflora, magnesiumbrist, kanske. För mig går själva stärkelsen bra nu när jag börjat igen efter fyra år med LCHF, men jag är (ännu) känsligare för en del fibrer (fruktaner) och för mycket fruktos. Gissar att det har med tarmflora att göra.

Link to comment
Share on other sites

På kort sikt är det ju absolut så. Jag har trott att man liksom att man på några dagar får sämre insulinkänslighet också på några dagar får bättre när man börjar äta kolhydrater igen.

 

Men det är ju möjligt att man på olika sätt skulle påverka känsligheten även på lite längre sikt. Tarmflora, magnesiumbrist, kanske. För mig går själva stärkelsen bra nu när jag börjat igen efter fyra år med LCHF, men jag är (ännu) känsligare för en del fibrer (fruktaner) och för mycket fruktos. Gissar att det har med tarmflora att göra.

 

Intressant! Fruktos finns ju i många både socker och i frukt och fruktan vet jag inte vad det är. Kan du ge exempel på livsmedel du tål sämre så blir det lättare att förstå.

Link to comment
Share on other sites

Intressant! Fruktos finns ju i många både socker och i frukt och fruktan vet jag inte vad det är. Kan du ge exempel på livsmedel du tål sämre så blir det lättare att förstå.

http://www.ursprungsliv.nu/2012/12/serie-om-fodmaps-del-2-fruktos-och-fruktaner/

 

Jag har "alltid" blivit lite uppblåst av spannmål o diverse. Men nu tycker jag att det är extremt med exempelvis rödbetor eller jordärtskockor, att jag ser mycket mycket havande ut.

 

Likaså frukt som äpple eller päron.

 

Det är förstås svårt att säga att det verkligen är värre, det kan ju vara jag som har fått en platt-lugn-mage-referens.

Link to comment
Share on other sites

Jag åt lchf för flera år sedan och dum som jag var tillät jag mig fuska lite för mycket och föll tillslut tillbaka i gamla vanor. Min upplevelse är att, ja jag påverkades mer av kh efter det. Sockerbegäret blev bara värre och värre och nästan ohanterbart tillslut, vilket har fått mig att börja om med lchf nu igen. Jag blev också sämre i magen, minst tre gånger om dagen var jag tvungen att gå på toa och det var explosionsartat, vilket det inte va innan jag började med lchf första gången.

 

Nu har jag varit mycket strikt i tre veckor, knappt ens ätit grönsaker och fyllt på som bara den med fett för att hålla sockermonstret borta och rensa både kropp och hjärna. Vissa övergångsbesvär med trötthet och så, men annars rätt så okej. Igår åt jag däremot lite mer ost än vanligt, några skivor bara, råkade köpa grillad kycklingfilé utan att kolla innehållsförteckningen och den hade både socker, mera socker och glutamat i kryddningen där jag åt en filé söndag och en måndag, utöver det så knaprade jag igår kväll lite rostade kokoschips köpta från lchf-butiken (8,4 g hk/100g). Trots att det är mycket små mängder det handlar om så protesterar kroppen rejält idag. Uppblåst och bullrig mage, flera toabesök och ett smått illamående. Tydligen är jag väldigt känslig, det här var en ny och lärorik erfarenhet för mig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...