hellstream

Hur är det med gluten egentligen?

Recommended Posts

Det pratas mycket om att gluten är farligt. Äter själv gärna kolhydratsnåla proteinbröd utan problem men nämner man det för en del lchf-are är det som om man åkallat skatan själv... men hittade nu den här artikeln som säger att det är kolhydraterna som är problemet inte gluten. 

"En liten australiensisk studie satte år 2011 fart på den glutenfria trenddieten som plötsligt omfamnades även av människor utan sjukdomen celiaki. Två år senare rapporterade samma forskare att deras första resultat var fel. Det tycks snarare vara kolhydrater som orsakar besvären."

https://www.svd.se/forskare-kolhydrater-ar-boven--inte-gluten

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att kunna minimera kolhydraterna och för att kunna maximera näringsintaget, utesluter jag gärna gluten ur min kost. :)

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har celiaki, blev bättre när jag slutade äta gluten, ännu bättre med LCHF. 

Om du mår bra med den kost du äter (n=1) så fortsätt.  

Om du inte mår bra, framförallt känner av symptom från mage, tarm, hud, leder eller autoimmuna reaktioner så skulle jag rekommendera att avstå gluten. Om du har stora hälsoproblem så kolla upp AIP (Autoimmuna protokollet, striktare variant av Paleo).

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vete, råg och korn innehåller gluten och en hel del annat människan kan reagera på. Det finns en sjukdom kopplad till gluten och det är celiaki.

Det finns människor som har olika besvär som inte (nödvädigtvis och enbart) har med magen att göra (hudproblem, mentalaproblem, ledproblem, huvudvärk, mm) som blir bättre på en glutenfri diet utan att de har celiaki, det refereras till som "non celiak gluten sensitivity/intolerance" här tvistar di lärde vad det beror på, är det gluten eller nåt annat i dessa sädesslag tex lektiner (läs the Plant paradox). 

Sen finns det de som har veteallergi en mycket allvarlig allergi. 

Slutligen finns det de som upplever magproblem (kan vara i kombination med andra problem) och som blir bättre utan dessa sädesslag i dieten. Här talar man om att det kan vara en del av FODMAPS problematiken dvs kroppens oförmåga (väldigt individuellt) att bryta ner vissa komplicerade kolhydrater. 

Här hittade jag en uppdatering kring non-celiac-gs från november 2017. The Overlapping Area of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) and Wheat-Sensitive Irritable Bowel Syndrome (IBS): An Update

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707740/

Gluten-related disorders have recently been reclassified with an emerging scientific literature supporting the concept of non-celiac gluten sensitivity (NCGS). New research has specifically addressed prevalence, immune mechanisms, the recognition of non-immunoglobulin E (non-IgE) wheat allergy and overlap of NCGS with irritable bowel syndrome (IBS)-type symptoms. This review article will provide clinicians with an update that directly impacts on the management of a subgroup of their IBS patients whose symptoms are triggered by wheat ingestion.

  • Gilla 5
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns  all anledning att vara sunt skeptisk mot vete utöver att det innehåller gluten.

Innehållsdeklarationen för proteinbröd ser ut så här:

Vatten, proteinblandning (12%) (VETEPROTEIN, ärtprotein), brunt linfrö, FULLKORNSRÅGMJÖL, grovmalda SOJABÖNOR (6%), SOJAMJÖL (3%), VETEKLI, gyllene linfrö, solrosfrö, SESAM, jäst, HAVREFIBER, salt, surhetsreglerande medel: natriumdiacetat, proteinrikt VASSLEPULVER.

Jag har testat bröden... de smakar helt OK ... men innehålldeklarationen gör ju att man blir mindre sugen ... känns som en högprocessad-produkt ... det kan i sig självt  vara en fara för hälsan.

Sen kan det mycket väl vara så att man mår bra när man äter bröd och lever länge. Men man kanske hade mått ännu bättre utan. ;-)

 

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
2 timmar sedan, Peter B sade:

Men man hade mått ännu bättre utan

Du har så rätt Peter B.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

du bättrade på citatet, ;-)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
23 minuter sedan, Peter B sade:

du bättrade på citatet, ;-)

Kunde inte låta bli.:)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu sa ju den här studien att det inte är gluten som är problemet utan kolhydrater. Så då har ju inte gluten en koppling till celiaki.

Om vi ska snacka processade produkter är ju även glutenfritt rätt så processade produkter.

Och något industrin kan tjäna pengar på.

De som har celiaki och mår bättre av att utesluta gluten äter de glutenfritt eller avstår de från t ex bröd och därmed utesluter de kolhydrater som kanske är den verkliga boven.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
26 minuter sedan, hellstream sade:

De som har celiaki och mår bättre av att utesluta gluten äter de glutenfritt eller avstår de från t ex bröd och därmed utesluter de kolhydrater som kanske är den verkliga boven.

Tror att de flesta här inne äter "naturligt glutenfritt", dvs grönsaker, kött/fisk/ägg och sen naturligt fett till det. Alltså inget som någon industri tjänar pengar på.

Vad de som har celiaki äter, beror nog på vem du frågar. :)

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-01-11 at 20:24, hellstream sade:

Det pratas mycket om att gluten är farligt. Äter själv gärna kolhydratsnåla proteinbröd utan problem men nämner man det för en del lchf-are är det som om man åkallat skatan själv... men hittade nu den här artikeln som säger att det är kolhydraterna som är problemet inte gluten. 

"En liten australiensisk studie satte år 2011 fart på den glutenfria trenddieten som plötsligt omfamnades även av människor utan sjukdomen celiaki. Två år senare rapporterade samma forskare att deras första resultat var fel. Det tycks snarare vara kolhydrater som orsakar besvären."

https://www.svd.se/forskare-kolhydrater-ar-boven--inte-gluten

Right on spot!

Dvs cirka någon pocent av befolkningen har problem med Celiaki.. cirka minst 60-90 pocent har problem med Metabolt syndrom!

Sen så.. när folk undviker Gluten så hampar det sig att man råkar dra ned drastiskt på kolhydraterna i sig.. oavsiktligt!

Och jag behöver väl knappast länka till Jason Fung för att beskriva spillover av glukos i blodet när leverns lagringsförmåga av glykogen överskridits?

Dvs.. alla borde nu veta.. att när man ätit sitt wienerbröd så skall man rätt snart ut och springa i högt tempo för att bränna bort överskottet?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala

Käre Zepp! Du lär inte springa bort gluten som skadar din tarm oavsett hur fort du springer.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan, jala sade:

Käre Zepp! Du lär inte springa bort gluten som skadar din tarm oavsett hur fort du springer.

Det har jag väl aldrig påstått heller.. utan att Celiaki är rätt ovanligt.. medans Metabolt Syndrom är betydligt vanligare!

Iallafall.. går man på en glutenfri kost, så tenderar man som regel att reducera främst spannmål.. och det lär man som regel göra oftast även på LCHF!

Såååå.. glutenfri kost tenderar att närma sig LCHF/Paleo.

Dvs det handlar om att dra rätt slutsatser!

Celiaki är trots allt ovanligt.. men den goda nyheten är att när man undviker bröd, pasta, kakor, annat mjölbaserat så ryms det betydligt fler nyttigare livsmedel och fett i kosten.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
21 minuter sedan, jala sade:

Du kan vara glutenintolerant utan att uppvisa celiaki. Så om vi låter bli att blanda in celiaki i resonemanget som faktiskt handlade om Gluten , så är det uppenbart att långt fler har problem med gluten än vad som framgår av vissa dåliga länkar.

http://www.healthyliving.se/kristinaandersson/2015/02/24/glutenfritt-bra-eller-farligt/

Mah.. glutenintollerant vet jag lixom inte vad det står för?

Men ioförsej.. det finns olika grader i Helvetet.. så skillnaden mellan att vara extra känslig till fullt utvecklad Celiaki kan vara en glidande skala.. och på det så kan man ha andra olika magtarmbesvär.

Iallafall, Celiaki innebär en autoimun reaktion som bryter ner tarmvilli.

Och på det så kan man även vara allergisk.. men mest troligt och som stöds av studien vi diskuterar är så handlar det om metabolt syndrom?

Och utan att referera till Fung.. man bör fasta, undvika spannmål, öka på fett och andra grönsaker i stället.. eventuellt testa FODMAP!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Zepp sade:

 

Och utan att referera till Fung.. man bör fasta, undvika spannmål, öka på fett och andra grönsaker i stället.. eventuellt testa FODMAP!

Så vackert formulerat. Musik i mina öron...jag får gåshud... 

  • Gilla 2
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
17 minuter sedan, MrB sade:

Så vackert formulerat. Musik i mina öron...jag får gåshud... 

Och helt osökt.. iomed att det förmodligen är jag som utsett dig till vår egen fasteinpiskare, du gillar lixom inte när man drar upp kalorier.. men Fung menar att man inte skall fylla på med mer kalorier/främst glukos/men oxå andra innan man gjort av med en rimlig del.

Dvs då hamnar vi på något som gemene man betraktar som fasta.. fast rätt många som redan har väl så tilltagna energidepåer tenderar till att äta färre måltider.. helt automatiskt.

Såå.. det är vanligt att hamna på max två måltider  om dagen för vanliga kontorsanställda.

Men iomed resten av det västerländska levernet så brukar det inte alltid leda till att man går ner i vikt.. då kan man testa fasta eller att lägga sig till med motionsvanor.. Maffa är att föredra.. för i övrigt inaktiva!

Varje 15minutersperiod per dag av extra rörelse eller de onödiga  måltider man hoppar över kan göra skillnad.. eller båda?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
3 timmar sedan, Zepp sade:

Mah.. glutenintollerant vet jag lixom inte vad det står för?

Men ioförsej.. det finns olika grader i Helvetet.. så skillnaden mellan att vara extra känslig till fullt utvecklad Celiaki kan vara en glidande skala.. och på det så kan man ha andra olika magtarmbesvär.

Iallafall, Celiaki innebär en autoimun reaktion som bryter ner tarmvilli.

Och på det så kan man även vara allergisk.. men mest troligt och som stöds av studien vi diskuterar är så handlar det om metabolt syndrom?

Och utan att referera till Fung.. man bör fasta, undvika spannmål, öka på fett och andra grönsaker i stället.. eventuellt testa FODMAP!

"""""""Celiaki och glutenkänslighet är två olika åkommor med ett antal stora skillnader""""""

https://www.halsasomlivsstil.com/glutenkanslighet-ar-det-bara-pahitt/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala

Zepp!

""""""Non-Celiac Gluten Sensitivity
Om vi bortser från alla de personer som har celiaki och veteallergi, så finns det många fler personer som upplever att de mår bättre av att äta glutenfri kost. Det kan handla om allt från en bättre mag-tarmhälsa, mindre trötthet, mindre huvudvärk till mindre ledvärk. Tillståndet hos dessa benämns NCGS – Non Celiac Gluten Sensitivity (icke-autoimmun, icke-allergisk glutenkänslighet) och finns beskrivet i litteraturen sedan början av 80-talet. """"""""

http://www.jonasbergqvist.se/gluten-och-spannmal

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/&prev=search

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/what-is-it/&prev=search

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
17 minuter sedan, jala sade:

Zepp!

""""""Non-Celiac Gluten Sensitivity
Om vi bortser från alla de personer som har celiaki och veteallergi, så finns det många fler personer som upplever att de mår bättre av att äta glutenfri kost. Det kan handla om allt från en bättre mag-tarmhälsa, mindre trötthet, mindre huvudvärk till mindre ledvärk. Tillståndet hos dessa benämns NCGS – Non Celiac Gluten Sensitivity (icke-autoimmun, icke-allergisk glutenkänslighet) och finns beskrivet i litteraturen sedan början av 80-talet. """"""""

http://www.jonasbergqvist.se/gluten-och-spannmal

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/&prev=search

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/what-is-it/&prev=search

Eh.. jag ögnade bara snabbt igenom dina länkar.. eh, det förefaller mer som att det är spannmål man bör undvika.. inte gluten per se?

Och här kommer då ett råd.. från mig om hur man skall äta bröd.. köp en limpa, blötlägg denna, låt den jäsa minst tre dygn innan du äter något utav den.. väldigt väl känt faktum.. eller baka eget surdegsbröd som du äter i moderation.

Och angående NCGS.. det handlar mest troligt om det metabola syndromet.. prexis som det första inlägget kom fram till!

Hur som helst.. äter man LCHF så lär varken gluten/Celiaki eller NCGS vara något problem.

Hela tanken på en icke gluten, glutenberoende symptombild verkar befängd!

Antingen så har man problem med gluten eller så är det något annat!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala

Eftersom du bara ögnar igenom länkarna som jag hänvisar till så tycker jag att du bör undvika att uttala dig . Gluten hittar du även i  surdegsbröd  Zepp.

Det hjälper föga att du försöker dribbla bort korten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du får gärna visa på det mest vesäntliga vad gäller icke gluten, glutenkänslighet!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
1 timme sedan, Zepp sade:

Du får gärna visa på det mest vesäntliga vad gäller icke gluten, glutenkänslighet!

Förstår inte vad du menar. Men om du menar Non-Celiac Gluten Sensitivity som översatt blir  (  Icke-Celiac Gluten Sensitivity ) så kan jag upplysa dig att det finns så klart och tydligt beskrivet i de länkar du inte har bemödat dig att läsa.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Saxat från Jonas Bergqvist - han har gjort en sammanställning om "tyst" glutenallergi. - Låter allvarligt enligt min mening.

"Den tysta är den farliga
Det finns nämligen en tyst variant av celiaki. Vid denna tysta variant finns inga klassiska symtom, men däremot ordinarie fynd av antikroppar i blodet och inflammation i tarmen vid vävnadsprov. Många med tyst celiaki vet helt enkelt inte om att de har celiaki. Det går enligt en italiensk studie 6,4 odiagnosticerade tysta celiakifall på varje diagnosticerat fall (3). I en svensk studie från sent 90-tal visades att många vuxna svenskar har tyst celiaki utan att veta om det (4). När denna studie presenterades rönte den stor uppmärksamhet och sjukvården idag är mån om att upptäcka så många fall som möjligt, eftersom man vet att risken för andra sjukdomar ökar vid celiaki. Detta är i förlängningen orsaken bakom att sjukvården inte ser med så blida ögon på att människor på egen hand experimenterar med glutenfri kost. 

Men är det farligt med tyst celiaki? Ja, enligt en vetenskaplig studie som visade att det är fyra gånger så hög risk för död hos personer med odiagnosticerad tyst celiaki jämfört med friska individer under en 45-årsuppföljning (5). I studien konstaterades också att sjukdomsförloppet har likheter med astma och diabetes typ 1 och 25 % av alla patienter med celiaki har annan autoimmun sjukdom.
  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här en pedagogisk bild av konsensusläget. Till höger finns en ruta med Gluten sensitivity, arbete pågår med att definiera vad som ska ingå i den. Obs att FODMAPS problem är ett kolhydratproblem och inte glutenproblem, gluten är protein - så det är oklart om den kommer att stoppas in i gluten sensitivity rutan, den kanske får ett eget ben.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22313950

12916_2011_Article_493_Fig1_HTML.jpg

  • Gilla 4
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här ett intressant nyligt uppslag november 2017, kring vad som kan falla in i den högra rutan ovan som innefattar bla bakterieflora; NCG/WS is likely to be a multi-factor-onset disorder, probably transient and preventable, related to quality and balance of the diet, and not to the presence of gluten in itself. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099090

Non-coeliac/non-allergic gluten/wheat sensitivity (NCG/WS) is a gluten-related disorder, the pathogenesis of which remains unclear. Recently, the involvement of an increased intestinal permeability has been recognized in the onset of this clinical condition. However, mechanisms through which it takes place are still unclear. In this review, we attempt to uncover these mechanisms by providing, for the first time, an integrated vision of recent scientific literature, resulting in a new hypothesis about the pathogenic mechanisms involved in NCG/WS. According to this, the root cause of NCG/WS is a particular dysbiotic profile characterized by decreased butyrate-producing-Firmicutes and/or Bifidobacteria, leading to low levels of intestinal butyrate. Beyond a critical threshold of the latter, a chain reaction of events and vicious circles occurs, involving other protagonists such as microbial lipopolysaccharide (LPS), intestinal alkaline phosphatase (IAP) and wheat α-amylase trypsin inhibitors (ATIs). NCG/WS is likely to be a multi-factor-onset disorder, probably transient and preventable, related to quality and balance of the diet, and not to the presence of gluten in itself. If future studies confirm our proposal, this would have important implications both for the definition of the disease, as well as for the prevention and therapeutic-nutritional management of individuals with NCG/WS.

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alessio Fasano som forskat länge om gluten menar att inga människor kan smälta det helt, utan det når tunntarmen i form av glutenin och gliadin, proteinbitar som är större än både aminosyror och peptider och således egentligen inte skulle har motstått nedbrytning i magsäcken. När glutenpartiklarna når tunntarmen sker en interaktion med tarmväggen och det blir små hål som inte skulle varit där. Genom dessa små hål kan glutenpartiklarna själva samt diverse andra partiklar såsom patogener slinka igenom. De råkar då på immunförsvaret, som enligt Fasano hos de flesta människor normalt sett vinner. Dock kan man tänka sig att dessa läckande partiklar bidrar till låggradig inflammation i blodbanan (kan ge CVD på sikt) samt hos många människor finns en potential att glutenpartiklarna bidrar till autoimmuna reaktioner var som helst i kroppen. Så även om de kortsiktiga besvären hos många beror på kolhydraterna eller fruktanerna, så tycker jag att gluten har en så formidabel potential att vara farlig att i alla fall jag minimerar konsumtion av det.

  • Gilla 2
  • Tack! 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lösningen är kanske att äta en strikt lågkolhydrat kost med mycket nyttiga fetter?

  • Gilla 2
  • Tack! 1
  • Haha 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lösningen är aldrig att äta de processade glutenfria varianterna av pasta, bröd och kakor. Alla bör undvika hyllan med glutenfria produkter i affären utom för att köpa husk. De glutenfria processade produkterna med en massa kolhydrater och lite näring uppfattas tyvärr som ett nyttigare alternativ när de inte ens är ett bra alternativ för personer med celiaki. 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 timmar sedan, Skärfläcka sade:

Lösningen är aldrig att äta de processade glutenfria varianterna av pasta, bröd och kakor. Alla bör undvika hyllan med glutenfria produkter i affären utom för att köpa husk. De glutenfria processade produkterna med en massa kolhydrater och lite näring uppfattas tyvärr som ett nyttigare alternativ när de inte ens är ett bra alternativ för personer med celiaki. 

Medger att jag köper Glutenfritt havreknäcke och tar några skivor i veckan - borde jag låta bli??

  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, kickilotta sade:

Medger att jag köper Glutenfritt havreknäcke och tar några skivor i veckan - borde jag låta bli??

Mest troligt inte?

Dvs det mesta vi äter innehåller antinutrienter.. och vi har utvecklats lite parallellt med att antinutrienterna utvecklats.. så vi tål som regel en rimlig belastning.

Becuse.. All plants are pousinus!

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det beror på vilken sort  ;-) 

Ett och annat paket med Sigdals Glutenfria fröknäcke med havre förtärs hemma hos oss. Vissa affärer har det på glutenfria hyllan, i andra affärer hittar man det på hyllan med annat ”finknäckebröd”. Ett vettigt alternativ till hembakat fröknäcke. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-01-11 at 20:24, hellstream sade:

Det pratas mycket om att gluten är farligt. Äter själv gärna kolhydratsnåla proteinbröd utan problem men nämner man det för en del lchf-are är det som om man åkallat skatan själv... men hittade nu den här artikeln som säger att det är kolhydraterna som är problemet inte gluten. 

"En liten australiensisk studie satte år 2011 fart på den glutenfria trenddieten som plötsligt omfamnades även av människor utan sjukdomen celiaki. Två år senare rapporterade samma forskare att deras första resultat var fel. Det tycks snarare vara kolhydrater som orsakar besvären."

https://www.svd.se/forskare-kolhydrater-ar-boven--inte-gluten

Jag äter också "kolhydratsnålt" bröd ibland, och inte alltid glutenfritt. Har inte märkt några negativa effekter av det, så var och en får väl välja själv om de vill tro på tesen att gluten är skadligt för alla eller inte. Vetenskapen är minst sagt tvetydig.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Finns det kolhydratsnålt bröd att få tag på? Tacksam för mer info.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är sant att studier visar att gluten ökar tarmens genomsläpplighet. Men det gör även en mängd andra ämnen och livsmedel, som t.ex. salt och kokosolja (laurinsyra). 

En mängd andra ämnen och livsmedel minskar tarmens genomsläpplighet, Yin och Yang alltså.

Har man en dålig tarmflora som producerar mycket endotoxiner, eller problem med autoimmuna tillstånd, så är det nog bra att minska genomsläppligheten, undvika kokosolja, salt och gluten alltså.

Men i många fall är det bra med tillfälligt ökad genomsläpplighet, eftersom det möjliggör ett bättre upptag av många bra ämnen från maten, t.ex. antioxidanter. Man tränar också sitt immunförsvar på det sättet, låter det komma i kontakt med olika ämnen. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, kickilotta sade:

Finns det kolhydratsnålt bröd att få tag på? Tacksam för mer info.

Om man bakar själv finns det många recept att prova :-) 

Om man vill köpa bröd så finns det inte så många alternativ :-( 

Mjukt bröd: Enda alternativet jag har hittat är de olika proteinbröden som innehåller extra mycket gluten :-( 

Hårt bröd: Vissa glutenfria ”finknäckebröd” med mycket frö som t.ex. Sigdal fröknäcke med havre (25g kolhydrat per 100g) och Vilmas surdegsknäcke med frö (18g kolhydrat per 100g). 

Huså spröda frökex (som Birgitta Höglund varit med och tagit fram) hittar jag inte i de affärer jag handlar i. 

Någon gång har de haft Katrin Zytomierskas Knäckebröd men det är inte glutenfritt (innehåller kruskakli).  

Finns det något annat alternativ att köpa som inte är helt fördärvligt?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, RobertAnd sade:

Det är sant att studier visar att gluten ökar tarmens genomsläpplighet. Men det gör även en mängd andra ämnen och livsmedel, som t.ex. salt och kokosolja (laurinsyra). 

En mängd andra ämnen och livsmedel minskar tarmens genomsläpplighet, Yin och Yang alltså.

Har man en dålig tarmflora som producerar mycket endotoxiner, eller problem med autoimmuna tillstånd, så är det nog bra att minska genomsläppligheten, undvika kokosolja, salt och gluten alltså.

Men i många fall är det bra med tillfälligt ökad genomsläpplighet, eftersom det möjliggör ett bättre upptag av många bra ämnen från maten, t.ex. antioxidanter. Man tränar också sitt immunförsvar på det sättet, låter det komma i kontakt med olika ämnen. 

Vet du hur salt och laurinsyra ökar tarmens genomsläpplighet?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 minuter sedan, Kjell Granelli sade:

Vet du hur salt och laurinsyra ökar tarmens genomsläpplighet?

Prexis.. jag är oxå nörd.. vill veta dels vad som påverkas och hur, vilka osmosmatiska, biokemiska, eller hur det påverkar difundering, permabilitet eller villis förmåga att absorbera?

Och helst oxå i vilka delar av vårt magtarmsystem!

Iallafall.. Gluten anklagas för en massa.. det finns iallafall en (1) känd komplikation.. och den heter Celiaki.. och det innebär främst att Tarmvilli.. främst i tunntarmen/duodendum/illeum bryts ner genom autoimuna orsaker.. det betyder altså att tarmväggen får en reducerad genomsläpplighet. främst för näringsämnen/macronutrienter, inte ökad!:wacko:

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Kjell Granelli sade:

Vet du hur salt och laurinsyra ökar tarmens genomsläpplighet?

 

3 timmar sedan, Zepp sade:

vill veta dels vad som påverkas och hur, vilka osmosmatiska, biokemiska, eller hur det påverkar difundering, permabilitet eller villis förmåga att absorbera?

Det är långt över min nivå, men ni kanske kan tolka det? Här är en mycket intressant artikel, som tar upp att många faktorer i det moderna samhället/kosten ökat genomsläppligheten. 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568997215000245#bb0360

The consumption of processed foods containing high amounts of salt may in part be responsible for the increasing incidence of autoimmune diseases. In a recent study it was demonstrated that an excess uptake of salt can affect the innate immune system, in particular macrophage function, and affects the differentiation of naïve CD4 + T cells into a greater number of TH17 cells. High salt concentration, change in osmolarity, the influence of IL-23 and IL-23 receptor signaling, and the activation of various enzymes drive the expression of TH17-associated cytokines and the formation of the pathogenic TH17 phenotype. This immune pathway plays a pivotal role in autoimmune disease [63]. Most recently, increased salt concentrations were shown to drive neuropathy in a mouse model of multiple sclerosis by induction of pathogenic TH17 cells [64].

More so, initiation of Na+-glucose cotransport leads to activation of NHE3 (a major route of Na+ absorption in the small intestine), increased phosphorylation of myosin light chain, contraction of the perijunctional actomyosin ring and ultimately, increased permeability of intestinal tight junctions [59]. Finally, and most recently, the importance of the tight junction proteins claudin2 and 15, in paracellular Na+ flow associated nutrient transport was elucidated. Loss of these claudins leads to death of the mice from malnutrition [65]. Thus, increased salt consumption is an enhancer of intestinal permeability through the TJ machinery.

 

Laurinsyra nämns bara kort:

In general, fatty acids like EPA, DHA, γLA, capric and lauric acids increase TJ permeability

 

Det finns även ett par andra mindre studier på laurinsyra, där det konstateras en ökad genomsläpplighet, men mekanismen förklaras inte i abstract, och hela artiklarna har jag inte tillgång till.

 

Sen har vi också den grejen att mättat fett ökar genomsläpplighet av endotoxiner (LPS), men jag minns inte om just laurinsyra nämndes specifikt där.

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Zepp sade:

det betyder altså att tarmväggen får en reducerad genomsläpplighet. främst för näringsämnen/macronutrienter, inte ökad!:wacko:

Precis, reducerad genomsläpplighet är inte alltid positivt! Visa grejer vill man gärna släppa igenom. En immunförsvar i balans mår dessutom bra av att introduceras till främmande ämnen, därav hygienhypotesen inom allergivetenskap.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om man ska förlita sig på Alessio Fasanos forskning så orsakar glutenpartiklar leaky gut i tunntarmen omedelbart när det når dit. Hålen verkar läka ut på kring en timme, och jag tror det är oberoende av hur tarmen mår i övrigt speciellt med avseende på mikrobiomet och immunförsvaret. Har man vajsning på de senare så är nog sådant som laurinsyra / salt eller andra kandidater en försvårande omständighet snarare än något som dagligen orsakar leaky gut hos folk med magen i balans. Tror jag.

Sedan är det ju rätt att celiaki leder till reducerad genomsläpplighet, men då interagerar glutenpartiklarna direkt med tarmväggen i en autoimmun reaktion som helt enkelt fördärvar den. Glutenpartiklarnas generella förmåga att göra hål i väggen är i sig ingen autoimmun reaktion, även om läckaget sedan kan leda till det på andra håll i kroppen.

Så jag är inne på att fortsatt frukta gluten men inom ramen för sund livsföring typ LCHF eller paleo så är nog salt och laurinsyra inga egentliga problem. Hoppas jag i alla fall...

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
15 timmar sedan, RobertAnd sade:

 

Det är långt över min nivå, men ni kanske kan tolka det? Här är en mycket intressant artikel, som tar upp att många faktorer i det moderna samhället/kosten ökat genomsläppligheten. 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568997215000245#bb0360

The consumption of processed foods containing high amounts of salt may in part be responsible for the increasing incidence of autoimmune diseases. In a recent study it was demonstrated that an excess uptake of salt can affect the innate immune system, in particular macrophage function, and affects the differentiation of naïve CD4 + T cells into a greater number of TH17 cells. High salt concentration, change in osmolarity, the influence of IL-23 and IL-23 receptor signaling, and the activation of various enzymes drive the expression of TH17-associated cytokines and the formation of the pathogenic TH17 phenotype. This immune pathway plays a pivotal role in autoimmune disease [63]. Most recently, increased salt concentrations were shown to drive neuropathy in a mouse model of multiple sclerosis by induction of pathogenic TH17 cells [64].

More so, initiation of Na+-glucose cotransport leads to activation of NHE3 (a major route of Na+ absorption in the small intestine), increased phosphorylation of myosin light chain, contraction of the perijunctional actomyosin ring and ultimately, increased permeability of intestinal tight junctions [59]. Finally, and most recently, the importance of the tight junction proteins claudin2 and 15, in paracellular Na+ flow associated nutrient transport was elucidated. Loss of these claudins leads to death of the mice from malnutrition [65]. Thus, increased salt consumption is an enhancer of intestinal permeability through the TJ machinery.

 

Laurinsyra nämns bara kort:

In general, fatty acids like EPA, DHA, γLA, capric and lauric acids increase TJ permeability

 

Det finns även ett par andra mindre studier på laurinsyra, där det konstateras en ökad genomsläpplighet, men mekanismen förklaras inte i abstract, och hela artiklarna har jag inte tillgång till.

 

Sen har vi också den grejen att mättat fett ökar genomsläpplighet av endotoxiner (LPS), men jag minns inte om just laurinsyra nämndes specifikt där.

 

Mm.. håller med, man bör helst vara professor i ensymologi för att utvärdera det abstraktet!

Och så kommer man osökt till en av konklutionerna;

"The consumption of processed foods containing high amounts of salt may in part be responsible for the increasing incidence of autoimmune diseases."

Vänta nu lite, vi vet att junkfood ofta innehåller "High amounts of salt".. så om de inte blandar ihop begreppen så vore det betydligt enklare att reda ut.

Inte nog med det.. "prosessed food" innehåller som regel en hel del massa annan skit som förlänger schelf time.

Såå, den enda vettiga slutsatsen är att undvika "processed food"?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 timmar sedan, RobertAnd sade:

Precis, reducerad genomsläpplighet är inte alltid positivt! Visa grejer vill man gärna släppa igenom. En immunförsvar i balans mår dessutom bra av att introduceras till främmande ämnen, därav hygienhypotesen inom allergivetenskap.

Prexis.. ökad genomsläpplighet för nyttigheter/näring är antagligen positivt?

Tex " EPA, DHA"," capric and lauric acids"!

Tarmvilli har sin funktion, men det är knappast enda sättet att få saker att passera tarmväggen ut till blodet.

Och nu skall jag komma med en egen hypotes.. tarmvilli har den funktionen att det ökar ytan mot tarminnehållet..främst i Duodendum/Illeum så att en hel del nyttigheter tas upp, kanske sådant som har dålig egen förmåga att leta sig in i vårt blod?

Oså lär det funka lite på annat sätt i tjocktarmen?

Sen så till hygienhypotesen.. nämenaltså jag har inga som helst problem med att vi förr eller senare måste aktivera vårt immunförsvar på rätt sätt, (varav merparten lär verka i tarmväggen) främst via att tarmvilli är den största ytan mot omgivningen!

Såå.. jag har fått för mig att det är lite samma slutsatser som lett till att små barn bör introduceras för gluten i tidig ålder (välling av spannmål).. iomed att det kommer att vara ett betydande inslag i deras framtida föda?

Ponera då att det i själva verket är spannmål med hög andel gluten man bör undvika.. barnen bör ammas längre?.. innan de är färdigutvecklade så att de inte lika lätt får autoimmuna reaktioner på Gluten?

Jag önskar egentligen inget annat än att du och jag kunde lösa den här gåtan.. för då kunde vi dela på Nobelpriset i medicin.. och jag kunde gå i pension i förtid.:)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan, Kjell Granelli sade:

Så jag är inne på att fortsatt frukta gluten

Det är intressant att Allessio Fasano själv inte fruktar gluten:

It's true that it’s only relatively recently in evolutionary terms that we started to eat gluten. But for most of us, our bodies handle it just fine

What is quite clear is that “most of our bodies cope with gluten just fine”, even though it’s also true that we only started farming gluten-containing crops a few thousand years ago, which in evolutionary terms, is a blink of an eye, he says.

“We don’t digest gluten completely, which is unlike any other protein. The immune system seems to see the gluten as a component of bacteria and deploys weapons to attack it, and creates some collateral damage we call inflammation.

“But our bodies are engaging in this war all the time, and for the vast majority of us, there’s a controlled reaction, the enemies are defeated and nothing happens. Very few people eventually lose this battle and may develop celiac disease, gluten sensitivity or wheat allergy.

“So if you argue on that basis that we should all go gluten free, it’s like saying that we should all get rid of germs or bacteria. That’s ridiculous. Our bodies deal with bacteria all the time. We’re awash with them.”

 

Men han nämner också att de nya vetesorterna innehåller mer gluten än det som våra farföräldrar åt. Därför föredrar jag personligen råg eller dinkel. Helst surdeg också, studier har visat att t.om. de som har celiaki kan äta riktigt surdegsbröd utan reaktion. Bakterierna och jästen bryter ner allt gluten.

Man kan söka på pubmed och hitta negativa effekter av allt. Det finns en viss potentiell negativ effekt av gluten, precis som med kokosolja, salt, mättat fett, osv. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan, Zepp sade:

Inte nog med det.. "prosessed food" innehåller som regel en hel del massa annan skit som förlänger schelf time.

Såå, den enda vettiga slutsatsen är att undvika "processed food"?

Precis, det är inte bara salt och gluten i processad mat som ökar genomsläppligheten, utan en massa tillsatser (varav värst verkar vara emulgeringsmedel), m.m. Det är många faktorer helt enkelt, varav gluten är en. 

Så ett lågkolhydratsbröd med gluten kommer att öka genomsläpplighet (i en timme). Men det kommer även en bit bacon att göra (salt), kokosmjölk (laurinsyra, emulgeringsmedel) osv. Men varför inte kombinera dessa livsmedel med livsmedel som minskar genomsläpplighet, dvs grönsaker (polyfenoler, m.m.), så kanske det jämnar ut sig?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan, Zepp sade:

Såå.. jag har fått för mig att det är lite samma slutsatser som lett till att små barn bör introduceras för gluten i tidig ålder (välling av spannmål).. iomed att det kommer att vara ett betydande inslag i deras framtida föda?

Ponera då att det i själva verket är spannmål med hög andel gluten man bör undvika.. barnen bör ammas längre?.. innan de är färdigutvecklade så att de inte lika lätt får autoimmuna reaktioner på Gluten?

Jag önskar egentligen inget annat än att du och jag kunde lösa den här gåtan.. för då kunde vi dela på Nobelpriset i medicin.. och jag kunde gå i pension i förtid.:)

Hehe, det skulle sitta fint, jag går gärna i pension också :)

Här är vad Fasano anser om frågan:

https://celiac.org/blog/2014/02/dr-alessio-fasano-speaks-out-about-celebrity-gluten-bashing-celiac-disease-research/

When is the best time to introduce gluten to infants?

One thing we do know isthat the timing of our initial exposure to gluten is important, with infants fed too early (2-4 months) showing a far greater likelihood of developing celiac disease, he says.

In the 1970s in Sweden a company introduced a fortified formula with gluten for babies as young as 2-4 months and the prevalence of celiac disease went from 1% to 9%. It was taken off the market.”   

However, others argue that introducing gluten too late may also put people at higher risk and say we must find the window of opportunity when it is best to start adding gluten to the diet to reduce the risk of developing celiac disease, he says.

“When this [sweet spot] might be is what we are trying to find out now through a larger scale study. There are different schools of thought on this. Some say it’s best to introduce gluten around 4-7 months while the baby is also being breast fed. Others say delay it for a year.

“To establish this you need very long prospective studies, and one is coming to fruition now, so we’ll have the results later this year.

“All I can say right now is that the maturation of our immune system in the first years of life depends heavily on the composition of this bacteria in our gut.”

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, RobertAnd sade:

Det är intressant att Allessio Fasano själv inte fruktar gluten:

It's true that it’s only relatively recently in evolutionary terms that we started to eat gluten. But for most of us, our bodies handle it just fine

Just detta har jag funderat mycket på. Å ena sidan har han klarlagt en i mitt tycke ganska förfärlig effekt av gluten, å andra sidan menar han att en majoritet av människorna tål det. Frågan är hur man kan veta om ens immunförsvar brukar vinna eller inte. Ibland tänker jag att han är rädd att hamna utanför mainstream om han tar för klart avstånd från gluten, men det är ren och skär spekulation från min sida...

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.