hellstream

Hur är det med gluten egentligen?

Recommended Posts

Det pratas mycket om att gluten är farligt. Äter själv gärna kolhydratsnåla proteinbröd utan problem men nämner man det för en del lchf-are är det som om man åkallat skatan själv... men hittade nu den här artikeln som säger att det är kolhydraterna som är problemet inte gluten. 

"En liten australiensisk studie satte år 2011 fart på den glutenfria trenddieten som plötsligt omfamnades även av människor utan sjukdomen celiaki. Två år senare rapporterade samma forskare att deras första resultat var fel. Det tycks snarare vara kolhydrater som orsakar besvären."

https://www.svd.se/forskare-kolhydrater-ar-boven--inte-gluten

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att kunna minimera kolhydraterna och för att kunna maximera näringsintaget, utesluter jag gärna gluten ur min kost. :)

  • Gilla 5
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har celiaki, blev bättre när jag slutade äta gluten, ännu bättre med LCHF. 

Om du mår bra med den kost du äter (n=1) så fortsätt.  

Om du inte mår bra, framförallt känner av symptom från mage, tarm, hud, leder eller autoimmuna reaktioner så skulle jag rekommendera att avstå gluten. Om du har stora hälsoproblem så kolla upp AIP (Autoimmuna protokollet, striktare variant av Paleo).

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vete, råg och korn innehåller gluten och en hel del annat människan kan reagera på. Det finns en sjukdom kopplad till gluten och det är celiaki.

Det finns människor som har olika besvär som inte (nödvädigtvis och enbart) har med magen att göra (hudproblem, mentalaproblem, ledproblem, huvudvärk, mm) som blir bättre på en glutenfri diet utan att de har celiaki, det refereras till som "non celiak gluten sensitivity/intolerance" här tvistar di lärde vad det beror på, är det gluten eller nåt annat i dessa sädesslag tex lektiner (läs the Plant paradox). 

Sen finns det de som har veteallergi en mycket allvarlig allergi. 

Slutligen finns det de som upplever magproblem (kan vara i kombination med andra problem) och som blir bättre utan dessa sädesslag i dieten. Här talar man om att det kan vara en del av FODMAPS problematiken dvs kroppens oförmåga (väldigt individuellt) att bryta ner vissa komplicerade kolhydrater. 

Här hittade jag en uppdatering kring non-celiac-gs från november 2017. The Overlapping Area of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) and Wheat-Sensitive Irritable Bowel Syndrome (IBS): An Update

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707740/

Gluten-related disorders have recently been reclassified with an emerging scientific literature supporting the concept of non-celiac gluten sensitivity (NCGS). New research has specifically addressed prevalence, immune mechanisms, the recognition of non-immunoglobulin E (non-IgE) wheat allergy and overlap of NCGS with irritable bowel syndrome (IBS)-type symptoms. This review article will provide clinicians with an update that directly impacts on the management of a subgroup of their IBS patients whose symptoms are triggered by wheat ingestion.

  • Gilla 5
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu sa ju den här studien att det inte är gluten som är problemet utan kolhydrater. Så då har ju inte gluten en koppling till celiaki.

Om vi ska snacka processade produkter är ju även glutenfritt rätt så processade produkter.

Och något industrin kan tjäna pengar på.

De som har celiaki och mår bättre av att utesluta gluten äter de glutenfritt eller avstår de från t ex bröd och därmed utesluter de kolhydrater som kanske är den verkliga boven.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
26 minuter sedan, hellstream sade:

De som har celiaki och mår bättre av att utesluta gluten äter de glutenfritt eller avstår de från t ex bröd och därmed utesluter de kolhydrater som kanske är den verkliga boven.

Tror att de flesta här inne äter "naturligt glutenfritt", dvs grönsaker, kött/fisk/ägg och sen naturligt fett till det. Alltså inget som någon industri tjänar pengar på.

Vad de som har celiaki äter, beror nog på vem du frågar. :)

  • Gilla 6
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-01-11 at 20:24, hellstream sade:

Det pratas mycket om att gluten är farligt. Äter själv gärna kolhydratsnåla proteinbröd utan problem men nämner man det för en del lchf-are är det som om man åkallat skatan själv... men hittade nu den här artikeln som säger att det är kolhydraterna som är problemet inte gluten. 

"En liten australiensisk studie satte år 2011 fart på den glutenfria trenddieten som plötsligt omfamnades även av människor utan sjukdomen celiaki. Två år senare rapporterade samma forskare att deras första resultat var fel. Det tycks snarare vara kolhydrater som orsakar besvären."

https://www.svd.se/forskare-kolhydrater-ar-boven--inte-gluten

Right on spot!

Dvs cirka någon pocent av befolkningen har problem med Celiaki.. cirka minst 60-90 pocent har problem med Metabolt syndrom!

Sen så.. när folk undviker Gluten så hampar det sig att man råkar dra ned drastiskt på kolhydraterna i sig.. oavsiktligt!

Och jag behöver väl knappast länka till Jason Fung för att beskriva spillover av glukos i blodet när leverns lagringsförmåga av glykogen överskridits?

Dvs.. alla borde nu veta.. att när man ätit sitt wienerbröd så skall man rätt snart ut och springa i högt tempo för att bränna bort överskottet?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan, jala sade:

Käre Zepp! Du lär inte springa bort gluten som skadar din tarm oavsett hur fort du springer.

Det har jag väl aldrig påstått heller.. utan att Celiaki är rätt ovanligt.. medans Metabolt Syndrom är betydligt vanligare!

Iallafall.. går man på en glutenfri kost, så tenderar man som regel att reducera främst spannmål.. och det lär man som regel göra oftast även på LCHF!

Såååå.. glutenfri kost tenderar att närma sig LCHF/Paleo.

Dvs det handlar om att dra rätt slutsatser!

Celiaki är trots allt ovanligt.. men den goda nyheten är att när man undviker bröd, pasta, kakor, annat mjölbaserat så ryms det betydligt fler nyttigare livsmedel och fett i kosten.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du kan vara glutenintolerant utan att uppvisa celiaki. Så om vi låter bli att blanda in celiaki i resonemanget som faktiskt handlade om Gluten , så är det uppenbart att långt fler har problem med gluten än vad som framgår av vissa dåliga länkar.

http://www.healthyliving.se/kristinaandersson/2015/02/24/glutenfritt-bra-eller-farligt/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
21 minuter sedan, jala sade:

Du kan vara glutenintolerant utan att uppvisa celiaki. Så om vi låter bli att blanda in celiaki i resonemanget som faktiskt handlade om Gluten , så är det uppenbart att långt fler har problem med gluten än vad som framgår av vissa dåliga länkar.

http://www.healthyliving.se/kristinaandersson/2015/02/24/glutenfritt-bra-eller-farligt/

Mah.. glutenintollerant vet jag lixom inte vad det står för?

Men ioförsej.. det finns olika grader i Helvetet.. så skillnaden mellan att vara extra känslig till fullt utvecklad Celiaki kan vara en glidande skala.. och på det så kan man ha andra olika magtarmbesvär.

Iallafall, Celiaki innebär en autoimun reaktion som bryter ner tarmvilli.

Och på det så kan man även vara allergisk.. men mest troligt och som stöds av studien vi diskuterar är så handlar det om metabolt syndrom?

Och utan att referera till Fung.. man bör fasta, undvika spannmål, öka på fett och andra grönsaker i stället.. eventuellt testa FODMAP!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Zepp sade:

 

Och utan att referera till Fung.. man bör fasta, undvika spannmål, öka på fett och andra grönsaker i stället.. eventuellt testa FODMAP!

Så vackert formulerat. Musik i mina öron...jag får gåshud... 

  • Gilla 2
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
17 minuter sedan, MrB sade:

Så vackert formulerat. Musik i mina öron...jag får gåshud... 

Och helt osökt.. iomed att det förmodligen är jag som utsett dig till vår egen fasteinpiskare, du gillar lixom inte när man drar upp kalorier.. men Fung menar att man inte skall fylla på med mer kalorier/främst glukos/men oxå andra innan man gjort av med en rimlig del.

Dvs då hamnar vi på något som gemene man betraktar som fasta.. fast rätt många som redan har väl så tilltagna energidepåer tenderar till att äta färre måltider.. helt automatiskt.

Såå.. det är vanligt att hamna på max två måltider  om dagen för vanliga kontorsanställda.

Men iomed resten av det västerländska levernet så brukar det inte alltid leda till att man går ner i vikt.. då kan man testa fasta eller att lägga sig till med motionsvanor.. Maffa är att föredra.. för i övrigt inaktiva!

Varje 15minutersperiod per dag av extra rörelse eller de onödiga  måltider man hoppar över kan göra skillnad.. eller båda?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Zepp sade:

Mah.. glutenintollerant vet jag lixom inte vad det står för?

Men ioförsej.. det finns olika grader i Helvetet.. så skillnaden mellan att vara extra känslig till fullt utvecklad Celiaki kan vara en glidande skala.. och på det så kan man ha andra olika magtarmbesvär.

Iallafall, Celiaki innebär en autoimun reaktion som bryter ner tarmvilli.

Och på det så kan man även vara allergisk.. men mest troligt och som stöds av studien vi diskuterar är så handlar det om metabolt syndrom?

Och utan att referera till Fung.. man bör fasta, undvika spannmål, öka på fett och andra grönsaker i stället.. eventuellt testa FODMAP!

"""""""Celiaki och glutenkänslighet är två olika åkommor med ett antal stora skillnader""""""

https://www.halsasomlivsstil.com/glutenkanslighet-ar-det-bara-pahitt/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Zepp!

""""""Non-Celiac Gluten Sensitivity
Om vi bortser från alla de personer som har celiaki och veteallergi, så finns det många fler personer som upplever att de mår bättre av att äta glutenfri kost. Det kan handla om allt från en bättre mag-tarmhälsa, mindre trötthet, mindre huvudvärk till mindre ledvärk. Tillståndet hos dessa benämns NCGS – Non Celiac Gluten Sensitivity (icke-autoimmun, icke-allergisk glutenkänslighet) och finns beskrivet i litteraturen sedan början av 80-talet. """"""""

http://www.jonasbergqvist.se/gluten-och-spannmal

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/&prev=search

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/what-is-it/&prev=search

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
17 minuter sedan, jala sade:

Zepp!

""""""Non-Celiac Gluten Sensitivity
Om vi bortser från alla de personer som har celiaki och veteallergi, så finns det många fler personer som upplever att de mår bättre av att äta glutenfri kost. Det kan handla om allt från en bättre mag-tarmhälsa, mindre trötthet, mindre huvudvärk till mindre ledvärk. Tillståndet hos dessa benämns NCGS – Non Celiac Gluten Sensitivity (icke-autoimmun, icke-allergisk glutenkänslighet) och finns beskrivet i litteraturen sedan början av 80-talet. """"""""

http://www.jonasbergqvist.se/gluten-och-spannmal

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/&prev=search

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/what-is-it/&prev=search

Eh.. jag ögnade bara snabbt igenom dina länkar.. eh, det förefaller mer som att det är spannmål man bör undvika.. inte gluten per se?

Och här kommer då ett råd.. från mig om hur man skall äta bröd.. köp en limpa, blötlägg denna, låt den jäsa minst tre dygn innan du äter något utav den.. väldigt väl känt faktum.. eller baka eget surdegsbröd som du äter i moderation.

Och angående NCGS.. det handlar mest troligt om det metabola syndromet.. prexis som det första inlägget kom fram till!

Hur som helst.. äter man LCHF så lär varken gluten/Celiaki eller NCGS vara något problem.

Hela tanken på en icke gluten, glutenberoende symptombild verkar befängd!

Antingen så har man problem med gluten eller så är det något annat!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eftersom du bara ögnar igenom länkarna som jag hänvisar till så tycker jag att du bör undvika att uttala dig . Gluten hittar du även i  surdegsbröd  Zepp.

Det hjälper föga att du försöker dribbla bort korten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du får gärna visa på det mest vesäntliga vad gäller icke gluten, glutenkänslighet!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Zepp sade:

Du får gärna visa på det mest vesäntliga vad gäller icke gluten, glutenkänslighet!

Förstår inte vad du menar. Men om du menar Non-Celiac Gluten Sensitivity som översatt blir  (  Icke-Celiac Gluten Sensitivity ) så kan jag upplysa dig att det finns så klart och tydligt beskrivet i de länkar du inte har bemödat dig att läsa.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Saxat från Jonas Bergqvist - han har gjort en sammanställning om "tyst" glutenallergi. - Låter allvarligt enligt min mening.

"Den tysta är den farliga
Det finns nämligen en tyst variant av celiaki. Vid denna tysta variant finns inga klassiska symtom, men däremot ordinarie fynd av antikroppar i blodet och inflammation i tarmen vid vävnadsprov. Många med tyst celiaki vet helt enkelt inte om att de har celiaki. Det går enligt en italiensk studie 6,4 odiagnosticerade tysta celiakifall på varje diagnosticerat fall (3). I en svensk studie från sent 90-tal visades att många vuxna svenskar har tyst celiaki utan att veta om det (4). När denna studie presenterades rönte den stor uppmärksamhet och sjukvården idag är mån om att upptäcka så många fall som möjligt, eftersom man vet att risken för andra sjukdomar ökar vid celiaki. Detta är i förlängningen orsaken bakom att sjukvården inte ser med så blida ögon på att människor på egen hand experimenterar med glutenfri kost. 

Men är det farligt med tyst celiaki? Ja, enligt en vetenskaplig studie som visade att det är fyra gånger så hög risk för död hos personer med odiagnosticerad tyst celiaki jämfört med friska individer under en 45-årsuppföljning (5). I studien konstaterades också att sjukdomsförloppet har likheter med astma och diabetes typ 1 och 25 % av alla patienter med celiaki har annan autoimmun sjukdom.
  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu