Jump to content

Glyfosat i vår mat


Erik 2

Recommended Posts

Tur att det bara verkar röra sig om kolhydratstinna livsmedel men frågan är hur mycket som går över i animaliska livsmedel då djuren vid växelbruk vissa år får gräs från jordar som  året innan hade vete och året innan havre - eller djur som utfordras med spannmål som besprutats. Hittar man glyfosat i människor finns det så klart även i djuren.  Livsmedelsverket utmärker sig tyvärr som vanligt. 

 

Citat:

SVT Nyheter har tillsammans med test- och researchföretaget Testfakta valt ut 15 importerade livsmedel som är vanliga på de svenska matborden och skickat dem till livsmedelslaboratorium för analys.

Testet visade på spår av glyfosat i sju av de 15 testade varorna. Det rör sig om röda och gröna linser, Bran-flakesflingor från två olika märken, knäckebröd med sesam, flerkornsflingor och kikärtor. I samtliga fall låg nivåerna under de tillåtna gränsvärdena. Maten är odlad i olika länder i Europa, Kanada och Argentina. 

På Kemikalieinspektionen är man inte förvånad över testresultatet. Det beror på den generösa användningen av glyfosat nära inpå skörd, som inte är tillåten i Sverige.

– Vi påvisar inte glyfosat i svenska livsmedel.  Däremot så visar ju den här undersökningen att det förekommer resthalter i produkter från andra länder, säger Peter Bergkvist, utredare på Kemikalieinspektionen.

Livsmedelsverket anser att det inte finns någon anledning till oro.

– Även om man har hittat glyfosat i maten och det finns i importerade livsmedel så är det inget man behöver oroa sig för som konsument, säger Annelie Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. Hon pekar på bedömningen att rester av glyfosat är riskfria att konsumera så länge de inte överstiger de tillåtna halterna.

Glyfosat är giftigt för vattenlevande organismer, det stör ekosystem och slår ut biologisk mångfald. I Sverige får glyfosat användas på våren före sådd och på hösten efter skörd. Inom ekologiskt jordbruk är det helt förbjudet. 

– Om man vill undvika glyfosat eller andra bekämpningsmedelsrester så ska man välja ekologiska livsmedel. I det här fallet om man vill undvika just glyfosat så kan man välja svenska livsmedel med gott samvete, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen.

https://www.svt.se/nyheter/spar-av-bekampningsmedel-i-importerad-mat

 

  • Like 1
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Erik 2 sade:

– Även om man har hittat glyfosat i maten och det finns i importerade livsmedel så är det inget man behöver oroa sig för som konsument, säger Annelie Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. Hon pekar på bedömningen att rester av glyfosat är riskfria att konsumera så länge de inte överstiger de tillåtna halterna.

Usch vad arg jag blir!! Är det inte ganska självklart att detta är ett problem? :angry: Man kan härleda många problem till gifterna i jordbruket (Robyn O'Brien skriver mycket om detta, hennes engagemang började med att dottern insjuknade som liten i allergiproblem) och att "inte oroa sig för mängden inte överstiger gränsvärdet" är ju rena rappakaljan! Vad händer om jag äter Branflakes och knäckemacka till frukost och linsgryta till lunch och hummus på kikärter till middag då? Och om man sprutar lite tidigare innan skörd, var hamnar glyfosatet då? 

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, MariaF said:

 Och om man sprutar lite tidigare innan skörd, var hamnar glyfosatet då? 

Då ligger det antingen kvar till dess det tas upp av nästa skörd eller så följer det med vattnet ner i grundvattnet eller ut i hav och sjö. Om det kommer ner i grundvattnet får vi det i oss när vi är på landet och dricker vattnet ur egen brunn, liksom djuren på gården. Åker det ut i sjö får vi det i oss hemma i stan där kranvattnet kommer från sjö (oftast). Djuren får det i sig när de dricker sjövatten. 

:-(   

  • Sad 5
Link to comment
Share on other sites

Faller det här under rubriken " lite skit rensar magen" :unsure: 

Ungefär som för ett par år sen när det kom varningar om arsenik i risprodukter. Ge dom inte till barnen mer än några gånger i veckan för lite arsenik var tydligen inte farligt.............................................

 

 

  • Confused 1
  • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

Skrämmande läsning om glyfosat!

"Glyfosat hittas i maten också. I provtagning av livsmedel inom EU hittades glyfosat i över 70 procent av linserna och i 30 procent av solrosfröna samt i cirka vart tionde havre och veteprov. Att man sedan också hittar glyfosat i våra kroppar kan knappast komma som en överraskning. I en undersökning 2015 på 2000 frivilliga i Tyskland hade tre fjärdedelar av de testade personerna 5 gånger högre halt av glyfosat i sin urin än gränsvärdet för dricksvatten."

http://tradgardenjorden.blogspot.se/2017/12/glyfosat-i-den-globala-konkurrensens.html

  • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

En liten tröst i eländet är att jag inte äter linser, kikärter, havre eller vete. Lite solrosfrön och sesamfrön blir det i frökexen jag bakar, men kanske det inte är så farligt med ekologiska? :unsure:

Men en stor skandal är det, och alla som inte insett att man kan leva utan ovanstående produkter ligger risigt till. :angry:

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...