hampuslager

AB+ sågar LCHF/Keto. Igen.

Recommended Posts

Utdrag från Dagens Aftonbladet Plus. Normalt sett brukar det heta "finn fem fel", men fem räcker nog inte till här.
 

Stjärnornas nya extrema diet – äter bara fett

....

När skådespelerskan Alicia Vikander, 29, gjorde sig redo för rollen som Lara Croft i ”Tomb raider....I en ny extrem diet skippas både potatisen och biffen. Kvar blir bara fettet.

– Ju mer extrem diet desto större risker och vi känner inte till riskerna på lång sikt än, säger Ola Wallengren, doktor i klinisk nutrition och dietist, som själv testat dieten......Det är en striktare variant av lchf som går under namnet ketogen diet....

Används mot epilepsi

...

– Dieten kan ge lindring när ingenting annat hjälper. Av de som har förändrat sin kost har 10-20 procent blivit helt fria från epilepsianfall och hos hälften av dem har antalet anfall halverats, säger Tove Hallböök, barnneurolog på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus. Tove understryker dock att de bara rekommenderar kosten till barn med epilepsi när andra, mer effektiva behandlingsmöjligheter är utdömda

....

Används som viktminskning

 

Ola ...Han har analyserat alla långtidsstudier som finns på lågkolhydratdieter, där man äter mindre än 50 gram kolhydrater om dagen, och inte hittat att en ketogen diet ger någon större viktminskning för överviktiga än andra dieter.

 

Viktigt med valet av fett

Ylva Trolle, läkare och docent på Karolinska institutet,....

– Frågan är varför folk vill sätta kroppen i ketos. Är man frisk och inte gravid så visst kan man testa olika dieter. Kroppen klarar alla möjliga galna påhitt under en kort tid. Jag jobbar på överviktcentrum och det här är inget vi rekommenderar.

 

......

Är det någon som inte bör äta efter den här dieten?

– Den som har en känd sjukdom, av allvarligare slag som cancer, eller är svårt sjuk på andra sätt, till exempel njursjukdomar. Då ökar risken för undernäring. Man ska vara helt frisk tycker jag om man ska testa en sån här extrem diet.

När det gäller riskerna med att äta så här extremt menar Ola att man inte vet hur det långsiktigt påverkar hälsan.

– På kort sikt finns det inga tydliga risker, näringsbrist tar lång tid att visa sig. Tarmfloran försämras och det går ganska snabbt. Om man får i sig för lite fibrer och oxidanter är det inte bra och äter man mycket kött ökar risken för till exempel tjocktarmscancer. Men det här är effekter som man inte kan uttala sig om på lång sikt eftersom det inte finns några studier på det. Hur det är med hjärt- och kärlsjukdomar på lång sikt är det också svårt att säga något om.

....


Källa: Viktklubb och Ola Wallengren, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

31 januari 201808:45
 

Redigerad av Peter B
Jag har klippt bort det mesta av texten i artikeln eftersom denna ligger på AB:s Betalsidor och det är sannolikt inte OK att återpublicera det materialet här ... men kvarvarande citat illustrerar förhoppningsvis artikelns innehåll //Peter - Moderator
  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tja, Aftonbladet har ju sin Viktklubb som de tjänar pengar på. Och där rekommenderar de viktnedgång medelst kaloriräkning och träning, vilket är en garanterat dålig metod för viktnedgång på lång sikt.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Suck. Varför är det aldrig någon som är insatt som får kommentera?

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klarar inte tekniken riktigt. Vill säga till SGK att jag tycker verkligen att dunska höra av dej till Ola Wallengren.

Galna påhitt som Ylva Trolle kallar det gör ju att i alla fall jag går i taket! Trodde vi hade kommit längre!

 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ola Wallengren  hänger ibland på Jacob Gudiols blogg han har dock ett trevligare sätt än JG, så skriv gärna till honom. Men han har doktorerat i Nya Zeland, så jag antar han fått stipendier från 

"någonstans" han är nog mer att satsa på än JG för sockerindustrin. Men de har lika fel bägge två. Så  det är nog som i den här länken.:   

Skip to content
  •  
The Los Angeles Times Logo

U.S. News is wrong about what constitutes the best diet

 
By GARY TAUBES AND NINA TEICHOLZ
JAN 28, 2018 | 4:15 AM 
   
 
 

DASH is listed first in the U.S. News rankings, but authoritative reviews have found that it's been tested on only about 2,000 subjects (mostly middle-aged hypertensives) in studies lasting no longer than six months. Its effects can hardly be generalized to all Americans.

In those limited studies, the diet, which promotes fruits, vegetables and low-fat dairy, did lower some cardiovascular risk factors, such as blood pressure. But it usually worsened others, such as HDL cholesterol (the good kind) and triglycerides. And the one and only time it was tested against a higher-fat version of itself, the higher-fat version performed better.

DASH — the acronym stands for Dietary Approaches to Stop Hypertension — has been promoted by our government for more than 20 years, but the evidence still falls far short of demonstrating a significant impact on the major nutrition-related diseases of our time, especially obesity and diabetes. These twin disorders constitute a global public health epidemic of crisis proportions, a "slow-motion disaster," in the words of the director-general of the World Health Organization. The U.S. News "best of" rankings pay lip service to these diseases, but end up extolling a diet with virtually no demonstrated ability to treat or prevent them.

 
 

The Mediterranean diet, listed second for overall healthiness by U.S. News (but formally ranked as tied with DASH), fares little better on the evidence. Highly popular since its formal introduction in 1993 by the Harvard School of Public Health and selected by the U.S. Department of Agriculture in 2015 as one of its three recommended "dietary patterns," the diet has principally been studied in one 2013 trial, on about 7,500 subjects in Spain. After five years, those on the diet had reduced their risk of cardiovascular events by an underwhelming 2%, in absolute terms. Moreover, the diet had no impact on overall mortality or weight loss. And the trial itself was flawed; it didn't have an adequate, comparative control group.

It's clear that U.S. News — which employed an expert panel to rate 40 diets on various criteria — merely recapitulated questionable dietary advice that has gone by a succession of names since the 1970s — "low-fat," "DASH," "USDA-style," "plant-based." The basic set of recommendations have remained the same, emphasizing plant foods (grains, cereals, fruits and vegetables) over animal products (eggs, regular dairy, meat), and vegetable oils over natural animal fats such as butter.

According to government data, Americans have largely followed these recommendations over the last 50 years, notably increasing their consumption of grains, vegetables and fruits and eating less whole milk, butter, meat and eggs. The outcome? In that time, rates of obesity and Type 2 diabetes have skyrocketed. Something has gone terribly wrong.

Why would 25 doctors, dietitians and nutritionists on the U.S. News panel choose a dietary philosophy that has — so far, at least — failed us? They might be entrenched in their opinions, supported by the industries that benefit from these diets, motivated by non-nutrition agendas such as animal-rights activism, or they might simply have fallen into the easy convenience of groupthink.

The loss to would-be healthy eaters is profound. For instance, diets lower in carbohydrates and higher in fat — called, variously, "Atkins," "paleo," "ketogenic" or "South Beach," and based on the simple idea that carbohydrates are uniquely fattening — were all stiffed in the U.S. News rankings. Indeed, the ketogenic diet, which acutely restricts carbohydrates in favor of fat, came in dead last.

The U.S. News “best of” issue doesn’t measure up.


Share quote & link  

That's too bad: Early results of a current trial reported that Type 2 diabetes symptoms can be reversed in just 10 weeks on such a diet. Subjects suffering from diabetes were educated about carbohydrates and coached over the study period. They effectively cured themselves of their disease, something that mainstream medicine does not even believe possible.

These are preliminary results, but many other studies on low-carb diets contain positive results that are similarly encouraging for people with nutrition-related diseases. Low-carbohydrate diets have now been tested in at least 70 clinical trials on nearly 7,000 people, including a wide variety of sick and well populations, mainly in the U.S. Thirty-two of these studies have lasted at least six months and six trials went on for two years, enough time to demonstrate the lack of any negative side effects. In virtually every case, the lower-carb, higher-fat diets did as well or better than competing regimens. The cumulative evidence shows that low-carb diets are safe and effective for combating obesity, highly promising for the treatment of Type 2 diabetes, and they improve most cardiovascular risk factors.

In the midst of a worldwide obesity and diabetes crisis, we don't need more input from experts who aren't paying attention to the latest science or who can't break free from 50 years of conventional thinking about healthy eating. Promoting the same dietary advice over and over again while expecting different results is indeed a kind of insanity, and worse, is doing nothing to combat rising disease and death rates. Consumers need solid information about how to eat for good health. The U.S. News "best diets" issue doesn't measure up.

Gary Taubes is a co-founder of the Nutrition Science Initiative and the author of "The Case Against Sugar." Nina Teicholz is the founder of the Nutrition Coalition, an investigative journalist and author of the bestselling "The Big Fat Surprise."

Follow the Opinion section on Twitter @latimesopinion and Facebook

                                                                                                                                                                                                                                 

Så det satsas mycket pengar för att få folk att äta det, som de stora företagen inom livsmedelsindustrin vill sälja, att den maten är ohälsosam är inte en fråga för dem, för de drabbar bara de som äter den....  

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När personer som Ola Wallengren  kritiserar lågkolhydrat kost, så finns det skäl att komma ihåg att de kostråd han stödjer inte villar på rigorös vetenskap. vilket visas i denna BMJ-artikel :

http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4962       

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra jobbat. Hans svar är inget annat än typiskt skitsnack.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
26 minuter sedan, SGK sade:

För övrigt började han mejlet med att allt han sagt i intervjun inte kom med i artikeln, och att vi nog egentligen var överens om det mesta.

Öh... eller?

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
52 minuter sedan, SGK sade:

För övrigt började han mejlet med att allt han sagt i intervjun inte kom med i artikeln,

Förvånad? Aftonblaskorna, samtliga dessa!, är inte intresserade av hela sanningen och förtydliganden för det blir inga braskande rubriker. Därför måste man ta dem med en snöskyffel salt, oavsett om de skriver för eller emot det man själv är övertygad om. :( Och Ola har ju rätt i att vi inte vet hur ketogen kost påverkar i långa loppet för det har vi inte studerat. Däremot finns många (än så länge) levande bevis för hur kolhydratrik kost påverkar...
Och detta att många inte håller fast vid den ketogena kosten, kan det mööööjligen, kanske aningen, lite, ha att göra med ett visst Sockertroll och stor kunnighet att manipulera detta från industrins sida, att göra tro..? :angry:

  • Gilla 3
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 timmar sedan, SGK sade:

Nu har jag fått svar från Ola Wallengren.

Jag skrev ungefär att jag personligen äter betydligt nyttigare sen jag övergick till strikt LCHF, och han svarar att det kan man göra med vilken diet som helst. Och då blir min slutsats att man inte kan peka ut ketogen kost som något som leder till näringsbrist. Då handlar det snarare om att människor ofta är ovetande om hur de får i sig näringen, dvs vilka livsmedel som är nyttiga.

Sen menar han att jag borde räkna på mitt näringsintag och han antyder att det sannolikt är sämre än jag tror, och att jag äter betydligt mer kolhydrater än jag påstår. Det jag inte skrev till honom är att jag har ett excel-dokument där jag räknat på vad jag äter en typisk vardag, och där ligger jag på 80-110 % av RDI för alla vitaminer och mineraler. Jag tar också vissa kosttillskott där jag ser att kosten inte räcker till. När jag räknar på vad jag åt igår kommer jag upp i 20-22 g kolhydrater, och då hade jag både grädde och crème fraiche till middag i riklig mängd, vilket är sällsynt för mig.

Han antydde också att jag och de jag känner till som äter ketogent är väldigt få och att de flesta som börjar äta ketogent ger upp ganska snabbt.

Till sist nämner ha att vi inte vet hur ketogen kost påverkar riskerna för hjärt-/kärlsjukdomar samt cancer.

För övrigt började han mejlet med att allt han sagt i intervjun inte kom med i artikeln, och att vi nog egentligen var överens om det mesta.

Jaja.. vi är nog överens om det mesta.. förutom att han tror att LCHF/Ketogen diet måste innebära att man äter undermålig mat med för lite näring!

Såå, då kan man pepåka att det säkert finns folk som har dålig koll.. men grejen är rätt ofta att man blir tvungen att hålla betydligt bättre koll på en diet som kräver att man läser på.. som kräver att man läser innehållsförteckningar.

"In fact, most low-carbers find themselves eating more vegetables and fruits than ever before, without really trying."

https://www.verywell.com/the-most-common-low-carb-misconception-2242045

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag känner att jag vill sammanfatta några tankar kring det här med kost och hälsa relaterat till AB-artikeln och Ola Wennergrens svar.

När dieter/kosthållning/kost i viss livsstil diskuteras nämns sällan näringsvärden. Ord som ofta används är varierad kost, lite av varje, lättprodukter, fibrer, fruktågrönt, vegetariskt, nyttigare fetter och medelhavskost. Det finns säkert fler också. Däremot pratar man inte lika ofta om att uppnå RDI av vitaminer och mineraler, åtminstone inte konkret och tydligt. Man kanske säger att det är viktigt att äta nyttigt, men sällan mer än så.

Något som blev tydligt i svaret från OW var att man inte kan säga att LCHF i sig är onyttigt, det handlar om vilka livsmedel man faktiskt äter. Tallriksmodellen garanterar inte heller att RDI prickas av, det handlar om vilka kolhydrater man äter, vilken typ av protein man väljer osv.

Det som är bra med att äta LCHF med kvalitativt protein (gräsbeteskött, fisk, ägg mm) och ovanjordsgrönsaker samt fett är att man ganska enkelt når bra värden på mikronutrienterna. Det blir inte nödvändigt att hålla på och mäta hela tiden (även om det kan vara bra att göra ett stickprov för att få ett hum om hur man ligger).

Äter man enligt tallriksmodellen och rådet att äta frukt och grönt 5 gånger per dag finns inga garantier om näringsvärden. Grönt kan bestå av några gurkskivor, lite tomat och grönsallat. Kanske man lägger lite inlagd gurka med mycket socker i lagen på morgonmackan.

Det går säkert att ligga lågt på mikronutrienterna även på LCHF, men jag tror det är betydligt svårare.

Min dröm är en app som kan tipsa om livsmedel eller kosttillskott att komplettera med baserat på mikronutrienter för att uppnå RDI. Någon som känner till en sådan? :)

  • Gilla 5
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lustigt nog så laddade jag ner ett äldre avsnitt (ca 1 år) av tyngre radio, där de intervjuar Wallengren, och mycket riktigt kommer en fråga om ketogen kost. Wallengren utvecklar då teoretiska fördelar och nackdelar, men nämner inget om näringsbrist. Han nämner sitt eget experiment med Keto, men säger att fördelarna för honom inte var tillräckligt stora för att fortsätta med det. Sen avslutar han med att säga: "testa gärna, se om det fungerar för dig"

Så man kan undra hur mycket journalisten vinklade intervjun?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.