Jump to content

sjuksköterska


agneta silfwerbrand

Recommended Posts

6 timmar sedan, agneta silfwerbrand sade:

Behövs det insulin för att hålla kvar fett i en fettcell? önskar svar på detta/Agneta.

Nu skall jag vara så jävlig.. att jag säger att så är fallet!

Och så skall jag på det utveckla det hela lite ytterligare.. Insulin är den främsta regulatorn av reesterifiering av triglycerider i adiopose vävnad!

Och här kommer den korta förklaringen.. lipolys pågår hela tiden i adiopose vävnad.. till stora delar på grund av den andrenerga inverkan, (läs normala halter av adrenalin+ lite annat)!

Och hur ser det då ut..enkelt förklarat.. jo som sagt vad lipolysen pågår hela tiden, dvs triglycerider bryts ständigt ner.. pågår hela dygnet, med vissa variationer.

Vad händer då.. jo beroende på om Insulin är högt eller ej så reestrifieras fettsyror med glukos igen.. eller så binds det till Albumin och far ut i blodet och kan användas som energi för celler som behöver detta.

Och märk väl.. när lipolysen har spjälkat fettsyrorna från glycerolet.. så återanvänds inte glycerol utan det går till levern där det via glukoneogenes omvandlas till glukos.

Och om halten glukos i blodet är tillräckligt högt så bildas nya triglycerider.. i adiopose vävnad.. dvs det lagras för framtida behov.. typ när du fastar, sover, eller äter LCHF!

För att göra en kort historia längre.. det mesta fett du äter tas upp och transporteras av Kylomikroner i ditt lymfsystem och de töms ut i Vena Cava, för snabb transport till adiopse vävnad för lagring.

Kylomikronerna stimulerar då LPL via ASP.. så att lagring är garanterad i princip.

Såå nu har vi avverkat lagringen.. problemajset ligger snarare i uttaget!

Och som jag nämnt.. glukoshalt och insulinhalt påverkar uttaget.. till stora delar via HSL.. dvs Hormone Sensitive Lipas.. dvs Insulin funkar som en broms härvidlag.. och om glukos är högre så gynnar det reesterifiering av triglycerider, dvs de får stanna kvar!

"In this conceptual model, insulin resistance is caused by hyperinsulinemia and is an appropriate adaptation to the increased need to store fat in adipose tissue without causing hypoglycemia. Thus, insulin resistance is an adaptive response that successfully maintains normal circulating levels of fat and glucose as long as the b-cell is able to maintain sufficiently elevated insulin levels (57). Perhaps the time has come to expand our research focus to carefully investigate the environmental changes that have accompanied the epidemic of obesity and diabetes."

http://diabetes.diabetesjournals.org/content/diabetes/61/1/4.full.pdf

Oså lite ordförklaringar.. för alla som inte läst PUBMed.. som galningar!:unsure:

https://en.wikipedia.org/wiki/Adipose_tissue

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lipoproteinlipas

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hormonkänsligt_lipas

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kylomikron

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lipolys

https://en.wikipedia.org/wiki/Acylation_stimulating_protein

  • Like 2
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

19 timmar sedan, agneta silfwerbrand sade:

Tusen tack för bra och intressant läsning kring frågan behövs det insulin för att hålla kvar fett i en fettcell/Agneta.

Mm.. hoppas att jag iallafall bidragit med något till förståelsen.. grejen är att det är ytterst komplicerat, det mesta i vår kropp regleras i kaskad.. dvs den minsta förändring i denna kaskad leder till att annat tar över.

Oså hoppar vi lite osökt till det normala tillståndet i en västerländsk kontext.. det brukar nämnas Hyperinsulinemi.. för att i medelåldern diagnostisersas som Metabolt syndrom.

Då har man som regel reda anammat de mesta kostråd och lagt sig till med insulinresistens!

Iallafall så har vi vid den åldern som regel  helt negligerat att vi som art har en himla dålig förmåga att lagra glukos.. och sådant får konsekvenser!

Det ingick inte i min skolgångs undervisning  iallafall?

Men en som fattat det.. fast mest från fel ståndpunkt är Paolo Roberto.. och han hävdar att problemet lätt löst om bara folk fattade att de skall ut och springa minst två timmar varje dag.. då lär du oxå bränna av all pasta han förespråkar!

Men för oss som inte är proffsboxare/TVkändis.. lever på det.. utan är tvungna att få vår inkomst via vanligt arbete så är det knappast att betrakta som en bonus att behöva springa i högt tempo minst två timmar varje dag.

Sådåså.. man kan dra ner drastiskt på kolisar.. framförallt sådana som inte är förpackade med en massa fibrer.

Nämenaltså.. det finns inte en endaste essentiell kolhydrat.. och kroppen kan i levern producera cirka 200 gram per dygn om nöden kräver!

Såå.. trots att vissa celler, främst i vår hjärna, njure och alla våra röda blodkroppar enbart kan använda glukos för sin överlevnad så är den i princip garanterad.

Odå kommer vi osökt in på dieter som har högt fettintag.. menna, menna, vill man förbränna fettvikt så borde man ju undvika fett.. mnjae, det funkar lixom inte så i kaskadregleringen!

Utan det är för det mesta tvärt om!

För kroppen har litta olika prio vad gäller att förbränna olika macronutriener.. prio 1 är alkohol.. iomed att det inte kan lagras alls, prio 2 är glukos.. framförallt om blodsocker blir högt och till stora delar på hur stor lagringskapacitet du har kvar, (glöm inte Paolos råd om att springa i högt tempo 7 dar i veckan)!.. 

Såå.. vi lagrar fett i adoipose vävnad för framtida behov av energi.. problemajset är fortfarande få ner dels blodsocker dels insulinnivåer innan detta kan användas av kroppen!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...