Jump to content

Är vi rovdjur eller inte?


Ekner

Recommended Posts

Ser inga bevis för att det finns någon form av "läkning" med vegankost.

Att leva på närodlad vegankost i Sverige och vara miljömedveten utan näringsbrist blir minst sagt en utmaning.

Miljöargumenten håller inte. Närodlad vegankost fungerar inte på norra halvklotet. Det blir till att använda transporter över långa avstånd.

Däremot håller jag inte med om att vi dör i vitaminbrist av det heller utan man kan överleva på en planerad vegankost. Sen har dom en poäng med att boskapen behandlas onödigt slarvigt med dåliga miljöer. Kött kan få kosta lite mer om man sköter produktionen snyggt och får ner misskötsel.  Men det innebär inte att köttkonsumtion måste upphöra.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Gunnar Rundgren tycker jag har många sympatiska, logiska och intressanta vinklingar på denna typ av frågor. T ex varför man blandar ihop klimatfrågan med djurrättsfrågan, eller olika aspekter på frågan om vårt ursprung och vad som är bra för oss, hur man kan räkna på olika vis för att komma fram till det man vill osv. Han skriver dessutom ofta för att väcka frågor istället för att predika olika mantran.

http://tradgardenjorden.blogspot.se

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte hålla med om resonemangen om att de idisslande djuren är dåliga för klimatet - man menar att de producerar för mycket metan?   Det är en naturlig följd av att de äter vegetabilier och omsätter växterna i sin kropp så att högvärdig kost produceras - dvs bra protein o fint fett med hög näringsnivå. Djuren och deras ätande ingår i det naturliga kretsloppet - de är inga nettoproducenter.

Det som bidrar till ökade växthusgaser är människans brytning/utnyttjande av den fossila energin som från att varit lagrad i miljoner år  nu frigörs genom människans försorg. - Djuren däremot lever på som de alltid gjort,  om de tillåts att leva på det sätt som är naturligt för dem och utan att människan håller på att manipulera dem på olika vis.

Antalet idisslande djur som finns på jorden nu har stadigt sjunkit från en mycket hög nivå med stora hjordar av idisslare, som människor kunnat jaga o ha som mat. Tyvärr tycks det alltmer som att många människor väljer eller är hänvisade till kolhydratrik kost som är till stor skada för deras hälsa. - Det bästa vore om man utökade mängden gräsbetande idisslare för att fler ska få tillgång till näringsrik mat. Då kanske man kan minska användandet av fossil energi och dyrbar konstgödsel som krävs för att odla de ettåriga monogrödorna som utarmar den odlingsbara marken. 

Frågan var om människan är ett rovdjur? Det har väl konstaterats massor med gånger att människan mår bra på fett, kött, fisk o grönsaker. Dvs blandad kost. Vi behöver egentligen ganska små mängder kolhydrater, de är inte livsnödvändiga.

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

9 minuter sedan, kickilotta sade:

Frågan var om människan är ett rovdjur?

Den här frågan har dribblats med sedan urminnes tider. Frågan är nog rätt enkel, varför äter vi inte köttet rått som rovdjuren utan måste tillrätta det och använda smakkosmetika för att få det aptitligt?

Link to comment
Share on other sites

Ja det är väl upp till var och en att prova? Förmodligen en vanesak. Olika kulturer gör på olika sätt. Inuiterna levde genom årtusendena på rått kött och var friska. I norden så behövde man behandla köttet för att spara det under längre tid eftersom det inte alltid var så lätt att jaga - men man behöver mat i stort sett varje dag för att må bra. Man torkade, saltade och rökte kött. För att sen kunna tillgodogöra sig köttet så behövde det anrättas oftast.

Åt råbiff vetja!

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Vid B12-brist försökte man förr i tiden att få patienterna att äta stora mängder rå lever, men någon bot blev det inte eftersom intrinsic faktor saknades.

"Behandlingen var tuff för patienterna, som var tvungna att äta mer än ett kilo rå lever varje dag! Men någon bot blev det inte; patienterna saknade den inre faktorn och upptaget av B12 fungerade inte. Det var dessutom få som orkade fortsätta med behandlingen någon längre tid."

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Näe vi är inte rovdjur, (carniovorer) utan allätare (omnivorer) av specefikt ursprung.. läs Apor är våra kusiner, evolutionärt!

Såå.. till skillnad från våra kusiner som typ är anpassade för specefika habitat, så har vår evolution lett till att vi av någon outgrundlig anledning, till att kunna leva i en massa olika habitat?

Den rådande teorin är att vi utvecklades som egen art i väldigt speciella förhållanden i Afrika, under en tid då klimatet förändrades snabbt fram och tillbaka.

De som då sorterades ut av evolutionen var de som kunde under olika förhållanden leva utav olika föda.

Och det fick då en följd att vi som art (homo sapiens sapiens) kunde förflytta oss och leva på det som olika habitat hade att erbjuda som mat.

Såå.. hur långt skall man då dra den insikten.. mnjae.. aså olika sk ursprungsbefolkningar har levt och haft hälsan på en uppsjö av dietkompositioner.. grejen är att de inte kunde komplettera med övrig näring från ICA/COOP/Willys.. om något fattades i deras habitat!

Iallafall.. finns gott om ursprungsbefolkningar som levt på olika föda.. vissa på i stort sett animalisk, på rätt få faktiskt nästan enbart på vegetabilisk.

Och då skall man ha klart för sig att de då oxå lärt sig att hantera olika livsmedel på väldigt olika sätt!

"Conclusions

Whenever and wherever it was ecologically possible, hunter-gatherers would have consumed high amounts (45–65% of total energy) of animal food. Most (73%) hunter-gatherer societies worldwide derived >50% (≥56–65%) of their subsistence from animal foods, whereas only 13.5% of these societies derived more than half (≥56–65%) of their subsistence from gathered plant foods. In turn, this high reliance on animal-based foods coupled with the relatively low carbohydrate content of wild plant foods produces universally characteristic macronutrient consumption ratios in which protein intakes are greater at the expense of carbohydrate."

https://academic.oup.com/ajcn/article/71/3/682/4729121?maxtoshow=&hits=10&RESULTFORMAT=&author1=cordain&andorexactfulltext=and&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

57 minuter sedan, Ekner sade:

Frågan är nog rätt enkel, varför äter vi inte köttet rått som rovdjuren utan måste tillrätta det och använda smakkosmetika för att få det aptitligt?

För att vi i huvudsak är gjorda för fisk och skaldjur! :)

Teorin om vattenapan är väldigt intressant. http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/anpassning-till-vatten-skilde-oss-fran-aporna

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

För minst 200 000 år sedan började vi laga maten, senare forskning pekar mot 300 000 år. Problemet är att spåren av elden och matlagningen försvinner under årtusenden men det är konstaterat 200 000 år minst. Det innebar att vi kunde äta fortare och vår metabolism kunde processa näringsämnena effektivare. Vi fick mindre magar och större hjärnor under denna tid och vi var betydligt längre då, har sett att snittet låg på en bit över 180 cm. Allt detta vände när vi för c:a 10 000 år sedan blev jordbrukare ?

Vi har ätit mycket fisk och skaldjur när vi höll oss vid vatten men samtidigt har det visat sig att där vi drog fram från Afrika för 70 - 80 000 år sedan, försvann däggdjur över 35 kg till över 90%. Så vi har med stor sannolikhet ätit mycket däggdjurskött under utvandringen.

 

Rolle på Österlen

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

SAOL:

rov|­djur substantiv ~et; pl. ~ 
• djur som dödar och äter andra djur, predator

Har vi eller/och gör vi? Ja, bortsett från veganer som inte existerade under vår evolution av förklarliga skäl, de hade troligtvis dött ut eller varit väldigt endemiska ?

Rolle på Österlen, just nu 9,2 minusgrader ?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Den omständigheten att av dagens hundraåringar två procent är veganer kanske säger en viss del. Att analyser på egyptiska mumier, visar att människor dog tidigt i 20-30-årsåldern på den tiden är intressant. På tänder och i hjärta, hjärna och lever fanns klara belägg för den kost som förkortade livslängden.  Huvudnäring vetebröd, huvuddryck öl - socker, socker, socker. I jägarkulturer blev människor ofta 70 år gamla. Detta har visats även i nutid och också att de vanliga kultursjukdomarna är sällsynta i den senare typen av kulturer.

När veganer påpekar att människan saknar klor och huggtänder (tillbakabildade) och med det vill visa att vi inte är lämpade för köttätning, är detta exempel på bristande logik. Om de tillbakabildades förefaller den mest naturliga förklaringen ligga i att människan började ta den bekvämare vägen att efter att de dödat djuren, lärde sig att bereda födan (koka, steka, stycka med verktyg) och då inte längre behövde klor och huggtänder.

Vår blindtarm å andra sidan talar inte för lämpligheten att bearbeta grönskan som hästen med sin fem meter långa blindtarm och korna med sina fyra magar. I nutida resonemang om fördelarna med olika typer av kost, är särskilt intressant att lyssna av representanter för veganism, när diskussionen kommer upp om vad som kan anses fysiologiskt naturligt att äta. I resonemanget kan inledningsvis påpekas, vad som skämtsamt brukar sägas om humlan: att den ”egentligen är för tung för att med sina små vingar kunna flyga (aerodynamiskt alltför liten bäryta till att få humlan att lyfta) - men det vet inte humlan så den flyger ändå". Vad gäller kostfrågan kan liknande analogi användas, när gruppen veganer hävdar: "att människan inte skulle vara skapad till att äta kött" - kan det, som i humlans fall, vändas till att "våra förfäder trots sin okunnighet ändå åt kött och tyckte det tillfredsställa smaklökarna”. Som tur var för oss, eftersom köttätandet medförde en bieffekt under evolutionens förlopp som möjliggjorde utvecklingen av människoartens stora och komplexa hjärna i den form vi nu känner.
Mycket talar väl för att människan mer närmar sig rovdjuren än gräsätarna. De och vi tillämpar samma grundprincip - det vi inte själva kan smälta  låter vi djuren förbereda.

 

 

 

 

 

)

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...