Jump to content

Framgång på LCHF: Christian – eller hur man finner ungdomens källa


Recommended Posts

christian-800×798

Före och efter

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Évelyne Bourdua-Roy, allmänläkare som driver en LCHF-mottagning i Kanada:

Christian blev min patient i februari 2017, vid 66 års ålder. Han hade då redan fått diagnosen typ 2-diabetes. Han hade högt blodtryck och rubbade blodfetter.

Christian tog maxdos av Metformin, hans HbA1c var 77. Hans triglycerider låg på 4,7 mmol/L, vilket är högt. Faktiskt så högt att det var omöjligt att beräkna ett värde på LDL (det så kallade dåliga kolesterolet). Hans blodtryck var också för högt, trots medicinering. Han var överviktig, vägde 92 kilo och mådde inte bra.

Han log inte mycket heller. Han såg faktiskt ut att ha gett upp.

Du önskar nog att jag skulle berätta att jag erbjöd honom LCHF som behandlingsalternativ, eftersom jag vet hur kraftfull effekten kan vara och att allt sedan gick bra, men det gjorde jag inte. Jag skickade honom till vår diabetessköterska. Standardbehandling.

medsVår diabetessköterska är avlönad av ett läkemedelsföretag för att optimera den medicinska behandlingen av våra diabetespatienter.

Jag är inte säker på varför jag inte med en gång pratade med honom om LCHF. Jag höll precis på att starta min LCHF-mottagning och jag var inte speciellt bra på att bedöma vem som skulle lyckas med LCHF och vem som inte skulle göra det, vem jag alltså skulle erbjuda kostbehandling.

Idag är jag mycket bättre på det: jag gör ingen bedömning, jag har haft fel för många gånger. Jag erbjuder det till alla, med en välrepeterad och en minut lång föreläsning. Jag sår ett frö. Jag talar om för mina patienter att om de är intresserade av att använda mat som medicin ska de boka en ny tid med mig för att diskutera detta specifikt. Och jag väntar för att se om fröet gror.

I mars 2017, träffade jag Christian igen. Hans blodsocker var mycket högt, hans blodtryck var fortfarande för högt och hans blodfetter var förskräckliga. Hans insulinnivåer fastande var också för höga, precis som leverenzymet ALAT. Jag skrev ut Januvia (en DPP-4 hämmare) för att förbättra hans blodsockerkontroll och ytterligare ett läkemedel mot högt blodtryck.

Och sen kunde jag inte låta bli: jag sa att han inte behövde vara sjuk om han inte ville. Han behövde inte inta läkemdel i allt större doser och i ökat antal. Han var inte utdömd. Han kunde välja att bli frisk. Jag gav honom adressen till min webbsida (på franska), liksom till Diet Doctor, för att hitta recept.

Framgångar med LCHF

Tidigt i april 2017, träffade jag Christian igen. Han hade bestämt sig för att ge kosten en chans. Han hade laddat ner MyFitnessPal och ansträngde sig för att dra ner på kolhydrater. Blodsockernivåerna var noggrant antecknade och han gjorde redan framsteg. Han mådde bättre. Det kan också vara den första dagen han log mot mig.

Han kom tillbaka i slutet av april. Han hade gått ner tre kilo och två centimeter i midjan. Han hade en glimt i ögonen som jag inte sett tidigare. Han var fast.

I maj hade hans blodsocker normaliserats, jag satte ut Januvia.

I juni låg blodsockret i normalspannet. Blodtrycket var för lågt. Jag halverade Metformindosen och en av hans blodtrycksmediciner.

I july låg blodsockret mycket bra och blodtrycket började åter att bli för lågt. Jag satte ut en av blodtrycksmedicinerna.

Tidigt i augusti, var hans HbA1c 40 (tidigare 77). Hans leverenzym (ALAT) var tillbaka i normalspannet.

I slutet av augusti halverade jag det kvarvarande läkemedlet mot högt blodtryck.

Han kom tillbaka i november. Det sken om honom och han hade kraft i steget.
Han kom tillbaka i november. Det sken om honom och han hade kraft i steget. Han såg ut som på fotot till höger.

Vi arbetar fortfarande på att reversera hans diabetes, blodfetter och blodtryck utan medicinering. Det är naturligtvis en pågående process. Det är en livsstil. Det är nu Christians livsstil, eller hans ungdomens källa, som han själv kallar det!

Det här är hans vikt i kilo:

weight-1600×846

Nedan hans blodsocker i mmol/L:

glucose-1600×845

Här är hans ALAT (leverenzym) (målet är att ligga under 40):

liver-enzymes

Att hjälpa patienter att finna ungdomens källa (och källan till metabol hälsa) är det mest belönande jag någonsin gjort när det gäller medicin. Under 2018 önskar jag att all vårdpersonal därute som är nya på det här börjar erbjuda kost som ett behandlingsalternativ för sina patienter (var inte orolig: du kommer att lära dig med tiden), jag önskar också att alla med livsstilsrelaterade hälsoproblem ger kosten en chans.


Dr Èvelyne Bourdua-Roy

Mer

Så kan du normalisera ditt blodsocker>

LCHF för nybörjare

Tidigare med dr Bourdua-Roy

Samtliga tidigare blogginlägg av dr Bourdua-Roy

Framgångshistorier

 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Karen Thomson - How Do You Become Sugar Free? (SD 2016)
  29:24
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Stephanie Dodier - 100 Pounds Gone Without Calorie Counting (LCC 2016)
  24:12
 • Lynne Daniel Ivey - Success story (1080p)
  31:06
 • Fungerar LCHF i längden?
  Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man?
 • "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"
  "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer.
 • "Jag visste ingenting" – Tim Noakes
  28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • VIDEO: Keith Runyan - Improve Type 1 Diabetes with Low Carb (LCC 2015)
  30:05
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Terry Wahls Del 1 (1080p)
  14:23
 • VIDEO: Charlotte Summers - Get on Board the 10-Week Low-Carb Journey (SD 2016)
  09:01
 • Att göra LCHF gott och roligt
  Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich!
 • Success Story - Stephen Thompson SD 2016
  09:12
 • Kevin Benjamin - Framgångshistoria (Vail 2016)
  21:19
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.

Video med LCHF-läkare

 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Mat som medicin
  Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • Vad orsakar insulinresistens?
  Vad orsakar insulinresistens?29:01Man har 70% risk att det blir som följd av kronisk sjukdom, som har sin grund i insulinresistens. Dr Naiman förklarar vad som orsakar det.
 • Förändrad livsstil är mycket effektivare
  Förändrad livsstil är mycket effektivare06:46Kan du förbättra hälsan på bara 21 dagar? I så fall, hur?
 • Att praktisera och förespråka LCHF
  Att praktisera och förespråka LCHF18:16Dr Joanne McCormack insåg att kostråden vi ger diabetiker helt enkelt inte fungerar.
 • "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"
  "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"18:52Dr Sadhra ger blivande läkare råd om att behandling av typ 2-diabetes kan vara ganska enkelt så länge man äter LCHF. Läkemedel är inte förstahandsval.
 • "Diabetes är en tickande bomb"
  "Diabetes är en tickande bomb"08:24Diabetes är en tickande bomb. Problemet är så stort att myndigheter måste agera genom lagstiftning.
 • Klinisk erfarenhet av LCHF
  Klinisk erfarenhet av LCHF26:08Eric Westman besvarar vanliga frågor om hur man implementerar kosten i praktiken och går igenom fallgropar.
 • PREVIEW? Mat som medicin
  PREVIEW? Mat som medicin02:57Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • Att behandla patienter med paleokost
  Att behandla patienter med paleokost02:59Physicians for Ancestral Health är ett nätverk med likasinnade läkare som behandlar sina patienter med livsstilsförändringar.
 • Frågestund med dr Andreas Eenfeldt
  Frågestund med dr Andreas Eenfeldt23:06Dr Andreas Eenfeldt frågor om vårt arbete på Diet Doctor, om kostråden och LCHF som behandling för olika tillstånd.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution45:44Världen runt finns miljarder människor med fetma, typ 2-diabetes och insulinresistens, som skulle få stora fördelar av LCHF. Det skulle förändra deras liv.
 • Mat som medicin
  Mat som medicinHur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  11:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  08:57
 • Is Low Carb Bad for Exercise? - Answers to Common Questions
  02:45
 • Is Saturated Fat Bad? - Answers to Common Questions
  07:29
 • Everything in Moderation? - Answers to Common Questions
  05:44
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • What is the Main Benefit of Low Carb? - Answers to Common Questions
  02:52
 • Undvik de konventionella kostråden
  45:06
 • Franziska Spritzler - Presentation (SD 2016)
  41:41
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Is Low Carb Bad for the Environment? - Answers to Common Questions
  07:09
 • Is Low-Carb Bad for Gut Bacteria? - Answers to Common Questions
  02:14
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.

Inlägget Framgång på LCHF: Christian – eller hur man finner ungdomens källa dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...