Popular Post Erik 2 Posted February 6, 2018 Popular Post Share Posted February 6, 2018 Fritt översatt och sammanfattat från: https://arstechnica.com/science/2018/01/the-curious-case-of-a-boring-sugar-that-may-have-unleashed-a-savage-plague/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29310122 I början av 2000 talet noterades en dramatisk ökning av antalet fall av allvarliga problem med bakterien clostridium difficile i USA och Europa. I USA räknar man med att 29,000 personer dog på grund av bakterien under 2011. Två varianter av bakterien utmärkte sig som särskilt aktiva, RT027 and RT078. En av dem resistent mot antibiotika. Också i början av 2000 talet lyckades det japanska företaget Hayashibara chemistry company få deras framtagna produkt Trehalose godkänt som tillsats i mat i USA och Europa. Trehalose är en disackarid som finns naturligt i bakterier, svamp, växter och ryggradslösa djur, den består av två glukosmolekyler med en hård bindning som håller för påverkan av både värme och syra. Den kan bilda gelé som bevara fukt och skyddar mot kyla. Trehalose används för diskret sötning, bara 45% så sött som vanligt socker, som förtjockningsmedel och som stabilisator. Den återfinns i pasta, glass och köttfärs. Det japanska företaget lyckades komma på ett enzymbaserat sätt att ta fram sockret till låg kostnad. Det forskare nu har funnit är att de två clostridium varianterna genom mutation och nya gener gladeligen kan leva gott på Trehalose och de behöver inte mycket. Det som händer är inte att clostridium varianterna förökar sig mer utan att de producerar mer av sitt gift som leder till allvarligare sjukdom. De konkurrerar också framgångsrikt bort släktingar som inte kan metabolisera Trehalose. “We propose that the implementation of trehalose as a food additive into the human diet, shortly before the emergence of these two epidemic lineages, helped select for their emergence and contributed to hypervirulence.” 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted February 6, 2018 Share Posted February 6, 2018 Samtidigt hos Livsmedelsverket: https://www.metro.se/artikel/vaccinskräck-och-giftlarm-här-är-myterna-myndigheterna-brottas-med "Hos Livsmedelsverket handlar myterna som myndigheten behöver slå hål på ofta om att frukt och grönt blivit mindre näringsrika, om e-nummer och om att ekologiska produkter skulle vara giftfria, enligt Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket. Hon upplever att svenskarna har blivit mer oroliga och skeptiska kring vad de stoppar i sig. – Man är rädd för att äta mat och tror att det blir mer och mer kemikalier. Men maten har aldrig varit så säker som den är i dag. Generellt skulle jag säga att folk är rädda för fel saker, säger hon. Till exempel är många skeptiska till e-nummer och tycker att tillsatserna är läskiga, enligt Emma Halldin Ankarberg. Men numret innebär att ett ämne blivit testat och godkänt." Visst, det har blivit "testat och godkänt", precis som trehalose. Sen upptäcker man 20 år senare att det visst var farligt. Det kommer mer och mer nu om tarmfloran och hur industriella tillsatser påverkar den negativt. Trots att de är "testade och godkända". Problemet är att när man testade dem så visste man inte ens om att det fanns tarmflora. Det är hybris när de tror sig veta allt om hur kroppen fungerar, och att deras kemikalier omöjligen kan påverka negativt. 4 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted February 6, 2018 Share Posted February 6, 2018 Ok, 29 000 döda av en bakterie? Nog för clostridium släktet är producerar flera av de starkaste giftena vi känner till men att så många skulle dö av det i modern tid har jag helt missat. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted February 6, 2018 Share Posted February 6, 2018 Är det inte väldigt ofta som testerna görs av producenterna av de nya Ämnena/produkterna? De testar och bifogar resultatet när de ansöker om godkännande av produkten. Livsmedelsverket gör inga egna tester vad jag vet, inte heller något annat oberoende organ. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted February 6, 2018 Share Posted February 6, 2018 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/clostridium-difficileinfektion/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted February 7, 2018 Share Posted February 7, 2018 14 hours ago, The Biochemist said: Ok, 29 000 döda av en bakterie? Nog för clostridium släktet är producerar flera av de starkaste giftena vi känner till men att så många skulle dö av det i modern tid har jag helt missat. Siffran tycks vara korrekt. Så här skriver amerikanska Centers forDisease Control and Prevention i februari 2015: Clostridium difficile (C. difficile) caused almost half a million infections among patients in the United States in a single year, according to a study released today by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Approximately 29,000 patients died within 30 days of the initial diagnosis of C. difficile. Of those, about 15,000 deaths were estimated to be directly attributable to C. difficile infections, making C. difficile a very important cause of infectious disease death in the United States. More than 80 percent of the deaths associated with C. difficile occurred among Americans aged 65 years or older. C. difficile causes an inflammation of the colon and deadly diarrhea. Länk till deras press release 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted February 7, 2018 Share Posted February 7, 2018 9 hours ago, Borje said: Siffran tycks vara korrekt. Så här skriver amerikanska Centers forDisease Control and Prevention i februari 2015: Clostridium difficile (C. difficile) caused almost half a million infections among patients in the United States in a single year, according to a study released today by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Approximately 29,000 patients died within 30 days of the initial diagnosis of C. difficile. Of those, about 15,000 deaths were estimated to be directly attributable to C. difficile infections, making C. difficile a very important cause of infectious disease death in the United States. More than 80 percent of the deaths associated with C. difficile occurred among Americans aged 65 years or older. C. difficile causes an inflammation of the colon and deadly diarrhea. Länk till deras press release Helt sjukt, av en enda bakterie. Det är inte ens den farligaste av clostridium bakterien heller. Undrar vad siffran är i Sverige. USA är 30 ggr så stort som oss så med samma frekvens skulle det bli ca 1000 dödsfall per år. Det dubbla mot trafikoffer. Känns som man borde hört om det om det var ett lika stort problem här. Det handlar mycket om konserver och andra halvfabrikat. Samt även folks kunskaper. En orsak till att man lär sig på hemkunskapen (på min tid i alla fall) att aldrig värma mat mer än 3 ggr är för finns det en enda clostridium botulinum där kan den föröka sig dramatiskt fort (uppvärmningen dödar alla ”konkurrenter” så c botulinum får fritt spelrum då den överlever kokning) och producera ett gift som är ett av de värsta vi känner till (1g i dricksvattnet dödar hela Stockholm). 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.