Jump to content

Ny sockertillsats i mat gör ev. bakterien Clostridium difficile livsfarlig


Erik 2

Recommended Posts

Samtidigt hos Livsmedelsverket:

https://www.metro.se/artikel/vaccinskräck-och-giftlarm-här-är-myterna-myndigheterna-brottas-med

"Hos Livsmedelsverket handlar myterna som myndigheten behöver slå hål på ofta om att frukt och grönt blivit mindre näringsrika, om e-nummer och om att ekologiska produkter skulle vara giftfria, enligt Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Hon upplever att svenskarna har blivit mer oroliga och skeptiska kring vad de stoppar i sig.

– Man är rädd för att äta mat och tror att det blir mer och mer kemikalier. Men maten har aldrig varit så säker som den är i dag. Generellt skulle jag säga att folk är rädda för fel saker, säger hon.

Till exempel är många skeptiska till e-nummer och tycker att tillsatserna är läskiga, enligt Emma Halldin Ankarberg.  Men numret innebär att ett ämne blivit testat och godkänt."

 

Visst, det har blivit "testat och godkänt", precis som trehalose. Sen upptäcker man 20 år senare att det visst var farligt. Det kommer mer och mer nu om tarmfloran och hur industriella tillsatser påverkar den negativt. Trots att de är "testade och godkända". Problemet är att när man testade dem så visste man inte ens om att det fanns tarmflora. 

Det är hybris när de tror sig veta allt om hur kroppen fungerar, och att deras kemikalier omöjligen kan påverka negativt.

  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, The Biochemist said:

Ok, 29 000 döda av en bakterie? Nog för clostridium släktet är producerar flera av de starkaste giftena vi känner till men att så många skulle dö av det i modern tid har jag helt missat. 

Siffran tycks vara korrekt. Så här skriver amerikanska Centers forDisease Control and Prevention i februari 2015:

Clostridium difficile (C. difficile) caused almost half a million infections among patients in the United States in a single year, according to a study released today by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Approximately 29,000 patients died within 30 days of the initial diagnosis of C. difficile.  Of those, about 15,000 deaths were estimated to be directly attributable to C. difficile infections, making C. difficile a very important cause of infectious disease death in the United States.  More than 80 percent of the deaths associated with C. difficile occurred among Americans aged 65 years or older. C. difficile causes an inflammation of the colon and deadly diarrhea.

Länk till deras press release

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Borje said:

Siffran tycks vara korrekt. Så här skriver amerikanska Centers forDisease Control and Prevention i februari 2015:

Clostridium difficile (C. difficile) caused almost half a million infections among patients in the United States in a single year, according to a study released today by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Approximately 29,000 patients died within 30 days of the initial diagnosis of C. difficile.  Of those, about 15,000 deaths were estimated to be directly attributable to C. difficile infections, making C. difficile a very important cause of infectious disease death in the United States.  More than 80 percent of the deaths associated with C. difficile occurred among Americans aged 65 years or older. C. difficile causes an inflammation of the colon and deadly diarrhea.

Länk till deras press release

 

Helt sjukt, av en enda bakterie. Det är inte ens den farligaste av clostridium bakterien heller. Undrar vad siffran är i Sverige. USA är 30 ggr så stort som oss så med samma frekvens skulle det bli ca 1000 dödsfall per  år. Det dubbla mot trafikoffer. Känns som man borde hört om det om det var ett lika stort problem här. Det handlar mycket om konserver och andra halvfabrikat. Samt även folks kunskaper. En orsak till att man lär sig på hemkunskapen (på min tid i alla fall) att aldrig värma mat mer än 3 ggr är för finns det en enda clostridium botulinum där kan den föröka sig dramatiskt fort (uppvärmningen dödar alla ”konkurrenter” så c botulinum får fritt spelrum då den överlever kokning) och producera ett gift som är ett av de värsta vi känner till (1g i dricksvattnet dödar hela Stockholm). 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...