Jump to content

Näring och intolerans


Jamtlandstjej
 Share

Recommended Posts

Tillbaka efter lång bortavaro.

En upplevelse i går fick mig att fundera igen...

Har sen i september beklagat mig över att den förkylning jag drog på mig, inte ville ge med sig. Påverkad i luftvägarna, harklig, hostig, slemmig. Har fått harkla upp slem varje morgon. Känslan i lungorna har varit att jag skulle vilja skölja ur dem med klorin för att få dem funktionsdugliga! ?

Använt symbicort sporadisk, men det har inte haft nån direkt effekt. Acetylsystein som slemlösande har väl gjort lite till åtminstone. I går hade jag en allergisk reaktion på ägg (igen). Hade ju uppehåll med ägg från juni -16 till juni -17, men sen har jag ätit det igen och tyckt att det gått bra... Rraktionen går på luftvägarna. Jag blir inte trång i luftvägarna men känslan är att alla slemhinnor sväller ( vätskar upp?) så jag har svårt att få i mig tillräckligt med syre, samtidigt som jag blir hes.

Efter konsultation med 1177 tog jag 10 kortisontabletter, Betapred. Efter ca 20 minuter började de ge effekt. Valde ändå att avstå eftermiddagens yogapass då jag inte kände mig riktigt i form. Framöver kvällen kände jag plötsligt att mina lungor kändes fyra gånger så stora! ? Det kändes fantastiskt att kunna ta ordentligt djupa andetag! 

Troligen som bieffekt av kortisonet var jag så speedad så när klockan var halv tre hade jag inte somnat. Fick upp och kissa två gånger och i morse hade jag gått ner ett halvt kilo sen i går...

I morse tog jag lite lägre dos kortison ( ska ta i tre dagar) men det hade inte riktigt samma effekt. Fick ta en akuttablett Loratadin på fm (allergimedicin). Oroade mig lite för eftermiddagens tvåtimmars föreläsning, om rösten skulle hålla, men det gick bra. 

Nu är det kväll och nu känns lungorna rymliga igen!

Tar det så lång tid innan kortisonet har full effekt? Är det inte en förkylning utan i själva verket en låggradig inflammation jag dragits med hela tiden, på grund av att jag ätit sånt jag inte tål? 

Jag eliminerar nu mer än tidigare, har plockat bort alla mjölkprodukter utom smör, för att försöka få ordning på min kropp. Skulle egentligen ta prover hos Werlabs i morgon, men då kortisonet kan påverka proverna så jag har skjutit upp det några veckor.

Har ätit en hoper med olika tillskott och mår i grunden rätt hyfsat, men längtar efter att få ordning på mina luftvägar så jag kan komma igång med träningen.

Input, tankar? ?

 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Det låter som en kemisk inflammation i botten snarare än bakteriell. Med det sagt brukar den ena efter ett tag leda till den andra. Du borde helt klart få hjälp av läkare och inte ska du behöva bekosta några prover själv. En infektionsläkare och en allergispecialist skulle jag förespråka. Bor du i någon av de större städens kan du säkert boka tid själv hos en specialist utan remiss från allmänläkare. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det var ett tips om den här podcasten i en annan tråd:

http://4health.se/174-linda-rahbek-intoleranser-och-allergier

Kan verkligen rekommendera att lyssna igenom det här avsnittet. Tas upp om hur svårt, nästan omöjligt, det är att försöka själv ta reda på en intolerans via elimineringsdiet (och man riskerar att rent näringsmässigt få en sämre och sämre kost ju mer man utesluter). De pratar också om hur man hittar en terapeut som gör blodproven.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kolla också vad dina tillskott innehåller, många får allergisymtom av till exempel  citronsyra som tillverkas med hjälp av (mögel)svampar, eftersom jag äter LCHF behöver jag sällan extra vitaminer eller motsvarande, och om, då D3 i droppar, ren C vitamin i pulverform etc. Sedan kan alla blodtrycksmediciner påverka lungorna. Jag har KOL, använder surade mjölkprodukter och smör utan problem. Buteyko metoden hjälper till också (medveten andning).

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det verkar så, t.ex Magkliniken skriver 

Citat

Magnesiumcitrat

Magnesium kombinerat med citronsyra. Har en mycket hög upptagningsförmåga på 90%, men endast 13% av mängden är magnesium. Är tillsammans med -oxid den vanligaste formen av magnesiumtillskott som fungerar bra både mot magnesiumbrist samt förstoppning. Har en starkt laxerande effekt genom att dra till sig vätska in tarmen. Samma resultat från flera källor. 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tack för all input. Att lägga tillbaka de livsmedel som jag reagerar på finns inte på kartan...

Jag hade hjälp av en mycket kunnig dietist 2001 för att hitta vad jag reagerar på och inte, så jag har redan ätit en rätt begränsad kost i många år. Fler livsmedel har tillkommit under åren, på listan över vad jag inte tål. I grunden äter jag nu en mycket strikt LCHF. Jag anser mig vara rätt insatt i näringslära och vad jag behöver äta för att få i mig näringsämnen. Att jag har ätit extra mycket tillskott den senaste tiden beror på att jag har en obalans i hormonerna i kroppen, av något slag. Vad som är ägget och vad som är hönan kan ju vara lite svårt att utröna...

Livmodern bortopererad för fem år sen men äggstockarna kvar. Troligen har de "skrumpnat" ihop efter dessa år, men jag har inte så stora klimakterieproblem i form av svettningar/vallningar. Däremot mellan varven stora problem med nattsömnen och brist på libido. Mot detta tar jag progesteronkräm som jag tycker ger bra resultat.

Jag har låg kroppstemperatur, torr hud, oförklarlig viktuppgång (12 kg på ett år med min kost, borde inte vara möjligt...) plus fler symtoms som kan tyda på dysfunktion i sköldkörteln...eller möjligen binjurarna...eller äggstockarna... (oat- axeln)... Har provat Levaxin/Liothyronin utan fullgod effekt och fler biverkningar än fördelar.

Jag har autoimmuna sjukdomar i släkten: reumatism, psoriasisartrit, vitiligo...och har själv fibromyalgi och IBS. I stort sett besvärsfri från detta sen jag la om kosten. Min första allergiska reaktion fick jag 1994, på luftvägarna. Då var det ambulans och kortisontabletter som gällde. Efter det har jag haft några svängar till med bara kortison i ambulansen, men även tre resor med både kortison och adrenalin... Klarar mig gärna utan det igen! Har varit på lungmottagningen för undersökning/ utredning vid ett par tillfällen och där fått förklaringen att det inte är en allergisk reaktion som ger antikroppar, utan det är histaminreaktioner. Har fått ordinerat att äta allergimediciner kontinuerligt, för att sänka nivån i min känslighetsbägare något. Nu ligger jag hela tiden och skvalpar vid överkant på bägaren, lätt att det rinner över. Tyvärr så innehåller alla tabletter tillsatsämnen som jag inte tål. Pest eller kolera? Senast fick jag Zyrlex droppar till barn. Innehåller minst tillsatser. ? Har inte tagit dem på ett tag då jag tyckte det gav andra bieffekter, men testar dem som komplement nu en period.

De tillskott jag äter/ har ätit den senaste tiden, eller i vissa fall längre är: D3, K-vitamin, omega3, magnesium, ( Kostdoktorns rekommenderade sorter, D- vitamin mellan september och april.) Ashwagandha, för sköldkörteln/ hormoner, selen, jod och tyrosin, kalcium ( på rekommendation av läkare). De senaste veckorna har jag börjat med MSM och c- vitamin (rent pulver) och även mot slemmet tagit Acetylsystein.

När jag säger att jag ändå mår rätt hyfsat så är det just att jag, till exempel, sover rätt bra. Förutom de senaste nätterna... Att jag börjar få tillbaka min libido, att jag får gå på toa rätt okej... Allt här i livet är ju relativt och ibland är man nöjd med det lilla! ?

Proverna jag ska ta har inte med allergi/ överkänslighet att göra, utan är hormonprover. Karin Björkegren Jones- paketet från Werlabs. Med dem i näven ska jag försöka få en tid hos läkaren. Här på byn ( liten ort i Norrlands inland) har vi ingen fast läkare nu, bara stafettläkare, så jag ska försöka registrera mig på en ny, privat klinik som öppnat i stan där jag jobbar (9 mil hemifrån) för att få chans att träffa samma läkare mer än en gång.

Håller med dig, Biochemist, att det känns som en kemisk infektion i grunden, inte en bakteriell, men jag tror möjligen att förloppet var tvärtom... Det började med en bakteriell ( eller kanske virus) infektion, men eftersom systemet är så nersatt, hängde det kvar som en kemisk ( histamin? ) reaktion. 

Nu har jag tredje kvällen med gott om utrymme inlungorna, känns fantastiskt! ?

Kanske ni får fler/ andra funderingar nu när jag fyllt på lite grunduppgifter. Mottar dem gärna! ?

 

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Har du gått och tänkt något kring histamin- och bioamin-överkänslighet. Man kan ha genetisk defekt som gör att man inte bryter ner dessa särskilt bra. Histamin kan man få i sig via mat, det produceras i tarmen av vissa bakterier och det produceras av immunförsvaret, alltså många källor och svårt att spåra. Tyvärr mycket svårt att hantera förutom det som immunförsvaret producerar som man kan ta tabletter för att minska tillverkningen. Det som finns in tarmen är mycket svårare. Enzymtabletter är inte effektiva. Rejäl tarmtömning behövs. Man kan läsa att ananas-stam (det hårda i mitten) ska hjälpa till. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

23 minuter sedan, Erik 2 sade:

Har du gått och tänkt något kring histamin- och bioamin-överkänslighet. Man kan ha genetisk defekt som gör att man inte bryter ner dessa särskilt bra. Histamin kan man få i sig via mat, det produceras i tarmen av vissa bakterier och det produceras av immunförsvaret, alltså många källor och svårt att spåra. Tyvärr mycket svårt att hantera förutom det som immunförsvaret producerar som man kan ta tabletter för att minska tillverkningen. Det som finns in tarmen är mycket svårare. Enzymtabletter är inte effektiva. Rejäl tarmtömning behövs. Man kan läsa att ananas-stam (det hårda i mitten) ska hjälpa till. 

Jag är känslig för mat innehållande histamin, får lite reaktion (ena näsgången svullnar igen). Alkohol är värst. 

Vad kan det bero på tror du? 

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Erik 2 sade:

Har du gått och tänkt något kring histamin- och bioamin-överkänslighet. Man kan ha genetisk defekt som gör att man inte bryter ner dessa särskilt bra. Histamin kan man få i sig via mat, det produceras i tarmen av vissa bakterier och det produceras av immunförsvaret, alltså många källor och svårt att spåra. Tyvärr mycket svårt att hantera förutom det som immunförsvaret producerar som man kan ta tabletter för att minska tillverkningen. Det som finns in tarmen är mycket svårare. Enzymtabletter är inte effektiva. Rejäl tarmtömning behövs. Man kan läsa att ananas-stam (det hårda i mitten) ska hjälpa till. 

Jo, jag har funderat mycket kring histaminer, men det är ett svårgreppbart område...

Många kostdiscipliner innehåller sånt som jag inte tål, tex Aip och Fodmaps, så jag får försöka hitta en egen väg. Inte alltid det lättaste...

Åt enligt Aip under 30 dagar förra året. Sov bättre men fick mera ont i magen då det innehåller mera kolhydrater än jag tål, ex i form av sötpotatis. Ändå åt jag inte av allt... Det jag vet att jag blir jättedålig av hoppade jag över...

Pest eller kolera...hönan eller ägget... Oavsett, inte helt lätt, men jag gnetar vidare! I dag har jag riktigt rymliga lungor trots att jag inte tagit kortisontabletter - hoppas det håller i sig! :D

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, RobertAnd said:

Jag är känslig för mat innehållande histamin, får lite reaktion (ena näsgången svullnar igen). Alkohol är värst. 

Vad kan det bero på tror du? 

Metoo. Enbart små mängder torrt vitt vin fungerar. Alltid samma näsgång. Ofta huvudvärk (migrän) och yrsel. 

Jag kopierar från information som finns på denna länk. Sök på länken efter "Biogena aminer" och ladda ner informationen. 

http://slv.butik.strd.se/

Citat: 

"Nedbrytning
Aminerna bryts hos människa ner i framför allt tarmen, men också i lever, njure och lungor, av speciella enzymsystem som monoaminooxidas (MAO) eller diaminooxidas (DAO).  Nedbrytningsprodukterna utsöndras och biogena aminer i maten orsakar därför normalt inga problem. Under vissa omständigheter kan problem uppstå om man får i sig mycket höga halter. Då fungerar inte nedbrytningssystemet tillfredsställande. Histamin till exempel bryts ner (kataboliseras) via en av två enzymatiska vägar. Den ena vägen metyleras ringstrukturen av histamin med hjälp av N-metyltransferas (HMT) och bildar N-methylhistidin, som sedan oxideras av monoaminooxidas (MAO). Den andra vägen oxideras histamin av ett diaminooxidas (DAO). Närvaro av andra aminer, som polyaminerna putrescin och kadaverin, som inte i sig har någon toxisk effekt, förstärker effekten av histamin genom att de blockerar båda de enzym, DAO och HMT, som bryter ned histamin. Effekten av histamin kan också förstärkas genom samtidig närvaro i livsmedlet av tyramin, som bryts ned med MAO, och tryptamin, som bryts ned av DAO. Fenyletylamin fungerar också som hämmare av histaminnedbrytningen genom att nyttja både DAO och HMT vid sin katabolism. Effekterna av histamin kan också förstärkas om man samtidigt intar så kallad MAO-hämmare, det vill säga mediciner som fördröjer nedbrytningen av aminer, eller alkohol. Man kan också ha lägre aktivitet i avgiftningssystemet beroende på allergi, magsår eller en genetisk skada på enzymsystemet.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

16 timmar sedan, Erik 2 sade:

Metoo. Enbart små mängder torrt vitt vin fungerar. Alltid samma näsgång. Ofta huvudvärk (migrän) och yrsel. 

Jag kopierar från information som finns på denna länk. Sök på länken efter "Biogena aminer" och ladda ner informationen. 

http://slv.butik.strd.se/

Citat: 

"Nedbrytning
Aminerna bryts hos människa ner i framför allt tarmen, men också i lever, njure och lungor, av speciella enzymsystem som monoaminooxidas (MAO) eller diaminooxidas (DAO).  Nedbrytningsprodukterna utsöndras och biogena aminer i maten orsakar därför normalt inga problem. Under vissa omständigheter kan problem uppstå om man får i sig mycket höga halter. Då fungerar inte nedbrytningssystemet tillfredsställande. Histamin till exempel bryts ner (kataboliseras) via en av två enzymatiska vägar. Den ena vägen metyleras ringstrukturen av histamin med hjälp av N-metyltransferas (HMT) och bildar N-methylhistidin, som sedan oxideras av monoaminooxidas (MAO). Den andra vägen oxideras histamin av ett diaminooxidas (DAO). Närvaro av andra aminer, som polyaminerna putrescin och kadaverin, som inte i sig har någon toxisk effekt, förstärker effekten av histamin genom att de blockerar båda de enzym, DAO och HMT, som bryter ned histamin. Effekten av histamin kan också förstärkas genom samtidig närvaro i livsmedlet av tyramin, som bryts ned med MAO, och tryptamin, som bryts ned av DAO. Fenyletylamin fungerar också som hämmare av histaminnedbrytningen genom att nyttja både DAO och HMT vid sin katabolism. Effekterna av histamin kan också förstärkas om man samtidigt intar så kallad MAO-hämmare, det vill säga mediciner som fördröjer nedbrytningen av aminer, eller alkohol. Man kan också ha lägre aktivitet i avgiftningssystemet beroende på allergi, magsår eller en genetisk skada på enzymsystemet.

 

 

 

Tackar, det var väldigt bra och grundlig information! Men ack så komplicerat...

Det är väl inte så mycket man kan göra åt det kanske, förutom att ta det lugnt med den mat man är känslig för. Har du provat quercetin? Det hjälper tycker jag, även om effekten sitter i bara ett par eller några timmar. Har du provat enzymtabletter? De är rätt dyra har jag sett, men kanske värt ett försök?

För min del är symptomen egentligen bara näsan, och det kan man ju leva med. Ibland tänker jag att jag bara ska strunta i det och leva livets glada dagar i stället. Men å andra sidan, det är väl egentligen bara bra att dra ner på alkoholen. Det är ju tomma kalorier. Jag får väl börja med läsk till maten i stället, "för hälsans skull" :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, RobertAnd sade:

Märker du också reaktioner av mat rik på histamin (t.ex. alkohol, surkål, fermenterade mjölkprodukter, lagrade ostar)?

Svårt att säga då inget av det är något jag äter. ;)

Däremot så har ju läkaren på lungmottagningen sagt att det inte är allergiska reaktioner i egentlig mening jag får, utan histaminreaktioner...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, RobertAnd said:

Märker du också reaktioner av mat rik på histamin (t.ex. alkohol, surkål, fermenterade mjölkprodukter, lagrade ostar)?

Yes. Jag har problem med allt fermenterat och med probiotika (det finns vissa bakteriestammar som producerar histamin och om dessa ingår blir jag dålig). Prescript assist och lacti plus probiotika funkar. Lagrade ostar utan uppenbart mögel funkar oftast bra i mindre mängd. Yoghurt och kefir är problem. Alkohol tar jag det väldigt lugnt med, som sagt lite torrt vitt vin (inte chardonnay druva) är det jag tycker funkar. 

Jag har DAO enzymtabletter men de måste nog tas vid rätt tidpunkt när nu det är och det behövs många tabletter för effekt och de är mycket dyra - inget realistiskt alternativ. 

Det är ett enormt svårgreppat område, känns oöverstigligt. Jag försöker äta sånt som ska vara oproblematiskt och lämna det andra, men ofta blir det dåligt ändå utan att det går att riktigt förstå och då får man lägga sig under täcket i ett mörkt rum och vänta ut. 

Jag ska testa bromelain som dagligt tillskott nu en period. 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ytterligare effekt/bieffekt/kroppsreaktion inträffade i går kväll.

Eller åtminstone upptäckte jag det då...

Hade varit på en föreläsning med en god vän och på det en lång bilresa hem, så visserligen satt jag stilla i närmare fyra timmar, men ändå...

När jag skulle göra mig klar för natten upptäckte jag att mina underben var som stockar! Oerhört svullna/vätskefyllda!

Inget på fötterna utan bara benen, men så mycket att om jag tryckte med tummen på framsidan smalbenet, så blev det en grop som var 6-7 mm djup, som stod kvar! :blink:

Det var sovdags så jag vidtog inga ytterligare åtgärder utan kröp i säng.

I morse var det inte helt borta, men inte lika kraftigt som i går...

Är det en effekt av kortisonet månntro, eller är det något helt annat?

Som sagt, inte det minsta i fötter/fotleder, utan bara i underbenen...

 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Jag skriv till Karl Seddon, grundare av Elixa, världens starkaste receptfria probiotika, och frågade om Elixa för histaminintolerans. Lite intressanta tankar i svaret:

Hello Robert :)
Thank you for getting in touch!
Endogenous intestinal production of histamines may be a clinically significant issue but I am personally not convinced it is case-closed. These biogenic amines are produced by the bacterial fermentation of amino acids in the gut. That is, atleast, the endogenous-gut source. Other sources of histamine would be exogenous-dietary (e.g. fermented or spoiled foods), or endogenous-immune (i.e. released from granulocytes in the body).
In terms of histamine problems, I would say that they could potentially stem from immune mediated granulocyte degranulation, non-immune related granulocyte degranulation (sometimes called pseudoallergy), consumption of spoiled/fermented food, or the fermentation of amino acids in our gut.
 
I think the latter could occur in a case of SIBO. I would suspect that some kind of compromised small intestinal brush border would also be necessary pre-requisite to experience any symptoms though. Because the brush border has abundance of histamine degraders to handle this issue. However, SIBO could compromise brush border integrity too. Maybe some issues with intestinal hyper-permeability may also increase susceptibility....
 
In any case, the bacterial genera in Elixa are mainly carbohydrate fermenters. I would not say there is much to do with either production or degradation within the Elixa blend. 
Effects on the immune system, inflammation, and histamine issues are via other mechanisms (not degrading histamine in the GI tract).
 
When people report good results for histamine problems I can not know whether what they had was a histamine problem nor what specifically they meant in this case. I can say that people who believe themselves to have a histamine problem have emailed me with glowing reviews. But, like I said, I am not convinced whether those were relating to histamine issues within the GI tract directly or whether that is even a clinically significant issue.
I would assume that many patients with hyperammonemia encephalopathy would also experience histamine issues if this really was the case. But my mind is definitely open.
 
 
Kind Regards,
Karl Seddon
Founder & Director
Elixa Ltd.
 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Kortison orsakar mycket svullnad i kroppen - man kan få ett helt förändrat utseende i ansiktet - tjocka runda kinder.

- Man brukar säga att längre kortisonanvändning ger - "Fullmåneansikte" detta beror på att kroppsfett omfördelas till ansiktet.

Så var mycket försiktiga med att ta kortison under längre tid eftersom njurarna påverkas negativt så de ej kan utsöndra bl a den vätska de ska. Det kan bli permanenta njurskador. Eftersom du har så mycket vätska i kroppen så fungerar inte dina njurar som de ska. Du behöver kolla upp med njurprover. Har du diabetes också?

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sen är det det där med sockret och insulinet mm. Från 1177.

Biverkningar kommer framför allt om man behandlas under en lång tid med kortison. Biverkningarna är också beroende av hur hög dos man tar.

Hos en del personer som använder medicinen kan vätska ansamlas i kroppen. Då kan man få till exempel svullna händer eller fötter. Några kan till exempel få högt blodtryck eller förhöjt blodsocker. Man kan få tunn och skör hud, blåmärken eller så kan det ta längre tid än vanligt för sår att läka. Vissa personer kan också få ökad aptit och ändrad ämnesomsättning. Det kan leda till att man går upp i vikt. Kroppsfettet kan omfördelas så att ansiktet och magen blir rundare.

Om man tar höga doser av kortison kan man få hjärtklappning, känna sig darrig och bli överaktiv och få svårt att sova. Då kan man behöva ta sömntabletter under en kortare period, för att få vila och för att behålla en normal dygnsrytm.

En av de allvarligaste biverkningarna är benskörhet, som ökar risken för benbrott. Det kan man förebygga genom att äta tillskott av kalcium och vitamin D. Läkare kan ibland även skriva ut andra mediciner för att minska risken för att man ska få benskörhet.

Kortison minskar kroppens känslighet för insulin. Det kan ibland leda till utveckling av diabetes. Om man redan har diabetes krävs ofta extra intensiv behandling av diabetessjukdomen under hela kortisonbehandlingen.

Link to comment
Share on other sites

On 2/9/2018 at 10:41 PM, RobertAnd said:

Jag skriv till Karl Seddon, grundare av Elixa, världens starkaste receptfria probiotika, och frågade om Elixa för histaminintolerans. Lite intressanta tankar i svaret:

Hello Robert :)
Thank you for getting in touch!
Endogenous intestinal production of histamines may be a clinically significant issue but I am personally not convinced it is case-closed. These biogenic amines are produced by the bacterial fermentation of amino acids in the gut. That is, atleast, the endogenous-gut source. Other sources of histamine would be exogenous-dietary (e.g. fermented or spoiled foods), or endogenous-immune (i.e. released from granulocytes in the body).
In terms of histamine problems, I would say that they could potentially stem from immune mediated granulocyte degranulation, non-immune related granulocyte degranulation (sometimes called pseudoallergy), consumption of spoiled/fermented food, or the fermentation of amino acids in our gut.
 
I think the latter could occur in a case of SIBO. I would suspect that some kind of compromised small intestinal brush border would also be necessary pre-requisite to experience any symptoms though. Because the brush border has abundance of histamine degraders to handle this issue. However, SIBO could compromise brush border integrity too. Maybe some issues with intestinal hyper-permeability may also increase susceptibility....
 
In any case, the bacterial genera in Elixa are mainly carbohydrate fermenters. I would not say there is much to do with either production or degradation within the Elixa blend. 
Effects on the immune system, inflammation, and histamine issues are via other mechanisms (not degrading histamine in the GI tract).
 
When people report good results for histamine problems I can not know whether what they had was a histamine problem nor what specifically they meant in this case. I can say that people who believe themselves to have a histamine problem have emailed me with glowing reviews. But, like I said, I am not convinced whether those were relating to histamine issues within the GI tract directly or whether that is even a clinically significant issue.
I would assume that many patients with hyperammonemia encephalopathy would also experience histamine issues if this really was the case. But my mind is definitely open.
 
 
Kind Regards,
Karl Seddon
Founder & Director
Elixa Ltd.

Bra svar från företaget. Inte för jag vet något om dem men jag brukar ibland skriva frågor till företag, även om jag ibland redan vet svaret, för hur kundtjänsten svarar tucker jag är en bra indikator på om det är ett företag att lita på. Det finns fullt med företag med bra produkter och genuina personer bakom men det är inte alltid så lätt att hitta dem då de mindre seriösa hörs och syns mest. 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On ‎2018‎-‎02‎-‎10 at 14:25, kickilotta sade:

Kortison orsakar mycket svullnad i kroppen - man kan få ett helt förändrat utseende i ansiktet - tjocka runda kinder.

- Man brukar säga att längre kortisonanvändning ger - "Fullmåneansikte" detta beror på att kroppsfett omfördelas till ansiktet.

Så var mycket försiktiga med att ta kortison under längre tid eftersom njurarna påverkas negativt så de ej kan utsöndra bl a den vätska de ska. Det kan bli permanenta njurskador. Eftersom du har så mycket vätska i kroppen så fungerar inte dina njurar som de ska. Du behöver kolla upp med njurprover. Har du diabetes också?

 

Det gällde bara tre dagar för mig, inte längre tid än så.

Har inte haft några fel på njurarna tidigare och har inte diabetes.

Link to comment
Share on other sites

20 timmar sedan, Erik 2 sade:

Sen är det det där med sockret och insulinet mm. Från 1177.

Biverkningar kommer framför allt om man behandlas under en lång tid med kortison. Biverkningarna är också beroende av hur hög dos man tar.

Hos en del personer som använder medicinen kan vätska ansamlas i kroppen. Då kan man få till exempel svullna händer eller fötter. Några kan till exempel få högt blodtryck eller förhöjt blodsocker. Man kan få tunn och skör hud, blåmärken eller så kan det ta längre tid än vanligt för sår att läka. Vissa personer kan också få ökad aptit och ändrad ämnesomsättning. Det kan leda till att man går upp i vikt. Kroppsfettet kan omfördelas så att ansiktet och magen blir rundare.

Om man tar höga doser av kortison kan man få hjärtklappning, känna sig darrig och bli överaktiv och få svårt att sova. Då kan man behöva ta sömntabletter under en kortare period, för att få vila och för att behålla en normal dygnsrytm.

En av de allvarligaste biverkningarna är benskörhet, som ökar risken för benbrott. Det kan man förebygga genom att äta tillskott av kalcium och vitamin D. Läkare kan ibland även skriva ut andra mediciner för att minska risken för att man ska få benskörhet.

Kortison minskar kroppens känslighet för insulin. Det kan ibland leda till utveckling av diabetes. Om man redan har diabetes krävs ofta extra intensiv behandling av diabetessjukdomen under hela kortisonbehandlingen.

Fick inga svullna fötter, bara underbenen. Bättre nu men inte helt borta.

Anade att det berodde på kortisonet att jag hade svårt att sova några nätter, men då jag bara skulle ta det tre dagar så misstänkte jag att även detta med sömnen skulle ändras. Det har det gjort. Nu har jag sovit bra flera nätter. Ingen diabetes.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Uppdatering.

Mina lungor känns fortfarande flera storlekar större - helt fantastiskt!

Jag har inte kunnat/orkat röra på mig i någon större utsträckning sen i augusti (!) så nu var det dags.

Tycker om att åka längdskidor och i år har vi ju snö så det räcker till så det var min plan. Samtidigt så motsätter jag mig att jag måste ta bilen och åka flera km för att sen kunna åka skidor. Men, min bror var ute med skotern en dag, så jag bad honom köra ända hem till mig. Då kan jag ta mig ända till skoterleden och har därefter obegränsat med spår att köra! Inte skidspår, men det gör inget tycker jag. Både i går och i dag har jag åkt och med tanke på hur lång tid det är sen jag tränat nåt, så har det gått oväntat bra! Har mätt upp en sträcka med Endomondo som blir ungefär 5 km. Dessutom utan alltför våldsamma backar, så det kommer att fungera att köra även kvällstid, med pannlampa. Nu tar jag på mig skidorna utanför bron och åker iväg, perfekt!

Svullnaden i benen har inte lagt sig helt, men nästan.

Jag har återgått till att ta den allergimedicin som läkaren skrev ut till mig, som han tyckte att jag skulle ta varje dag... Tänkte att jag använder den en period i alla fall. Det var svårt att hitta nån bra medicin, då all medicin innehåller hjälpämnen som jag inte tål... Till slut landade det i Zyrlex, droppar för barn! :P

Har lite svårt att hitta nån riktigt bra frukost - ägg har ju varit min standardfrukost i många år, men jag stretar på. Fasta känns inte som ett alternativ då jag är vrålhungrig på morgonen! Jag har lättare att äta nåt litet, eller bara dricka, till middag.

I dag testade jag en smoothie av kokosgrädde och hallon och det var väl sådär... Tillsatte lite citrus för att få bort kokossmaken och lite vaniljpulver också. Spädde med lite vatten. Det är ju bara det att jag vill ÄTA min frukost...inte dricka...  Hade några kalla revbensspjäll så jag tog ett sånt och knaprade på! :D

Har ett recept på blomkålssoppa på rostad blomkål som jag vet funkar till frukost, så det får nog bli en sån längre fram i veckan. Måste bara koka kycklingbuljong först.

Hopp om livet i alla fall och det ska bli spännande att se om jag kan få till nåt resultat med vikten också nu - om det är allergin som har stressat kroppen kanske...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Att samla vätska i kroppen kan vara hormonellt (för den som har mens), hjärtfel, njurproblematik. Det är också vanligt om man har problem med venerna i benen  tex  om man har varicer, man kan ha varicer som inte syns så  mycket. Det som jag nämnde är nog de vanligaste anledningarna.

Fortsätter benen att vara svullna så är det nog en bra ide att gå till läkare och kolla upp, 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 timmar sedan, kickilotta sade:

Att samla vätska i kroppen kan vara hormonellt (för den som har mens), hjärtfel, njurproblematik. Det är också vanligt om man har problem med venerna i benen  tex  om man har varicer, man kan ha varicer som inte syns så  mycket. Det som jag nämnde är nog de vanligaste anledningarna.

Fortsätter benen att vara svullna så är det nog en bra ide att gå till läkare och kolla upp, 

Hormonella obalanser är jag övertygad om att jag har - därav beställd provtagning hos Werlabs. Trots att jag inte har mens längre - ingen livmoder kvar...

Har dock inte haft problemen med svullna ben tidigare, mer än när jag under en period fick prova äta Levaxin, för att se om det hade effekt på mina problem..

Ska ta prover den 26/2 och sen försöka byta vårdcentral, får se hur det ligger till med benen då.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Nu har jag fått svar på mina prover från Werlabs, med lite kommentarer från läkaren. Lägger in provsvaren här, med referenser. Kommentera gärna,

B-hb.                               130.        117-153

B-erytrocyter.                 4,2.          3,9-5,2

B-EVF.                              0,39.        0,35-5,2

Erc(B)-MCV.                    94.           82-98

 -"-       MCH.                     31.          27-33

-"-       MCHC.                   332.         317-357

B-leukocyter.                    1,9.          3,5-8,8.     *

B-trombocyter.                    144.        165-387.   *

Ferritin.                             102.           20-200

P-järn.                                 14.            9-34

P-magnesium.                  0,93.        0,70-0,95

P-homocystein.                7,7.             <15

S-folat.                               36.            7-45

S-kobalamin.                    226.          100-450

S-24-OH vitamin D.          180.             75-250 optimalt värde. Äter tillskott med 5000 IE/dag...

S-T4 fritt.                            13.              7,6-16

S-TSH.                                1,72.            0,4-4,0

S-T3 fritt.                             4,3.            3,6-6,3

S-TPOAk.                             <0,5.          <5,6

S-TRAK.                              <0,9.            <1,8

S-kortisol.                         315.            100-535.   Före kl 10

P-albumin.                          36.               35-47

P-kreatinin.                         75.               <90

Pt-eGFR(B)relativ.              73.               >60

P-natrium.                           140.           137-145

S-kalium.                              4,1.              3,6-5,0

P-kalcium.                             2,08.            2,15-2,50.      *

 

Alltså vita blodkroppar, trombocyter och kalcium jag ligger för lågt på...

Intressant att konstatera är att jag tog proverna i måndags morse kl 8.00 och i dag på em har jag fått konstaterat Rosfeber, i ansiktet... Tredje gången jag har det. Samband med de vita månne?

Äter Heracillin X3 så det ska väl ge sig på några dagar...

Också intressant att se hur mitt D-vitaminvärde ligger. Äter ju 5000 IE/dag från september till april...

 

Kom gärna med inspel på detta!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jättesvårt att kommentera dina provsvar egentligen, förutom att din läkare bör komplettera med med nya prover som till exempel en diff, där man tittar närmare på dina blodkroppar och även kolla din bisköldkörtel med ett PTH. Har läkaren kommenterat provsvaren?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Att antibiotika påverkar mycket i kroppen är ju ingen nyhet....

Magen naturligtvis kass som bara den efter 7 dagar med penicillin.

Kan ju inte äta probiotika heller så det är ingen lösning.

Har gjort egen kokosyoghurt med probiotikakapslar, men jag lurar på att det är den som gör att jag ser ut som jag är gravid igen...

Får testa med surkål istället..

Det som däremot överraskar är, att det också har sån tydlig påverkan på mina kvinnliga  hormoner!

Jag har fått tillbaka mina bröstspänningar som jag inte haft på över ett år. Har ju smort med progesteronkräm till och från och just nu är det till. så det gör mig ännu mera förvånad.

Troligen östrogendominansen som slagit till igen, men varför?

Är det utrensingen via levern som inte fungerar som den ska?

Har det samband med antibiotikan, alltså leverns funktion?

Lågt albuminvärde kan ju tyda på en nedsatt leverfunktion och jag ligger ju precis på gränsen i de senaste proverna.

Har vid genomläsning av mina gamla trådar hittat provsvar där albuminet också var lågt eller på gränsen...

Lågt albumin kan också vara en anledning till vätskeansamling i benen...

Tycker det bara skapas fler frågetecken, inte färre! :D

Har fått en telefontid hos läkaren på måndag för att diskutera mina provsvar, främst de låga leukocyter/trombocyter/kalcium, men då tänkte jag även nämna albuminet...

Funderar över gränsvärden...det är ju ett lägsta och ett högsta värde, men vad är det optimala inom det spannet?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Haft telefontid med läkaren nu - en lyssnande sådan! :D

Jag förklarade situationen, att jag valt att ta egna prover då jag inte mår mitt allra bästa och att den läkaren tyckte att jag skulle kontakta min HC.

Han frågade om jag varit sjuk innan och det hade jag ju inte - blev det efteråt...

Mina tidigare prover på Leukocyter och Trombocyter hade varit bra.

Jag sa att även kalcium var lågt och att det möjligen hänger ihop med att jag inte kan äta mjölkprodukter.

Frågade honom om detta, om det förhåller sig så.

Tog även upp att mitt albumin ligger precis i nedre gränsen och att det har legat där, eller strax under, även tidigare.

Sa också att vad jag förstår så har albumin ett visst samband med att man samla vätska i benen - inte fötterna.

Jag frågade också om man kunde ta några prover för att kontrollera bisköldkörtlarna och se! Det är kalcium minsann man tar då! :P

Han frågade också om hur jag ser ut, då han inte träffat mig, om jag var liten eller stor.

Jag sa som det var. att jag är inte så stor, bara 160 cm lång och i dagsläget ca 70 kg, men förklarade också att jag ett år efter min hysterektomi gick upp 12 kg på ett år...och de hänger sig kvar...

Han erbjöd sig att de kunde ta sköldkörtelprover (!) men de togs av Werlabs och befinner sig helt inom referenser, så det tror jag inte är nån idé.

Nåja, en blodstatus med även kalcium och albumin, och om det visar något så ska vi gå vidare! Skönt!

Har också hunnit iväg och ta proverna, så om några dagar kan jag väl hitta dem på 1177. :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu har jag fått svar på proverna jag tog i måndags, alltså exakt 3 veckor efter provtagningen på Werlabs...

Får mig att fundera lite då vissa prover skiljer sig åt rätt mycket.

Kan det hända så mycket på 3 veckor?

Skriver det gamla provsvaret efter.

S-B12, Kobalamin 407 (ref. 160-600)                 226 (ref 100-450)

S-kalium, 4,5 (ref 3,5-4,6)                                        4,1 (ref 3,6-5,0)

S-kreatinin , 79 (ref 50-90)                                     75 (ref<90)

S-natrium, 139n (ref 137-145)                               140, samma ref

Pt-eGFR(kreatinin) 70 (ref >60)                              73, samma ref

S-Albumin, 32 (ref 36-45)                                        36 (ref 35-47)    *

S-Calcium, albuminkorrigerat 2,25(ref 2,15-2,50) Ej taget på Werlabs

S-Calcium 2,18 (ref 2,15-2,50)                                2,08, samma ref

B-Leukocyter 5,5 (ref 3,5-8,8)                                 1,9, samma ref       *

B-MCHC 333 (ref 317-357)                                  332, samma ref

B-EVF 0,38 (ref 0,35-0,46)                                      0,39, samma ref

B-Hb 127 (ref 117-153)                                          130, samma ref

B-Erytrocyter 4,09 (ref 3.94-5,16)                          4,2 (ref 3,9-5,2)

B-Trombocyter 240 (ref 165-387)                       144, samma ref      *

B-MCV 93 (ref 82-98)                                             94, samma ref

B-MCH 31 (ref 27,1-33,3)                                      31, samma ref

De värden som skiljer sig från Werlabs i nån större omfattning är markerade med rött.

Min fundering är, kan verkligen leukocyter och trombocyter förändras så mycket på bara tre veckor?

De ligger ju gott och väl inom referens vilket de inte gjorde då.

Albuminet har sjunkit.

Kobalaminet har gått upp ordentligt. Jag har ju i och för sig ätit B-12 tabletter, men ändå...

Även Kalciumet har krupit upp över referens, har ätit kalciumtillskott...

Har inte fått nån kommentar från läkaren än, hämtade provsvaren från 1177, får se om han hör av sig... 

 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Hur kan referensområdena skilja sig åt så? :blink:
Vill man verkligen ha kalciumet fritt i blodet... Nu, i skrivande stund, minns jag inte vad men det är nåt lurt med detta.
Jag tror att trombocyter kan öka tillfälligt vid infektioner och det gör väl leukocyterna med? Är du förkyld? (Och ändrar sig inte trombocyterna utifrån menscykeln också?)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 minuter sedan, MariaF sade:

Vill man verkligen ha kalciumet fritt i blodet.

Nej det vill man inte, kalciumet skall placera sig i skelettet, därför tar man D-vit och K2 ihop för upptag av kalcium samt rätt placering.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, jala sade:

Nej det vill man inte, kalciumet skall placera sig i skelettet, därför tar man D-vit och K2 ihop för upptag av kalcium samt rätt placering.

Skelettet är deponin för kalcium, så där vill man ha mycket, men lite behövs fritt för celler och så men så är det nåt om värdet blir högt, det är det jag får grunna lite på vad det var med det.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, MariaF sade:

Hur kan referensområdena skilja sig åt så? :blink:
Vill man verkligen ha kalciumet fritt i blodet... Nu, i skrivande stund, minns jag inte vad men det är nåt lurt med detta.
Jag tror att trombocyter kan öka tillfälligt vid infektioner och det gör väl leukocyterna med? Är du förkyld? (Och ändrar sig inte trombocyterna utifrån menscykeln också?)

Ingen livmoder kvar så menscykeln kan vi glömma...

Trombocyter och leukocyter låg ju under referens när jag tog det sist, för tre veckor sen. Dagen efter blev jag diagnostiserad med rosfeber, en hudinfektion, så jag har ätit en rejäl laddning penicillin...

Jag var mest förvånad över då, att leukocyterna låg så lågt precis innan infektionen bröt ut... Lite dålig snurr på immunförsvaret då, känns det som...

Men det kanske var därför jag blev sjuk?...

Kalciumet har ju med bisköldkörtlarna att göra, så har man för högt kan man behöva operera bort dem.

Tydligen reagerar kroppen snabbt på tillskott i alla fall...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, jala sade:

Nej det vill man inte, kalciumet skall placera sig i skelettet, därför tar man D-vit och K2 ihop för upptag av kalcium samt rätt placering.

Tar alltid K2 med D3 så det är lugnt...men för lite i blodet kan också tyda på problem med bisköldkörtlarna. (hypoparatyreoidism)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, MariaF sade:

Hur kan referensområdena skilja sig åt så? :blink:
Vill man verkligen ha kalciumet fritt i blodet... Nu, i skrivande stund, minns jag inte vad men det är nåt lurt med detta.
Jag tror att trombocyter kan öka tillfälligt vid infektioner och det gör väl leukocyterna med? Är du förkyld? (Och ändrar sig inte trombocyterna utifrån menscykeln också?)

Referensområden lär främst handla om inom vilka områden de olika mätmetoderna/utrustningen är kalibrerad för att kunna mäta på ett säkert sätt!

Om man ändå får ett värde som ligger inom referens men som är potentiellt dåligt så skall läkaren ta notis om detta och prata med sin patient om det.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kroppen är en intressant manick...

Förra veckan var min mage inte alls på topp. Eftersom den är väldigt känslig så tänkte jag mig att det nog var efter penicillinkuren, och det var det nog troligen, men den var dålig på ett sätt som den inte varit på många år!

Oavsett vad jag åt eller drack så reagerade den med att slå bakut och kräva en tömning, om inte alldeles omedelbart så åtminstone inom en timme. Inte riktigt hållbart när man har en dryg timmes resa till jobbet och inte heller så lyckat när man har tvåtimmarsföreläsningar...

Det krävde alltså lite planering för mat-/dryckesintag.

Känsliga kan sluta läsa nu.

Det var också konsistensmässigt sämre än på länge, med vattenliknande och slemmigt det som kom ut. Samtidigt väldigt ont i hela magen. Jag brukar beskriva det som att känslan är att vilja svälja ett paket plåster eller en tub idominsalva... Har dock aldrig försökt med något av det...:blink::D

Har också haft en lätt molande värk under höger revbensbåge (levern?)

På lördagen utvecklade det sig till, vad jag kan förstå, en smärta över båda njurarna. Ont bak i ryggen i nederkant på bröstkorgen. Var så pass illa så jag funderade ut en strategi i fall jag skulle behöva ringa ambulans på natten, hur jag skulle kunna få hit nån som låste upp dörren...

Framöver kvällen så är känslan som att något "rinner" ner från "njurområdet" neröver ryggen och smärtan avtar.

Även det onda i magen lindras och "leversmärtan" likaså.

I går söndag var jag nästan som vanligt och hade inget behov av toalett inom 30 sekunder.

Bara att tacka och ta emot...                                                                                                            

 • Like 2
 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Jösses? Den enda slemmiga avföring jag sett är en hunds och den var pga stressmage (vi flyttade till en annan ort). Ontet vid revbensbågan kan ju ha kommit av att du var svullen, kanske? När jag var gravid spände det i det området och barnmorskan sa att det var från diverse upphängningsavordningar. Penicillin är inte att leka med så den kan nog ha påverkat tarmen men vad var det som smärtade och "rann"??  Eller kom känslan av att det rann av nåt genom tarmarna? Kroppen är verkligen spännande, på gott och ont...

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, Jamtlandstjej sade:

Kroppen är en intressant manick...

Förra veckan var min mage inte alls på topp. Eftersom den är väldigt känslig så tänkte jag mig att det nog var efter penicillinkuren, och det var det nog troligen, men den var dålig på ett sätt som den inte varit på många år!

Oavsett vad jag åt eller drack så reagerade den med att slå bakut och kräva en tömning, om inte alldeles omedelbart så åtminstone inom en timme. Inte riktigt hållbart när man har en dryg timmes resa till jobbet och inte heller så lyckat när man har tvåtimmarsföreläsningar...

Det krävde alltså lite planering för mat-/dryckesintag.

Känsliga kan sluta läsa nu.

Det var också konsistensmässigt sämre än på länge, med vattenliknande och slemmigt det som kom ut. Samtidigt väldigt ont i hela magen. Jag brukar beskriva det som att känslan är att vilja svälja ett paket plåster eller en tub idominsalva... Har dock aldrig försökt med något av det...:blink::D

Har också haft en lätt molande värk under höger revbensbåge (levern?)

På lördagen utvecklade det sig till, vad jag kan förstå, en smärta över båda njurarna. Ont bak i ryggen i nederkant på bröstkorgen. Var så pass illa så jag funderade ut en strategi i fall jag skulle behöva ringa ambulans på natten, hur jag skulle kunna få hit nån som låste upp dörren...

Framöver kvällen så är känslan som att något "rinner" ner från "njurområdet" neröver ryggen och smärtan avtar.

Även det onda i magen lindras och "leversmärtan" likaså.

I går söndag var jag nästan som vanligt och hade inget behov av toalett inom 30 sekunder.

Bara att tacka och ta emot...                                                                                                            

Mest troligt som du skriver penicilinkuren.. och att det så småningom gick över kan väl peka på det oxå?

Dvs antibiotika har den fördelen att de kan slå ut olika  bakterier, nackdelen är att de kan slå ut sådana som din kropp normalt brukar härbergera främst i dina tarmar oxå!

Iallafall.. iomed att det så småningom gick över, så var det nog en otäck biverkning av antibiotikan?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Usch, inte kul alls när magen krånglar på det sättet!

Jag har lyckats undvika antibiotika i rätt många år nu, trots två öroninflammationer samt en halsfluss det senaste året. 

Jag vet att jag läste någon artikel om hur man bäst kan undvika skador på tarmfloran om man måste ta en kur antibiotika, men jag minns inte vad det var man skulle göra...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-15 at 19:58, Zepp sade:

Referensområden lär främst handla om inom vilka områden de olika mätmetoderna/utrustningen är kalibrerad för att kunna mäta på ett säkert sätt!

Om man ändå får ett värde som ligger inom referens men som är potentiellt dåligt så skall läkaren ta notis om detta och prata med sin patient om det.

Jag har förstått att det som anges är ett referensintervall inom vilket 95% av de analyserade proverna bör vara inom. 

http://plus.rjl.se/infopage.jsf?nodeId=25084&childId=1275 

Referensintervallen fastställer man genom provtagning av vuxna personer som anses vara friska men att man har haft dåligt underlag för barn. http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Rapport/2013/10/Referensintervall-for-barn-for-vanliga-klinisk-kemiska-analyser/ 

Att referensintervall skiljer sig åt beror på att man använder sig av olika källor/referenser för dem. Ibland anges inte någon källa och jag har förstått att labbet i de fallen har skapat ett referensvärde baserat på de analyser man har gjort på det labbet. 

Så om ditt värde markeras som utanför referens så anses det vara lägre (eller högre) än 97,5% av en ”normalfrisk” befolkning.

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-19 at 07:57, Jamtlandstjej sade:

Förra veckan var min mage inte alls på topp. Eftersom den är väldigt känslig så tänkte jag mig att det nog var efter penicillinkuren, och det var det nog troligen, men den var dålig på ett sätt som den inte varit på många år!

Diverse hälsoproblem + uteslutning av mejeri + känslig mage får mig att tänka på odiagnostiserad celiaki. Någon brödsmula då och då kan vara fullt tillräckligt för att hålla igång inflammation i tunntarmen.

Link to comment
Share on other sites

41 minuter sedan, Skärfläcka sade:

Diverse hälsoproblem + uteslutning av mejeri + känslig mage får mig att tänka på odiagnostiserad celiaki. Någon brödsmula då och då kan vara fullt tillräckligt för att hålla igång inflammation i tunntarmen.

Tack för tanken men det finns inga risker för att jag får i mig nåt som innehåller gluten.

Finns inga såna produkter i mitt hem och äter inte ute mer än i undantagsfall, och då endast sånt jag vet vad det är.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...