Syster

Trädgårdstråden

Recommended Posts

I ett infall av stark längtan till sommaren, som för tillfället verkar vara väldigt, väldigt långt borta med 1,5 meter snö där jag bor så börjar jag i alla fall att planera sommarens odlingar. För första året så har jag ett växthus att odla i och ett trädgårdsland (i pallkragar) som jag även odlade i förra året.

Är det fler än jag som odlar och längtar efter att få skörda egna ekologiska grönsaker? Vad odlar ni?

I växthuset så har jag tänkt odla tomater, gurka, paprika, chili, aubergine och melon i år. I "trädgårdslandet" så blir det morötter, rödbetor, blomkål, olika sorters sallader, kryddor, mangold, lök purjolök och vårlök. Tänkte även ge mig på minimajs, vi får se hur det blir med den.

Dela gärna med er av era erfarenheter och förhoppningar av tidigare och kommande odlingar :)

 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är trädgärdsnörd men urdålig på att odla ätbart. Min styrka är perenner och buskar. Vi har 400+ sorter.

Men jag fick ett litet växthus från Jula för 2 år sedan. Där hade vi minigurka och körsbärstomater som gav massor. Jag hade även chili och paprika men dessa övervintrade jag inomhus så de var rätt kul ifjol. Jag hade även underbar squash i pallkragar som gav massor.

Sparris har jag också i pallkragar men precis när de kanske blir skördemogna har jag flyttat dem.

Jordärtskockor är en favorit. De går att skörda när som helst bara det går att gräva. Vi tog upp ett kok gör 2 veckor sedan då det var tö

I år har jag ett sprillans inglasad uterum så jag räknar med att det blir lättare både med övervintring och odling. 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skördade grönkål och purjolök fram till jul och hittade kvarglömd rödlök förra söndagen (när jag grävde ner bokashi) som var jättefin! Till helgen planerar jag att göra de första sådderna, inspirerad av Skillnadens Trädgård och Det grønne skafferi. Vintersådd, alltså. Då bör jag kunna börja skörda i april-maj. Jag gillar trädgård men älskar köksträdgården. Skulle gärna ha en potager, dvs en vacker köksträdgård, men har inte riktigt ork och kraft att anlägga nån sån just nu.

En sak jag tänkt på är just hur man lätt står med ett överflöd av en sak en viss tid. Båda inspiratörerna ovan talar om att ha småplantor klara för utplantering hela tiden så slipper man detta problem. För visst är det gott med stjälkselleri men trettio stycken samma vecka..?! I år ska jag så massor av ärter. Jag älskar färska märgärter! 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gillar också att ha köksträdgård och brukar odla tomater på friland i odlingslådor vid väggen. Det brukar bli ca 20-25 plantor av olika sorter. Förra året odlade jag broccoli för första ggn. Sen blir det små frilandsgurkor, kålrabbi som var lättodlat och kom tidigt, störbönor och buskbönor, rödbetor, gul  lök, vitlök, mangold, ruccola, 2-3 sorters sallad, spenat, 2 olika gräslök och olika örter. Våra sparrisplantor som är 6 år, går att skörda under 5-6 veckor, det blir ganska mycket grön sparris.  Vi har fina jordärtskockor som kommer år efter år - tyvärr tål min mage inte dem så bra. Chilli är trevligt att odla, men jag glömmer att använda dem.

Nu flyttar jag till ett annat hus med en  mindre trädgård och jag kommer förmodligen att ha upphöjda trälådor i sommar - det kan jag verkligen rekommendera, allt växer fortare och kommer igång tidigare eftersom jorden blir snabbt varm på våren.  En favorit som jag har varje år är zuccini, mycket lättodlad bara den får rejält med näring o vatten.

Jag hoppas på att vi bygger en vinterträdgård - den ska i så fall användas som atelje och för våxter. Vi har en citron och ett olivträd som behöver ett nytt hem också.

Jag brukar försöka förodla litet grand så att jag har plantor att sätta ut i maj.

Ett tips jag fick av en vän som är van odlare. - - Ställ sålådorna i badrummet eller där man har golvvärme, värmen underifrån gör att fröna gror snabbare. När de kommit upp ställer man dem så de får ljus.

Brukar inte odla så mycket ettåriga blommor, men småblommig ljusgultagetes  https://www.impecta.se/sv/artiklar/liten-tagetes-signet-lemon.htmloch en annan gammal Jättestor busktagetes brukar jag ha. https://www.impecta.se/sv/artiklar/linnetagetes-burning-embers-.html - den brukat bli 1 m hög och lika bred.

Försöker också driva upp jätteverbena men de fröna måste man starta med redan i januari - de är långsamma att gro. Men de är värda allt besvär - fungerar så bra med prydnadsgräs och ger fin höjd i rabatter o krukor, de är också fina fjärils-magneter. https://www.impecta.se/sv/artiklar/jatteverbena.html

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är förtjust i Svarta vinbär så vill jag plantera på vårt nya ställe. De är så trevliga att ta fram från frysen på vintern - det är gott med den intensiva smaken, har dem i yoghurten.

 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jaa...och har man bara en liten balkong, och Inga vinterförvaringsmöjligheter, så får det bli en kruka med örtkryddor...som jag dessutom oftast glömmer att jag har :-(  Och lite månadssmultron.

  • Gilla 5
  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men det tycks finnas så många fina växter och inredningsgrejor som tas fram för balkonger. Man ser ofta fina o trevliga lösningar - många har riktiga små oaser.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Effie sade:

Jaa...och har man bara en liten balkong, och Inga vinterförvaringsmöjligheter, så får det bli en kruka med örtkryddor...som jag dessutom oftast glömmer att jag har :-(  Och lite månadssmultron.

När jag hade balkong körde jag ändå köksträdgård (min kompis sa nåt i stil med "Så här mycket vill jag också ha men.... blommor..." :D). Det mesta går att odla i låda, kruxet är att förnya jorden. Då är tydligen bokashin extra bra; kompost, gödsel och mikrobförbättrare i ett. Men bara om man vill och orkar ta hand om det, förstås. Och kommer ihåg det. ;) 
Det finns som kickilotta säger många färdiga lösningar. Själv tog jag plastbackar som jag borrade dräneringshål i en liten bit upp för att skydda mot övervattning. Fast då blev det bara ettårigt, förstås.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, kickilotta sade:

Men det tycks finnas så många fina växter och inredningsgrejor som tas fram för balkonger. Man ser ofta fina o trevliga lösningar - många har riktiga små oaser.

Jo, det finns mycket man kan handla till balkongen. Men det ska finnas plats för det...ok, inte allra minsta balkongen (vad är den nu? 2 m? x 3?), men jag vill ju ha plats för sambon och mig. Och sedan är det femtiotalshus, vilket betyder balkong utan något som helst skydd; det blåser. Såpass att jorden blåser bort, och det är inte alltid så roligt att odla då. Oas kan jag tyvärr inte förvandla den till. Jag har vindskydd på sidorna, men det hjälper inte mycket.

  • Gilla 4
  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmm, litet att fundera på där kan jag tänka. Låter som du har ett utsatt o blåsigt läge. - Vissa växter tål mer blåst...

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag föreslår Spenat, växer som ogräs. Supergott att äta både rå och stekt. Samt att när man tröttnar lite så går det att förvälla och frysa in, då har man gott i frysen också. Jag har i pallkrage, funkar perfekt.

 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Något som ofta glöms bort är groddar. Odlas i en burk och sköljes bara med vatten. Får de klara groddarna stå framme i ljuset i några timmar har man fräsch grönska hela vintern. Alfalfa (en klöver), mungbönor, solrosfrö, krasse, rädisfrö, ärtor... allt möjligt kan man grodda! För den utan trädgård också. 

  • Gilla 5
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra påminnelse, tack! Tittade faktiskt idag efter frön att grodda på Odla.se. Jag tyckte fröna var dyra så jag får handla mungbönor i matbutiken istället- Vet ni om man kan köpa Storpack av tex rädisa o alfaalfa någonstans?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
31 minutes ago, kickilotta said:

Jag tyckte fröna var dyra så jag får handla mungbönor i matbutiken istället- Vet ni om man kan köpa Storpack av tex rädisa o alfaalfa någonstans?

Jag har haft min groddningsapparat igång sedan ett par veckor. Den levererar färskt lokalproducerat grönt fram till att jag kan börja skörda i växthuset. Fröerna köper jag från Runåbergs Fröer. Inte så billigt men rejäl storlek på förpackningarna.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 minuter sedan, Borje sade:

Jag har haft min groddningsapparat igång sedan ett par veckor. Den levererar färskt lokalproducerat grönt fram till att jag kan börja skörda i växthuset. Fröerna köper jag från Runåbergs Fröer. Inte så billigt men rejäl storlek på förpackningarna.

Tack för tipset, blir så gott med egengroddat!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
14 timmar sedan, kickilotta sade:

Tittade faktiskt idag efter frön att grodda på Odla.se. Jag tyckte fröna var dyra så jag får handla mungbönor i matbutiken istället

I matbutiken finns linser, solrosfrön mm som också kan groddas om man vill.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, MariaF sade:

I matbutiken finns linser, solrosfrön mm som också kan groddas om man vill.

Om man köper frön som inte är avsedda för groddning bör man tydligen pastörisera dem själv för att undvika att man driver upp salmonella bakterier också. Gäller även vissa fröer avsedda för groddning. Mer info här http://www.alltomtradgard.se/pastorisera-groddar/ 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har jag startat årets odling av chili och paprika. Tio sorter i tio små krukor i ett litet miniväxhus med värmematta under och två lysrör över. Det blir nog en omgång paprikasådd till innan det är dags för tomaterna i mars. Det går åt mycket paprika, chili och tomater till Mexikansk äggröra, som är en av mina favoritlunchrätter. Groddade mungbönor fungerar som substitut, men det blir ju liksom en annan maträtt.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Undrar hur de gör som får växter som växer så det knakar..? Eller är det snigelangrepp som gör att småplantorna är svårstartade?
Jag satte 10st busktomatfrö (8 kom) och jag planterade om dem flera gånger och satte dem djupt, ändå rände de iväg. De gick i blom medan de ännu stod inne så jag pollinerade dem med pensel. Tre små tomater fanns det när jag satte ut dem men oj, vad medtagna de var! Det blev till att klippa ner och nu kommer de fint i en pallkrage med miniväxthus över. Där inne kommer också ärter. Änglamarks gula, för övrigt. De rotade sig efter att ha odlats som ärtskott under våren och sen slängts ut när de "vissnat". Denna krage går alltså bra. I kragen bredvid sådde jag frö i januari för att prova vintersådd och så på med lock (ram med byggplast) på vårkanten. Nu var ju våren som den var så inte blev vintersådden bättre än det jag sådde ihop med att jag lade på locket, inte. Dessutom ska jag inte följa rådet att bredså igen, jag skulle ha behövt kupa rädisorna.
Så till de verkliga problemen. Popcornmajs, brysselkål och morot. De kommer ju upp men trots värmen och vattnet vill de inte växa till sig. Har/har haft några sniglar i just den kragen som har gått loss lite. Majsen står i kruka för den ska ut på friland sen men den kommer inte så snabbt som väntat (ska försås en vecka innan utplantering) och de andra är lite sorgliga också... Ändå är kragarna fulla med bokashi. Jag som velat börja skörda nu... Ja, annat än rädisor, alltså.
Nu behövs jordgubbslandet rensas från sniglar, nässlor och åkervinda. Skulle behöva röja några tramphål också så plockningen kan gå bättre (ja, och för att få dit ölfällor). Gräslöken har gått i blom och börjat bli träig. Knopparna är annars goda att steka i smör med lite salt, peppar och balsamvinäger. Blommar gör förresten tayberryn också, en korsning mellan hallon och björnbär men avliggaren på det gamla björnbäret jag fick i höstas har inte överlevt. En annan konstig sak är att bara hälften av vitlöken klarat sig. Det var iofs en konstig vinter med blött och plusgrader länge innan kylan slog till.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
14 hours ago, MariaF said:

Undrar hur de gör som får växter som växer så det knakar..?

Jag har odlat grönsaker i 30 år på den förra avstyckade gården vi ägde och i 14 år på den nuvarande och kan fortfarande inte svara på den frågan. Men jag börjar få en idé om vad det handlar om. När jag har misslyckats  har det nästan alltid handlat om de tre grundläggande faktorerna ljus, vatten och växtnäring. Ta tomater som exempel. I februari skrev jag:

On 2/17/2018 at 12:58 PM, Borje said:

Nu har jag startat årets odling av chili och paprika. Tio sorter i tio små krukor i ett litet miniväxhus med värmematta under och två lysrör över. Det blir nog en omgång paprikasådd till innan det är dags för tomaterna i mars.

Efter omplanteringen ville tomat- och paprikaplantorna ränna iväg, trots lågt placerade dubbla lysrör. Det var helt enkelt för varmt i rummet i förhållande till ljuset som plantorna fick. Efter andra omplanteringen, till enliterskrukor, löste jag problemet genom att flytta ut dem till växhuset. Där fick plantorna tillräckligt med ljus. Längdtillväxten stannade upp och de grovnade så att det inte behövdes några stödpinnar. Nu har de börjat blomma och jag håller på att plantera om dem till de tjugolitersbehållare som de ska stå i tills, förhoppningsvis, oktober. Nu gäller det bara att sköta bevattningen så att tomaterna får tillräckligt med vatten på försommaren och inte för mycket på hösten. Och nässelvatten och gräsklipp när näringen i jorden börjar ta slut. En liten kommentar om pollinering: Tomatplantorna pollinerar sig själva innan blomman öppnar sig. Men blommorna måste skaka lite för att pollineringen ska bli effektiv. Är de utomhus sköter vinden detta, men i växthus lönar det sig att skaka plantorna lite försiktigt varje dag. Och en kommentar om beskärning: Tomater är lätta att föröka med sticklingar. Om en planta är för hög kan man klippa av toppen och sätta den i såjord i ett miniväxthus. Moderplantan skjuter nya skott och på det sättet får man två plantor. Men blomning och fruktsättning kommer att försenas. 

 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag odlar som sagt för första gången tomater i växthus i år. Har satt plantor i omgångar under vintern och våren och har fem "omgångar", med cirka 35 plantor sammanlagt, ja det blev lite många faktiskt ? Vissa är väldigt fina, korta och tjocka medans andra är långa och rangliga. Men några körsbärstomater har jag redan skördat och en sort som heter Black from Tula, vilken ger svarta stora tomater är riktigt bra på gång med stor fin kart. 

Några gurkor har jag också skördat, vilket är helt underbart då de smakar ljuvligt i jämförelse med de man köper. Tyvärr får jag nog kasta en av dessa plantor då jag sådde den i februari, den växte sig superstor och satt fast i allt den kunde tänka sig växa fast i plus att den skymde ett helt fönster, noll ljusinsläpp där. Jag klippte helt bryskt loss den innan flytten till växthuset, det tyckte den inte riktigt om. 

Chilin och paprikan går det så där med, en stor fin paprikaplanta har jag men det övriga vill sig inte riktigt, i och för sig så äter jag inte så mycket chili men det är vackra plantor men paprikan hoppas jag mycket på då ekologisk paprika är riktigt dyrt att köpa och åtgången här hemma är stor. En aubergineplanta trängs också i växthuset och artar sig fint ?

Melonplantorna växte ingenting efter sådd, så på den fronten får jag ge upp, men två fina minimajsplantor har jag som snart får flytta ut ur växthuset och bo ute.

Det som jag verkligen har problem med och inget har velat gro efter sådd är succhini, pumpa och tyvärr blomkål. Nu gjorde jag ett sista försök igår att så blomkål, hoppas att de vill komma snabbt nu för det börjar att vara sent, måste ju snart ut i landet för att hinna utvecklas, förra året fick jag fantastiskt fin blomkål.

I pallkragarna har jag inte sått ännu, tyvärr, för vi har haft högsommar även hos oss i nästan 4 veckor. Men det är väl lika bra att så som vanligt, runt den 10:e juni då risken för "järnnätter" med frost ska vara över.

Så, det var lite om min odling ???️

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack, Maria och Syster för de utförliga och öppenhjärtiga skildringarna av odlingsläget. Jag ska försöka samla mig till en lika utförlig skildring av hur det ser ut hos mig. Men nu hinner jag bara med ett litet tips innan jag går ut och fortsätter med omplantering av tomater och gurka.

Det tycks vara så att paprika ofta drabbas av olika insektsangrepp. Jag är inte säker på vilka insekter det är som brukar gå på mina paprikaplantor, men det har visat sig att angreppen går över om man flyttar ut plantorna ur växthuset. Så jag odlar paprikorna i hinkar och när en paprika ser krasslig ut så flyttar jag ut den plantan och de andra som står i närheten och ställer dem en bit från växthuset. Efter några dagar kan jag ta in dem igen. Varför det fungerar vet jag inte, om det är naturliga fiender som ingriper eller om det helt enkelt är den svalare och torrare omgivningen som gör susen. Jag läste om metoden någonstans, prövade den, och det fungerar hos mig.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är spännande (och lärorikt) med beskrivningar av odlingsmödor. Men det skulle vara välkommet om odlarna berättade vilken del av landet man bor i. Södra,  mellersta eller  norra Sverige räcker ju en bit, fast numret på odlingszonen vore ännnu bättre, eftersom det finns flikar av andra zoner insprängda i den huvudsakliga. Även om man odlar i kallväxthus så kan det spela en roll (dagsljuslängden). (Jag vet att det här inte är något trädgårdsmagasin, men ändå...)

https://www.google.se/imgres?imgurl=http://217.70.34.228/metoder/images/odlingszoner.gif&imgrefurl=https://www.odla.nu/inspiration/sveriges-odlingszoner&h=730&w=401&tbnid=m38uQgX-VMblBM:&q=Odlingszoner+sverige&tbnh=160&tbnw=87&usg=__IKOI7xaQUn-hVydcu3S0Yw5o-NU%3D&vet=10ahUKEwjv572zxaXbAhUjOJoKHaQMCiMQ9QEILDAA..i&docid=m8_5ElYK2eTsMM&sa=X&ved=0ahUKEwjv572zxaXbAhUjOJoKHaQMCiMQ9QEILDAA

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag bor i Sjuhäradsbygden, i det som tidigare hette Södra Älvsborgs Län, och odlar i zon fyra.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.