Jump to content

Trädgårdstråden


Syster

Recommended Posts

@morgonsol Receptet kommer från @SGK

Jag tänkte använda aronia samt röda och gröna krusbär i det receptet. 

Ajvar och Birgittas inläggning var riktigt bra tips för auberginefrukterna. Tack! 

Man kan också göra väldigt god likör på aronia men det krävs socker enligt min erfarenhet tyvärr. Det finns en hel del recept på nätet. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Kahavia sade:

Nu börjar skördandet på allvar. Häromdagen tog jag en stor pumpa som får ligga och mogna inomhus. Förra veckan en massa vitlök. Några bönskidor tas in varje dag och basilika, oregano, chili och rosmarin har redan hämtats in sedan flera veckor. Snart är det dags för aronian och därmed chutney! 

I morgon tar jag in lök för torkning och står fortsatt beredd att hjälpa pumpornas honblommor att träffa killar på löpande band. En äktenskapsförmedling jag erbjuder utan kostnad. I och för sig tar jag ju pumpan men ändå. 

Aauberginen, 4 st, som jag odlar för första gången har fått en massa frukter som ger mig viss skräckblandad förtjusning. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem alla. Helst hade jag velat spara dem på något sätt. Någon form av konservering eller frysning. Förslag? 

Jag har också lite svårt att göra något kreativt med mina auberginer! I och med att de kräver lite mer jobb än mycket annat man odlar, så vill jag göra något mer märkvärdigt än att bara skiva ner rubbet i en tomatsås. Men vad och vem orkar 5-stjärnigt storkok nu när det är tokhett? De är godast nyskördade, så tycker inte du ska frysa in eller konservera. Hemmaodlad aubergine är ju lite som en smal korv och inte sådär stor och bred som de man köper på ICA, så funkar inte att fylla med massa gott och gratinera. Den kommer i alla fall till sin rätt om man lagar något med italienska smaker som vitlök, parmesan och olivolja! Kan tänka mig att @Birgitta Höglund har något mumsigt recept eftersom hon även gillar medelhavsmat. 

Någon annan som har problemet att man odlat för mycket och tillslut måste slänga en massa växtdelar i komposten, för att de blir dåliga eller undvika att bladgrönsaker går i blom suck? Känner mig lite som en slit och släng miljöbov när jag river upp, klipper av och slänger en massa jag odlat. Just nu är det en sån period också när allt blir klart samtidigt, så man hinner inte äta eller ta tillvara på grejer. Om det fanns någon jag kunde ge till så skulle jag det absolut, men folk i min närhet har egna odlingar 😒

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Elinor sade:

Någon annan som har problemet att man odlat för mycket och tillslut måste slänga en massa växtdelar i komposten, för att de blir dåliga eller undvika att bladgrönsaker går i blom suck? Känner mig lite som en slit och släng miljöbov när jag river upp, klipper av och slänger en massa jag odlat. Just nu är det en sån period också när allt blir klart samtidigt, så man hinner inte äta eller ta tillvara på grejer.

Där gillar jag Maria Hebestads (De grønne skafferi) tips om att odla i omgångar. Tidigare sådde jag på våren och fick allt skördeklart på en gång. Nu försår jag mindre mängder men flera gånger istället och sätter ut. Tycker det funkar riktigt bra på morot, ärter, sallad mm. Har upptäckt att sniglarna inte gillar machésallad, så den får stå och fröså sig.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag brukar hämta odlingstips från Sara Bäckmo då och då. Hon praktiserar just den metod som du @MariaF nämner ovan.

Ett exempel är vintersallad som hon kan skörda även under just vintern. Hon låter visst även vissa rotfrukter vara kvar i jorden under hösten, skyddade av t ex halm så tjälen håller sig borta. 

Det kanske skulle kunna gå att sprida ut tomatodlingen litegrann under vår till höst? I vart fall i växthuset. 

Machésallad var ett bra tips. Tack! Ser nu att machésallad och vintersallad är samma sak! 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Maria Hebestad och Sara Bäckmo kör lite samma stuk, bokashi, eget gödselvatten, vinterodling, odla i omgångar osv men Marias tips är fortfarande gratis. Jag har full förståelse för betalsidorna; de lägger mycket tid för att uppdatera och hålla igång men skulle jag prenumerera på allt jag gillar att läsa om skulle jag gå i konkurs...! Köper hellre en bok mellan varven, Maria har precis släppt förköp på sin (på norska då).
Och ja, maché (som den heter i butikerna) är samma sak som vintersallad. Jag gillar smaken och är supernöjd att sniglarna inte vill ha den!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, MariaF sade:

Maria Hebestad och Sara Bäckmo kör lite samma stuk, bokashi, eget gödselvatten, vinterodling, odla i omgångar osv men Marias tips är fortfarande gratis. Jag har full förståelse för betalsidorna; de lägger mycket tid för att uppdatera och hålla igång men skulle jag prenumerera på allt jag gillar att läsa om skulle jag gå i konkurs...! Köper hellre en bok mellan varven, Maria har precis släppt förköp på sin (på norska då).
Och ja, maché (som den heter i butikerna) är samma sak som vintersallad. Jag gillar smaken och är supernöjd att sniglarna inte vill ha den!

Jag förstår dig. Jag brukar inte prenumerera heller. Jag plockar det som ligger ute gratis 🤑

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Maria Hestad (Det grønne skafferi) lade ut ett riktigt inspirerande blogginlägg idag som handlar om en ung kinesisk kvinna. Inte för att min trädgård nånsin kommer likna denna kinesiska men en så vacker filmatisering och sådan inspiration kring stöttor, utformning mm. Aldrig hört talas om tjejen Li Zigi som tydligen är stor på youtube men oerhört lockande att titta mer! Även matlagningen känns inspirerande.

https://detgronneskafferi.com/2020/08/15/li-ziqi-inspirasjon-fra-kina/?fbclid=IwAR2ApnXJhZY4kMeCFNA-QVkQpVDYZx8fiIr-ysunR_Xw80oS85DUYtO58hE

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Och apropå sniglar så flyttade jag mina två paprikaplantor, från växthuset till min inglasade veranda. Anledningen var att plantornas blad såg skabbiga ut, det är hål i dem. Hittade mycket riktigt ett par sniglar bland bladen.(pantersniglar) Den ena plantan hade en väldigt stor fin paprika som jag tänkte wooka en del av, skar upp den men såg något mörkt inuti paprikan..en snigel! I paprikan. Såg inget ingångshål heller. Kändes inte lockande att äta paprikan tyvärr.

 

 

  • Sad 4
Link to comment
Share on other sites

On 2020-08-14 at 21:39, Elinor sade:

Någon annan som har problemet att man odlat för mycket och tillslut måste slänga en massa växtdelar i komposten, för att de blir dåliga eller undvika att bladgrönsaker går i blom suck? Känner mig lite som en slit och släng miljöbov när jag river upp, klipper av och slänger en massa jag odlat.

Nu förtiden äter vi mest kött. Men härom dagen hade Hemköp börjat med att sälja skruttiga grönsaker/frukt för en billig peng. Jag kom hem med 2 små broccoli, 2 paprika, en bunt rädisor och en nektarin för endast 10 kr - och de var inte ens skruttiga. 👍

Men jag konstaterade att kompostpåsen plötsligt blev full efter att jag rensat grönsakerna på oätliga delar. Kan det ha varit en fjärdedel som gick direkt i soporna?

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 2020-08-14 at 21:39, Elinor sade:

Jag har också lite svårt att göra något kreativt med mina auberginer! I och med att de kräver lite mer jobb än mycket annat man odlar, så vill jag göra något mer märkvärdigt än att bara skiva ner rubbet i en tomatsås. Men vad och vem orkar 5-stjärnigt storkok nu när det är tokhett? De är godast nyskördade, så tycker inte du ska frysa in eller konservera. Hemmaodlad aubergine är ju lite som en smal korv och inte sådär stor och bred som de man köper på ICA, så funkar inte att fylla med massa gott och gratinera. Den kommer i alla fall till sin rätt om man lagar något med italienska smaker som vitlök, parmesan och olivolja! Kan tänka mig att @Birgitta Höglund har något mumsigt recept eftersom hon även gillar medelhavsmat. 

Någon annan som har problemet att man odlat för mycket och tillslut måste slänga en massa växtdelar i komposten, för att de blir dåliga eller undvika att bladgrönsaker går i blom suck? Känner mig lite som en slit och släng miljöbov när jag river upp, klipper av och slänger en massa jag odlat. Just nu är det en sån period också när allt blir klart samtidigt, så man hinner inte äta eller ta tillvara på grejer. Om det fanns någon jag kunde ge till så skulle jag det absolut, men folk i min närhet har egna odlingar 😒

Jag har nu gjort inläggningar med aubergine enligt receptet här: http://paradiserecipe.com/se/2010/06/melanzane-sottolio/

Jag använde balsamvinäger istället för vitvinsvinäger och det blev riktigt lyckat! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 2020-07-11 at 20:53, morgonsol sade:

Blir roligt om vi får höra hur det går. 🙂 Hur stort är ditt nuvarande växthus? Och av vilken typ? ( t ex tunnelväxthus)

Jag har övergivit tanken på nytt växthus. Det växer så bra på och kring altanen att jag istället satsar på stora odlingshinkar där för chili, bönor, tomater och kryddväxter. 

Jag har nu införskaffat 20 st hinkar, 12 respektive 20 liter av uv-beständig och livsmedelsgodkänd plast samt börjat tillverka ett par planteringslådor att sätta nedanför altanen. I dessa lådor och hinkar kommer det att få plats många plantor. 

Det blir det enklaste alternativet för en blivande 56-åring ... 

Möjligen tillverkar jag en ställning på hjul för vertikal odling så jag kan flytta omkring några av grejerna efter behov. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Händer inte så mycket i trädgården här heller. Enda aktiviteten är en trädgårdskompost som jag försöker speeda upp. Självförsörjande på jord är målet och då behöver jag både större volym och högre fart i komposteringen. 

Den trevlige Charles Dowding i videon nedan är en ledstjärna men riktigt så långt behöver jag kanske inte nå. 

Jag har ingen komposttermometer men jag känner att det blir ganska varmt i komposten när jag gjort som Charles beskriver. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 2020-10-31 at 20:08, Kahavia sade:

Självförsörjande på jord är målet och då behöver jag både större volym och högre fart i komposteringen. 

Där har bokashin en fördel, att det går fortare än en vanlig varmkompost. På sommaren typ 2-3 veckor (bortsett från äggskal och avocadoskal), på vintern något längre förstås. Nu i vinter kommer jag gå via varmkomposttunna för jag har noterat att sniglarna övervintrar där jag har grävt ner bokashin...

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 2020-11-04 at 13:16, MariaF sade:

Där har bokashin en fördel, att det går fortare än en vanlig varmkompost.

Ja, helt klart. Jag har sneglat blygt på bokashi en tid via YouTube men inte kommit mig för än. Många kvinnor som gör reklam för den metoden där 😎

Varmkomposterna har hittills tjänat bra på det sätt jag använder kompostjorden. Dvs en till två uttag under växtsässongen. Det blir kanske 250 liter som mest. 

Dock skulle jag vilja producera mer från "trädgårdsavfallet", alltså löv, gräsklipp, ogräs, träflis osv i trädgårdskomposten. Den komposten har en volym på ca 950 l x 3 och skulle jag få ut hälften av det i färdig kompost varje år skulle jag billigare kunna fylla några upphöjda bäddar och därefter även fylla på i dem. Men då krävs det noggrannare blandning och mer material än jag orkat skrapa ihop tidigare.

Tyvärr har jag ingen gräsklippare med uppsamlare så jag kanske får tigga hos någon granne? Men jag har en jordåtervinning för hinkarna från och med i år 👍 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Anledningen till att jag valde bokashi var för att grannfrun kämpar varje vecka med att rycka i nån pinne hon satt i komposttunnan för att blanda runt och det är tungt. Att fylla en hink och sen gräva ner kändes enklare/mindre slitsamt för ryggen. Nackdelen som jag märkt är som sagt att jag märker att många småkryp, inkl sniglar övervintrar där jag gräver ner avfallet. Här nere är vintrarna oftast grävbara hela säsongen, ibland får man lyfta av några cm frusna jordkocklor men det är oftast inget problem. Nu faller det enkla med omvägen via komposttunnan, tyvärr men jordkvalitén är jättebra så jag vill gärna fortsätta även om bokashin stinker illa om man inte får hinkarna täta.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2020-11-07 at 07:53, MariaF sade:

Anledningen till att jag valde bokashi var för att grannfrun kämpar varje vecka med att rycka i nån pinne hon satt i komposttunnan för att blanda runt och det är tungt.

Ja, det är ett tungt jobb. Jag slutade med det för ett par år sedan. Mest för att jag inte ville störa mikrolivet i komposten. 

Istället försöker jag lägga tunna lager av "grönt" och "brunt" I komposten så att det blir någorlunda rätt blandning direkt (jag har ett par säckar med vissna löv stående vid komposten av det skälet). Det enda jag saknar med komposblandaren i varmkomposten är luftningen när man blandat. Men när jag tagit ut färdig kompost (underifrån) så lägger jag det i hinkar och lådor i väntan på användning någon månad senare. Då luftas det ju till sist. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Några insikter om kompostering

Ja, man kan tydligen snöa in på sånt också… 

I mitten av november skaffade jag en komposttermometer med 50 cm långt spröt. Med den når jag mitten på alla komposterna, även de större för trädgårdsavfall. 

När jag testade den första gången höll den bäst skötta trädgårdskomposten en temperatur av drygt 30 grader och det var jag ganska nöjd med för den årstiden men kökskomposterna var en liten besvikelse med förvånande låga 15. 

Varje vår brukar kökskomposterna riktigt ånga av aktivitet så jag antog att problemet var den låga yttertemperaturen under vintern men vid närmare eftertanke var det nog snarare volymen av okomposterat material. 

I kökskomposten läggs enbart ett par liter åt gången, möjligen följt av lite löv eller flis. Det blir helt enkelt för lite för att driva upp värmen. Under vintern läggs det dock på hög och när våren kommer ligger det kanske 100 eller 200 liter mestadels okomposterat energirik material i komposten och bakterierna går bärsärk. 

Nu har jag tittat på en väldans massa videos om kompostering och noterar att just volymen man lägger på åt gången är helt avgörande för temperaturen. Somliga skapar komposthögar med material de redan samlat på sig, ibland flera kubikmeter, och driver upp temperaturen till 60-70 grader. Snabb kompostering och väldigt lite ogräsfrön och -rötter överlever. 

Nu har jag börjat ett experiment. Jag samlar allt köksavfall i en 10 liters hink (med lock) och tar den till komposten först när den är någorlunda full. Där blandar jag köksavfallet ("grön" komponent) med halm, löv, träflis eller pappbitar ("brun" komponent) och lite hönsgödsel (för extra krut) enligt tumregeln en del grönt och två delar brunt. Det har alltså blivit 25 - 30 liter material åt gången ca var fjärde dag. 

Nu är det förstås vinter och jag kanske inte kan begära allt för mycket med den låga omgivningstemperatur det innebär men jag hoppas på en liten förbättring 😊 Till våren ska jag börja behandla trädgårdskomposten på samma vis. Dock ska jag även lägga till lite obrunnen hästgödsel så borde även den hetta till. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tänkte på dig idag, @Kahavia!
Det var fullt i samtliga bokashihinkar och dags att tömma dem. Tidigare år har jag grävt ner bokashin direkt i landet, hela året (eftersom vi inte haft mycket till tjäle) men i somras skaffade jag en varmkompostbehållare för jag har märkt att sniglarna gärna lägger extra mycket ägg där det finns bokashi. Att gå via en kompostbehållare tar bort enkelheten med bokashi men det är ett test för att se om sniglarna lättare kan hållas i shack.
Nåväl, idag skulle jag då tömma tre hinkar bokashi i varmkomposten (där jag enbart har bokashi) och döm om min förvåning när det rök om innehållet?! Nästan inga matrester kvar från månadsskiftet okt/nov när jag tömde senast utöver ben och äggskal. Jag blandade i mina hinkar och hällde på en påse jord ovanpå (för säkerhets skull för grannarnas skull, det luktar inget vidare). Nu är jag jättesugen på en sån där termometer för att se hur länge komposten jobbar...

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, MariaF sade:

idag skulle jag då tömma tre hinkar bokashi i varmkomposten (där jag enbart har bokashi) och döm om min förvåning när det rök om innehållet?! Nästan inga matrester kvar från månadsskiftet okt/nov när jag tömde senast utöver ben och äggskal. Jag blandade i mina hinkar och hällde på en påse jord ovanpå (för säkerhets skull för grannarnas skull, det luktar inget vidare). Nu är jag jättesugen på en sån där termometer för att se hur länge komposten jobbar...

Du har lyckats 👍 Det var kul att höra!

Blanda gärna upp bokashin med löv eller annat brunt så får du ännu större volym och kanske "brinner" den ännu längre tid? I varje fall blir det mer mer jord och lite mindre doft. 

Efter ca 2,5 veckas experiment verkar min kompostbehållare varit uppe och vänt vid ca 40 grader och är på väg ned igen. Då sägs det att man ska blanda om så får den ny fart. Ska testa det. 

För termometern vände jag mig till Amazon DE och köpte denna:

ETI-Edelstahl-Kompost-Thermometer-mit-50-mm-Anzeige

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag tömde sommarens första innehåll från kompostunnan inför vintern då under hösten och tänkte räfsat ihop en del löv för att lägga ovanpå så inte jorden ligger bar... Kom visst inte dit... Till räfsandet, alltså. Däremot såg jag nu att de vintersalladsfrö jag sådde i den sista pallkrage jag försäg med bokashi och sen plastlock ovanpå, spirar. En del ser skördeklara ut! :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Skördade favoriten rotselleri förra helgen.
la i ordning dem i dag, hade säkert med mig 20 små sniglar som flyttat med in i matkällaren. Skulle nog tagit fram vattenslangen och spolat dem innan jag tog in dem...

har en något överdimensionerad matkällare med tanke på skörden... tur att jag kan fylla upp med gran, skidor och bevattningspump😀

Snart dags att så rotselleri igen!

200CDAF4-ABA1-4830-80E5-7A1A8484E8D0.jpeg

C8097873-B2A7-44A5-8B84-CBFD20788897.jpeg

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Tobias sade:

Inte mördarsniglar utan små rackare

Hos mig finns många olika arter; på tomaterna en sort som är ett par cm lång men väldigt smal. Åker- och/eller ängssniglar är också rätt heta på potatisen (ha ha ha). 

Och mördarsniglarnas höstägg har kläckts redan... 

  • Like 4
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lycka till @morgonsol

 

Idag sådde jag kålrot, palsternacka och tidiga morötter i bamsekrukor I växthuset. Förhoppningsvis blir det en tidig skörd av rotisar i april eller maj. 

God Jul till alla trädgårds-LCHF:are🎅🤶 

 

Edit: rotfrukter är ju inte synonymt med LCHF men jag tycker det fungerar bra i t ex grytor i liten mängd. Det finns ju inte så väldans mycket man kan odla som ger mycket kalorier och är LCHF tyvärr... 🤔 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Oj vilken härlig tråd! Jag hittade den nyss och har inte läst allt men en del. Jag är nybörjare på Lchf men tycker ju mycket om att odla. Har efter några jobbiga år med flyttar bott i hus nu igen sen - 19. Min trädgård är inte alls färdig som jag vill ha den, och jag har i princip bara odlat blommor o buskar. Är ju 60 nu och tänkte jag vill inte ha en massa grönsaker att ta hand om. Men nu börjar jag bli lite sugen, något ätbart tex spenat för det äter jag mycket det tar ju sån plats med färsk spenat i kylen tror jag ska läsa in hela tråden det kan bli min favorit tror jag och Ja någon liten grönsaksodling blir det nog, har bara drygt 600km och det ska va snyggt🌞😀men ja tanken finns! 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 2020-12-24 at 13:42, Kahavia sade:

Lycka till @morgonsol

Idag sådde jag kålrot, palsternacka och tidiga morötter i bamsekrukor I växthuset.

Tack @Kahavia! Var det kallsådder du gjorde då? Är det så att du hjälper växterna på något mer sätt än att de står skyddade i växthuset, t ex med isolering vid krukorna, frostvakt etc?

Glömde skriva det tidigare, men planterade vitlöksklyftor i två pallkragar innan jul. Nu är det bara att vänta till september eller när det nu är meningen att man ska skörda dem. Vi hade frost på julafton och juldagen.

Idag har jag roat mig med att beställa fröer till tomater bl a. Detta året blev det att vi "bara" odlade tomater i växthuset, dock inte i hela. Som mest hade vi ett 40-tal plantor samtidigt. Följande blir nytt för mig när jag ska odla tomater nästa år hoppas jag: odla tomater utanför växthuset på friland, i krukor och i odlingslådor. Då odla sorter som är lämpade för detta och som förhoppningsvis ger stor skörd, klarar kallare temperaturer och/eller omväxlande temperatur, ger skörd under lång tid och att jag framförallt kan skörda tomater tidigt, vilket för mig förhoppningsvis inträffar någon gång i juni istället för augusti som i år. Jag skulle också vilja prova att odla s.k evihetstomater, t ex Ponderosa. Tänk om man kan fortsätta äta egenodlade tomater under vintern, istället för att de färska tomaterna tar slut i november?

Är det fler här som odlar tomater? Vilka sorter odlar ni? Hur odlar ni dem (växthus, friland, kruka, ampel etc)? Har ni några favoriter?

Edited by morgonsol
Fixade ett mindre stavfel.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

10 minuter sedan, morgonsol sade:

Tack @Kahavia! Var det kallsådder du gjorde då? Är det så att du hjälper växterna på något mer sätt än att de står skyddade i växthuset, t ex med isolering vid krukorna, frostvakt etc?

Glömde skriva det tidigare, men planterade vitlöksklyftor i två pallkragar innan jul. Nu är det bara att vänta till september eller när det nu är meningen att man ska skörd adem.

Jag har ingen isolering, bara en fiberduk över för att skydda mot uttorkning och vintersol. Tanken är att de ska gro först när det blivit tillräckligt varmt för odling I växthuset till våren. Förhoppningsvis innan morotsfluga och kålfjäril kommit igång. 

Vitlök brukar vara skördeklar i juli-augusti beroende på sort (i alla fall i södra Sverige). När blasten vikt sig eller börjat vissna är det dags 🙂 (olika beroende på om det är vitlök med stel hals eller mjuk (flätbar)).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Blir mer o mer sugen på att odla något ätbart, tänker upphöjda odlingsbäddar men hur höga? Går ju åt mycket material. Jag vet att det första jag borde gjort är att starta en kompost men det har inte blivit. Bor ju i en liten stad med ganska liten tomt, tidigare har jag bott på landet med väldigt gott om plats. För mej är det viktigt att det inte blir skräpigt, så jag har inte hittat rätt plats. Det ska vara lätt också att komma åt med skottkärra. Funderar lite på ett litet växthus en kompis köpte ett billigt i fjol för runt 3000, ja  många tankar så här på årets 1a dag. Är så kul att läsa här, men ska gå ner o röja lite i källaren och förbereda för förstådd, kanske blir det lite vintersådd. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

26 minuter sedan, Pia Christensen sade:

Blir mer o mer sugen på att odla något ätbart, tänker upphöjda odlingsbäddar men hur höga? Går ju åt mycket material.

Gör dem inte högre än nödvändigt, som en pallkrage eller max två. För att undvika att ogräs vandrar in kan du lägga wellpapp under med rejäla överlapp. Kanske t o m två lager. Det förmultnar så att din bädd så småningom kommer i kontakt med jorden under och då kan mikrolivet och maskarna komma in. Bredden inte mer än att du enkelt kan nå mitten från endera sidan, kanske 80 cm? 

För att spara in på jorden kan du bottna med kvistar, löv och köksavfall (Hügelkultur).  Därefter den fina köpejorden ovanpå. Kanske kan du få lite löv och sådant från en granne? 

Tips: en standardpallkrage (120x80x20 cm) rymmer ca 200 l. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2020-12-30 at 18:20, morgonsol sade:

Är det fler här som odlar tomater? Vilka sorter odlar ni? Hur odlar ni dem (växthus, friland, kruka, ampel etc)? Har ni några favoriter?

Jag odlar en röd busktomat. Kommer tyvärr inte ihåg namnet. I år ska det även bli en gul busktomat som heter Taxi. 

Tomaterna fungerar inte så bra i vårt växthus, för lite sol, så 2021 ska jag odla dem alla i 20-litershinkar på altanen istället. Det fungerade ganska bra den gångna sommaren. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Mellan jul och nyår sådde jag ett 40-tal chilifrön och förra helgen planterades de flesta av plantorna om till små plastkrukor. Jag har ställt dem på en bänk i garaget under lysrör.

Igår när jag skulle titta till dem var fem plantor helt borta. Idag ytterligare tre. Jag kunde också se att något grävt i de små krukorna. Möss! Som äter chiliplantor!? 

Nu står alla kvarvarande plantor I husets fönster med provisorisk växtbelysning över tills jag kommit på en lösning för garaget. Vanliga musfällor är inte lämpligt eftersom våra katter ofta är i garaget. Har istället beställt två musburfällor. Det kanske fungerar? 

Jag hade kalkylerat med en del problem och överraskningar. Dock inte detta... 🤔 

  • Like 3
  • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

Vad tråkigt att höra @Kahavia. Vad för sorter odlar du i år? Är katterna snälla mot dina plantor?

Jag har ställt de två drivhus jag planterat chilifrön i på hatthyllan med extrabelysning. Garanterat varmt med påslagen luftvärmepump i hallen, nu när det är minusgrader dygnet runt och några centimeter snö utomhus. Grönkål är nog det enda som fortfarande går att skörda utomhus. De chilisorter jag odlar i år är 50 000 scoville som starkast. Förra året odlade vi bl a 'Chenzo' som är ca 45 000 scoville. Hackade ner en hel chenzo-chili i en omelett, vilket var för starkt för min smak.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@morgonsol,

I år har jag sått sorterna Espelette, Hot lemon, Hot lemon Habanero, De Cayenne och Scotch Bonnet.

Det är Scotsch Bonnet och Hot Lemon Habanero som är de starkaste av dem med 300 000 eller så. Förmodligen får jag svårt att hitta användningsområden för dem. Jag gillar inte själv så starka chili men det är roligt att testa nya sorter och kanske kan jag ge bort chilipulver eller chilisås med de sorterna till någon? Det går ju också att torka dem hela. Tror jag ska testa det i år. 

Espelette och Cayenne är nog mina favoriter för chilisås, pulver och flakes. Espelette är mild med mindre än 5000 scoville har jag för mig. 

Katterna har inte sabbat något i år men hankatten hoppade gärna upp på fönsterbrädorna när han var yngre, oavsett om det fanns plantor där eller ej 😠. Han har flera lerkrukor på sitt samvete sedan dess men fåglarna på andra sidan eller flugan som ville ut var ju för lockande. 

  • Like 2
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

@Kahavia Jag har också sått frön till 'De Cayenne' men det kommer nog ta några veckor innan de gror, med en utvecklingstid på 20-30 dagar. Förutom den har jag hittils sått Lombardo, Riot, Black scorpion tounge, fire cracker och costeno amarillo. Både variation i styrka, växtsätt och färg framförallt. Håller med om att det är roligt att testa nya sorter. Espelette låter lovande. Jag är rädd för att våra katter, som är några månader gamla, kommer sabotera.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@morgonsol,

Jag sådde 6 st De Cayenne. Samtliga blev uppkäkade av mössen så jag fick så en ny omgång 😠. Funderade på om möss har en speciell förkärlek till just De Cayenne? 

Ungkatter är busar. För att motverka kattsabotage har jag satt upp kompostgaller på insidan av fönster och fönsterbräda så att katterna inte kan hoppa upp dit. Det ser verkligen inte snyggt ut men det får vara så tills slutet av april när plantorna kan planteras om till slutkrukorna och vara i växthuset. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@MariaF,

17 timmar sedan, MariaF sade:

Vad gör ni med all chili?

Bra fråga. Förra året gjorde jag flera flaskor chilisås och gav bort. 

Jag tror att jag kommer att testa fler sorter de närmaste åren och därefter satsa på några få favoriter. 

En annan anledning till att det blivit så mycket är att de är ganska lättodlade. Hmm, trots katter, möss, bladlöss, lång utvecklingstid, korspollinering, behov av belysning, växthus etc etc 🤔 Det är lätt att bli självförsörjande på chili i varje fall och de kan ofta ersätta svartpeppar 👍

Vitlök är en annan av mina självförsörjningsfavoriter! 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...