Gå till innehåll

Trädgårdstråden


Recommended Posts

@morgonsol Receptet kommer från @SGK

Jag tänkte använda aronia samt röda och gröna krusbär i det receptet. 

Ajvar och Birgittas inläggning var riktigt bra tips för auberginefrukterna. Tack! 

Man kan också göra väldigt god likör på aronia men det krävs socker enligt min erfarenhet tyvärr. Det finns en hel del recept på nätet. 

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • Svar 163
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Vi fick lite tillökning i trädgården igår. 🥰

Vallen är bärgad och bagge införskaffad. Har vi tur får vi ihop ett par deciliter röda vinbär också. 😋  

Här kommer några utlovade bilder. 😉  

Posted Images

1 timme sedan, Kahavia sade:

Nu börjar skördandet på allvar. Häromdagen tog jag en stor pumpa som får ligga och mogna inomhus. Förra veckan en massa vitlök. Några bönskidor tas in varje dag och basilika, oregano, chili och rosmarin har redan hämtats in sedan flera veckor. Snart är det dags för aronian och därmed chutney! 

I morgon tar jag in lök för torkning och står fortsatt beredd att hjälpa pumpornas honblommor att träffa killar på löpande band. En äktenskapsförmedling jag erbjuder utan kostnad. I och för sig tar jag ju pumpan men ändå. 

Aauberginen, 4 st, som jag odlar för första gången har fått en massa frukter som ger mig viss skräckblandad förtjusning. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem alla. Helst hade jag velat spara dem på något sätt. Någon form av konservering eller frysning. Förslag? 

Jag har också lite svårt att göra något kreativt med mina auberginer! I och med att de kräver lite mer jobb än mycket annat man odlar, så vill jag göra något mer märkvärdigt än att bara skiva ner rubbet i en tomatsås. Men vad och vem orkar 5-stjärnigt storkok nu när det är tokhett? De är godast nyskördade, så tycker inte du ska frysa in eller konservera. Hemmaodlad aubergine är ju lite som en smal korv och inte sådär stor och bred som de man köper på ICA, så funkar inte att fylla med massa gott och gratinera. Den kommer i alla fall till sin rätt om man lagar något med italienska smaker som vitlök, parmesan och olivolja! Kan tänka mig att @Birgitta Höglund har något mumsigt recept eftersom hon även gillar medelhavsmat. 

Någon annan som har problemet att man odlat för mycket och tillslut måste slänga en massa växtdelar i komposten, för att de blir dåliga eller undvika att bladgrönsaker går i blom suck? Känner mig lite som en slit och släng miljöbov när jag river upp, klipper av och slänger en massa jag odlat. Just nu är det en sån period också när allt blir klart samtidigt, så man hinner inte äta eller ta tillvara på grejer. Om det fanns någon jag kunde ge till så skulle jag det absolut, men folk i min närhet har egna odlingar 😒

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det jag kan komma på är att göra ratatouille, det går ju att frysa... Eller min kompis persiska auberginegryta men den är godast färsk, även om den går bra att frysa.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 timmar sedan, Elinor sade:

Någon annan som har problemet att man odlat för mycket och tillslut måste slänga en massa växtdelar i komposten, för att de blir dåliga eller undvika att bladgrönsaker går i blom suck? Känner mig lite som en slit och släng miljöbov när jag river upp, klipper av och slänger en massa jag odlat. Just nu är det en sån period också när allt blir klart samtidigt, så man hinner inte äta eller ta tillvara på grejer.

Där gillar jag Maria Hebestads (De grønne skafferi) tips om att odla i omgångar. Tidigare sådde jag på våren och fick allt skördeklart på en gång. Nu försår jag mindre mängder men flera gånger istället och sätter ut. Tycker det funkar riktigt bra på morot, ärter, sallad mm. Har upptäckt att sniglarna inte gillar machésallad, så den får stå och fröså sig.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag brukar hämta odlingstips från Sara Bäckmo då och då. Hon praktiserar just den metod som du @MariaF nämner ovan.

Ett exempel är vintersallad som hon kan skörda även under just vintern. Hon låter visst även vissa rotfrukter vara kvar i jorden under hösten, skyddade av t ex halm så tjälen håller sig borta. 

Det kanske skulle kunna gå att sprida ut tomatodlingen litegrann under vår till höst? I vart fall i växthuset. 

Machésallad var ett bra tips. Tack! Ser nu att machésallad och vintersallad är samma sak! 

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Maria Hebestad och Sara Bäckmo kör lite samma stuk, bokashi, eget gödselvatten, vinterodling, odla i omgångar osv men Marias tips är fortfarande gratis. Jag har full förståelse för betalsidorna; de lägger mycket tid för att uppdatera och hålla igång men skulle jag prenumerera på allt jag gillar att läsa om skulle jag gå i konkurs...! Köper hellre en bok mellan varven, Maria har precis släppt förköp på sin (på norska då).
Och ja, maché (som den heter i butikerna) är samma sak som vintersallad. Jag gillar smaken och är supernöjd att sniglarna inte vill ha den!

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, MariaF sade:

Maria Hebestad och Sara Bäckmo kör lite samma stuk, bokashi, eget gödselvatten, vinterodling, odla i omgångar osv men Marias tips är fortfarande gratis. Jag har full förståelse för betalsidorna; de lägger mycket tid för att uppdatera och hålla igång men skulle jag prenumerera på allt jag gillar att läsa om skulle jag gå i konkurs...! Köper hellre en bok mellan varven, Maria har precis släppt förköp på sin (på norska då).
Och ja, maché (som den heter i butikerna) är samma sak som vintersallad. Jag gillar smaken och är supernöjd att sniglarna inte vill ha den!

Jag förstår dig. Jag brukar inte prenumerera heller. Jag plockar det som ligger ute gratis 🤑

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Maria Hestad (Det grønne skafferi) lade ut ett riktigt inspirerande blogginlägg idag som handlar om en ung kinesisk kvinna. Inte för att min trädgård nånsin kommer likna denna kinesiska men en så vacker filmatisering och sådan inspiration kring stöttor, utformning mm. Aldrig hört talas om tjejen Li Zigi som tydligen är stor på youtube men oerhört lockande att titta mer! Även matlagningen känns inspirerande.

https://detgronneskafferi.com/2020/08/15/li-ziqi-inspirasjon-fra-kina/?fbclid=IwAR2ApnXJhZY4kMeCFNA-QVkQpVDYZx8fiIr-ysunR_Xw80oS85DUYtO58hE

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och apropå sniglar så flyttade jag mina två paprikaplantor, från växthuset till min inglasade veranda. Anledningen var att plantornas blad såg skabbiga ut, det är hål i dem. Hittade mycket riktigt ett par sniglar bland bladen.(pantersniglar) Den ena plantan hade en väldigt stor fin paprika som jag tänkte wooka en del av, skar upp den men såg något mörkt inuti paprikan..en snigel! I paprikan. Såg inget ingångshål heller. Kändes inte lockande att äta paprikan tyvärr.

 

 

  • Ledsen 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gillar verkligen aubergine, som Elinor skriver häruppe, och jag har mängder av recept på bloggen och även i min grillkokbok och nya Gröna, sköna tillbehör.

Här är länk till bloggen där jag skrev in sökordet aubergine.

https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/?s=aubergine&submit=Sök

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-08-14 at 21:39, Elinor sade:

Någon annan som har problemet att man odlat för mycket och tillslut måste slänga en massa växtdelar i komposten, för att de blir dåliga eller undvika att bladgrönsaker går i blom suck? Känner mig lite som en slit och släng miljöbov när jag river upp, klipper av och slänger en massa jag odlat.

Nu förtiden äter vi mest kött. Men härom dagen hade Hemköp börjat med att sälja skruttiga grönsaker/frukt för en billig peng. Jag kom hem med 2 små broccoli, 2 paprika, en bunt rädisor och en nektarin för endast 10 kr - och de var inte ens skruttiga. 👍

Men jag konstaterade att kompostpåsen plötsligt blev full efter att jag rensat grönsakerna på oätliga delar. Kan det ha varit en fjärdedel som gick direkt i soporna?

  • Gilla 7
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 3 weeks later...
On 2020-08-14 at 21:39, Elinor sade:

Jag har också lite svårt att göra något kreativt med mina auberginer! I och med att de kräver lite mer jobb än mycket annat man odlar, så vill jag göra något mer märkvärdigt än att bara skiva ner rubbet i en tomatsås. Men vad och vem orkar 5-stjärnigt storkok nu när det är tokhett? De är godast nyskördade, så tycker inte du ska frysa in eller konservera. Hemmaodlad aubergine är ju lite som en smal korv och inte sådär stor och bred som de man köper på ICA, så funkar inte att fylla med massa gott och gratinera. Den kommer i alla fall till sin rätt om man lagar något med italienska smaker som vitlök, parmesan och olivolja! Kan tänka mig att @Birgitta Höglund har något mumsigt recept eftersom hon även gillar medelhavsmat. 

Någon annan som har problemet att man odlat för mycket och tillslut måste slänga en massa växtdelar i komposten, för att de blir dåliga eller undvika att bladgrönsaker går i blom suck? Känner mig lite som en slit och släng miljöbov när jag river upp, klipper av och slänger en massa jag odlat. Just nu är det en sån period också när allt blir klart samtidigt, så man hinner inte äta eller ta tillvara på grejer. Om det fanns någon jag kunde ge till så skulle jag det absolut, men folk i min närhet har egna odlingar 😒

Jag har nu gjort inläggningar med aubergine enligt receptet här: http://paradiserecipe.com/se/2010/06/melanzane-sottolio/

Jag använde balsamvinäger istället för vitvinsvinäger och det blev riktigt lyckat! 

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-07-11 at 20:53, morgonsol sade:

Blir roligt om vi får höra hur det går. 🙂 Hur stort är ditt nuvarande växthus? Och av vilken typ? ( t ex tunnelväxthus)

Jag har övergivit tanken på nytt växthus. Det växer så bra på och kring altanen att jag istället satsar på stora odlingshinkar där för chili, bönor, tomater och kryddväxter. 

Jag har nu införskaffat 20 st hinkar, 12 respektive 20 liter av uv-beständig och livsmedelsgodkänd plast samt börjat tillverka ett par planteringslådor att sätta nedanför altanen. I dessa lådor och hinkar kommer det att få plats många plantor. 

Det blir det enklaste alternativet för en blivande 56-åring ... 

Möjligen tillverkar jag en ställning på hjul för vertikal odling så jag kan flytta omkring några av grejerna efter behov. 

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 1 month later...

Nu är årets lammslakt avklarad. Återstår bara att sälja köttet.

Men OJ! vad gott det var. 😋 Längesen jag åt glada lamm och minns inte att det var så här gott. Eller är det för att det är gutelamm (lammungar)? Har hört sägas att gutelamm smakar bättre än annat lammkött. Just de här har bara ätit gräs, sly och annat gott från skogen.

Ett tips är att gå med i en REKO-ring i närheten och köpa kött direkt från bonden. Och kom ihåg att inte köpa för lite. Många små bönder säljer lammkött bara på hösten. 👍 👩‍🌾👨‍🌾

Så här såg de ut. 🥰

IMG_2152.jpeg

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...