Jump to content

Marie Jensen

Recommended Posts

Jag såg den oxå...de söker överviktiga människor som inte vill gå ner I vikt...fast ja, intressant later det. Hur påverkar spannmål blodsocker och hjärt-kärl-hälsan? Och vad mer de nu anser ingår I Medelhavsinspirerad kost.

Hoppas de hittar en massa folk. Jag har inte anmält mig.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Alltså, det kanske är så att forskarna misstänker att man går upp i vikt av spannmål, och därför vill man inte ha med personer som vill gå ner i vikt. :unsure:

För övrigt är jag numera så rabiat att jag anser att en studie där man testar kost som till stor del består av spannmål som oetisk. :wacko:

Om jag bodde i göteborgstrakten skulle jag ändå inte ha anmält mig.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Antagligen ännu en meningslös studie.  ;-)

 

Det kommer sannolikt bli bättre värden om man byter skräpmat  ---> något mindre skräpmat

Vad har man bevisat?

 

(Man skulle ha en grupp med spannmål och en utan .... då skulle det bli intressant)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, SGK sade:

Om jag bodde i göteborgstrakten skulle jag ändå inte ha anmält mig.

Jaaa...varför tror du att jag avstår? 

Blodsocker (tror det går upp). Och riskfaktorer (ska vi gissa???) 

Men det beror självklart på vad man åt innan.

  • Like 3
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Det är hårda kriterier :) Att hitta överviktiga personer som genuint inte vill gå ner i vikt men ändå bryr sig om att delta i en sådan studie kan inte vara så lätt. Det måste väl ändå finnas en morot om man vill hålla på med något sådant i 15 veckor. I övrigt håller jag med om att mata redan överviktiga med spannmål är oetiskt. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Medelhavskost... djävulen sitter i detaljerna tycker jag. Jag undrar var de kommer att hitta all den jungfruliga olivoljan från första pressningen som de påstår är så otroligt hälsosam när det kommer till medelhavskost. Jag gissar att en äkta sådan är väldigt dyr och det finns massa fusk i branschen så att man kan aldrig vara helt säker vad olivoljeflaskan egentligen innehåller.

Jag hamnade i en diskussion med en självutnämnd hälsoexpert som talade om för mig att det finns skillnad på fett och fett och att, jag citerar "olivoljan är mycket bättre än skinksvålar". Efter några följdfrågor kom vi fram till att han menade inte grisens skinn utan skinkas fettrand. Jag frågade hur det kommer sig att han anser att underhudsfettet är farligt för oss, den egna eller grisens? Är inte detta en överlevnadsmekanism som naturen försett oss med så att vi kan ta av fettförrådet om vi inte har annat att äta? Har naturen tänkt att förgifta oss? Om fleromättade fetter från växtriket vore så mycket bättre skulle inte underhudsfettet bestå av det då? Vad är skillnad mellan grisens underhudsfett och vårt? Personen i frågan har inte kunnat ge mig tillfredsställande svar på någon av de här frågorna. Undrar om de här forskarna klarar av att göra det?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det skulle vara intressant att veta exakt hur denna gistudien ska gå till rent praktiskt och om det finns ett specifikt syfte, ex. viktuppgång av spannmål eller kanske att man får bättre hälsovärden av att äta medelhavskost istället för hamburgare och pizza(...eller räknas pizza som medelhavskost....tänker Italien...)

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

"Medelhavsinspirerad kost rik på spannmålsprodukter"  -  det är väl precis vad det ofta i praktiken handlar om kring medelhavet (bröd, bröd, bröd, bröd, pasta, polenta, ris), även om vissa vill hävda att den består av fisk, grönsaker och olivolja. 

Påverkar blodsockret. - ja det kommer den att göra om den är rik på spannmål. Hoppas de mäter blodsockret oftar och under längre perioder än de vanliga 2 timmar efter mat, fullkorn ger socker under längre tid med lägre toppar men lika mycket totalt till slut - minst 5 timmar efter. 

Påverkar vissa riskfaktorer för HKS.  -  vilka riskfaktorer har man valt ut som relevanta? om kolesterolet är med så kommer vi se höjt kolesterol av den rika mängden spannmål. En fettrik kost utan spannmål (LCHF) däremot ... 

 

Det här kan ju bli en riktigt rolig studie där man har chansen att för en gångs skull döma ut spannmålsrika dieter. 

Men hur ska man få relevant mätning av parametrar när försöksgruppen förmodligen är rejält metabolt skadade från början på gränsen till diabetiker (diabetiker fick inte vara med) var drar de gränsen för diabetes ?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Håller med; vore väldigt intressant att få veta hur de tänker lägga upp studien. Svaren man får i forskning är ju fullständigt beroende av vilka frågor man ställer. 

Sannolikheten att man utformar den så att man skulle kunna döma ut spannmål...näää

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Chalmers verkar ha forskat i ämnet tidigare:

"Resultaten understryker att kost är en viktig faktor när det gäller risk för att utveckla typ 2-diabetes, och visade att fisk, fullkorn, vegetabiliska oljor och god vitamin E-status var skyddande mot typ 2-diabetes, medan rött kött och mättat fett ökade risken för att utveckla sjukdomen."

https://www.chalmers.se/sv/institutioner/bio/nyheter/Sidor/Biomarkorer-i-blodet-visar-matens-stora-betydelse-for-aldersdiabetes.aspx

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag gissar att studien handlar om att fortsätta forskningen med att hitta markörer i blodet som visar vad patienten har ätit. Om Chalmersforskarna lyckas med detta skulle det kunna bli högre kvalitet på forskningen om kost och sjukdomar. Om tio eller tjugo år. Men chalmersforskarna utgår naturligtvis från att läkarnas kunskaper om vad som är bra och dålig kost redan är korrekta och fullständiga.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6720425

http://www.gp.se/nyheter/sverige/blodprov-ska-avslöja-dina-matvanor-1.4376545

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2018-02-18 at 11:16, jala sade:

Stackars dig som inte fick vara med.:(

Och då skall jag förklara varför.. vi hade 40 timmars schemalagda studier, samt ett antal timmar läxor, 5 dar i veckan under 1,5 år!

Repetion på helgen för tentorna som oftast var på Måndag!

Och på loven tog jag hem många böcker/kompendium för att repeterar allt det jag tyckte att jag missat.. grejen var att den väskan stod orörd, tills det var dags att åka in igen!:blink:

Döm om min förvåning när jag läser att de som läser långkurser har cirka 20 timmars schemalagda lektioner.. inte undra på att det blir långkurser?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...