ArneAnka Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 Nu är feta mejeriprodukter i ropet igen. Jag har inte hunnit se dokumentären om mjölk än, men någon annan kanske har kikat? https://www.aftonbladet.se/debatt/a/wEAEL4/ga-inte-pa-bluffen-att-mjolk-ar-nyttigt http://www.vlt.se/vastmanland/vasteras/david-omstridd-cancerdoktor-lamnar-vasteras Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 David Stenholtz är väl vegan? Från Läkare för framtiden. 1 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 I say no more then.. mjölk är livsnödvändigt för alla däggdjur! Däggdjur = didjur! Sådåså, nu har vi konstaterat att vi är däggdjur, vi är beroende utav att dia våra mödrar som småttingar! Och sen ett snabbt hopp till olika döggdjur/didjur,, mjölkens sammansättning skilljer sig enormt mellan olika djurater! Men har samma syfte, dvs att våra barn skall få energi och näring så att de växer samt lägger på sig vikt! Och har man som Homo Sapiens Sapiens väl blivit vuxen så finns det knappast något som helst vettigt behov varken metabolt, närinsgsmässigt eller socialt att fortsätta dia sin moder! Ej heller att dricka andra däggdjurs mjölk.. iallafall inte om man inte har behov att växa och lägga på sig vikt! Sådåså.. däggdjursmölk är nyttigt, det innehåller en massa näring och energi så att man kan växa och lägga på sig extra vikt.. och det är då en positiv sak när man har att hantera lite olika svältperioder.. grejen är att man då oxå skall se till att de svcältperioderna inträffar iallafall på våren! Oså ett snabbt kast till vegandieter.. en vanlig fördel med dessa är att de ofta är rätt kalorifattiga.. speciellt raw vegan! Såå på våren bör man söka sin föda i skogen.. strunta i att flyga till Thailand, och leva av vad som man finner i närmaste skog.. iallafall om man är vegan och rätttrogen! 1 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrix Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 3 hours ago, Zepp said: Ej heller att dricka andra däggdjurs mjölk.. Min katt håller inte med. Han gillar både grädde och mjölk (om den är tillräckligt fet) och han är slank och pigg trots kastrering till skillnad från många grannkatter... 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 5 timmar sedan, iAnna sade: David Stenholtz är väl vegan? Från Läkare för framtiden. Visst är han vegan. Inte speciellt trovärdigt när en vegan dissar mjölk. Nåt annat vore konstigt 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 Jag slutade titta när han sa att man får högt kolesterol av mättat fett. Eller nåt i den stilen. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Jag tycker att det är konstigt, på gränsen till oärligt, att David Stenholtz bara presenteras som läkare av TV4 och inte ett ord om att han förespråkar vegansk kost. Han är ordförande i Läkare för framtiden och deras mål (”steg 3”) är en ”optimal” kost bestående av frukt, fullkorn, grönsaker och bönor. Många veganer, men inte alla, hamnar på samma sida som läkemedelsindustrin i sitt svartmålande av mättat fett och kolesterol. Kött och mjölk anses hälsovådligt pga dess andel mättat fett, följaktligen argumenterar man också emot kokosolja. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Veganer får för litet fett i sig - man får massor med problem pga det. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrB Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Pastoriserad och homogeniserad nej. Opastoriserad och ohomogeniserad, ja. Däremot bör kanske inte överviktiga diabetiker bälja i sig mängder och sitta still. Det går ju att dricka i oändliga mängder och ändå stoppa i sig en stor middag, inte speciellt mättande men ändå kaloririkt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrix Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 14 hours ago, MrB said: Pastoriserad och homogeniserad nej. Opastoriserad och ohomogeniserad, ja. Däremot bör kanske inte överviktiga diabetiker bälja i sig mängder och sitta still. Det går ju att dricka i oändliga mängder och ändå stoppa i sig en stor middag, inte speciellt mättande men ändå kaloririkt. Är skeptisk till att opastöriserat skulle vara så fördelaktigt även om jag inte heller tror det är riskabelt eftersom hygienen är så god på dagens mjölkgårdar. Mjölken hettas upp. Att detta tar död på goda bakterier? Jag vet inte Homogenisering däremot anser jag förstör mjölk. Fettmolekylerna slås sönder och förlorar sina naturliga egenskaper. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 On 2018-02-17 at 19:20, patrix sade: Min katt håller inte med. Han gillar både grädde och mjölk (om den är tillräckligt fet) och han är slank och pigg trots kastrering till skillnad från många grannkatter... Din katt är lixom du och jag däggdjur.. vi är anpassade för att dia mjölk av våra mödrar! Och det har visat sig.. att barn som får i sig mer mjölkfett är smalare än de som inte får det i någon större omfattning! Och det finns en väl genomförd studie i sambandd med Västerbottenprojektet, där detta samband påvisades, man mätte främst CLA i blodet! Såå den självklara slutsatsen blev då.. man bör äta fettsnålt, undvika smörfett och käka margarin/andra vegetabiliska oljor i moderation.. samt på äldre dar Statiner! Men den mest lyckade utkomsten var nog att man skapade Nyckelhålsmärkningen, och den har många företag gjort bra vinster på. Oså till katten igen.. det är domisticerade däggdjur.. dvs vi har alla en medfödd förmåga att ta till oss näring från mjölk.. lite olika för olika kattraser samt olika populationer mäniskor när vi blir vuxna! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 23 timmar sedan, MrB sade: Pastoriserad och homogeniserad nej. Opastoriserad och ohomogeniserad, ja. Däremot bör kanske inte överviktiga diabetiker bälja i sig mängder och sitta still. Det går ju att dricka i oändliga mängder och ändå stoppa i sig en stor middag, inte speciellt mättande men ändå kaloririkt. Iallafall om man är överviktig så bör man undvika att dricka sin mat.. oavsett om den är näringsrik eller ej! Oså.. som gammal bondgrabb, under iallafall halva min ungdomstid uppfödd med opastöriserad ej homogeniserad mjölk från den egna gården.. så vill jag slå ett slag för den pastöriserade! Dvs det är en j*vla skillnad på att köpa sina mjölkprodukter i vanlig affär och dricka/äta sådan från egen gård/någon grannes/närliggande bondes! För på mejeriet blandas alla gårdars mjölk, mjölk tar hur lätt som helst upp en massa bakterier.. och vill det sig illa så kan man smitta en hel stad/landsända.. på grund av en enda sjuk ko eller en enda mindre nogräknad/slarvig bonde! Jösses altså jag mins iallafall himla petiga de var med hygienen.. och sjuka kor.. jo hör och häpna kor kunde oxå bli sjuka och veterinärer var dyra.. för att inte tala om avbräcket! Iallafall så blandades alldrig sjuka kors mjölk med de andras, de mjölkades med egen behållare.. oså slogs mjölken ut! Och han med mjölkbilen tog bakterieprover, samt andra prover! Homogeniseringen är mer en anpassning till konsumenterna, de vill ha en standardiserad mjölk.. gärna mellanmjölk! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Vid rörmjölkning blandas mjölken från alla kor redan på gården i en tank. Förr i tiden valde man vilken ko man skulle ta mjölken från. Trots det så var min farfar mycket skeptisk mot att dricka mjölk även från de egna korna. Men han hade också erfarenheten att flera jämnåriga barn på granngården dog i TBC som de fått via smittta från mjölken. Opastöriserad mjölk är nog bra, smittfri mjölk är bättre. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Fullfeta mjölkprodukter är näringsrika. Fast förr i världen åt man syrade mjölkprodukter för att mjölken surnade snabbt. Där fanns det bakterier som hjälpte kroppen att utvinna näring ur mjölken samt förbättrade vårt immunförsvar. Det är alltså lactobaciller vi pratar om, de som lever på laktos. När dessa bakterier väl etablerar sig i tarmen kan de se till att utvinna näring ur mjölkprodukter vi äter, syrade eller ej. Med dagens syn på bakterier tar vi död på dessa nyttiga anförvanter mha antibiotika, handsprit, kemiska konserveringsmedel mm mm och får matallergier som följd. Jag misstänker att folk som har matallergier har också en mycket fattig bakterieflora i tarmarna. Man skulle kunna fråga David Stenholtz om vad han tror om lactobacillers roll för vår hälsa, eller varför bry sig egentligen vad han tror? Jag såg en mycket bra citat på Fet Head bloggen som träffande beskriver den kategorin av människor. Kommer från boken The Intellectual Yet Idiot och är citerat i blogginlägget: http://www.fathead-movie.com/index.php/2018/02/19/dear-dietitians-of-south-africa-you-look-like-holes-right-now/ The Intellectual Yet Idiot: What we have been seeing worldwide, from India to the UK to the US, is the rebellion against the inner circle of no-skin-in-the-game policymaking “clerks” and journalists-insiders, that class of paternalistic semi-intellectual experts with some Ivy league, Oxford-Cambridge, or similar label-driven education who are telling the rest of us 1) what to do, 2) what to eat, 3) how to speak, 4) how to think… and 5) who to vote for. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skymning Posted February 23, 2018 Share Posted February 23, 2018 On 2/17/2018 at 3:25 PM, Zepp said: Såå på våren bör man söka sin föda i skogen.. strunta i att flyga till Thailand, och leva av vad som man finner i närmaste skog.. iallafall om man är vegan och rätttrogen! Det där behövde jag. Humor! Men det är inte veganer som anser att vi ska söka föda i skogen. Det vet ju alla, att det är paleo-förespråkarna. Kan vi inte fånga maten själva med händerna får vi svälta. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 12, 2018 Share Posted November 12, 2018 Kom i diskussion i helgen om detta med behandling av mjölk där den andra parten hävdade att man får offra de goda bakterierna till förmån för riskfri mjölk. Min motfråga var varifrån smittan kommer, något jag inte fick svar på. Kan inte låta bli att grunna vidare; de mjölkbönder jag haft kontakt med genom livet har ju ägnat lika mycket tid åt att städa/skura mjölkmaskiner, rör och tankar som att mjölka. Och skulle de missa får de ett ekonomiskt avbräck så incitamentet att sköta rengöringen är stor. Mjölken i sig är steril. Är det tankbilarna som inte skuras? Är det på mejerierna det slarvas? Jag förstår problemet historiskt när man inte kunde kyla lika bra men idag..? 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Erik 2 Posted November 12, 2018 Popular Post Share Posted November 12, 2018 Problemet finns i kornas avföring och modern djurhållning. "Kvaliteten" på avföringen bestäms bla av vad kon äter och vilka bakterier som profilerar sig i dessa olika magkamrar. Tänk dig frigående kor (med normal juver) som lägger sina blaffor lite här och där i ett större landskap medan den vandrar omkring och så kommer det en person med en hink och en spann och mjölkar. Blafforna har bra konsistens för korna äter bara gräs och landar i gräs som är mjukt och hindrar att det stänker. Där finns det mindre risk för att kons blaffa på vägen ut ska ha kontaminerat juvret. Nu tänker vi på hur det ser ut idag, korna mjölkas i hallar med ganska många djur i samtidigt, de lägger alla blaffor både här och där, det stänker för golven är hårda och avföringen kanske är lös pga fordret. Juvren är stora och tunga och hänger lågt och det stänker avföring på dom och därför måste de tvättas ordentligt innan mjölkning. Bakterierna finns ocså i luften från de stänkande blafforna och de kan de hamna lite varstans. Människans jakt på effektivitet och stordrift har återigen orsakat problem som inte finns i naturen. Kor vill inte stå i avföring, de vill inte ha stänk på sina kroppar, de vet att det är dåligt, i naturen lägger de en blaffa och går iväg. Vi har gjort dom smutsiga. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted November 12, 2018 Share Posted November 12, 2018 10 timmar sedan, MariaF sade: Kom i diskussion i helgen om detta med behandling av mjölk där den andra parten hävdade att man får offra de goda bakterierna till förmån för riskfri mjölk. Min motfråga var varifrån smittan kommer, något jag inte fick svar på. Kan inte låta bli att grunna vidare; de mjölkbönder jag haft kontakt med genom livet har ju ägnat lika mycket tid åt att städa/skura mjölkmaskiner, rör och tankar som att mjölka. Och skulle de missa får de ett ekonomiskt avbräck så incitamentet att sköta rengöringen är stor. Mjölken i sig är steril. Är det tankbilarna som inte skuras? Är det på mejerierna det slarvas? Jag förstår problemet historiskt när man inte kunde kyla lika bra men idag..? Den smittta som historiskt har varit problemet är TBC. Mjölk från TBC-smittade kor var en vanlig smittväg, pastöriseringen tog bort den smittvägen. Nu är man snarare oroad för bl.a. ehec som är farligt för människor men inte ger symptom hos djuren. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/enterohemorragisk-e-coli-infektion-ehec/fragor-och-svar-om-ehec/ Det som är problematiskt idag är att mjölken från många djur blandas i en stor mjölktank, mjölk från många gårdar blandas i en tankbil som kommer och hämtar mjölken och på mejeriet blandas mjölk från många tankbilar. Det innebär att ett djur med smitta kan potentiellt smitta många personer. När man tog mjölk från en ko, Rosa, så kunde bara ett fåtal smittas. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted November 12, 2018 Share Posted November 12, 2018 Ser att jag ett liknande svar tidigare i tråden 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArneAnka Posted January 6, 2019 Author Share Posted January 6, 2019 Då var det dags för en liten uppdatering. Det har visat sig i flera studier att mjölken hindrar upptaget av antioxidanter, vilket är väldigt olyckligt eftersom man dricker mjölk och använder mjölkprodukter till så mycket idag. Problemet med mjölk tros vara både kaseinproteinet och galaktosen som bildas av laktosen. Kaseinprotein verkar vara det som hindrar upptaget av näringsämnen och är dessutom inte alls bra för tarmfloran om man ska tro Stig Bengmark. Mjölk i kaffe, te eller choklad verkar inte vara någon bra idé, inte heller att äta bär tillsammans med mjölk. https://youtu.be/fUOexcqfX4k https://youtu.be/hDi9ffMwTVg https://svenska.yle.fi/artikel/2015/11/19/forskare-vid-harvard-mjolk-dodar (Lite väl alarmistisk titel på den här) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584908007454 https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf8026149 https://www.nature.com/articles/4241013a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 6, 2019 Share Posted January 6, 2019 För att citera Robyn O'Brien: Are we allergic to food or what's been done to it? Jag har inte tittat på youtubeklippen men i choklad används ofta mjölkpulver snarare än mjölk och i studien med björnbärsjuice används "defatted milk". Funderar över detta med pastörisering och fettbearbetning, som även nämnts tidigare i tråden; om man använt mjölk direkt från kossan, hade mjölken som livsmedel varit bättre då? 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArneAnka Posted January 6, 2019 Author Share Posted January 6, 2019 14 timmar sedan, MariaF sade: För att citera Robyn O'Brien: Are we allergic to food or what's been done to it? Jag har inte tittat på youtubeklippen men i choklad används ofta mjölkpulver snarare än mjölk och i studien med björnbärsjuice används "defatted milk". Funderar över detta med pastörisering och fettbearbetning, som även nämnts tidigare i tråden; om man använt mjölk direkt från kossan, hade mjölken som livsmedel varit bättre då? Ja det kan man bara spekulera kring och det hade förstås varit väldigt intressant med jämförelsestudier på orörd mjölk. I andra studier har man fått samma resultat när man använt "whole milk" vilket enligt amerikanarnas livsmedelsverk FDA ska vara minst 3.25 % fett. Det mesta tyder på att det är kaseinproteinet som binder sig till antioxidanterna och hindrar dem från att tas upp av kroppen. Det är därför troligt att även opastöriserad mjölk har samma negativa egenskaper. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted January 7, 2019 Share Posted January 7, 2019 19 timmar sedan, ArneAnka sade: Ja det kan man bara spekulera kring och det hade förstås varit väldigt intressant med jämförelsestudier på orörd mjölk. I andra studier har man fått samma resultat när man använt "whole milk" vilket enligt amerikanarnas livsmedelsverk FDA ska vara minst 3.25 % fett. Det mesta tyder på att det är kaseinproteinet som binder sig till antioxidanterna och hindrar dem från att tas upp av kroppen. Det är därför troligt att även opastöriserad mjölk har samma negativa egenskaper. Det är ju skillnad på A1 och A2 i fråga om kasein också. Fjällkor har den bra varianten som är lättare att tolerera. För övrigt tar jag allt Stig Bengmark skriver med en stor nypa salt, tyvärr! Han kan säkert ha poänger i sin forskning men som den hypervegan han är, tappar han i trovärdighet för mig... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.