Jump to content

Ketos


Maria Rosenqvist

Recommended Posts

20 timmar sedan, Maria Rosenqvist sade:

Hur lång tid tar det ungefär innan man hamnar i ketos när man kör strikt(max 20 per dag)

Och för att vi vill vara försiktiga så säger vi att den första omställningen går på cirka 3-4 veckor!

För det är lixom inte helt ovanligt att man slirar i början.. grejen är att det sällan är så petnoga som 20 gram/5E%!

Iallafall.. nu så skall jag krongla till allt för dig.. den grundläggande faktorn har du fattat redan, dvs en begränsning av kolhydraterna.. främst då de som du känner till som kolhydratrika matvaror.. väldigt bra början!

Man får bara inte missa att man bör öka på fett.. om man får lov att säga så på det här forumet.. kalori för kalori.. på ett ungefär iallafall.. till en början iallafall!

Oså då kommer vi osökt in på faktor två.. vi har en väldigt begränsad förmåga att lagra glukos.. därav bör man sällan äta mer kolisar än vad man gör av med.. äter man mer så kan man råka ut för hyperinsulinemi.. som på sikt har lite biverkningar, fettma, metabolt syndrom och i värsta fall diabetes!

Därmed blir du oxå¨snabbt av med överskott på glukos.. ketos är i princip brist på glukos, dvs det är det vi strävar efter, det är det positiva!

Såå.. glukosdepåerna dräneras, insulin sjunker som en sten, glukagon ökar proportionerligt, det leder då till ökad lipolys, mer FFA/NEFA frigörs ur fettväven, överskott går till levern.. och iomed att GlykogenolysenGlukoneogenesen nu antagligen går på högvarv så kan inte levern förbränna allt fett, så då dumpas det till en annan process som bryter ner fett halvägs, dvs ketosis och ut ur den processen kommer då ketonkroppar.

Levern har sådana celler med nästan inga alls ketolysensymer, så då strömmar de ut i blodet där de kan tas upp av celler med mer ketolysensymer, främst hjärtat och stora delar av hjärnan!

Den tredje faktorn är ketolysensymer.. dvs olika celler har olika förmåga att använda ketonkroppar.. och man brukar estimera att det tar 2-3-4 veckor innan framförallt hjärnan uppreglerat de ensymerna.. vanliga symptom är död råtta i munnen och riddarrustning!

Död råtta i munnen = överskott av ketonkroppar som dina celler inte har ensymer för att förbruka!

Riddarrustning = dina muskler har rätt liten förmåga att använda ketonkroppar.. de vill ha glukos eller fett.. och är de tillvanda glukos så kan det iallafall ta 3-4 månader innan de uppreglerat några ensymer och hela fettförbräningen!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...