Jump to content

”Mitt liv har helt förändrats”


Recommended Posts

Tim-1-1600×1313

Före och efter

Tim hade varit en hopplös jojo-bantare och kolhydratberoende under större delen av sitt liv, fram till att han slutligen bröt mönstret och började med LCHF.

Det har fullständigt förändrat hans liv och nu har han själv blivit en ketoexpert som många vänder sig till för att få tips och råd om viktnedgång. Han sprider hängivet budskapet om ketogen kost genom många olika kanaler och utbildar sig just nu till dietist.

Han delar gärna med sig av sin inspirerande historia, tillsammans med sina bästa tips för de som vill lyckas.

Tims berättelse

”Jag har en lång historia av jojo-bantande bakom mig: Jag har varit fet och gått ner i vikt tre gånger i mitt liv,” börjar Tim berätta. ”Den första gången gjorde jag på fel sätt.” Han var då besatt av kaloriräkning och det krävdes påfrestande träning för att lyckas gå ner i vikt på fettsnål kost. Det var inte hållbart i längden och han gick upp alla kilon igen.

1999 försökte han sig på ett annorlunda förhållningssätt, med Atkins. Han satte sig aldrig in i vetenskapen bakom viktnedgång med lågkolhydratkost, han gick bara rakt till listorna med mat som var godkänd. Och det fungerade, inom loppet av ett år gick han ner 45 kilo.

Han fortsatte att äta lågkolhydratkost och höll vikten i närmare ett decennium. Men 2010 träffade han en kvinna som förespråkade Jenny Craig (metod för viktnedgång på fettsnål kost) och han slutade helt och hållet med lågkolhydratkost. Det dröjde inte länge förrän kolhydratberoendet slog till och han kom på sig själv med att äta snickers och glass.

Vikten smög sig tillbaka och fortsatte att öka fram till ett läkarbesök 2013, då han fick dåliga nyheter. Han hade utvecklat allvarliga medicinska konsekvenser på grund av sitt kolhydratberoende ”Det är hemskt att det behövdes en livshotande diagnos för att poletten skulle trilla ner.”

Tims blodsocker låg i det diabetiska intervallet och läkaren ville att han skulle äta statiner. Men om han gick ner i vikt kunde allt det undvikas, sa doktorn och rekommenderade fettsnål kost.

Den här gången, beväpnad med vetenskapen bakom kosten, hade han de rätta verktygen för att hålla vikten.
Tim visste bättre än att återgå till en misslyckad fettsnål kosthållning. Istället började han att läsa på om ketogen kost. Den här gången, beväpnad med vetenskapen bakom kosten, hade han de rätta verktygen för att hålla vikten. Inom ett år gick han från 98 kilo till 68 och han har hållit den vikten sedan dess.

Förutom att gå ner i vikt, sluta med alla läkemedel och läka alla sina åkommor, är de stora fördelarna med ketogen kost ökad mental klarhet och en lättnad att vara av med den depression som han tidigare medicinerade.

Dessutom är det en bonus att slippa tänka på mat hela tiden. ”Jag brukade vara besatt av mat och jag tänkte hela tiden på min nästa måltid, men nu är jag fri från allt det.”

Att gå ner i vikt med ketogen kost

När Tim påbörjade sin viktnedgång 2013 åt han tre LCHF-måltider per dag. Utsökt kött som entrecôte, fläskbog och lamm. Sardiner för att få omega 3. Näringstäta grönsaker som avokado, surkål och kimchi. Smör, ost och grädde. Delikat!

Jag kan inte ens föreställa mig att någonsin tröttna på bacon och entrecôte.
”Alla är besatta av myten om måtta och balans. Men jag känner inte att jag saknar någonting. Den här maten är den godaste, enligt mig. Jag kan inte ens föreställa mig att någonsin tröttna på bacon och entrecôte.”

Efter att ha nått sitt viktmål började Tim med periodisk fasta, trots att han var skeptisk i början. Han har gradvis förlängt sina fasteperioder och har kommit fram till ett mycket speciellt upplägg.

Han äter sin sista måltid på söndag eftermiddag och fastar fram till torsdag eftermiddag. Under den tiden dricker han bara kaffe och en blandning av vatten, äppelcidervinäger och mineralberikat salt. Det hjälper till att hålla hungern borta, men ger honom de nödvändiga elktrolyterna.

De längre fasteperioderna har inte lett till att han gått ner i vikt, men han är övertygad om att de ger ökad produktivitet och mental skärpa: en stor fördel i hans upptagna liv. Han är också intresserad av den avgiftande egenskapen längre fasteperioder har.

Under resten av veckan äter han en stor måltid per dag. Om han fortfarande är hungrig kan han göra ett mellanmål av fet yoghurt, vispgrädde och stevia eller äta en näve makadamianötter.

Jag frågar Tim om han tror att träning är nödvändigt på ketogen kost. Han uppfattning är att man inte måste träna för att gå ner i vikt, men att det finns andra goda anledningar att göra det. Det är helt klart positivt för hälsa och kondition. Men att inte behöva spendera timmar på gymmet är en vinst med ketogen kost. Han minns hur besatt han var av att träna, när han fortfarande var överviktig. Numera springer han en runda eller går till gymmet ungefär två gånger i veckan.

Tims bästa tips

Eftersom han själv upplevt en stor viktnedgång och nu hjälper andra att göra detsamma, har Tim stora kunskaper i hur ketogen kost fungerar. Här är hans bösta råd för den som vill börja med LCHF:

 1. Se till att förstå vetenskapen bakom kosten. Tim framhåller detta många gånger under vårt samtal. ”Om du förstår hur det fungerar är det lätt att förstå vad man ska äta.” En bra början är dr Jason Fungs bok Fetmakoden.
 2. Ät tre LCHF-måltider per dag. Vänta med periodisk fasta tills du har vant dig vid ketogen kost. Sikta på omkring 75 % fett, 20 % protein och 5 % kolhydrater istället.
 3. Håll koll på elktrolyterna! Lägg till salt och mineraler, det är annars lätt att få biverkningar under de första två veckorna.
 4. Undvik allt som smakar sött. När du är ny på ketogen kost riskerar du att överäta och få ett återfall om du fortsätter att äta det som smakar sött, även om det är LCHF-efterrätter. ”När man besegrar ett sockerberoende fungerar sötningsmedel som dietärt metadon och det är fullständigt kontraproduktivt.”

Mer om Tim

Du hittar mer om och med Tim här:


Amanda Åkesson

Fler framgångshistorier

 • "Jag tror att bilderna talar för sig själva"
  "Jag tror att bilderna talar för sig själva" 
 • Reversera typ 2-diabetes på bara 2,5 månader – med LCHF och fasta
  Reversera typ 2-diabetes på bara 2,5 månader – med LCHF och fasta 
 • "Jag är gammal nog att komma ihåg hur man åt naturligt"
  "Jag är gammal nog att komma ihåg hur man åt naturligt" 

Kom igång

Vill du göra det Tim har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om ketogen kost

 • Dr Jeff Volek - Keto-Adaptation and Performance (SD 2016)
  58:58
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  44:42
 • Dr Eric Westman - Advanced Tips (LCC 2016)
  31:11
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Dr. Jim McCarters presentation från Vail 2016
  10:20
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Michel Lundell & Alison Gannett - Using Ketone Breath Analysers (Vail 2016)
  20:51
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • Ketogen kost med färre grönsaker
  Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt?

Inlägget ”Mitt liv har helt förändrats” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...